Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä (KOOTuki) kokous 6/2021

 MUISTIO 

1. Kokouksen avaus ja työjärjestyksestä päättäminen

  • Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 10:00.

  • Todettiin osallistujat.

  • Hyväksyttiin asialista sellaisenaan. 

2. Edellisen kokouksen muistion hyväksyminen

  • Edellisen kokouksen muistio: https://wiki.eduuni.fi/x/7gwaDg 
    • Kohdan 4 osalta todettiin, että erillinen kokous on järjestetty ja keskustelun tulokset on toimitettu sovitusti Digivisiolle
    • Edellisen kokouksen muistio hyväksyttiin sellaisenaan.

3. Digipedagogiikan verkoston ajankohtaisia asioita (Hakanurmi) LIITE

  • Digipedagogiikan verkosto (digipeda) esittely
    • Uusi nimi on Digipedaverkosto, entinen nimi digiopetusryhmä
    • Satu Hakanurmi esitteli verkoston toimintaa. Kansallisella digipedaan erikoistuneella ryhmällä on edelleen nähty tarvetta, mutta ryhmä on toiminut resurssisyistä enemmän vertaisverkostona kokoontuen n. 4 kertaa vuodessa. Tärkein ryhmän työkokonaisuus on ollut ECAR-kyselyn jatkon valmistelu.   
  • ECAR-kyselyn tilanne
    • Satu Hakanurmi kertoi ECAR-kyselyn korvaavan kyselyn valmistelusta. Sisällöllisesti kysely on lähes valmis, mutta käytännön toteutuksen resursseissa on haastetta.  
    • IT-palveluiden osalta on kommentoitu, että ei ole tarvetta lisätä kysymyksiä
    • Opettajakysely voitaisiin tehdä joka tapauksessa, vaikka kyselyä opiskelijoille ei toteutettaisikaan. 

Keskustelu:

  • Keskusteltiin ajatuksesta että erillisen kyselyn sijaan aiheeseen liittyviä kysymyksiä sisällytettäisiin olemassaoleviin kyselyihin kuten kandipalautekyselyihin, mutta yhteisesti oltiin sitä mieltä että ne ovat jo nyt hyvin laajoja eikä niiden paisuttaminen ole järkevää. Voisi kuitenkin olla hyödyllistä käydä läpi kansallisten kyselyiden digipedagogiikkaa koskevien kysymysten osalta niiden ajantasaisuus toimintakentän muuttuessa (esim. merkittävä etäopetuksen lisääntyminen.)   
  • Opettajakyselyn osalta todettiin, että opiskelijakyselyn kanssa samanaikaan toteutettavasta kyselystä olisi synergiaetua, kun saadaan laajempi kuva kokonaistilanteesta.  
  • FUCIOn keskusteluissa säännöllisen kyselyn hyötynä nähtiin seurantamahdollisuus digipedan toimintaympäristössä tapahtuvista muutoksista, niin pandemian kuin digivision vaikutuksesta. 
  • Kyselyn toteutuskustannuksista keskusteltiin. Kyselyn kustannuksia ei nähty mahdottomana, mutta analyysin olisi oltava mukana (viitaten CSC:n verkostolle tekemään tarjoukseen, ei saatavilla kokouksessa). Yhtenä vaihtoehtona esitettiin Digivisiota rahoittajana esim. osatoteuttajamallin mukaisesti. Digivision ohjausryhmä on aiemmin linjannut, että kyselyä ei toteutettaisi Digivision puitteissa - tuossa kuitenkin on keskusteltu lähinnä ECARin jatkamisesta. Mikäli mukaan saisi Digivisiolle hyödyllisiä kysymyksiä (joita nyt onkin), voisi Digivisio mahdollisesti osallistua rahoittamiseen. Digivisio ei voisi olla pitkällä aikavälillä toimija, mutta esim. 2022-2024 voisi olla ja jatko tulisi selvitettäväksi Digivision palvelutuotannon mallin mukaisesti? Kyselyssä tulee olla kaikki korkeakoulut mukana, että Digivisio voisi olla toteuttamassa. Kenellä on korkeakouluissa suurin intressi organisoida tämä asia? 
  • Yhtenä vaihtoehtona on resurssien vuoksi pohdittu, että kysymykset annetaan korkeakoulujen käyttöön osana omia kyselyitä, mutta yhteisesti toivottiin kansallisesta näkymää, jota tukevat tavoitteet mm. Suomesta oppimisen mallimaana, digimuutoksen ymmärtämisestä, opetusyhteistyön puitteista.  
  • Todettiin, että kyselyn vastausprosentin nostamiseksi on syytä miettiä yhteisiä markkinointitoimia, esim. kyselyn lähettäminen rehtoreiden kautta on ollut toimiva malli. On tärkeää että markkinointivaiheessa voidaan viestiä miten tuloksia hyödynnetään ja mihin se vaikuttaa. Kyselyllä saadaan vaikuttavuutta eikä kustannus ole niin merkittävä jos saadaan riittävästi vastaajia. 
  • Lisätietoja ECAR-kyselystä:
  • Keskusteltiin kyselyn kohderyhmästä, jonka voidaan ajatella muuttuneen jatkuvan oppimisen ja digivision näkökulmasta laajemmin tutkinto-opiskelijoiden ulkopuolelle. Miten heidät tavoitetaan ja miten tämä vaikuttaa kyselyyn?
  • Todettiin myös että kyselyn toteuttamisessa tulee huomioida korkeakoulujen nykyisten kyselyiden kokonaisuus, jotta kuormittavuus vastaajille voidaan huomioida.
  • Satu Hakanurmi korosti meneillään olevaa digipedagogiikan muutosta. Ollaan siirtymässä verkkotutkintoihin, moduulipohjaisuuteen ja kohderyhmän laajentumiseen, jolloin tulevaisuuden opetuksen vision (Digivisio) tulisi olla selkeä ja sen nykytilan selvittäminen ja jatkossa muutoksen seuranta on tärkeää. 

Päätettiin, että Satu Hakanurmi ja Tuula Heide jatkavat keskustelua Digivision resurssien hyödyntämisen mahdollisuuksista kyselyn toteuttamiseen. He tuovat tilannetiedon KOOTukeen.   


4. Opetusyhteistyön ajankohtaisia asioita  (Hautakangas, Kohtanen)

Sami Hautakangas esitteli opetusyhteistyösopimusten valmistelun tilannetta (LIITE) ja Jukka Kohtanen kertoi Ristiinopiskelupalvelun ajankohtaisia asioita (LIITE). 

  • Sami Hautakangas kertoi, että korkeakoulujen yhteisen "jokamiesluokka" -sopimuksen valmisteluun on nimetty valmisteluryhmä AMK-OHA ja YO-OHA verkostojen kesken. Ryhmä aloittaa marraskuussa valmistelutyön. Ryhmän tavoitteena on sopimusluonnoksen laatiminen koskien tarjontaa, joka soveltuu laajasti korkeakouluopiskelijoille ilman ennakkovaatimuksia. Yhteistyöverkoston asema suhteessa muuhun opetusyhteistyöhön ja Digivision jatkuvan oppimisen ei-tutkintoonjohtavan koulutukseen on myös asemoitava. Yhteisen laajan sopimuksen valmisteluun liittyviä peruskysymyksiä on mm. kohderyhmä, opintotarjonta, rahoitus, opiskeluoikeus kohdekorkeakoulussa ja sen pituus, opetukseen ilmoittautuminen, hyväksiluvun kysymykset. 
  • Jukka Kohtanen kertoi palvelutilausten ja käyttöönottojen tilanteesta, vuoden 2022 kustannustenjakomallista ja julkaistuista vuosihinnoista sekä DPIA-valmistelusta. Lisätietoja löytyy tänään lähetetystä tiedotteesta: Ristiinopiskelupalvelun palvelutilauksen ja hinnoittelun muutos sekä vuosimaksut 2022Ensimmäisten tuotantopilotointien osalta on tiedostettava, että vaikka järjestelmä on tuotantovalmis, ei tuotannonomaista pilotointia ole voitu vielä tehdä, joten ensi vuoden aikana pienempien verkostojen pilotit ovat tervetulleita.
  • Ristiinopiskelupalvelun ohjausryhmän jäsen Marko Wilen kertoi, että tilanne opintotietojärjestelmän vaihdosten (Peppi) osalta on näyttänyt huonolta alkusyksyn aikana, mutta nyt vaikuttaa että testaukset sekä yo- että amk-joukoissa on saatu eteenpäin. Tämä on hyvä uutinen myös Ristiinopiskelupalveluun integroitumisen osalta. 

Keskustelu:

  • Keskusteltiin, opetusyhteistyösopimuksen valmistelun aikataulusta. Sami Hautakangas arvioi, että vuosi 2023 lienee realistinen huomioiden tarjonnan julkaisun ja ohjeistuksen aikataulu, jolloin myös perusjärjestelmien tuki on jo olemassa.
  • Sami Hautakangas kertoi myös, että Digivisio-hanketoimistosta on saatu vihreää valoa yhteistyölle Ristiinopiskelun kehittäminen hankkeen jatkona. Seuraavaksi on tulossa tekninen palaveri, jossa yhteistyömahdollisuuksista jatkuvan palvelun näkökulmasta keskustellaan.  

Merkittiin asiakohta tiedoksi. 

5. Identiteetinhallinnan tilannekuva (Miettinen)

Manne Miettinen, CSC esitteli kansallista identiteetinhallinnan kokonaiskuvaa, sekä itsehallittavan identiteetin (SSI) ja tunnistuksen varmuustason (LoA) käsitteistöä (LIITE)

  • Identiteetinhallinnan kokonaiskuvassa on meneillään useita EU-tasoisia ja kansallisia kehityslinjoja; eIDAS-asetuksen uudistamisessa identiteettilompakon välineistön määrittely ja EU-lompakon käyttöönotto, Suomen kansallisen identiteettilompakon (DigiID) määrittely, VTJ:n sisäinen kehittäminen (esim. hetun muoto, uusi yksilöintitunnus, hetun myöntäminen etätunnistukseen perustuen).
  • Koulutuksen ja opetuksen toimialalla ajankohtaisia hankkeita on mm. Kv-maahantulon sujuvoittamisen tunnistamisen -pilotti, Digivision eduID-ratkaisu, varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle toimivan Digione-hankkeen identiteetinhallinan ratkaisu, jatkuvan oppimisen digitalisaatio, Virtual FInland.   
  • Identiteetinhallinnassa ollaan siirtymässä järjestelmä- ja organisaatiokeskeisestä sekä federoidusta hallinnasta käyttäjäkeskeiseen identiteetinhallintaan, jossa käyttäjä luo itselleen identiteetin, johon yhdistää eri auktoriteettien myöntämiä identiteettejä. SSI-maailmaan ollaan siirtymässä EU:ssa (eIDAS-asetus) ja asiaa ollaan tutkimassa esim. Digivision ensimmäisessä projektissa.
  • Tunnistuksen varmuus riippuu ensitunnistuksen ja todentamisen varmuuksien yhdistelmästä. LoA-teemassa on pohdittava käsiteltävänä olevan tiedon julkisuuden tasoa (julkinen, salassapidettävä, turvallisuusluokiteltu). Esim. tulkinta siitä onko koesuoritus salassapidettävää ja näin ollen tarvittaisiin vahva tunnistautuminen, joka taas ei käytettävyyden ja käytännön kannalta ole mahdollista. Unifin perustama ryhmä pohtii asiaa opiskelijan ja korkeakoulujen näkökulmasta ja yhteistyö on aloitettu kansallisen ryhmän toimesta, jotta työ laajentuisi koulutusalat ylittävään yhteiseen tulkintaan.   

Keskustelu:

  • Isoa kuvaa pidettiin erittäin hyvänä kuvauksena kokonaisuudesta. 
  • Pohdittavaksi nostettiin seuraavia lisäysehdotuksia kuvaan: uusi Erasmus without Paper (EWP) -prosessi ja sen eiDAS velvoittavuus 
  • Korkeakouluissa on myös turvaluokiteltujen tietojen käsittelyä esim. MPKK ja PoliisiAMK sekä monet tutkimushankkeet. 
  • Tarkennettiin ensitunnistukseen liittyen että DVV:n vaatimuksena tulee olemaan sirullinen passi. Nykyinen FinnAuth-ratkaisu ei tue sirullisia passeja mutta uusi ratkaisu vaatii sen.
  • Muistutettiin korkeakoulujen käyttötapauksista kv-opiskelijoiden tunnistautumisen osalta. Osa saapuu Suomeen ja osa ei koskaan saavu Suomeen vaikka tekisi opintoja. Tarkennettava miten prosessi etenee ensitunnistamisesta viranomaisen tekemään tunnistamistilanteeseen esim. rajalla? Onko duplikaatti-identiteetit edelleen mahdollisia? 

Merkittiin keskustelu tiedoksi. 


6. Tiedoksi 

  • Opiskelijahyvinvointihankkeet https://wiki.eduuni.fi/x/L7sID
  • Metropolian valintakoejärjestelmän hankkiminen CSCIDEAPANKKI-131 - Metropolian valintakoejärjestelmän hankinta korkeakouluille 2022 (-23) TOTEUTUKSESSA
  • Korkeakoulujen IT-päivät 2021 https://it2021.fi/
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää 3.11. omadata-työpajan
    • jatkoa 27.9 pidetylle keskustelutilaisuudelle
    • ilmoittautuminen 29.10. mennessä: ilmoittautuminen
    • selvitettäviä kysymyksiä identiteetinhallinnan kehitystyössä: miten Omadataa pitäisi kuvata? kuka saa hallinnoida henkilötietoja? millaisia vastuukysymyksiä tähän liittyy? miten suhtaudutaan henkilötietojen käyttämiseen kaupallisiin tarkoituksiin? miten suostumuksen antamisen tulisi tapahtua?

  • Ohjausyhteistyökuvan päivitykset https://ka.csc.fi/#ohjausyhteistyo_anchor
    • Valtakunnallisiset, keskitetyt ICT-palvelut

      • Opetushallituksen toimittamiin kokonaisuuksiin on lisätty KOSKI-luovutuspalvelu

      • CSC:n toimittamien kokonaisuuksien nimiä on päivitetty ajantasalle

    • OKM:n asettamista ohjausyhteistyön ryhmistä

      • poistettu korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä

      • lisätty Opetuksen ja koulutuksen toimialan identiteetinhallinnan kehittämisryhmä

    • Korkeakoulujen ja muiden toimijoiden organisoimat ryhmät

      • lisätty Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen ohjausryhmä

7. Muut asiat

  • Kevään kokousten ajankohdat

8. Kokouksen päättäminen

  • Seuraava kokous 7.12.
  • Kokousten päätettiin klo 12:04

Osallistujat

KOOTuki-yhteistyöryhmän jäsenet

  • Puheenjohtaja: Erja Widgrén-Sallinen, OHA-forum, Itä-Suomen yliopisto 
  • Varapuheenjohtaja: Tuomas Orama, AAPA, Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Satu Hakanurmi, Peda-forumin digiopetusryhmä, Turun yliopisto
  • Sami Hautakangas, OHA-Forum, Tampereen yliopisto
  • Kari Helenius, AAPA, Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Jenni Kokko, IR-tekijäverkosto, Jyväskylän yliopisto
  • Joonas Mäkinen, Opetushallitus (kohdasta 3,  klo 10:23)
  • Markku Närhi, FUCIO, Jyväskylän yliopisto
  • Tapio Rimpioja, AMK-OHA, Metropolia Ammattikorkeakoulu 
  • Sanna Waris, Synergiaryhmä, Oulun yliopisto
  • Päivi Vähäsalo, Synergiaryhmä, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Merja Väistö, Opetushallitus 
  • Marko Wilen, AMK-OHA, Laurea AMK 
  • Christa Winqvist, FUCIO, Aalto-yliopisto
  • Sihteeri: Jukka Kohtanen, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Ryhmän asiantuntijat

  • Marjut Anderson, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
  • Marko Borodavkin, AMK-OHA, Metropolia Ammattikorkeakoulu  

  • Ilmari Hyvönen, opetus- ja kulttuuriministeriö 
  • Jenni Karppinen, OHA-forum, Aalto-yliopisto
  • Jonna Korhonen, opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Helena Majamäki, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
  • Jussi-Pekka Pispa, FUCIO, Tampereen yliopisto 
  • Kirsi Pispa, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
  • Jaakko Riihimaa, AAPA, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Teemu Seesto, FUCIO, Turun yliopisto 
  • Tuula Heide, Digivisio, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy (kohdassa 3)
  • Manne Miettinen, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy (kohdassa 5)
  • No labels