Opetuksen aliprosessit

Tällä alisivulla esitellään opetukseen liittyvät tuen ja hallinnon aliprosessit ja niiden saamat kommentit korkeakouluista ja Opetushallituksesta kommenttikierroksella huhtikuussa 2015. Mahdollisia lisäkommentteja pyydetään kirjoittamaan käyttämällä tämän wiki-sivun kommentointitoimintoa. Kommentit on myös mahdollista lähettää osoitteeseen opi miuku csc piste fi.

Näitä aliprosesseja kommentoitaessa on syytä ottaa huomioon, että tässä kuvatut aliprosessit keskittyvät tietoisesti opetukseen liittyviin hallinnollisiin toimintoihin. Opettajan työhön ja itse opetustehtävään kiinteämmin liittyvät prosessien kuvaustyö käynnistyy syksyllä 2015.

Ehdotusta koskevat yksityiskohtaiset kommentit

Prosessin nimiProsessin kuvaus

Kytkentä OKSA-sanastoon (sanastoluonnos 24.2.2015)

 Kommentit 04/2015Valmistelijoiden kommentit 8.6.2015Toimintaryhmän linjaus 9.6.2015Valmistelijoiden ehdotus 18.6.2015Valmistelijoiden perustelut 18.6.2015Työpaja 13.8.
Opetus
Opiskeluun nähden ulkoinen opiskelijaa aktivoiva toiminta, joka tukee opiskelijaa asetettujen oppimistavoitteiden saavuttamisessa

opetus: vuorovaikutukseen perustuva toiminta, jonka tavoitteena on oppiminen

oppiminen: prosessi, jossa yksilö omaksuu uusia tai muuttaa olemassaolevia tietoja, taitoja, käyttäytymistä, arvoja tai mieltymyksiä

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: Opetus -prosessin kuvaus on vaikeasti ymmärrettävä. Voisiko korvata Oksan kuvauksella

Jyväskylän yliopisto: Opetus -pääprosessin määrittely on hieman kummallinen. Olisiko OKSAn määritelmä hieman parempi?

Taideyliopisto: Prosessialueen voisi nimetä eri tavalla, jos opettajan työhön ja oppimiseen liittyvät kysymykset ovat sen ulkopuolella. Esim. KOHVIssa käytetään käsitettä opetuksen toteutusten hallinta. Voisiko se olla sopivampi?

Helsingin yliopisto (1): Kuvailussa "ulkoinen toiminta" kalskahtaa korvaan.

Helsingin yliopisto (2): Onko tarvetta määritellä tässä erikseen kun prosessista on pedagogisia määritelmiä?

JAMK ja JY: On lähtökohtaisesti hyvä käyttää OKSA-sanaston määritelmiä.

Taide: Tämän pääprosessin nimen muuttaminen lienee perusteltua mainituista syistä.

HY: Tarkoituksena on ollut tuoda esille se, että opetus ja opiskelu ovat erillisiä prosesseja.

HY 2: On perusteltua määritellä pääprosessit.

Taide: Kyllä. Vatulointi.  

Työpajassa keskusteltiin opetuksen toteuttamisen jakamisesta kahdeksi kohdaksi:

  • opetuksen toteutuksen suunnittelu
  • opetuksen toteutus

Iskuryhmä päätti lopulta, että näistä muodostetaan kuitenkin vain yksi pääprosessi, joka nimetään "opetuksen toteuttamiseksi".

Niinpä opetuksen toteutuksen suunnittelua käsitteleväksi suunniteltu pääprosessi/sivu poistettiin.

Opetuksen suunnitteluSuunnitellaan opetuksen sisältö, opetusmuodot, oppimistapahtumat ja suoritustavat.

opetusmuoto: tapa, jolla opetus ja opiskelu järjestetään ja johon sisältyvät käytettävät toimintatavat, välineet, ajankohdat ja paikat (vrt. suoritustapa)

opetustapa: tapa, jolla opettaja ja oppija ovat yhteydessä ohjatun opiskelun aikana

opiskelumuoto: opiskelun ohjattuuteen tai itsenäisyyteen liittyvä tapa, jolla koulutuksen osaamistavoitteet saavutetaan

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: "Suunnitellaan opetuksen OSAAMISTAVOITTEET, sisältö, opetus- ja OPISKELUmuodot."

Taideyliopisto: Oppimistapahtumien käsite on meille vieras. Sen voisi määritellä.

Aalto-yliopisto: ”Opetustarjonnan suunnittelun” ja ”Opetuksen suunnittelun” yhteys: voiko näiden prosessikuvauksia tarkentaa ja kirkastaa? Käsitämme eron siten, että ”Opetuksen suunnittelu” tarkoittaa yksittäisen opintojakson toteutuksen vuosittaista sisällöllistä suunnittelua. Kun taas ”Opetustarjonnan suunnittelu” tarkoittaa koko yliopiston tasolla opetustarjonnan suunnittelua resurssien ja tavoitteiden yms. näkökulmasta. ”Opetuksen suunnitteluun” olisi hyvä saada tarkennus, että se koskee yksittäistä opintojaksoa (opettaja näkökulma).

JAMK: On tarpeen aikaisempaa tarkemmin kuvata eri tasoisten suunnitelmien suhteet: tällä hetkellä ajatuksena on, että osaamistavoitteet määritellään "opetusohjelman" tasolla ja opetuksen toteutuksen suunnittelussa määritellään ne keinot, joilla asetetut tavoitteet saavutetaan.

Taide: Lienee perusteltua tuottaa tästä määritelmä OKSA-sanastoon.

AY: On perusteltua täsmentää kuvauksia niin, että ne ovat yksiselitteisiä.

Vatulointi.

Muutetaan otsikko:

  • kyse on "opetuksen toteutuksen suunnittelusta"
   
Opetuksen toteuttaminen Opettaja tai opettajat opettavat eli tarjoavat oppimismahdollisuuksia. Korkeakoulu tarjoaa opiskelun edellyttämiä materiaaleja, välineitä ja opintojen suoritusmahdollisuuksia.

opettaminen, opetus (2): opetuksen (1) osa, jossa henkilö auttaa tai ohjaa toista henkilöä oppimaan

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: "Opettajat opettavat eli tarjoavat oppimismahdollisuuksia sekä TUKEVAT JA OHJAAVAT OPISKELIJOITA."

Taideyliopisto: Opettaja harvoin tuottaa välineitä opetusta varten, vaan ne hankintaan tukiprosessien avulla. 

JAMK: Ohjaaminen tulee myös huomioida, mutta on syytä pohtia onko se osa opetuksen toteuttamista vai tälle rinnakkainen prosessi.

Taide: Määritelmässä pyritään erottamaan opettajan vuorovaikutuksellinen toiminta ja korkeakoulu oppimisympäristönä ja oppimista tukevina resursseina. Tätä täytynee täsmentää.

JAMK: Sisältää tuen ja ohjauksen, tämä on totta.

Resurssit: pois tästä ja ehkä muualle, lieneekö opiskelun tuen puolella sopiva paikka.

   
Opintosuorituksen arviointi ja hyväksyminenOpetushenkilökunta arvioi opiskelijan suorituksen.

arviointi (2), opintosuorituksen arviointi: oppilaan, opiskelijan tai tutkinnon suorittajan oppimisen, osaamisen tai oppimistulosten arvon määrittäminen

 Arviointia (2) voidaan tehdä opintojen aikana ja opintojen päättyessä (nk. päättöarviointi). Opintojen aikaista arviointia (2) on esimerkiksi kokeen tai tentin pisteyttäminen ja kurssiarvosanan antaminen. Vrt. formatiivinen ja summatiivinen arviointi. Arvioinnin (2) tyyppejä ovat numeerinen arviointi ja sanallinen arviointi.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: Voisiko korvata "Opetushenkilökunta TEKEE ARVIOINTIPÄÄTÖKSEN"? Muitakin arviointitapoja on, kuten itsearviointi ja vertaisarviointi.

Taideyliopisto: Kuvauksen ”Opetushenkilökunta arvioi opiskelijan suorituksen” voisi muuttaa muotoon: ”Opetushenkilökunta arvioi opiskelijan suorituksen ja hyväksyy opintosuorituksen.”

Taideyliopisto: ”Oppimistulosten arvon määrittäminen” voisi muuttaa muotoon "oppimistulosten arvosanan ja laajuuden määrittäminen". Arviointi ei määritä oppimistulosten arvoa. 

Tätä täytynee täsmentää melko paljon. Arvioidaanko oppimista vai jotain tiettyä suoritusta?

Vatulointi.

Keskustelu:

  • harjoittelukin on arvioitava
  • yksittäisen suorituksen arviointi on eri asia kuin opintojakson arvolauseen määrittäminen
   
Opintosuoritusten hallintaOpintosuoritusten arvioinnin tuloksena syntyvän tiedon ylläpitoa ja ylläpidon edellytyksistä huolehtimista. 

Jyväskylän yliopisto: Mitä kaikkea tietoa opintosuoritusten hallintaan liittyy? Onko kyse opintorekisteritiedon ylläpitämisestä vai laajemmasta opintosuoritukseen liittyvän tiedon ylläpitämisestä?

Ajatuksena on ollut lähinnä opintorekisteritiedon ylläpitäminen mutta vaatii ajatuksen ja ilmauksen täsmentämistä. Esimerkiksi kuuluuko tenttivastausten säilyttäminen tämän piiriin?JY: Suppeampi tulkinta   
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminenOpiskelijan esittämää näyttöä muualla tapahtuneesta oppimisesta arvioidaan opetussuunnitelman ja siinä määriteltyjen tavoitteiden sekä opiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman näkökulmasta. Esitetyn näytön ja siitä tehdyn arvion perusteella tehdään päätös opiskelijan esittämän korvaavuus- tai sisällyttämisanomuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

osaamisen tunnustaminen: toimenpide, jossa opiskelijan tai tutkinnon suorittajan suoritettavan tutkinnon perusteita vastaava aikaisemmin hankittu ja osoitettu osaaminen hyväksytään osaksi tutkintoa

Taideyliopisto: Otsikkoon olisi hyvä saada lyhenne AHOT. Korvaavuus- ja sisällyttämisanomus olisi hyvä määritellä.

Otsikoissa on vältetty lyhenteitä, kuten koko tekstissä ylipäätään.

Mikäli tarkoitetaan, että on syytä mainita, että opiskelija tavalla tai toisella käynnistää prosessin, tämä on tosiaan hyvä mainita määritelmässä.

Taide: Ei.   
Opiskeluoikeuden päättäminenOpiskelijan tilannetta koskeva arvio ja päätöksen tekeminen opiskelijan opiskeluoikeuden päättymisestä. Opiskeluoikeuden ja siihen liittyvien kerrannaisoikeuksien päättymisen johdosta muutosten tekeminen opiskelijaa koskeviin tietoihin.       
ValmistuminenTutkintoon johtavaan koulutukseen osallistunut opiskelija anoo tutkintotodistusta ja valmistuu, kun taas tutkintoon johtamattomaan koulutukseen osallistunut opiskelija saa todistuksen suorittamastaan koulutuksesta. Korkeakoulu tarkastaa, että koulutuksen suorittamisen ja valmistumisen ehdot täyttyvät, korkeakoulu tekee päätöksen tutkinnon valmistumisesta ja rekisteröi tutkinnon, myöntää opiskelijalle todistuksen ja arkistoi sen säännösten mukaisesti.

tutkintotodistus: suoritetusta tutkinnosta annettava todistus

todistus suoritetuista opinnoista; opintosuoritusote; Suoritetuista opinnoista voidaan antaa todistus opintojen aikana, tutkinnon jälkeen tai keskeytyneen koulutuksen jälkeen.

todistus suoritetusta koulutuksesta: todistus, joka annetaan tutkintoon johtamattoman koulutuksen suorittamisesta

Tarja Kalliomäki-Linnas (Tampereen ammattikorkeakoulu): Onko OPALAan vastaaminen osa valmistumisprosessia vai missä sen oikea paikka?Opiskelijapalautteen antaminen on osa opetuksen ja koulutuksen kehittämistä riippumatta siitä, missä kohtaa prosessia palaute kerätään.TAMK: Kuuluu joissain valmistumisprosesseissa. Ei mainita erikseen.   

Ehdotusta koskevat isommat muutokset

EhdottajaMuutoksen tyyppi (lisäys, poisto, yhdistäminen, jako, siirto)Mahdollinen otsikkoSelitysValmistelijoiden kommentitToimintaryhmän linjaus
Jyväskylän yliopistoSiirto 

Opiskeluoikeuden päättäminen kuuluisi loogisesti opiskeluoikeuden hallintaan. Kronologian voi rikkoa tässä kohtaan, koska muutkaan eivät ole aikajärjestyksessä.

Tämä vaikuttaa perustellulta.OK.
Jyväskylän yliopistoSiirto 

Valmistuminen kuuluisi loogisesti opiskeluoikeuden hallintaan. Kronologian voi rikkoa tässä kohtaan, koska muutkaan eivät ole aikajärjestyksessä.

Tämä vaikuttaa perustellulta.Siirretään opiskeluun. Tarkistetaan kuitenkin.
TaideyliopistoLisäysOpetusten toteutusten ilmoittautumisten hallinta

Prosessilistasta puuttuu opetusten toteutusten ilmoittautumisten hallinnointi. Osa opiskelijoista pääsee kursseille, koska ne ovat tutkintovaatimuksissa, mutta monin paikoin tarvitaan opiskelijoiden hyväksymismenettelyä kursseille tai osallistujien priorisointia. 

Opiskelijahaun ja -valinnan ja opintoihin ilmoittautumisen eri tasojen käsittelylle täytyy löytyä jokin perusteltu ratkaisu.OK.
TaideyliopistoLisäysOpetusta koskevan palautteen kerääminen

Olisiko opetusta koskevan palautteen kerääminen opetusta koskevan prosessikokonaisuuden osa? Opettaja omistaa omaa opetustaan koskevan palautteen. 

Opetuksen kehittäminen, opetusohjelman kehittäminen ja koulutuksen kehittäminen ja palautteen kerääminen näitä eri tarkoituksia varten ovat vastaavalla tavalla eri tasoisia ilmiöitä kuin yllä viitatut ilmoittautumisen eri tasot ja niiden jäsentämiselle osaksi prosessikuvauksen kokonaisuutta tulisi löytää toimiva ratkaisu.Ei lisäystä, huomioidaan koulutussuunnittelussa.
TaideyliopistoSiirtoAHOT siirretään opetuksen tukeen

AHOT ei välttämättä ole opetuksen prosessi. Parempi paikka sille voisi olla esimerkiksi opiskelun tuen prosessit.

AHOT ei ole yksin kurssitason prosessi, vaikka sitä esiintyy myös tällä tasolla. Jälleen sama eri tasojen tuottama haaste.Ei siirretä.
TaideyliopistoJakoValmistuminen pääprosessiksi

Valmistuminen on oma prosessialueensa, joka pitää sisällään opiskeluoikeuksia, ohjausta, opinnäytetöiden tekemisen opastusta, valmistumistilaisuuksien järjestämistä ja viestintää, jotka ovat sille ainutlaatuisia. 

Valmistuminen ei tässä kehikossa ole sama kuin opinnäytetyön tekeminen. Opinnäytetyön tekeminen on valmistumisen edellytys, ei sen osa.Valmistuminen siirretään opiskeluun. Tarkistetaan kuitenkin, vrt. opiskeluoikeuden hallinta. Valmistuminen ei sisällä opinnäytetyön tekemistä.
TyöpajaJako Muutetaan Opetuksen suunnittelu pääprosessiksi, ja nimetään se " Opetuksen toteutuksen suunnittelu". Opetuksen suunnittelun kohdalla oleva kytkentä OKSA-sanastoon liittynee enemmän Opetuksen toteuttamiseen.Koulutusohjelman/tutkinnon tason suunnittelu, opetusohjelmatason suunnittelu ja yksittäisen kurssin/opetuksellisen kokonaisuuden täytyy nykyistä selkeämmin erottaa toisistaan. Kun käsitteellinen ero on saatu tehtyä, päästään sopimaan terminologiasta.Nimetään, mutta vatuloidaan siirtämistä.
TyöpajaPoisto Jätetään pois Opintosuoritusten hallinta (question). Kuuluuko toisen kohdan yhteyteen?Tämä on hyvä kysymys. Tällä hetkellä kehikossa ei ole muuta kohtaa, johon se voisi kuulua.Ei poisteta.
  • No labels