Mikä: Tutkimustietovarannon webinaari tiedon tuottajille. Webinaarissa esitellään hankkeen etenemistä ja käydään läpi vuoden 2021 kehityssuunnitelmaa sekä muita ajankohtaisia asioita.

Milloin: ke 7.4.2021 klo 14-15.30

Missä: Zoom-etäkokoushuone https://cscfi.zoom.us/j/66938583812

TallenneTutkimustietovarannon webinaari 7.4.2021 tallenne



Tutkimusta koskevien tietojen tuottaminen tutkimusorganisaatioista tutkimustietovarantoon – mitä tietoja, miten ja milloin? Yliopistot, ammattikorkeakoulut ja tutkimuslaitokset tuottavat tietovarantoon mm. julkaisujensa, tutkimusaineistojensa, tutkimusinfrastruktuuriensa ja tutkijoidensa tietoja sekä omia tiedeuutisiaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja CSC kutsuvat tutkimustietovarantoon tietoa tuottavien organisaatioiden asiantuntijat webinaariin, jossa esitellään tilannetietoa hankkeen etenemisestä. Webinaarissa käydään läpi myös tutkimustietovarannon Tiedejatutkimus.fi-portaalin uusimpia päivityksiä sekä vuodelle 2021 suunnitteilla olevia uudistuksia.

Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua. Webinaari tallennetaan.


OHJELMA + muistio (Webinaarin esitykset, pdf)

  1. Webinaarin avaus 
  2. Tilannekatsaus tutkimustietovarannon kehitykseen  
    1. Vuoden 2021 kehityssuunnitelma 
    2. Tutkimustietovarannon ohjausrakenne ja erillislain tilanne (Jukka Haapamäki, OKM) (Haapamäen esitys, pdf)
      1. Pyynnöt asettaa jäseniä ohjausrymiin lähtevät matkaan 7.4.2021.
      2. Kysytty, voisiko ohjausryhmään sisällyttää myös TUHAn tohtorinkoulutusverkoston. Haapamäki vastannut, että tämä verkosto olisi hyvä tulla noteeratuksi FinnARMAn asiantuntijaryhmien edustajien kautta. Walter Rydman (CSC) vie viestin verkostolle tästä asiasta.
      3. Asiaa erillislaista
        1. Lakiesitys oli viime syksynä 2020 lausunnoilla ja palautetta tuli paljon.
        2. Lakiesitys lähtee uudelle lausuntokierrokselle näillä näkymin huhtikuun 2021 lopussa.
        3. Sisällöllisesti esitykseen ei ole tullut erityisen suuria muutoksia. Muodollisesti yksi iso muutos on, että nyt kyseessä ei olisi yhteisrekisteri OKM:n ja tiedontuottajien välillä, vaan kyseessä olisi OKM:n rekisteri, johon laki antaa mahdollisuuden tiedon tuottajille liittää tietoja.
        4. Lakiesitys on menossa eduskuntaan vasta ensi syksynä 2021 eli lain voimaantulo voisi olla vuoden 2022 alussa, jos kaikki menee hyvin.
    3. Tietojen tuottaminen tutkimustietovarantoon – tilannekatsaukset
      1. Tietojen tuottaminen tutkimustietovarantoon - yhteenveto 
      2. Julkaisutiedot 
      3. Tiedeuutiset 
      4. Tutkimusaineistot 
      5. Tutkijan tiedot 
        1. Tutkijan tiedot -työryhmässä keskusteltu, että organisaatiot tuovat tutkijoidensa tiedot lain voimaantulon hetken perusteella (keillä on silloin työsuhde organisaatioon). Muissa tapauksissa tiedot voi tuoda ORCIDista.
        2. Julkaisut & aineistot ilmeisesti kuitenkin linkittyvät aikaisemmistakin organisaatioista, jos niissä on ORCID tieto? → Kyllä linkittyvät jos on ORCID. Lisäksi Tiedejatutkimus-palvelusta voi hakea omalla nimellä tietoja ja lisätä profiiliin. 
        3. Onko mahdollista tuoda nuo tiedot upotettuna organisaatioiden sivuille? → Kyllä jos tutkija antaa luvan jakaa ne organisaatiolle.
        4. Jos tutkjalla on aktiivinen palvelussuhde esim. yliopistoon niin voisiko tiedejatutkimus.fi näyttää ko yliopiston alla? → Tarkoitus olisi, että portaalissa näkyisivät liittyvät tutkijat organisaation kohdalla.
        5. Miten portaaliin päivittyy tieto, jos tutkija siirtyy muualle tai esim. lopettaa tutkijan uran? → Tutkija voi antaa luvan, että ORCIDin uudet tiedot päivittyvät automaattisesti. Tutkija voi myös poistaa profiilin itse (ei poistu itsestään vaan pitää poistaa manuaalisesti). Jos tutkija siirtyy organisaatiosta toiseen niin tutkijan pitää lisätä uudet tietolähteet.
      6. Rahoituspäätökset/haut 
      7. Tutkimusinfrastruktuurit 
    4. Organisaatioiden yhteyspisteet 
    5. Viestintä 
  3. Mentimeter-kysely 
    1. Mentimeter_kyselyn_tulokset_tutkimustietovarannon_webinaari_ 7_4_2021.pdf
  4. Yhteenveto + aikaa keskustelulle
     

Tervetuloa!

Lisätiedot ja kysymykset: tiedejatutkimus@csc.fi 

  • No labels