AIKA: 30.10.2020 klo 9-12

OSALLISTUJAT

Tero Huttunen, OKM (pj.) (este)

Mika Puukko, OKM (saapui klo 10) 

Mervi Eskelinen, OKM

Tomi Kytölä, OKM

Ilmari Hyvönen, OKM (saapui klo 9.30) 

Kari Korhonen, OKM (este)

Erja Vitikka, OKM

Tuula Sumkin, OPH (este)

Mikko Hartikainen, OPH (poissa klo 10-11.15) 

Vesa Niemi, CSC (este)

Lara Anastasiou, CSC (siht.)

Riina Kosunen, TSK

Totti Tuhkanen, TY


MUISTIO

  1. Kokouksen avaus

    1. Tomi Kytölä avasi kokouksen klo 9.00
  2. Tilannekatsaus sanastotyöryhmien tilanteeseen 

    1. Arviointisanastotyö on tältä erää valmis ja liitettävissä OKSAan.
      1. Arviointisanastotyö on rajattu varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja lukiokoulutukseen. Ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulujen näkökulma arviointikäsitteisiin tulee näin ollen täydennettäväksi myöhemmässä vaiheessa.
      2. Arviointisanastotyöryhmällä on ollut alemmalla prioriteetilla käsiteltävissä käsitteissä mukana mm. suorituksen uusiminen, arvosanan korottaminen ja arvioinnin uusiminen. Työryhmä on havainnut, että näiden käsitteiden käsitekuvauksia on tarpeen muuttaa, mutta koska arviointisanastotyössä ei ole ollut mukana ammatillista koulutusta eikä korkeakouluja, arviointisanastotyöryhmä  on pyytänyt OKSA-jaosta kommentoimaan muokkaamiaan käsitekuvauksia (ks. tarkemmin asialistan kohta 3).
        1. käsitteiden suorituksen uusiminen, arvosanan korottaminen ja arvioinnin uusiminen käsittely jäi kesken arviointisanastotyöryhmässä. Päätettiin, että arviointisanastotyöryhmän muokkausehdotuksia noille käsitteille ei julkaista OKSAn toisessa laitoksessa, vaan nuo käsitteet julkaistaan niillä tiedoilla, jotka käsitteillä oli OKSAn 1. laitoksessa. Tämä on vähän harmi arviointisanastotyöryhmän kannalta, sillä työryhmä on tehnyt työtä, jonka tuloksia ei saada julki vielä OKSAn 2. laitoksessa, mutta tosiaan aikataulu ei nyt anna myöten. (kts. asialistan kohta 3 g.)
        2. Todettiin, että näitä käsitteitä on tarve työstää OKSA-jaoksessa, ja yhteistyössä eri koulutusasteiden lakimiesten kanssa. Eri koulutusasteiden käsitteiden vertailemiseksi piirretään matriisi. Riina lähettää OKSA-jaokselle viestin, johon kokoaa tiedot siitä, mitä käsitteitä em. päätös koskee. OKSA-jaoksen jäsenet voivat tämän vuoden loppupuolella selvittää oman koulutusasteensa näkökulmaa näihin käsitteisiin, myös kyseistä koulutusastetta tuntevien lakimiesten kanssa. Näiden käsitteiden käsittely OKSA-jaoksessa aikataulutetaan alkuvuoteen 2021.
    2. Jatkuvan oppimisen sanastotyön edellisessä kokouksessa (23.10.2020) käsiteltiin erilaisia koulutuskäsitteitä.
  3. OKSAssa kesken olevat, yleiset tai koulutusasteiden yhteiset käsitteet
    1. ks. kysymystaulukko kohdassa "liitteet" (välilehti "yleinen/yhteinen")
    2. Laaja-alainen osaaminen (käsite c1638) on määritelty vain lukiokoulutuksen osalta. Sovittiin, että Erja ja Mervi jatkovalmistelevat käsitteen kuvausta varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen näkökulmasta
    3. Todettiin käsite opetuskieli (2) ja sen määrittelyt hyväksytyksi
    4. Todettiin käsite kohdekieli (käsite c1614) ja sen määrittelyt hyväksytyksi
    5. Keskusteltiin käsitteen ohjaus (käsite c1637) huomauksen osasta, jossa puhutaan vertaisohjauksesta ja ohjauksen toteuttamisesta tietoteknisten sovellusten avulla. Päätettiin poistaa kohta tietoteknisten sovellusten käytöstä, mutta jättää vertaisohjaus osaksi huomautusta. 
    6. Keskusteltiin koulutus (1)- ja koulutus (2) -käsitteiden alakäsitejaottelusta käsitekaavioiden avulla.
      1. Todettiin, että OKSAssa koulutus (1) -käsite on varsin abstrakti käsite, englannin kieliopin mukaan uncountable, ikäänkuin "mössöä", jota ei voi laskea kappalemäärissä, ja että koulutus (2) -käsite puolestaan on tarkkarajaisempi, ikäänkuin laskettavissa oleva "palikka".
      2. Todettiin, että esim. perusopetus, lukiokoulutus, ammatillinen koulutus, korkeakoulutus ja vapaa sivistystyö ovat luonteeltaan "mössömäisiä" käsitteitä, siis koulutus (1) -käsitteen alakäsitteitä.
      3. Todettiin, että esim. lukiokoulutukseen valmistava koulutus ja aikuisten perusopetus ovat luonteeltaan "palikkamaisia" käsitteitä, siis koulutus (2):n alakäsitteitä: näillä koulutuksilla on muun muassa opetussuunnitelman perusteet.
      4. Todettiin, että työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA) voidaan rakenteen puolesta ajatella esim. lukiokoulutukseen valmistavaan koulutukseen verrattavana käsitteenä, vaikka sisällöllisesti niissä onkin ero: edellinen voi olla oppijan koulutuspolun päätepiste ja jälkimmäisen tavoitteena on oppijan koulutuspolun jatkumisen mahdollistaminen. Tällä tavalla ajateltuna TELMA on siis yhdentyyppinen "palikka", siis koulutus (2) -käsitteen alakäsite.
      5. Todettiin, että täydennyskoulutus on koulutus (1):n alakäsite ja erikoistumiskoulutus koulutus (2):n alakäsite, vaikka käsitteet saattavat nopealla ajattelulla tuntua samanluonteisilta.
    7. Keskusteltiin käsitteistä suorituksen uusiminen, arvioinnin uusiminen (1) ja arvosanan korottaminen: käsitteet eivät olleet alunperin mukana arviointisanastotyössä, mutta nousivat siellä kuitenkin keskusteluun eikä niitä ehditty käsittelemään loppuun saakka. Käsitteet ovat kaikkien koulutusasteiden yhteisiä, joten käsitteet täytyy käsitellä OKSA-jaoksessa. Sovittiin, että käsitteisiin palataan myöhemmin ja että OKSAn toisessa laitoksessa pidetään vanhat määritelmät näille käsitteille.
  4. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen sanaston käsitteet
    1. Sanasto on yhdistetty OKSAan, ja sen myötä OKSAssa on nyt noin 35 uutta ja 16 päivitettyä käsitettä. 
    2. Joidenkin käsitteiden tietoja tarpeen tarkistaa ennen OKSAn julkaisemista.
      1. Käsitteet ulkomaanjakso ja 
      2. ohjausmerkintä: spesifi käsite, joka ei ole linjassa muun OKSAn kanssa. 
    3. ks. kysymystaulukko kohdassa "liitteet" (välilehti "Tyopaikalla_jarj_koul_san")
  5. OKSAssa kesken olevat perusopetuksen käsitteet
    1. käsiteltiin kohdassa 3.
    2. ks. kysymystaulukko kohdassa "liitteet" (välilehti "perusopetus")
  6. OKSAssa kesken olevat korkeakoulujen käsitteet
    1. Todettiin, että käsitteen moduuli (käsite c1613) määritelmä ei korkeakoulutuksen osalta ehdi toiseen laitokseen. Sovittiin, että Ilmari ja Totti aloittavat käsitekuvauksen laatimisen ja että käsittelyyn palataan toisen laitoksen julkaisun jälkeen.
    2. ks. kysymystaulukko kohdassa "liitteet" (välilehti "korkeakoulut")
  7. Muut asiat
    1. Kommentointipyyntö Työllisyyspalvelujen sanastoon: mikäli joku OKSA-jaoksen jäsen haluaa kommentoida, mutta ei ole saanut kommentointikutsua, voi ottaa yhteyttä Riinaan, joka pyytää kutsun lähettämistä. Kommentointiaika 6.11. asti. 
  8. Kokouksen päättäminen ja seuraavan kokouksen asiat

    1. Päätettiin kokous klo 11:55.



LIITTEET

  • No labels