Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmän (KOOTuki) kokous

Muistio (luonnos)

Opetushallituksen edustajat yhteistyöryhmässä olivat edellisten kokousten tapaan estyneitä. Pyydämme OPH:ta nimeämään yhteistyöryhmään edustajan, joka osallistuu myös Korkeakoulujen yhteishaun toteuttamisen ja Opintopolku.fi-palvelun kehittämisen ohjausryhmään, jotta kehittämishankkeiden vuoksi keskeinen yhteys korkeakoulujen kehitystyön ja OPH:n palveluiden välillä vahvistuisi.

Esa Suominen ja Patrik Matusch esittelivät korkeakoulujen KA-SIG:n laajan työn tuloksia. Korkeakoulut ovat kuvanneet palvelunsa jokaisen korkeakoulun omilla käsitteillä (jo 1400 kpl), viitearkkitehtuurissa nämä on kytketty samaan palveluun yhteisesti tunnistettuiksi käsitteiksi:  palveluita 69, palveluryhmiä 15, kategorioita 6. Työ tuo näkyväksi esimerkiksi sen, että monessa ”siilossa” on asiakaspalvelu, johon vaikka liittyy tikettiprosessi, mutta ne on kaikissa hoidettu ja määritelty erikseen: on liiketoiminnan asia sitten miettiä, voisiko kirjaston, opintohallinnon ja it-tuen tikettijonoissa olla esimerkiksi sama tietojärjestelmäpavelu tai muuta yhteistä. Vasta neljännes korkeakouluista on vastannut ja tuonut omia asioitaan keskusteluun: miten loput korkeakoulut voisivat osallistua.

KA-SIG ei kuvaile tai määrittele sanastoa ”oppijan palvelut” alueella vaan hyödyntää suoraan Synergiaryhmän työtä: alueelle on kohdennettu yli 300 korkeakoulukohtaista palvelua. KA-SIG:n ja Synergiaryhmän aktiivit ovat osin samoja henkilöitä. Arvioin mukaan Virtaan tulevasta tiedosta jopa 80% on sellaista tietoa, jota 80% kaikista toiminnoista käyttää. Tuemme KA-SIG:n työtä viemällä verkostoille kannustavaa viestiä tutustua, tukea ja tulla mukaan KA-SIG:iin. Viedään terveiset Synergiaryhmälle ja kannustetaan yhteistyötä KA-SIG:n kanssa.

Erityisavustuksilla rahoitettujen korkeakoulutuksen kehittämishankkeiden osalta korkeakouluilla on vastuu tavoitteista, yhteistyöstä, keskinäisestä koordinaatiosta ja rahoituspäätöksissä annettujen velvoitteiden toteuttamisesta. Selvitämme, miten valtion arkkitehtuuripankkia voitaisiin käyttää korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisten arkkitehtuurien kuvaamiseen, KA-SIG:n ja Synergiaryhmän tuella, jotta kehittämishankkeiden yhteentoimivuus toteutuu yhteisiltä ja päällekäisiltä osin.

Tietosuoja-asetuksen vaatimuksien tunnistaminen opintohallinnon tietojärjestelmien osalta etenee Synergian ekosysteemiryhmän toimesta siten, että välitulokset tulee seuraavaan laajaan seminaariin 19.5.: mitkä ovat ne asiat, jotka muuttuvat, missä on haasteita ja miten niihin vastataan. Huolehdimme, että korkeakoulujen toiminnassa syntyy samat käytännöt esimerkiksi tietopyyntöjen ja unohduspyyntöjen käsittelyyn. CSC kokoaa tarkistuslistan opintohallinnon järjestelmiä koskevista asioista aikajanalle yhdessä Synergian ja muiden toimijoiden kanssa.

Eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksessä ammattikorkeakoulujen sähköistä esivalintakoetta koskevassa asiassa keskeinen johtopäätös on, että voidaan tehdä vähemmän konrolloituja ratkaisuja, jotta saadaan parempaa palvelua.

Jatkamme jatkaa aktiivista roolia koota ja fasilitoida keskustelua opiskelijavalinnoissa käytettävien tietojärjestelmien osalta tarkastellen esim. Digabia, EXAM:ia ja Sotelia sekä sitä, mikä on OPH:n rooli, mitkä palvelut OPH tuottaa ja millä alueella korkeakoulut saisivat toimia itse ja tuottaa nopeammin palveluita.  Teemme tiivistä yhteistyötä Korkeakoulujen yhteishaun toteuttamisen ja Opintopolku.fi-palvelun kehittämisen ohjausryhmän kanssa.

Yhteistyöryhmän 21.4. kokouksen teemana on keskustella korkeakoulujen erityisavustuksin rahoitettujen kehittämishankkeiden osalta opiskelijavalintojen kehittämiseen kohdistuvien hankkeiden kanssa (HY ja Metropolia) sekä Ristiinopiskeluhankkeen kanssa (TaY). Hankkeilla kaikilla on kytkentöjä OPH:n ylläpitämiin valtakunnallisiin palveluihin sekä muihin infroihin. Jätettiin pöydälle EMREX ja sen kansallinen ohjauksen käsittely.

Liitteet

Osallistujat

Ryhmän jäsenet

Asiantuntijat

Asialista

1 Kokouksen avaus ja työjärjestyksestä päättäminen

2 Edellisten kokousten muistiot

3 Korkeakoulujen KA-SIG ja kansallinen palveluarkkitehtuuri

4 Koulutus- ja opetusyhteistyö, OKM:n erityisavustukset

4.1 Tilannekatsaus

4.2 Kehittämishankkeille tarjottava tuki jatkossa 

4.3 Seuraava hakukierros

5 Yhteistyöryhmän seuraamat projektit, hankkeet ja toimijat

6 Tietosuoja-asetuksen vaikutukset opintohallinnon tietojärjestelmiin

7 Tiedoksi (ei käsitellä kokouksessa)

8 Muut esille tulevat asiat

Eduskunnan oikeusasiamiehen päätös ammattikorkeakoulujen sähköistä esivalintakoetta koskevassa asiassa (liite)

9 Kokouksen päättäminen