Opiskelijavalinnan aliprosessit

Tällä alisivulla esitellään opiskelijavalinnan aliprosessit ja niiden saamat kommentit korkeakouluista ja Opetushallituksesta kommenttikierroksella huhtikuussa 2015 sekä mahdollisimman tarkasti prosessin ja sen aliprosessien muokkausta koskeva keskustelu ja muutokset kesälläja syksyllä 2015.

Mahdollisia lisäkommentteja pyydetään kirjoittamaan käyttämällä tämän wiki-sivun kommentointitoimintoa. Kommentit on myös mahdollista lähettää osoitteeseen opi miuku csc piste fi.

Ehdotusta koskevat yksityiskohtaiset kommentit

Prosessin nimiProsessin kuvaus

Kytkentä OKSA-sanastoon (sanastoluonnos 24.2.2015)

Kommentit 04/2015Valmistelijoiden kommentit 8.6.2015Toimintaryhmän linjaus 9.6.2015Valmistelijoiden ehdotus 18.6.2015Valmistelijoiden perustelut 18.6.2015Minityöpajan linjaukset 24.6.2015Toimintaryhmä 13.8.2015Kommentit ennen 8.9.Synergia 8.9.Synergia 9.9.Kommentit 9.9. jälkeen
Opiskelijahaku ja -valinta
Opiskelijahaun ja -valinnan prosessissa korkeakoulut rekrytoivat hakijoita ja valitsevat näistä haluamansa. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: "Korkeakoulut rekrytoivat hakijoita ja valitsevat näistä haluamansa." Eihän se ihan noin mene...Valinnassa noudatetaan valintaperusteita, hakijoita kohdellaan tasapuolisesti jne.

Jyväskylän yliopisto:

  • Opiskelijavalintaan liittyvä oikaisumenettely näyttää puuttuvan. Se voisi olla valinnan alakohta.
  • Oikaisumenettelyt tuntuvat puuttuvan myös muista opintohallinnon päätöksiin liittyvistä prosesseista.

Tampereen ammattikorkeakoulu: Vaihto-opiskelijaksi sekä kaksois- ja yhteistutkinto-opiskelijaksi ottamisen haku- ja valintaprosessit (kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden haku- ja valintaprosessit esim. ulkomailla järjestettävät pääsykokeet lienevät osana em. kokonaisuutta?)

JAMK: Muotoilua voidaan muuttaa, mikäli se tuntuu harhaanjohtavalta. Viime kädessä kyse on kuitenkin samasta asiasta: valintaperusteet määrittävät ne kriteerit, joilla korkeakoulut erottavat kaikkien hakjioiden joukosta haluamansa hakijat.

JY: Oikaisumenettely voidaan lisätä seuraavalla tarkkuustasolla, tällä tarkkuustasolla sitä ei välttämättä kannata lisätä. Kannattanee kuitenkin miettiä, onko se esimerkiksi opiskelijavalinnan osa vai erillinen prosessi, joka kaaviosta puuttuu.

TAMK: Opiskelijahaun ja valinnan prosessit kannattanee kirjoittaa niin, että ne kattavat myös ei-tutkintoon-johtavan koulutuksen opiskelijahaun ja -valinnan prosessit.

JAMK ok. Tulee myös kirjata niin, että ei-tutkintoon-johtava koulutus kuuluu määrittelyn piiriin.

  • "tekevät opiskelijavalinnan"

Vatulointi:

  • kuuluuko yhden kurssin tai muun pienemmän kokonaisuuden tasoinen opiskelijahaku- ja valinta tähän kohtaan vai opetuksen prosessin kohdalle

JY: Ei tässä vaiheessa lisätä erillisenä aliprosessina

  

Täsmennetään niin, että

  • Korkeakoulu myöntää opiskelupaikan
  • Hakija ottaa vastaan opiskelupaikan
  • Tämän johdosta syntyy opiskeluoikeus

Ei lisätä korkeakouluun ilmoittautumista

Ei-tutkintoon johtavaan koulutukseen liittyvien oikeuksien syntyminen

  • Esimerkiksi vaihto-opiskelijat; missä ja millä tavalla syntyy oikeus ilmoittautua läsnäolevaksi

Keskustelua

  • Puuttuuko haussa oleva koulutustarjonta?
  • Vai löytyykö riittävällä tarkkuudella koulutussuunnittelusta, koulutustarjonnan suunnittelusta?

Linjaukset

  • Täytyy laatia graafinen esitys, joka näyttää koulutussuunnittelun ja haku- ja valintaprosessin suhteen
  • Täytyy lisätä hakutoimistojen työ (kokeiden järjestäminen, saatujen tietojen ja dokumenttien analysointi yms.)
    
Valintaperusteiden suunnitteluMääritellään koulutuskohtaisesti hakijoiden valintakelpoisuus (pohjakoulutusvaatimukset), sekä hakukohdekohtaisesti opiskelijavalintaperusteet ja valintamenettely. Valintaperusteet ovat lainsäädännön ja koulutuksen järjestäjän määrittämiä perusteita, joiden mukaan valintamenettelyssä valintakelpoisten hakijoiden ryhmästä valitaan opiskelijoita koulutukseen.       Lisätään valintaperusteita käsittelevä kohta

OTM:n hankkeen terveiset. Kommentteja ovat olleet työstämässä: Inka Paukku (Aalto), Eeva Saari (HY), Katja Arstio (HY), Mari Riihiaho (Aalto), Sami Hautakangas (TaY) ja Petri Heinonen (JY).


Valintaperusteet määriteltänee hakukohteittain, ei koulutuksittain?

Synergiassa todettiin, että valintaperusteiden määrittämistä täytyy miettiä tarkemmin. Kokonaan koulutussuunnitteluun vs. kokonaan tänne.

Pohjaehdotuksena, että valintaperusteiden määrittämistä koskevat kohdat ovat kokonaan opiskelijavalinnan puolella.

Tähän palataan 9.9.2015.

Valintaperusteiden määrittämisen osaprosessin vaiheet kirjataan kaikki pääprosessin opiskelijavalinta alle.

 
Hakijamarkkinointi ja -viestintäMahdollisia hakijoita houkutellaan hakemaan tarjoalla oleviin koulutuksiin. Prosessi sisältää markkinointi- ja viestintätoimet, jotka korkeakoulu kohdistaa oppijoille ja heidän sidosryhmilleen, kuten heidän lähipiirilleen, oppilaitoksille, yrityksille ja yhteisöille. Prosessi kattaa oppijan ja korkeakoulun välisen hakua edeltävän yhteydenpidon. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: Hakijamarkkinoinnin lisäksi hakijoiden ohjaus ja neuvonta ovat merkittävässä roolissa.

JAMK: Mikäli huomautuksella tarkoitetaan hakijoiden opastamista hakemisen käytännön kysymyksissä, tämän voidaan tulkita sisältyvän "haun toteuttaminen" osaprosessiin. Mikäli tarkoitetaan hakukohdetta tai hakukohteen valintaa koskevaa neuvontaa ja ohjausta, sisältyvät nämä jo määrittelyssä mainittuihin "viestintätoimiin". Tätä ilmaisua voidaan tarvittaessa täsmentää.

JAMK: Otsikoksi "Hakijamarkkinointi- ja viestintä"

       Mikael Seppälä: Huomattiin just, että "Hakijamarkkinointi- ja viestintä" pitäisi varmaan olla muodossa "Hakijamarkkinointi ja -viestintä".
Valintaperusteiden mallintaminenKoulutukselle määritellyt valintaperusteet muutetaan yksiselitteisiksi mitattaviksi kohteiksi.       Lisätään mallintaminen    

POIS: Haun toteuttaminen

(hakua koskevat maininnat siirretty omaan hakijan pääprosessiin)

Hakijalle tarjotaan tämän tarvitsemat tiedot hakukohteen valintaa ja tarvittavien tietojen toimittamista varten. Hakijalle tarjotaan myös käytännön mahdollisuus tietojen toimittamiseen sekä tieto hakuprosessin eri vaiheista ja hakijalta edellytettävistä toimenpiteistä.

hakukohde: koulutuksen toteutus, joka on liitetty tiettyyn hakuun

koulutukseen haku: hakijan (1) toiminta koulutuksen toteutukseen pääsemiseksi

haku: koulutukset, jotka on luokiteltu samaan ryhmään opiskelijavalintaa varten tiettynä ajankohtana

      Siirretään hakemista koskevat kohdat omaan prosessiinsa    
Valinnan toteuttaminenValintakokeet ja/tai ennakkotehtävät suunnitellaan, järjestetään ja suoritukset arvioidaan. Toimitetut tiedot ja dokumentit käsitellään ja analysoidaan.       Lisätään erillinen valinnan toteuttamista käsittelevä kohta    
Opiskelupaikan myöntäminenKoulutuksen järjestäjä valitsee koulutukseen hakeneiden joukosta hyväksyttävät opiskelijat valintaperusteiden mukaisesti. Ei-tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijavalinnan kriteereitä ovat esimerkiksi ilmoittautumislomakkeen täyttäminen, opetusryhmään mahtuminen ja osallistumismaksun suorittaminen.

opiskelijavalinta: toiminta, jossa koulutuksen järjestäjä hyväksyy hakijan (1) koulutukseen hakemuksen (1) ja valintaperusteiden perusteella

Nea Särkikoski (Turun yliopisto): Ei-tutkintoon johtavaan koulutukseen harvoin mahdollista osallistua vain ilmoittautumalla, vaan käytännössä myös tällaisiin tulee hakea korkeakoulun määrittelemällä tavalla. Valintaperusteina voivat olla aikaisemmin suoritetut opinnot, opinto-oikeus toisaalla, opetusryhmään mahtuminen vastaanottavassa korkeakoulussa ja jossain tapauksissa myös maksun suorittaminen.TY: Lienee perusteltua laajentaa "Opiskelijavalinta" -prosessin määritystä selkeämmin kattamaan myös opiskelijoiden valitseminen  ei-tutkintoon-johtavan koulutukseen.Vatulointi.  Muutetaan aliprosessin nimi muotoon "Opiskelupaikan myöntäminen".

Muokattiin kuvaus kuulumaan muodossa:

"Määritellään valintaperusteiden ja hakeneiden toimittamien tietojen ja näyttöjen pohjalta opiskelupaikkaan hyväksyttävät opiskelijat koulutukseen hakeneiden joukosta. Ei-tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijavalinnan kriteereitä ovat esimerkiksi ilmoittautumislomakkeen täyttäminen, opetusryhmään mahtuminen ja osallistumismaksun suorittaminen."

    
Opiskelupaikan peruuttaminen        Lisätään opiskelupaikan peruuttamista  koskeva kohta    
POIS: Opiskeluoikeuden syntyminenxxx    Opiskeluoikeuden syntyminenSiirretty "Opiskeluoikeuden syntyminen ja ylläpito" prosessista, joka on muutettu muotoon "Opiskeluoikeuden ylläpito"Poistetaan.     
POIS: Opiskeluoikeuden vastaanottaminen

Opiskelijaksi hyväksytty ottaa opiskelupaikan vastaan opintopolussa tai toimittaa opiskelupaikan vastaanottoilmoituksen korkeakouluun. Opiskeluoikeus todentuu opiskelupaikkana.

aloituspaikka: hakukohteeseen tietyssä koulutukseen haussa tarjolla oleva opiskelupaikka

Opiskelupaikoilla tarkoitetaan myönnettäviä opiskeluoikeuksia.

Jyväskylän yliopisto: Mitä tapahtuu, jos opiskelija ei ota paikkaa vastaan? Voisiko tämän lisätä prosessin kuvaukseen?

Taideyliopisto: ”opintopolun” sijaan voisi puhua Opintopolku-palvelusta.

JY: Lisäys vaikuttaa perustellulta.

Taide: Viitauksen konkreettisiin palveluihin tai toimintakäytäntöihin voisi myös jättää kokonaan pois.

JY: Kyllä.

Taide: Jätetään pois viittaukset järjestelmiin.

 Siirretty Opiskeluoikeuden vastaanottaminen Opiskeluoikeuden ylläpidosta Opiskelijahaun ja -valinnan alle.

Muutetaan aliprosessin nimi muotoon "Opiskelupaikan vastaanottaminen".

Kuvaus:

Opiskelijaksi hyväksytty ottaa opiskelupaikan vastaan, minkä johdosta opiskelijalle syntyy opiskeluoikeus.

Siirretään opiskelijan hakemista koskevaan omaan pääprosessiin.    

Ehdotusta koskevat isommat muutokset

EhdottajaMuutoksen tyyppi (lisäys, poisto, yhdistäminen, jako, siirto)Mahdollinen otsikkoSelitysValmistelijoiden kommentitToimintaryhmän linjaus
TaideyliopistoJakoHakijamarkkinoinnin jakaminen kahdeksi prosessiksi

Hakijamarkkinoinnin prosessiin yritetään ympätä kaksi erillistä prosessia. Hakijamarkkinointi viittaa käsitteenä markkinointitoimiin, jotka ovat opiskelijahaun ja -valinnan tukiprosessi (usein viestintä/markkinointiyksikön prosessi), eivät sen ydinprosesseja. Opintohallinnon näkökulmasta ”Hakijaviestintä” on markkinointia tärkeämpi prosessi. Se pitää sisällään koulutustarjonnan, valintaperusteiden ja opetussuunnitelman viestimisen potentiaalisille hakijoille. Toisaalta ”Haun toteuttaminen”-prosessi pitää sisällään näitä elementtejä. Tätä kannattaa täsmentää.

Taide: "Hakijamarkkinointi" viittaa siihen viestintään, jonka avulla mahdollinen hakija pystyy tekemään ratkaisunsa siitä, mitä han haluaa opiskella. "Haun toteuttaminen" viittaa siihen viestintään, jonka avulla mahdollinen hakija tunnistaa haluamansa hakukohteen. Hakijamarkkinoinnin jakamista käsitteellisesti kahdeksi erilliseksi prosessiksi ei kannata tehdä sillä perusteella, että joissain korkeakouluissa tätä samaa työtä tekee kaksi eri yksikköä.Nimi muutetaan kuulumaan muodossa "Hakijamarkkinointi ja -viestintä"
      
  • No labels