Opiskelun aliprosessit

Tällä alisivulla esitellään opiskelun tuen ja hallinnon aliprosessit ja niiden saamat kommentit korkeakouluista ja Opetushallituksesta kommenttikierroksella huhtikuussa 2015. Mahdollisia lisäkommentteja pyydetään kirjoittamaan käyttämällä tämän wiki-sivun kommentointitoimintoa. Kommentit on myös mahdollista lähettää osoitteeseen opi miuku csc piste fi.

Näitä aliprosesseja kommentoitaessa on syytä ottaa huomioon, että tässä kuvatut aliprosessit keskittyvät tietoisesti opiskeluun liittyviin hallinnollisiin toimintoihin. Opiskelijan oppimiseen tähtäävään toimintaan kiinteämmin liittyvät prosessien kuvaustyö käynnistyy syksyllä 2015.

Ehdotusta koskevat yksityiskohtaiset kommentit

Prosessin nimiProsessin kuvaus

Kytkentä OKSA-sanastoon (sanastoluonnos 24.2.2015)

Kommentit 04/2015Valmistelijoiden kommentit 8.6.2015Toimintaryhmän linjaus 9.6.2015Valmistelijoiden ehdotus 18.6.2015Valmistelijoiden perustelut 18.6.2015
Opiskelu
Tietoista toimintaa, joka tähtää uusien asioiden oppimiseen tai uusien valmiuksien kehittämiseen

opiskelu: toiminta, jossa henkilö käyttää aikaa ja tietoista huomiota uusien tietojen tai taitojen omaksumiseen tai osaamisen kartuttamiseen

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: "Tietoista toimintaa, joka tähtää ... tai OSAAMISEN KARTUTTAMISEEN."

Taideyliopisto: ”Opintojen suunnittelu ja opintojen edistäminen” on merkittävä korkeakoulujen tuloksellisuutta edistävä prosessi, joka pitää opiskelijan puolelta tapahtuvaa toimintaa että opintojen edistymisen seurantaa. Opintojen suunnittelu ei ole tulevaisuudessa pelkkä tutkintovaatimusten suorittamisen aikataulu, vaan pitää sisällään tutkinnon suorittamisen lisäksi myös lukujärjestyksen tekemisen, josta seuraa opetukseen ilmoittautuminen. Olisiko ”Opiskelu”-kokonaisuus mielekkäämpää nimetä näin, kun kuvaamme tuen prosesseja, ei opiskelijan prosesseja?

JAMK: Käytetään varsinaisen opiskelutoiminnan määrittelynä jatkossa OKSA-sanaston määrittelyä.

Tässä kohtaa kannattaa miettiä, mitä termiä käytetään, koska kyse on ennemminkin opiskeluun liittyvistä hallinnollisista toimista kuin itse opiskelusta.

Taide: Meidän on syytä miettiä, millä tavalla prosessit jaetaan osakokonaisuuksiin. Toisaalta ne voidaan jakaa toimijan mukaan (opiskelija vs. korkeakoulu), ja toisaalta tason mukaan (tutkinnon suunnittelu vs. yhden kurssin opiskelukäytäntöjen suunnittelu).

Uusien valmiuksien kehittäminen sisältää osaamisen kartuttamisen.

Kuuluuko tämä opiskelu opintohallinnon puolelle? Keskusteluun. Käsite hallinnoinnin puolelta...?

Opintojen suunnittelu ja Opintojen suorittaminen

Jaetaan kokonaisuus kahteen. Opintojen suunnittelu = HOPS, mitä kursseja valita. Opintojen suorittaminen = mihin toteutukseen ilmoittautua.

 

Lukukausi-ilmoittautumismenettelyOpiskelija ilmoittautuu lukuvuodelle läsnäolevana tai poissaolevana.

lukukausi-ilmoittautuminen: toimenpide, jolla opiskelija ilmoittaa olevansa läsnä tai poissa tietyn lukukauden ajan

Lukukausi-ilmoittautuminen voi kohdistua korkeakouluun tai tiettyyn opiskeluoikeuteen.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: "Opiskelija ilmoittautuu lukuKAUSITTAIN/VUOSITTAIN ..."

Aalto-yliopisto: Näkemyksemme on, että ei-tutkintoon johtavassa koulutuksessa opiskelijoiden ei tarvitse tehdä lukukausi-ilmoittautumista, vaan opiskelija saa lähtökohtaisesti rajallisen opintoajan.  Opiskelijan oletetaan olevan ”aktiivinen” opiskelija myönnetyn opintoajan ja opiskeluoikeus päättyy, vaikka hän ei suorita opiskeluoikeuden mukaisia opintoja myönnetyssä ajassa (esim. JOO-opiskelijat, Avoin yliopisto). JOO-opiskelijoiden kohdalla kotiyliopiston ilmoittautumistieto on kiinnostavampi kuin kohdeyliopistoon tehty ilmoittautuminen (VIRTA-yhteys?).

JAMK: Muutos lienee perusteltu.

Taide: Ei-tutkintoon johtavan opiskelun samoin kuin kurssitasoisen opiskelun ilmoittautumista täytyy pohtia osana koulutuksen eri tasojen tuoman haasteen ratkaisemista.

Lukukausi-ilmoittautuminen muutetaan lukuvuosi-ilmoittautumiseksi.

Tutkinto-opiskelija ilmoittautuu...

Ei tutkintoon -johtava koulutus hoituu opetuksen toteutuksen ilmoittautumisten hallinnoinnissa.

 Opintojen suunnittelu
Opintojen suunnittelu

Opiskelija tekee henkilökohtaisen opintosuunnitelman, hän sijoittaa ja ajoittaa opintosuunnitelmaan koulutuksen tutkintorakenteesta (opetussuunnitelma) lukuvuosilla, lukukausilla ja periodeilla suoritettavat opinnot. Opiskelija suunnittelee mahdolliset poissaolokaudet. Opiskelija sijoittaa opintosuunnitelmaan työharjoittelun ja opinnäytetyön.  Opiskelija ajoittaa opintosuunnitelmaan kansainvälisen liikkuvuuden jaksot ja muissa korkeakouluissa suoritettavat opinnot.  Opiskelija hakee hankitun osaamisen tunnustamista (AHOT) osaksi tutkintoa. Opintovalinnoilla opiskelija tekee urasuunnitelmaa.

henkilökohtainen opintosuunnitelma: opiskelijan omaan käyttöön tarkoitettu suunnitelma opintojen suorittamisesta

Jyväskylän ammattikorkeakoulu: "Opiskelija SAA OHJAUSTA ja tekee henkilökohtaisen opintosuunnitelman ..."

JAMK: Toimijaa koskeva kysymys täytyy ratkaista johdsonmukaisella tavalla. Lienee selkeämpää tulkita suunnittelu ja sen tukeminen esimerkiksi ohjauksella kahdeksi erilliseksi prosessiksi, jotka ovat kiinteässä vuorovaikutuksessa.Ohjaus on opintojen tuki -prosessissa. Opintojen suunnittelu
Opetukseen ilmoittautuminen Opiskelija ilmoittautuu opinnon toteutukselle. Opintototeutuksen valintakriteerinen perusteella opiskelija hyväksytään tai ei hyväksytä suorittamaan opintoa.

opetukseen ilmoittautuminen: toimenpide, jolla henkilö ilmaisee haluavansa osallistua opintojaksoon, kurssille tai opintokokonaisuuteen

Työpaja: Ilmoittaudutaanko opetukseen vai opintoihin? Opinto-oikeus vs. opiskeluoikeus. Toteutuksen taso vs. tutkintotaso.Tulee ratkaista koulutuksen eri tasojen tuoma haaste johdonmukaisella tavalla. Vrt. yllä kohdassa lukuvuosi-ilmoittautuminen.

Opiskeluoikeus on käytettävä termi.

Tämä pidetään opetukseen ilmoittaumisena, koska OKSA tukee tätä myöskin.

 Opintojen suorittaminen
Opintojen suorittaminenOpiskelija osallistuu opinnon toteutukselle ja suorittaa opinnon, harjoittelun tai opinnäytetyön toteutussuunnitelmassa kuvattujen osaamistavoitteiden mukaisesti ja saa suorituksestaan arvioinnin

opintosuoritus: opiskelijan opintoihin liittyvä suoritus, jonka laajuus on määritetty ja joka arvostellaan

  Keskusteltava, vrt. opiskelu. Opintojen suorittaminen
OpiskelijapalauteOpiskelija antaa opinnoista ja koulutuksesta palautetta. Opiskelija saa antamastaan palautteesta palautteen. 

opiskelijapalaute: toiminta, jossa oppija antaa tietoa saamaansa opetusta tai koulutusta koskevista näkemyksistään huomioonotettavaksi opetuksen tai koulutuksen arvioimisessa, suunnittelussa ja kehittämisessä, tai tällaisen toiminnan tulos

Opetukseen tai koulutukseen osallistunut opiskelija voi olla velvoitettu tai oikeutettu antamaan siitä palautetta.

  Keskusteltava, mitä tehdään palautteelle kokonaisuudessaan. Siirretään Opetussuunnittelun alle aliprosessiksi

Ehdotusta koskevat isommat muutokset

EhdottajaMuutoksen tyyppi (lisäys, poisto, yhdistäminen, siirto, jako)Mahdollinen otsikkoSelitysValmistelijoiden kommentitToimintaryhmän linjausValmistelijoiden ehdotus 18.6.2015Valmistelijoiden perustelut 18.6.2015
Jyväskylän yliopistoSiirto 

Voisiko lukukausi-ilmoittautumisen siirtää opiskeluoikeuden syntymiseen ja ylläpitoon, koska lukukausi-ilmoittautuminen vaikuttaa opiskeluoikeuteen.

JY: Ehdotus vaikuttaa perustellulta, ellei haluta tehdä yleisluontoista ilmoittautumisen prosessia.Keskustellaan. Siirretty
TaideyliopistoSiirto 

Lukukausi-ilmoittautuminen on olennainen osa opiskelua, mutta mikä on sen oikea paikka?

Vrt. yllä.Keskustellaan. Siirretty opiskeluoikeuden ylläpitoon
TaideyliopistoPoisto"Opintojen suorittaminen" prosessin poistaminen

”Opintojen suorittaminen”-prosessin voisi poistaa. Onko ”Opintojen suorittaminen” tarpeellinen prosessi, jos se tapahtuu opetuksen toteutuksen puitteissa? Opiskelija on toimija opetuksen toteutuksen prosessissa.

Kokonaisuutta kuvattaessa on perusteltua kuvata myös opiskelija ja tämän prosessit, ei yksinomaan korkeakoulun prosesseja.

Perusteltu tapa toimia on, että tunnistetaan opiskelijan prosessit ja näihin liittyvät korkeakoulun tuki- ja ohjausprosessit.

Tästä erillinen kysymys on, tulisiko opintojen suorittaminen tässä vaiheessa poistaa mallista, koska tähän keskitytään laajamittaisesti syksyllä 2015.

Käsitellään S2015.  
TaideyliopistoSiirto"Opiskelijapalaute"-prosessin siirtäminen

”Opiskelijapalaute”-prosessin voisi siirtää toisaalle. Onko ”Opiskelijapalaute” koskaan opiskelijalähtöinen prosessi? Eikö se ole osa ”Koulutuksen, opetuksen ja opiskelun” kehittämisen prosesseja? 

Palautteen antaminen on opiskelijan prosessi, palautteen kerääminen on korkeakoulun prosessi. Näistä palautteen keräämistä voinee pitää ensisijaisena.Keskustellaan.  
  • No labels