Tämä wikialue on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä.
Lisätietoja tarvittaessa opi@csc.fi

4.XKäyttötapaus
1

Huoltaja antaa luvan huollettavan puolesta

DigiOne:

  • Huoltajuus ja oikeus nähdä huollettavan tietoja. Jos henkilö on VTJ:ssä oppijan huoltaja niin saako hän aina nähdä oppijan tietoja vai onko tähän jotain poikkeuksia? Jos on niin miten nämä pitäisi hallita?
  • Miten pitäisi hallita huoltajat, joilla ei ole HETU:a eli tietoja ei löydy myöskään VTJ:stä?

  • Kuvattava ratkaisu tulisi pöytätestata kohdan ‘Edellisessä työpajassa kirjatut tarpeet’ kaikilla alakohdilla.

Ryhmä 2: Voiko olla tapauksia, että vajaavaltaisella henkilöllä ei ole huoltajaa (esim. viranomainen) ja oppija toimii koulutustoimialalla?

Ryhmä 3: Tunnistetaan myös katseluoikeus vs. toimintavaltuutus.

2

Huoltaja tekee hakemuksen huollettavan puolesta


3

Huoltaja saa nähdä huollettavan tietoja (katseluoikeus)


Ongelma lukioissa kun opiskelija ilmoittaa perheen perustiedot (tiedot saattavat tulla väärin ja koulun pitää tarkistaa asia)

Huoltajaa ei välttämättä ole jollain hetkellä lainkaan tiedossa, tavoitettavissa, tai huoltaja on viranomainen

"Huoltaja pohtii  valmistavia kieliopintoja lapselleen"

"Huoltajat hakevat oppijalle esiopetus tai perusopetuspaikkaa."

"Huostaanotettujen oppijoiden huoltajahallinta

"Lähtökohtaisesti oppijan tietoja esitetään vain henkilöille, jotka ovat VTJ:ssä ko. oppijan huoltajia. Mitkä ovat mahdolliset poikkeustilanteet tähän ja miten ne pitäisi käsitellä?"

"Miten on tilanne huostaanotettujen osalta Huostaanottotapauksissa voi olla, että VTJ:ssä on edelleen huoltajana vanhempi, jonka luota on huostaan otettu.

"Edunvalvoja saa tietoja huostaanottotilanteessa, miten hallitaan?"

"Yksityisen sijoituspaikan edustaja ei saa tietoja"

"Missä tilanteissa huoltajan tulee olla vahvasti Suomi.fi-tunnistettu, milloin MFA-pohjainen tunnistaminen ja milloin riittää kevyempi käyttäjätunnus-salasanapohjainen tunnistaminen?"

"Oppijan huoltajan päättely tai toisinpäin huoltajan huollettavien päättely 1) VTJ:stä, 2) huoltajalla ei ole suomalaista henkilötunnusta"

"Huoltajan poistamisen automatiikan ongelma.
Jos kuolema on tapahtunut ulkomailla, ei tieto henkilön kuolemasta tule meille automaattisesti, vaan edellyttää, että DVV:lle toimitetaan laillistettu ja mahdollisesti käännätetty asiakirja, joka todentaa henkilön kuoleman. Tämä edellyttää usein aktiivisia toimia vainajan lähiomaisilta. Henkilö voi olla väestötietojärjestelmässä myös niin sanottuna viitehenkilönä, eli hänellä ei ole lainkaan suomalaista henkilötunnusta eikä hän ole koskaan itse asunut Suomessa, ks. edellinen kohta.
Henkilö on kuollut Suomessa, mutta joudutaan toimittamaan lääketieteellinen tai oikeuslääketieteellinen kuolemansyyn selvitys.
Henkilö on kuollut Suomessa, mutta kuolintiedon saapumisessa terveydenhuollon toimintayksiköstä esiintyy viivettä."

  • No labels