LUONNOS

Koulutustarjontatiedon ratkaisuarkkitehtuurin tavoitteena on kuvata koulutustarjontatiedon liikkumisen ja näyttämisen yhtenäinen kansallinen arkkitehtuuri. Nykytilassa tietoa esitetään monissa eri palveluissa ja tietoa ylläpidetään alustoissa usein manuaalisesti ja tavoitetila on, että koulutustarjontatieto luodaan korkeakoulujen sisäisissä prosesseissa ja järjestelmissä ja tallennetaan korkeakouluissa kerran. Kukin korkeakoulu vastaa järjestelmistään, joissa tieto syntyy. Arkkitehtuuri ei ota kantaa lähdejärjestelmiin vaan kuvaa tavoitetilan yhteiset palvelurajapinnat joista tarjontatieto liikkuu erilaisiin näkymiin. Korkeakoulujen palvelurajapintojen kokonaisuus sisältää korkeakoulujen koulutustarjontatiedon ja koulutustarjontatieto saadaan rajapintojen kautta näkymään erilaisissa palveluissa.

Arkkitehtuurissa kuvataan periaatetaso, toiminta-arkkitehtuuri, tietoarkkitehtuuri, tietojärjestelmäarkkitehtuuri. Teknologia-arkkitehtuuri on rajattu pois projektin tässä vaiheessa.

Hallintamalli

Arkkitehtuurin omistaa opetus-ja kulttuuriministeriö yhdessä korkeakoulujen kanssa. CSC ylläpitää määritystä ja arkkitehtuuria OKM:n tilauksesta.


Koulutustarjontatiedon arkkitehtuurin vastuutahotTarkennukset ja lisätietoja
Vision johtoryhmäYlemmän tason visiotyön ohjaus
KOOTukiArkkitehtuurityön edistäminen korkeakoulujen yhteisiin tarpeisiin OPI-viitearkkitehtuurin hallintamallin mukaisesti
SynergiaryhmäArkkitehtuurityön sisällöllinen ylläpito
CSC - Tieteen tietotekniikan keskusArkkitehtuurityön koordinointi OKM:n toimesta



Koulustarjonnan arkkitehtuuri JHS 179 viitekehyksessä

Koulutustarjonnan arkkitehtuurin viitekehyksenä käytetään julkisen hallinnon suositusta JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen.

Kuva 1. Koulutustarjonnan arkkitehtuurin arkkitehtuurikuvaukset (vihreällä) JHS 179 viitekehyksessä.



Kuva 2. Mallinnuksessa käytetty notaatio




Koulutustarjonnan arkkitehtuurin metamalli

Metamalli kuvaa koulutustarjonnan arkkitehtuurin rakenteen, joka koostuu kolmesta kokonaisuudesta:

1) toiminta-arkkitehtuurista

2) tietoarkkitehtuurista ja

2) tietojärjestelmäarkkitehtuurista.

Kuva 3. Koulutustarjonnan arkkitehtuurin metamalli

  • No labels