OKM; Identiteetinhallinta digitaalisessa ympäristössä opetuksen ja koulutuksen toimialalla Asia: VN/2788/2020

Opetuksen ja koulutuksen toimialan eri toimijoiden identiteetinhallinnan ratkaisun kehittäminen digitaalisessa ympäristössä

Opetuksen- ja koulutuksen toimialalla on tällä hetkellä käytössä erilaisia tunnistautumisratkaisuja, joista laajemmassa käytössä on Suomi.fi –tunnistus, sekä koulutussektorikohtaiset HAKA ja MPASS. Digitaalisten palveluiden ja sisältöjen, sekä erilaisten toiminta- ja oppimisympäristöjen monipuolistuessa sekä koulutusyhteistyön kehittyessä on syntynyt kuitenkin uusia tarpeita käyttäjien yksilöimiselle ja tunnistamiselle. Palveluiden sujuva ja tehokas käyttö yli sektoreiden, koulutusasteiden ja toimialojen rajojen, sekä kolmansien osapuolten kanssa tehtävä yhteistyö (mm. työelämä) edellyttävät uudenlaisia yhteentoimivia identiteetin ja omien tietojen hallinnan sekä tunnistautumisen ratkaisuja jo olemassa olevat ratkaisut huomioiden.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tulee asettamaan työryhmän kehittämään yhteistä, kestävää ratkaisua identiteetin ja omien tietojen hallintaan sekä tunnistautumiseen opetuksen- ja koulutuksen toimialalla eri sektoreiden ja toimijoiden tarpeet huomioiden. Työtä tehdään yhteistyössä eri koulutustoimijoiden ja sidosryhmien kanssa, huomioiden jo olemassa olevat ratkaisut ja kehitystyö sekä EU:ssa valmistelussa ja kehityksessä olevat aloitteet. Työryhmä tukee ja seuraa valtakunnallista identiteetinhallinnan ja tunnistautumisratkaisujen kehitystä ja luo kestäviä malleja, jotka voivat olla laajemminkin hyödynnettävissä.

Työryhmän tehtävänä on tehdä ehdotus opetuksen- ja koulutuksen toimialan eri toimijoiden identiteetin ja omien tietojen hallinnan sekä tunnistautumisen ratkaisuksi ja määritellä tarvittavat toimenpiteet sen toteuttamiseksi. Ehdotusta voidaan tarkentaa teknisen kokeilun/kokeilujen kautta.

Ehdotettavan ratkaisun tulee sisältää malli, jossa henkilön tunnistautumistapojen, identiteettien, roolien ja pääsyoikeuksien, ja tarvittaessa suostumusten hallinta, toimii henkilökohtaisella tasolla, ilman riippuvuutta organisaatiokohtaiseen identiteetin ja tunnistamistapojen hallintaan. Ratkaisun tulisi kattaa käyttötarpeet ennen oppimista, sen aikana ja sen jälkeen, asteiden ja sektoreiden välinen yhteistyö, työelämäyhteistyön ja kansallisen ja kansainvälisen liikkuvuuden huomioiden. Ratkaisua pitää voida käyttää kuka tahansa. Kevyttä ja vahvaa tunnistamista (LoA-tasojen hallinta) pitäisi voida käyttää käyttötapausten vaatimuksien mukaisesti.

Työryhmän työ tukee useita muita hankkeita ja tavoitteita, joissa on tunnistettu identiteetin ja omien tietojen hallintaan sekä tunnistautumiseen liittyviä vaatimuksia esim. kansallisten palveluiden kehittäminen, ammatillisen koulutuksen uusien toimintatapojen toimeenpano, korkeakoulutuksen digivision toimeenpano, esi- ja perusopetuksen digitalisaation yhteentoimivuustyö, alaikäisten tunnistautumiseen liittyvät kysymykset, asteiden- ja sektoreiden välinen yhteistyö ja myös jatkuvan oppimisen digitaalisen palvelukokonaisuuden kehittäminen.

Määräaika

Ryhmän toimikausi on xx.02.2020 - 31.12.2022.

Nimeämisehdotukset

Pyytäisimme teitä nimeään ehdokkaat varsinaiseksi jäseneksi ja varajäseneksi työryhmään. Jotta työryhmä voidaan asettaa sukupuolten tasa-arvon edistämisvelvoitteen mukaisesti, pyydetään nimeämään sekä mies- että naisehdokkaan.

Ehdotukset jäsenistä pyydetään toimittamaan viimeistään 24.2.2020 opetus- ja kulttuuriministeriön kirjaamon sähköpostiosoitteeseen kirjaamo(at)minedu.fi ja Tarja.Vesanto(at)minedu.fi

  • No labels