Tämä dokumentaatio tarkentaa xAPIn käyttöä formatiiviseen ja summatiiviseen arviointiin liittyvien tietojen siirrossa eri järjestelmien välillä. Se lähestyy aihetta esimerkkien avulla pyrkimyksenä tehdä xAPIn hyödynnettävyys ja hyödyllisyys selkeäksi niin oppimisen palveluiden suunnittelijoille ja toteuttajille kuin oppimisen palveluiden hankkijoille. 

Jos tämä sivu tuntuu liian tekniseltä, voit tutustua aiheeseen myös tämän esityksen kautta:

Sisällysluettelo

Mikä on xAPI?

xAPI on IEEE:n ylläpitämä kansainvälinen standardi, joka kuvaa yhteentoimivan tavan välittää tietoa oppijoiden toiminnasta ja kokemuksista eri palveluiden välillä.

Mistä saan lisätietoa xAPIsta?


Käyttötapauskuvaukset

Tässä dokumentaatiossa on tehty xAPI-muotoisia notaatioita kuvitteellisten opetustilanteiden pohjalta. Kuvaukset on tehty todellisten opetuksessa hyödynnettävien formatiivisen ja summatiivisen arvioinnin menetelmiä käyttäen.

Formatiivisen arvioinnin käyttötapaustarina

Tunnilla työskennellään itsenäisesti ja vertaisoppien. Oppilailla on käytössä liikennevalot, joiden avulla he voivat kommunikoida avuntarvetta. Punaisella valolla pyydetään opettajan apua, keltaisella toisen oppilaan apua ja vihreä valo kertoo, että kaikki sujuu hyvin ja he voivat itse auttaa toisia.

Tunnin tehtävät ovat digitaalisia oppimisen tehtäviä, joita voi edistää omassa tahdissa. Tunnin loputtua opettaja tarkastaa mihin asti oppijat olivat edenneet. Opettajan työtä tukevasta ohjausnäkymästä opettaja näkee minkä tehtävien kohdalla luokalla oli erityisesti haasteita ja voi tarkastella tarvitseeko joku oppilaista lisätukea tai enemmän haastetta.

Oppitunnin tavoitteena oli harjaannuttaa oppilaita ottamaan vastuuta matematiikan oppimisesta yksin ja yhdessä toimien (T2). Opettajan valikoimat tehtävät keskittyivät tällä kertaa lukuihin ja laskutoimituksiin (S2). Tehtävät harjoittivat desimaalilukujen laskutoimitusten osaamista, kertomista ja jakamista kymmen, sata ja tuhatluvuin sekä peruslaskutoimitusten soveltamista käytännön ongelmien ratkomiseen. Kertominen ja jakaminen kymmenluvuin sujui liikennevalojen mukaan luokalta hyvin, mutta desimaalilukujen laskutoimituksissa avuntarve lisääntyi. Opettaja päättää kerrrata aihetta seuraavan tunnin aluksi.

Yleisesti luokan taidot vaikuttavat lisääntyneen oppitunnilla. Avuntarpeen jälkeen saman aiheen seuraava tehtävä onnistuu jo itsenäisesti. Yksi oppilaista on pitänyt liikennevalon läpi tunnin vihreällä ja auttanut runsaasti muita. Toisen avun tarve ei ole vähentynyt oppitunnin aikana. Opettaja päättä tarkastella heidän oppimistaan laajemmin ja pohtii lisäohjauksen tukea toiselle ja ensimmäiselle entistä haastavampia tehtäviä.

Oppitunti tuki samalla matematiikan 7. vuosiluokan t2-tavoitteen ("kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta matematiikan oppimisesta sekä yksin että yhdessä toimien") sisältöaluetta Ajattelun taidot ja menetelmät (S1). Se toteutti "Rohkaistaan kysymään ja kyseenalaistamaan" täydennystä. Opettajan näkymässä opetussuunnitelman mukaisen tavoitteen edistymistä voi seurata läpi siihen merkittyjen tehtäväkokonaisuuksien.

Summatiivisen arvioinnin käyttötapaustarina

On tullut kokonaisuuden arvioinnin aika. Opettaja katsoo näkymästään kokonaisuuteen kuuluneiden suoritusten tuloksia. Suoritus koostuu useista arvioitavista kohteista, joita oppilaat ovat toteuttaneet pitkin kokonaisuutta hyödyntäen niitä eri oppimisen palveluita sekä kirjallisia suorituksia, joita opetuksessa on ollut käytössä. 

Kokonaisuuden aikana jokainen oppilas on mm. työstänyt oppimisprotfolion, tehnyt digikokeita sekä tehnyt paperisen loppukokeen. Opettaja on syöttänyt loppukokeen tulokset kouluhallintojärjestelmään ja näkee nyt kokonaisuuden arvioinnin apuna tiedon eri suoritusten arvioinneista ja niissä käytetyistä arviointimittareista sekä opetussuunnitelman mukaisista arviointikriteereistä kokonaisuuden tavoitteille.

Prosessikaavio

Tämä prosessikaavio hahmottaa edellisissä käyttötapauskuvauksissa tarvittavien tietovirtojen liikkeitä. Prosessikaavio on tehty Data Flow Diagrammin Yourdon ja Coad -tyylisellä notaatiolla. Ympyrä tarkoittaa siis prosessia, neliö ulkopulista tekijää tai toimijaa, yhdeltä suunnalta avoin suorakulmio datalähdettä tai tietokantaa ja viivat niiden välissä tietojen virtaa.

Esimerkissä tarvittavat yhteentoimivuuden palikat

Yllä esitelty käyttötapauskuvaus hyödyntää useita erilaisia yhteentoimivuuden palikoita, jotta eri järjestelmien yhteentoimivuus toteutuu. Tässä esiteltynä keskisiä palikoita ja niiden rooli:

  • Oppijanumero – oppijanumeron avulla oppija tunnistetaan samaksi oppijaksi eri järjestelmien välillä
  • ePerusteet – ePerusteet mahdollistavat sen, että oppimisen seuranta tavoitteiden ja sisältöjen osalta on semanttisesti yhteenmukaista eri järjestelmien ja myös eri koulutuksenjärjestäjien välillä
  • xAPI – xAPI tarjoaa teknistä ja semanttista yhteentoimivuutta tietojen siirtoon eri järjestelmien välillä sekä arkkitehtuuripohjan, joka tarjoaa koulutuksenjärjestäjä-rekisterinpitäjän datan riippumattomuuden oppimisen palveluista
    • xAPI profiilit (SCORM, TLA, muut mahdolliset) – täydentävät xAPIa semanttisen yhteentoimivuuden osalta. On huomioitava, että joitain suomalaiseen opetuskontekstiin tärkeitä asioita, ei välttämättä pysty ilmaisemaan olemassa olevien profiilien avulla
  • MPASSid – käyttötapauksesta ei tule ekplisiittisesti ilmi, mutta MPASSid:tä on voitu hyödyntää yhteisenä ratkaisuna, joka myös kuljettaa oppijanumerotiedon oppijan käyttämiin järjestelmiin
  • LRMI_fi – oppimateriaalien tiedonhallinnassa on voitu käyttää LRMI_fi-kuvailumallia toteuttamaan opetuskontekstiin oppimateriaalin ja sen osat sitovaa kuvailua

Esimerkkinotaatio

Tämä notaatio kuvaa, miten esimerkin mukaiset tiedot ilmaistaan xAPIn avulla. Esimerkit rakentuu siten, että vasemmalla puolella on varsinainen notaatioesimerkki ja oikealla puolella siihen liittyvät huomiot. Huomioissa käydään läpi esimerkiksi mistä tieto tulee, jotta sen yhteentoimivuus varmistetaan, ja mitä muuta rakenteen avulla voitaisiin ilmaista.

Formatiivisen arvioinnin esimerkki

Oppimistapahtuman perustiedot liikennevalo-esimerkissä

{
	"id":"7ccd3322-e1a5-411a-a67d-6a735c76f119",
	"timestamp": "2024-01-18T12:17:00+00:00",
	"actor":{
        "objectType": "Agent",
		"openid":"1.2.246.562.24.88202692241"
		"name":"Ernst Öhman-Testi"
	},
	"verb":{
		"id":"http://adlnet.gov/expapi/verbs/responded",
		"display":{
			"en-GB":"responded"
		}
	},
	"object":{
		"id":"http://liikennevaloesimerkki.fi/liikennevaloaktivointi/xxYYzz"		
 		"objectType":"Activity" 
		"type":"http://adlnet.gov/expapi/activities/assessment",
		"definition":{
			"name":{
				"en-GB":"assessment"
				"fi":"arviointi"
			},
			"description":{
				"en-GB":"An assessment is an activity type that determines a learner’s mastery of a particular subject area. An assessment typically has one or more questions."
			}
		}
        "interactionActivities" {
			"interactionType":"likert"
			"scale":  [
				{
					"id": "green", 
					"description": {
						"fi": "Tehtävä sujuu hyvin. Voin auttaa muita."
						}
				},
				{
					"id": "yellow", 
					"description": {
						"fi":"Tarvitsen apua toiselta oppijalta tehtävän pohtimiseen."
					}
				},
				{
					"id": "red", 
					"description": {
                        "fi":"Tarvitsen opettajan apua tehtävän ymmärtämiseen."
					}
				},
			]
		}	
	},
	"result":{
		"response":"yellow",
		"duration": "PT5M"
	}
}


Huomiot liikennevaloihin liittyvistä tiedoista

id on kyseiselle tapahtumalle annettu uniikki tunniste. 

timestamp on hetki, jolloin kyseinen tapahtuma eli tällä kertaa hetki jolloin liikennevaloa painettiin, tapahtui. Timestamp-tietoa käytetään tässä esimerkkitarinassa yhdistämään mitä tehtävää oppija teki, kun hän tarvitsi apua.

actor tarkentaa kuka oppija oli kyseessä. Actor voi viitata myös ryhmään ja tarkentaa ryhmään kuuluvat jäsenet. Myös tekemisen kohteena voi olla ryhmä, mutta sitä ei tässä esimerkissä käsitellä.

Actorin tiedoista openid on pakollinen. xAPI-standardin mukaan openid:n voi korvata mbox tai mbox_sha1sum tiedoilla, mutta on suositeltavaa käyttää openid:tä ja siinä oppijanumeroa, jotta oppija pystytään identifioimaan samaksi eri järjestelmistä tulevista tiedoista.

verb kuvaa sitä, mitä oppija teki järjestelmässä. Tämä esimerkki on valittu SCROM Profilen mukaisesti.

object kuvaa sitä, mitä oppija on tehnyt. Tässä yhteydessä se siis antaa tiedot siitä, millainen liikennevalototeutus on.

objektin id kuvaa tämän tietyn aktiviteetin uniikkia id:tä.

Esimerkissä objektille on annettu tyypiksi (type) SCROM Profilen mukainen assessment. Liikennevalotyökalu olisi voinut myös luoda oman tyyppinsä, joka tarkentaa aktiviteettiä entisestään ja sopii paremmin liikennevalolle.

InteractionActivitiesin avulla voidaan tarkentaa mitä vaihtoehtoja liikennevaloissa on ja mitä ne tarkoittavat.

results kuvaa esimerkissämme itse liikennevaloa. Esimerkkimme tulos on yksinkertainen, joten tarve on välittää vain liikennevalon väri. Tulokset voisivat sisältää myös esim. numeerisia arvoja ja tiedon, onko tehtävä läpäisty. 

duration kuvaa tässä sitä aikaa, kuinka pitkään liikennevalo pysyi samana. Duration ilmaistaan ISO 8601 -standardin mukaisesti. PT5M tarkoittaa siis 5 minuuttia.

Esimerkeissä on hyödynetty valtiohallinnon ohjeistuksen mukaisesti brittienglantia kielikoodina. Nimet ja kuvaukset voi kuitenkin antaa niillä kielillä mitkä on kontekstille relevantteja. Tämän takia esimerkeissä on pääasiassa käytetty suomenkielisiä nimiä ja kuvauksia ja englanninkielinen termi on annettu silloin kun hyödynnetään jotain olemassa olevaa xAPI-profiilia. Nämä voitaisiin välittää samanaikaisesti myös esimerkiksi ruotsiksi.

Osaamisen kuvaaminen oppimateriaalin tehtävät -esimerkissä

{
	"id":"8eet4433-f007-411a-a67d-6a73581c9116",
	"timestamp": "2024-01-18T12:17:00+00:00",
	"actor":{
        "objectType": "Agent",
		"openid":"1.2.246.562.24.88202692241"
		"name":"Ernst Öhman-Testi"
	},
	"verb":{
		"id":"http://adlnet.gov/expapi/verbs/initialized",
		"display":{
			"en-GB":"initialised"
		}
	},
	"object":{
		"id":"http://tehtäväesimerkki.fi/tehtävänaloitus/xxYYzz"		
 		"objectType":"Activity" 
		"type":"http://adlnet.gov/expapi/activities/assessment",
		"definition":{
			"name":{
				"en-GB":"assessment"
				"fi":"arviointi"
			},
			"description":{
				"en-GB":"An assessment is an activity type that determines a learner’s mastery of a particular subject area. An assessment typically has one or more questions."
			}
		}
		 "context": {
        	"contextActivities": {
            	"parent": [
              	  {
       	        	"objectType": "Activity",
                  	"id": "https://virkailija.opintopolku.fi/eperusteet-service/api/external/peruste/419550/perusopetus/oppiaineet/466344/vuosiluokkakokonaisuudet/466964/tavoitteet/469609",
                  	"definition": {
                    	"name": {
                    	  "fi": "T2 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta matematiikan oppimisesta sekä yksin että yhdessä toimien",
	                    },
	                    "type": "http://adlnet.gov/expapi/activities/objective"
	               	 }
					}
					{
						"objectType": "Activity",
                  		"id": "https://virkailija.opintopolku.fi/eperusteet-service/api/perusteet/419550/perusopetus/oppiaineet/466344/sisältöalue/469558"
						"definition": {
                    		"name": {
                    	  		"fi": "S1 Ajattelun taidot ja menetelmät",
	                    		},
	                    	"type": "https://w3id.org/xapi/tla/activity-types/competency"
						"moreInfo": "https://virkailija.opintopolku.fi/eperusteet-service/api/perusteet/419550/perusopetus/oppiaineet/466344"
	               		 }
					}
					{
						"objectType": "Activity",
                  		"id": "https://viikinnorssi.fi/ops/vuosiluokka/159994/tavoite/sisaltoalueet/160865/paikallinenTarkenne/111100"
						"definition": {
                    		"name": {
                    	  		"fi": "Harjoitellaan loogista ajattelua vaativia toimintoja kuten sääntöjen ja riippuvuuksien etsimistä ja esittämistä matematiikan kielellä.",
	                    		},
	                    	"type": "https://w3id.org/xapi/tla/activity-types/competency"
						"moreInfo": "https://eperusteet.opintopolku.fi/eperusteet-ylops-service/api/external/opetussuunnitelma/98806"
	               		 }
					}
                ],
			"grouping": [
				{
				    "objectType": "Activity",
                  	"id": "https://eperusteet.opintopolku.fi/eperusteet-ylops-service/api/external/opetussuunnitelma/98806"
				    "definition": {
                    	"name": {
                        	"fi": "Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun perusopetuksen opetussuunnitelma 2016"
                    	 },
                     	"type": "https://xapi-profiili.fi/acitivty-types/curriculum"
                 	}
				}
			]
			"other": [
				{
				    "objectType": "Activity",
                  	"id": "https://oppimateriaaliesimerkki.fi/verb/ohjelmoi"
				    "definition": {
                    	"name": {
                        	"fi": "ohjelmoi"
                    	 },
						"description":{
							"fi": "Oppilas harjoittelee ohjelmointia ja hyviä ohjelmointikäytäntöjä."
						}
                     	"type": "https://w3id.org/xapi/tla/activity-types/competency"
                 	}
				}
			]

        },
	}


Huomiot tehtäviin liittyvistä tiedoista

Oppimateriaalitehtävä lähettää paljon samoja tietoja kuin liikennevalokin. Keskitymme tässä vain uusiin kenttiin ja huomioihin, jotka eivät tulleet yllä olevassa esimerkissä ilmi. 

Tämä esimerkki kuvaa vain yhtä oppimateriaalitehtävän lähettämää kirjausta oppimistapahtumasta. Järjestelmästä ja oppijan toimista riippuen on todennäköistä, että yhdestä oppimistapahtumasta jää useita jälkiä.

Tämä kirjaus on siitä kun oppija avasi tehtävän itselleen auki (verb initialized). Esimerkiksi vastaamisesta, läpipääsystä ja uudelleen yrittämisestä tulisi omat merkintänsä. Esimerkiksi vastauksen kohdalla kirjaus voisi sisältää aiemman esimerkin tapaisesti interactionActivities-tiedot sekä result-tiedot ja olisi näin paljon pidempi. Oppimisanalytiikkaa suunniteltaessa huomioitaisiin ne jäljet, joita siinä kohtaan halutaan analysoida.

Tässä esimerkissä uutta on objectin tietioihin tullut context. Kontekstitiedon avulla viitataan suoraan tavoitteen tietoihin contextActivitiesilla.

contextActivities alkaa sen määrittelyllä, minkälainen suhde on kyseessä. xAPI hyväksyy arvoiksi parent, grouping, category ja other. Tässä esimerkissä tavoittelle ja sisältöalueelle käytetään arvo parent.

Jokaisella contextActivitisilla on id-tieto. Id on IRI-muodossa oleva määrite, joka yksilöi kyseisen kontekstitiedon. Esimerkin id-tiedossa peruste-id viittaa perusopetuksen opetussuunnitelman viimeisimpiin perusteisiin, oppiaine-id matematiikan id:seen (ensimmäinen mainittu id ePerusteissa), vuosiluokkakokonaisuuden id-arvoon (huom. ei "_vuosiluokkakokonaisuus"-idarvoon) ja tavoite-id kyseisen tavoitteen arviointikohteen viimeiseen id-arvoon.

Sisältöalueelle ei ole samalla tavalla saatavilla IRI:ä, joka myös resolvoituu (eli toimii linkkinä). Tästä syystä sisältöalueen id-arvo on muodostettu oppiaineen pohjalta niin, että siihen on lisätty vastaavan sisältöalueen ensimmäinen id (ei siis _id-kentän arvoa). Lisäksi objektille on lisätty moreInfo-osuus, jossa on toimiva linkki matematiikan sisältöihin ePerusteissa, josta myös sisältöalueen tiedot löytyy.

Vastaavasti on annettu paikallisen opetuksen tarkenne tietyn tavoitteen sisältöalueeseen. Tässä on päädytty ratkaisuun, jossa tarkemmat tiedot ovat saatavilla koulutuksenjärjestäjän omasta luokituksesta (jonka id on tähän toteutettu vain esimerkkiä varten) ja moreInfo-osuuden avulla näkee koko paikallisen ops:n tiedot. Esimerkissä on ratkaistu asia näin, sillä paikallisen ops:n paikalliset tarkenteet eivät ole tässä tapauksessa hierarkisessa muodossa ja niiden hyödyntäminen suoraan ePerusteista olisi vaikeaa. Tässä esimerkissä on myös huomioitava, että esimerkissä on käytetty name-tietoa antamaan paikallinen tarkennus – jatkohyödynnykselle voisi olla hyödyllisempää, että paikalliselle tarkennukselle olisi summaavampi nimi ja nyt nimenä oleva tieto olisi kuvaus. Nämä kuitenkin ovat riippuvaisia miten on toteutettu ne luokitukset, joihin tehtävä viittaa.

Tavoitteelle ja sisältöalueelle on merkitty eri tyyppi/type – toinen on objective ja toinen competency. Tässä on hyödynnetty olemassa olevia profiileja, mutta ne olisi mahdollista tarkentaa myös kansallisesti.

Grouping-contextActivitiesilla on kirjaukseen lisätty tieto, mihinkä paikalliseen opetussuunnitelmaan tehtävä sitoutuu. Opetussuunnitelmaa vastaava activityTypeä ei ole määritelty yhdessäkään xAPI-profiilissa, joten vastaava profiili pitää tehdä tai tyypitys sopia kontekstikohtaisesti, kuten on tehty esimerkiksi Norjassa. Tähän esimerkkiin on luotu yksi tapa ilmaista opetussuunnitelma IRI:nä; type tieto on kuitenkin kuvitteellinen esimerkki ja se ei resolvoidu.

Mikäli oppimateriaalin tehtävä mahdollistaisi, että oppimista tukeva oppija klikkaisi auttavansa oppijaa kun tämä pyytää apua, voisi kontekstitiedon avulla välittää tämä tieto contextAgents-tiedon avulla. Samaa tietorakennetta voi käyttää myös esim. sen välittämiseen, kuka on tehnyt tehtävän arvioinnin.

ContextActivitesiin other on lisätty palveluntarjoajan oma verbeistys oppimiskokemuksesta ja siitä, mitä se harjoittaa. Vastaavalla tavalla voitaisiin myös viitata esimerkiksi koulutuksenjärjestäjän ohjeistuksiin, jossa opetusta on tarkennettu, tai erilaisiin kansallisiin tai kansainvälisiin sanastoihin, jotka kertovat tarkennetusti siitä, mitä tilanteessa opitaan. id-arvo on tässä esimerkissä kuvitteellinen ja viittaa palveluntarjoajan ylläpitämään luokitukseen. 









Oppimateriaalien tehtävien kontekstieto LRMI_fi:n mukaisesti

Jotta oppimateriaaliin liittyen voidaan välittää tietoa siitä, miten sen opiskelu liittyy opetuksen kontekstiin, tulee oppimateriaaliin olla liitetty tai olla liitettävissä vastaavat tiedot. Yksi tapa hallinnoida tämänkaltaista tietoa oppimateriaaliin ja sen osiin liittyen on hyödyntää Learning Resources Metadata Initiativea (LRMI) ja siihen tehtyä Suomen opetuskontekstiin sopivaa LRMI_fi:tä. 

Esimerkkiä vastaavaa tavoitetta opettavan oppimateriaalin tiedot LRMI_fi:n mukaan kirjattuna voi katsoa esimerkiksi tästä oppimateriaalista JSON-muodossa aoe.fi:stä ja XML-muodossa Finna.fistä.

LRMI_fi: dokumentaatio löytyy Eduuni-wikistä ja kansainvälisen LRMI:n dokumentaation Dublin Coren sivuilta.

Kontekstitieto listään LRMI:ssä seuraavan kaltaisesti:

{
	"learningResource": [
		{
			"teaches": [
			    {
                	"id": "5035",
					"educationalmaterialid": "1035",
					"targetname": "T2 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta matematiikan oppimisesta sekä yksin että yhdessä toimien",
					"source": "basicStudyObjectives",
					"educationalframework": "",
					"objectkey": "469609",
					"targeturl": "https://virkailija.opintopolku.fi/eperusteet-service/api/perusteet/419550/perusopetus/oppiaineet/466344"
				},
			]
			"educationalAlignment": [
				{
					"id": "5029",
					"educationalmaterialid": "1035",
					"alignmenttype": "educationalSubject",
					"targetname": "Matematiikka",
					"source": "basicStudySubjects",
					"educationalframework": "",
					"objectkey": "466344",
					"targeturl": "https://virkailija.opintopolku.fi/eperusteet-service/api/perusteet/419550/perusopetus/oppiaineet/466344"
				},

			],
			"educationalLevels": [
				{
					"id": "3957",
					"value": "perusopetus",
					"educationalmaterialid": "1035",
					"educationallevelkey": "8cb1a02f-54cb-499a-b470-4ee980519707"
				}
			],
	]
}


Summatiivisen arvioinnin esimerkki

Tässä esimerkissä täydennetään aiempaa esimerkkiä niiltä osin, mitä aiempi formatiivisen arvioinnin esimerkki ei valoittanut notaation osalta. Esimerkissä ei siis käydä läpi kaikkia tietosiirtoja vaan keskitytään vain uusiin tapoihin hyödyntää xAPIa.

Eri tyyppiset arvioinnit

Kirjallisen arvioinnin esimerkki:

 "object":{
		"id":"http://portfolioesimerkki.fi/portfolio/xxYYzz"		
 		"objectType":"Activity" 
		"type":"http://adlnet.gov/expapi/activities/assessment",
		"definition":{
			"name":{
				"en-GB":"assessment"
				"fi":"arviointi"
			},
			"description":{
				"en-GB":"An assessment is an activity type that determines a learner’s mastery of a particular subject area. An assessment typically has one or more questions."
			}
		}
"result":{
		"response":"Oppija hallitsee portfolion tekemisen kiitettävästi. Hän on työssään osoittanut ohjeiden ymmärtämisen sekä osannut hankkia itsenäisesti työhön vaadittavaa tietoa.",
		"completion": true
		"success": true
	}

Numeerisen arvioinnin esimerkki:

 "object":{
		"id":"http://digikoe-esimerkki.fi/matikankoe/xxYYzz"		
 		"objectType":"Activity" 
		"type":"http://adlnet.gov/expapi/activities/assessment",
		"definition":{
			"name":{
				"en-GB":"assessment"
				"fi":"arviointi"
			},
			"description":{
				"en-GB":"An assessment is an activity type that determines a learner’s mastery of a particular subject area. An assessment typically has one or more questions."
			}
		}
"result":{
		"score":{
			"raw": 8.0
			"min": 4.0
			"max": 10.0
		"completion": true
		"success": true
	}
Huomiot eri tyyppisiin arviointeihin liittyen

Esimerkeissä on lukemisen helpottamiseksi ja tilan säästämiseksi jätetty pois xAPI-lausekkeiden mukaiset osiot, jotka eivät liity esimerkkiin. Huomioithan siis, että oikeassa tilanteessa jokaiseen arviointiesimerkkiin liittyy mm. tietoa tekijästä ja tekemisestä itsestään.

xAPI tarjoaa paljon mahdollisuuksia ilmaista erityisesti eri tyyppisten tehtävien tuloksia. Näistä yhtä (likert) on käsitelty yllä olevassa esimerkissä. Lisäesimerkkejä erilaisten tehtävien tulosten merkitsemiseen löydät xAPIn omasta dokumentaatiosta.

Myös tuloksia voi olla erilaisia. Tässä on käsitelty kahta erilaista tapaa ilmaista oppimisen arviointia.

Ensimmäinen esimerkki on portfolio, josta on annettu kirjallinen arviointi. Tämä toteutetaan results-objectin avulla, niin että kirjallinen arvio on osassa response. Lisäksi tieto kertoo, että portfolio on tehty loppuun ja se on suoritettu onnistuneesti. Kaikki results-objektin tiedot ovat valinnaisia. 

Toisessa esimerkissä arviointi on numeerinen. Numeerisessa arvioinnissa on mahdollista ilmoittaa arvioinniasteikko. Asteikko tulee ilmoittaa decimaaliluvuilla.

Result-objekti ei valitettavasti mahdollista itsessään arvioinnin taustalla olevien määritysten avaamista. Tämä voidaan kuitenkin tehdä hyödyntämällä resultinkin mahdollistamaa extensions-objektia. Extensionsit ovat profiileja tai käyttökohdetta varten määriteltyjä tapoja ilmaista asioita, joita tulisi ilmaista, mutta joita xAPIn perusnotaatio ei mahdollista.

Usean toimijan tilanteet

Ryhmätyön merkitseminen:

	"id": "6690e6c9-3ef0-4ed3-8b37-7f3964730bee"    
	"actor": {
        "openid": "https://oppimisalusta.fi/ryhma/111100",
        "member": [
            {
                "name": "Ernst Öhman-Testi",
                "openid": "1.2.246.562.24.88202692241"
                "objectType": "Agent"
            },
            {
                "name": "Touko Testaaja",
                "openid": "1.2.246.562.24.88202681110",
                "objectType": "Agent"
            },
            {
                "name": "Elvi Ekatesti",
                "openid": "1.2.246.562.24.88202692222",
                "objectType": "Agent"
            }
        ],
        "objectType": "Group"
    },

Ohjaajajan tai arvioijan merkitseminen:

    "context": {
        "contextAgents" :
        {
        	"agent":
			{
				"name": "Esimerkki Opettaja",
            	"openid": "1.2.246.562.24.88202693344"
			}
            "objectType": "contextAgent"
			"relevantTypes": "https://esimerkki.fi/arvioijaOpettaja"
        },
Huomioita usean toimijan tilanteisiin

Jokaisen xAPI-lausekkeen tekijä voi olla myös ryhmä. Ryhmällä tulee olla oma tunnisteensa, joka voi olla yhteinen tunnus, sähköposti tai id. Tässä esimerkissä käyttäjien muodostamalle ryhmälle on luotu järjestelmäkohtainen openid. Lisäksi jokainen ryhmätekijä voi olla anonyymi eli se ei välttämättä sisällä tietoa siitä, ketkä ryhmän muodostivat. Tässä esimerkissä ryhmän muodostaneet jäsenet ovat tunnettuja ja heidät on nimetty sekä heillä on annettu oppijanumero.

Esimerkki on pelkistetty pelkkiin tekijätietoihin. xAPI-lauseke jatkuisi tästä verbillä, objektilla ja konteksti- sekä tulostiedoilla.

Tämän pohjalta analytiikkapalvelun hakiessa tietoja tiettyyn oppijaan liittyen, voi tuloksena tulla myös Oppija osallistui viittaus/id ryhmätyöstä kertovaan statementiin. Tämä lauseke viittaisi tällöin esimerkissä olevaan id-tietoon. Jokaisella xAPI-lausekkeella on kyseisen lausekkeen identifioiva id. Mikäli lähdejärjestelmä ei tätä id:tä välitä, luo vastaanottavat Learning Record Store (LRS) eli oppimistapahtumien tietokanta id:n itse.

Toisessa esimerkissä nostetaan esille, että kontekstitietoihin voidaan merkitä myös arvioijan, ohjaajan, opettajan tai muuten oppimiskokemukseen osallistuneen henkilön tiedot. Tähän on olemassa kaksi tapaa: hyödyntämällä instructor-arvoa tai contextAgentsiä. xAPI suosittelee uusimmassa versiossaan cotextAgentsin käyttämistä.

ContextAgents sisältää tiedon itse toimijasta sekä tämän suhteesta kuvattuun toimintaan. Toimija kuvataan agent-objektilla, jonka on suositeltu sisältävän ainakin identifioivan tunnisteen. Tässä esimerkissä agentille on annettu nimi sekä oppijanumero. Oppijanumero on toimiva tapa myös opettajien identifioimiseen läpi eri palveluiden.

Toimijan suhden kuvattuun toimintaan kuvataan relevantTypes-arvolla. Tieto ilmaistaan IRI:nä tai IRI:n arrayna. Esimerkkiä varten tähän on luotu kuvitteellinen IRI, joka tarkentaa suhteeksi arvoivan opettajan roolin.

Mikäli arviointiin tai ohjaukseen on osallistunut usea henkilö, voidaan tällöin käyttää contextAgentsin sijaan contextGroup-objektia. Sturktuuri ja sisältö on tässä samanlainen, mutta yhden toimijan tiedon sijaan se voi sisältää usean eri toimijan (agent). 





  • No labels