Mitä: Tutkimustietovarannon webinaari tiedon tuottajille. Webinaarissa käydään läpi hankkeen etenemistä, kehityssuunnitelmaa sekä muita ajankohtaisia asioita.

Milloin: ke 22.9.2021 klo 14–16

Missä: Zoom-etäkokoushuone, https://cscfi.zoom.us/j/68382416175

Tallenne: Tutkimustietovarannon webinaari 22.9.2019 - tallenne

Webinaariesitys: Tutkimustietovarannon webinaariesitys 22.9.2021

Mentimeter-kyselyn tulokset: Mentimeter 22.9.2021 Tutkimustietovarannon tilannekatsaus tiedon tuottajille.pdf



Tutkimusta koskevien tietojen tuottaminen tutkimusorganisaatioista tutkimustietovarantoon – mitä tietoja, miten ja milloin? Yliopistot, ammattikorkeakoulut ja tutkimuslaitokset tuottavat tietovarantoon mm. julkaisujensa, tutkimusaineistojensa, tutkimusinfrastruktuuriensa tietoja sekä omia tiedeuutisiaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy kutsuvat tutkimustietovarantoon tietoa tuottavien organisaatioiden asiantuntijat webinaariin, jossa esitellään tilannetietoa hankkeen etenemisestä. Webinaarissa käydään läpi myös tutkimustietovarannon Tiedejatutkimus.fi-palvelun ajankohtaisia asioita.

Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua. Webinaari tallennetaan.

Tervetuloa!

Lisätiedot ja kysymykset: tiedejatutkimus@csc.fi 

Ohjelma

Kellonaika Ohjelma
14:00–14:40Webinaarin avaus ja tilannekatsaus tutkimustietovarannon kehitykseen (yleiskuva, käyttäjätilastot, ohjausryhmä, rahoitushaut, infrastruktuurit, julkaisut ja viestintä)
14:40–15:20Tutkijan tiedot -tietokokonaisuus ja erillislain tilanne
15:20–15:50Hankkeiden aihemallinnus ja semanttisen haun edistäminen 
15:50–16:00Yhteenveto ja aikaa keskustelulle

Keskustelumuistio

  1. Webinaarin avaus ja tilannekatsaus tutkimustietovarannon kehitykseen (yleiskuva, käyttäjätilastot, ohjausryhmä, rahoitushaut, infrastruktuurit, julkaisut ja viestintä)
    1. Kommentoitu, että Esittelymateriaalit-sivu erittäin tervetullutta.
    2. Ruotsinkielistä sivua kaivataan toimintaan, tutkimustietovarantotiimi pyrkii saamaan sivun takaisin toimintaan pikimmiten.
    3. Julkaisu-, infra- ja hanketiedon yhdistämisestä: ne yhdistetään pysyvien tunnisteiden avulla, esimerkkinä Fairdata-palveluista harvestoidut aineistojen kuvailutiedot – sisältävät tiedon mitkä julkaisut liittyvät aineistoihin. Jatkossa voisi olla mahdollista hakea näitä linkkejä myös ulkomaisista tietolähteistä. Tietojen täysimittainen yhdistäminen tulee olemaan mahdollista erillislain tultua voimaan.
    4. Julkaisujen haku rahoitushaun perusteella: tietoa tarvitaan vielä lisää, jotta yhteyksiä voidaan luoda, tarkoitus kuitenkin on mahdollistaa tämä.
    5. Juuli-portaalin tilanne: ei ole poistumassa, tavoitteena sopimuskauden taitteessa selvittää käyttötapauksia ja palvelun kattavuutta. Esiintullut käyttötapaus: kirjoittajan mukaan hakeminen, mahdollista rajata pois kirjoittajan toimittamien teoksien artikkelit. Tiedejatutkimus.fi:ssä voi kohdistaa haku -kohdasta valita "henkilön nimi", jolloin hakutuloksessa vain julkaisut, joissa henkilö tekijänä. Toki Juulissa eri tavalla tekijöiden nimet toimivat myös linkkinä, ja tätä ominaisuutta ei ole Tiedejatutkimus.fi:ssä.
  2. Tutkijan tiedot -tietokokonaisuus ja erillislain tilanne
    1. Tutkijan tiedot -testauksessa yhteystietonsa jättäneitä etenkin yliopistoista ja tutkimuslaitoksista, tiedossa kuitenkin, että myös AMK:eista osallistunut henkilöitä testaukseen.
    2. ORCID on tällä hetkellä ainoa mahdollisuus tunnistautumiseen Tutkijan tiedot -työkaluun, joten tutkijoita kaikilta aloilta tulisi innostaa luomaan ORCID-tunniste itselleen.
    3. Tutkimusaktiviteettien tallennus mahdollista XML-tiedonsiirtona jos Justuksesta ei ole käytössä lisätyökalua, Tutkimusaktiviteettien tallennuspalvelua
    4. Toivottu että voidaan hakea tietoa organisaation alayksikkötiedon perusteella.
    5. Toivottu viestintätukea tutkimusaktiviteettien ja tutkimustietovarannon näkyvyyden sekä merkityksen kirkastamiseen myös organisaatioiden sisällä.
  3. Hankkeiden aihemallinnus ja semanttisen haun edistäminen
    1. Monitieteiset haut: malli tunnistaa monialaisia hankkeita.
    2. Tieteenalat on korjattava omassa organisaatiossa, avainsanojen korjaamista kehitetään.
    3. Julkaisujen abstraktit auttaisivat paljon aihemallinnuksen laajentamisessa julkaisuihin.
    4. Tutkija ei voi syöttää hankemallinnukseen omia asiasanoja. Sen sijaan tutkija voi syöttää ORCIDissa asiasanoja itselleen ja tutkimukselleen, jotka voi tuoda omaan tutkijaprofiiliin.

Vastaukset kysymyksiin, joihin ei webinaarin aikana vastattu

  • Oliko jokin syy, miksi avoimet abstraktit eivät ole saatavilla? Miksi tiivistelmät eivät ole saatavilla?
    • Näiden toimittaminen julkaisuille on mahdollistettu vasta kesällä 2021, ja toistaiseksi tietoja ei ole toimitettu. Organisaatiot voivat jatkossa toimittaa Virta-julkaisutietopalvelun kautta julkaisuun liittyvän tiivistelmän, mikäli tekijänoikeuslisenssi sallii julkaisun tiivistelmän jatkokäyttö.
  • Semanttinen haku: Voiko tutkija syöttää itse avainsanoja lisää jälkikäteen hankekuvauksiin? Pystyykö tutkija näkemään, mitä asiasanoja on automaattisesti hankkeelle generoitu?
    • Tutkija ei valitettavasti pysty syöttämään itse avainsanoja jälkikäteen. Asiasanat tulevat avoimesti näkyville kunkin hankkeen kohdalle.
  • Aihemallinnus: Kiinnostavaa, luo mielenkiintoisen kuvan rahoitettavista alueista ja rahoituksesta. Toimisiko myös palautteena rahoittajille, rahoituksen ohjaamisessa?
    • Yksi hankkeiden aihemallinnuksen tarkoitus on, että rahoittajat näkevät, millaisia aiheita rahoitetaan. Aihemallinnusta tehdään kuitenkin toistaiseksi melko pienellä määrällä dataa, minkä vuoksi varsinainen rahoituksen ohjaaminen sen perusteella ei olisi tarkoituksenmukaista.
  • No labels