Opintojen suunnittelun aliprosessit

Tällä alisivulla esitellään opintojen suunnittelun aliprosessit ja niiden saamat kommentit korkeakouluista ja Opetushallituksesta kommenttikierroksella huhtikuussa 2015. Mahdollisia lisäkommentteja pyydetään kirjoittamaan käyttämällä tämän wiki-sivun kommentointitoimintoa. Kommentit on myös mahdollista lähettää osoitteeseen opi miuku csc piste fi.

Ehdotusta koskevat yksityiskohtaiset kommentit

Prosessin nimiProsessin kuvaus

Kytkentä OKSA-sanastoon (sanastoluonnos 24.2.2015)

Kommentit 04/2015Valmistelijoiden kommentit 8.6.2015Toimintaryhmän linjaus 9.6.2015Valmistelijoiden ehdotus 18.6.2015Valmistelijoiden perustelut 18.6.2015Työpaja 13.8.Kommentteja ennen 8.9.Synergiaryhmä 8.9.KommenttiSynergiaryhmä 9.9.
Opintojen suunnitteluOpiskelija tekee omia opintojaan koskevia suunnitelmia ja ratkaisuja. Tutkinnon rakennetta koskevien ratkaisujen lisäksi tämä prosessi sisältää myös lukujärjestyksen tekemisen.

opiskelu: toiminta, jossa henkilö käyttää aikaa ja tietoista huomiota uusien tietojen tai taitojen omaksumiseen tai osaamisen kartuttamiseen

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: "Tietoista toimintaa, joka tähtää ... tai OSAAMISEN KARTUTTAMISEEN."

Taideyliopisto: ”Opintojen suunnittelu ja opintojen edistäminen” on merkittävä korkeakoulujen tuloksellisuutta edistävä prosessi, joka pitää opiskelijan puolelta tapahtuvaa toimintaa että opintojen edistymisen seurantaa. Opintojen suunnittelu ei ole tulevaisuudessa pelkkä tutkintovaatimusten suorittamisen aikataulu, vaan pitää sisällään tutkinnon suorittamisen lisäksi myös lukujärjestyksen tekemisen, josta seuraa opetukseen ilmoittautuminen. Olisiko ”Opiskelu”-kokonaisuus mielekkäämpää nimetä näin, kun kuvaamme tuen prosesseja, ei opiskelijan prosesseja?

JAMK: Käytetään varsinaisen opiskelutoiminnan määrittelynä jatkossa OKSA-sanaston määrittelyä.

Tässä kohtaa kannattaa miettiä, mitä termiä käytetään, koska kyse on ennemminkin opiskeluun liittyvistä hallinnollisista toimista kuin itse opiskelusta.

Taide: Meidän on syytä miettiä, millä tavalla prosessit jaetaan osakokonaisuuksiin. Toisaalta ne voidaan jakaa toimijan mukaan (opiskelija vs. korkeakoulu), ja toisaalta tason mukaan (tutkinnon suunnittelu vs. yhden kurssin opiskelukäytäntöjen suunnittelu).

Uusien valmiuksien kehittäminen sisältää osaamisen kartuttamisen.

Kuuluuko tämä opiskelu opintohallinnon puolelle? Keskusteluun. Käsite hallinnoinnin puolelta...?

Opintojen suunnittelu

Jaetaan kokonaisuus kahteen. Opintojen suunnittelu = HOPS, mitä kursseja valita. Opintojen suorittaminen = mihin toteutukseen ilmoittautua.

 

Melanie Lotz: Koskeeko tämä määrittely vain tutkinto-opintojen suunnittelua vai myös muiden koulutusten opintojen suunnittelua? Olisiko hyvä kuvauksessa erottaa selkeästi kahtena eri ulottuvuutena tutkinnon tai muun koulutuksen rakenteen ja kokonaisuuksien eli sisällön suunnittelu ja valitseminen (mikäli on valinnanmahdollisuuksia) ja toisaalta valittujen opintojen ajallinen suunnittelu?

OTM:n hankkeen terveiset. Kommentteja ovat olleet työstämässä: Inka Paukku (Aalto), Eeva Saari (HY), Katja Arstio (HY), Mari Riihiaho (Aalto) ja Petri Heinonen (JY).

  • Ahotointia voidaan tehdä myös muuhun kuin tutkintoon.
  • Opintojen toteutuksen suunnittelu terminä harhaanjohtava. Esim opintojen ajoituksen suunnittelu voisi olla selvempi.
  • Mielestämme prosessi toimii lv-ilmoa lukuunottamatta myös ei-tutkinto-opiskelijoille

Synergiaryhmässä todettiin, että

  • poistetaan AHOToinnista viittaus tutkintoon.
  • muutetaan "opintojen toteuttamisen suunnittelu" > "opintojen suorittamisen suunnittelu"
  • ei-tutkinto-opiskelijoita koskeva huomio ei anna aihetta toimenpiteisiin
    • jokaisen toimijan ei tarvitse aina hyödyntää kaikkia osaprosesseja
Mikael Seppälä:

Opiskelijan palvelujen näkökulmasta "Opintojen rakenteellinen suunnittelu" pitää sisällään "Suoritettujen opintojen koostamisen". Ainoastaan uudet opiskelijat tekevät opintosuorituksia vailla olevan suunnitelman.

"Lukukauden opintojen suunnittelu" kannattaa nimetä lukujärjestyksen suunnitteluksi, koska opetuksen toteutusten tietoja saatetaan julkaista myös poikkeavissa sykleissä esim. periodeittain tai lukuvuosittain.

Lukukauden opintojen suunnittelu muutetaan "Työjärjestyksen suunnittelu"
Opintojen rakenteellinen suunnitteluOpiskelija valitsee opetussuunnitelman puitteissa, mitä aikoo suorittaa osana opiskelemaansa koulutuskokonaisuutta, eli laatii henkilökohtaisen opintosuunnitelman.      Lisätään    
Aikaisemmin hankitun osaamisen hyödyntäminenOpiskelija hakee hankitun osaamisen tunnustamista (AHOT).      Lisätään    
Suoritettujen opintojen koostaminenOpiskelija muodostaa suorittamistaan opinnoista opetussuunnitelman mukaisia omaan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaansa soveltuvia kokonaisuuksia.      Lisätään    
Työelämätietouden hyödyntäminenOpiskelija tarkistaa suunnitelmiansa työelämää koskevien tietojensa perusteella.      Lisätään    
Opintojen suorittamisen suunnitteluOpiskelija sijoittaa ja ajoittaa eri lukuvuosille, lukukausille ja periodeille suunnittelemansa opinnot. Opiskelija suunnittelee mahdolliset poissaolokaudet. Opiskelija sijoittaa opintosuunnitelmaan työharjoittelun ja opinnäytetyön.  Opiskelija ajoittaa opintosuunnitelmaan kansainvälisen liikkuvuuden jaksot ja muissa korkeakouluissa suoritettavat opinnot.      Lisätään    
Läsnä- tai poissaoloilmoittautuminen

Opiskelija ilmoittautuu lukuvuodelle läsnäolevana tai poissaolevana.


lukukausi-ilmoittautuminen: toimenpide, jolla opiskelija ilmoittaa olevansa läsnä tai poissa tietyn lukukauden ajan

Lukukausi-ilmoittautuminen voi kohdistua korkeakouluun tai tiettyyn opiskeluoikeuteen.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: "Opiskelija ilmoittautuu lukuKAUSITTAIN/VUOSITTAIN ..."

Aalto-yliopisto: Näkemyksemme on, että ei-tutkintoon johtavassa koulutuksessa opiskelijoiden ei tarvitse tehdä lukukausi-ilmoittautumista, vaan opiskelija saa lähtökohtaisesti rajallisen opintoajan.  Opiskelijan oletetaan olevan ”aktiivinen” opiskelija myönnetyn opintoajan ja opiskeluoikeus päättyy, vaikka hän ei suorita opiskeluoikeuden mukaisia opintoja myönnetyssä ajassa (esim. JOO-opiskelijat, Avoin yliopisto). JOO-opiskelijoiden kohdalla kotiyliopiston ilmoittautumistieto on kiinnostavampi kuin kohdeyliopistoon tehty ilmoittautuminen (VIRTA-yhteys?).

JAMK: Muutos lienee perusteltu.

Taide: Ei-tutkintoon johtavan opiskelun samoin kuin kurssitasoisen opiskelun ilmoittautumista täytyy pohtia osana koulutuksen eri tasojen tuoman haasteen ratkaisemista.

Lukukausi-ilmoittautuminen muutetaan lukuvuosi-ilmoittautumiseksi.

Tutkinto-opiskelija ilmoittautuu...

Ei tutkintoon -johtava koulutus hoituu opetuksen toteutuksen ilmoittautumisten hallinnoinnissa.

Opiskelija ilmoittautuu lukuvuodelle läsnäolevana tai poissaolevanaSiirretty Opiskelusta Opintojen suunnitteluun.Muutetaan muotoon "Läsnä- tai poissaoloilmoittautuminen"    
Työjärjestyksen suunnitteluOpiskelija suunnittelee työjärjestyksensä ajanjaksolle, josta on käytettävissä tarpeelliset tiedot.      Lisätään    
POIS: Opintojen suunnittelu

Opiskelija tekee henkilökohtaisen opintosuunnitelman, hän sijoittaa ja ajoittaa opintosuunnitelmaan koulutuksen tutkintorakenteesta (opetussuunnitelma) lukuvuosilla, lukukausilla ja periodeilla suoritettavat opinnot. Opiskelija suunnittelee mahdolliset poissaolokaudet. Opiskelija sijoittaa opintosuunnitelmaan työharjoittelun ja opinnäytetyön.  Opiskelija ajoittaa opintosuunnitelmaan kansainvälisen liikkuvuuden jaksot ja muissa korkeakouluissa suoritettavat opinnot.  Opiskelija hakee hankitun osaamisen tunnustamista (AHOT) osaksi tutkintoa. Opintovalinnoilla opiskelija tekee urasuunnitelmaa.

henkilökohtainen opintosuunnitelma: opiskelijan omaan käyttöön tarkoitettu suunnitelma opintojen suorittamisesta

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: "Opiskelija SAA OHJAUSTA ja tekee henkilökohtaisen opintosuunnitelman ..."

JAMK: Toimijaa koskeva kysymys täytyy ratkaista johdsonmukaisella tavalla. Lienee selkeämpää tulkita suunnittelu ja sen tukeminen esimerkiksi ohjauksella kahdeksi erilliseksi prosessiksi, jotka ovat kiinteässä vuorovaikutuksessa.Ohjaus on opintojen tuki -prosessissa.       
POIS: OpiskelijapalauteOpiskelija antaa opinnoista ja koulutuksesta palautetta. Opiskelija saa antamastaan palautteesta palautteen. 

opiskelijapalaute: toiminta, jossa oppija antaa tietoa saamaansa opetusta tai koulutusta koskevista näkemyksistään huomioonotettavaksi opetuksen tai koulutuksen arvioimisessa, suunnittelussa ja kehittämisessä, tai tällaisen toiminnan tulos

Opetukseen tai koulutukseen osallistunut opiskelija voi olla velvoitettu tai oikeutettu antamaan siitä palautetta.

  Keskusteltava, mitä tehdään palautteelle kokonaisuudessaan.POISSiirretty Opetussuunnittelun alle aliprosessiksi     

 

 

  • No labels