Mitä: Tutkimustietovarannon webinaari tiedon tuottajille. Webinaarissa käydään läpi hankkeen etenemistä, kehityssuunnitelmaa sekä muita ajankohtaisia asioita.
Milloin: ti 28.5.2024 klo 14-16
Missä: Zoom-etäkokoushuone: https://cscfi.zoom.us/j/67343135607
Webinaarin esityskalvot: TTV_webinaari_kalvot_2024-05-28.pdf
Tallenne: https://video.csc.fi/media/t/0_21z4amrb
Tutkimusta koskevien tietojen tuottaminen tutkimusorganisaatioista tutkimustietovarantoon – mitä tietoja, miten ja milloin? Yliopistot, ammattikorkeakoulut ja tutkimuslaitokset tuottavat tietovarantoon mm. julkaisujensa, tutkimusaineistojensa, tutkimusinfrastruktuuriensa tietoja sekä omia tiedeuutisiaan.
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy kutsuvat tutkimustietovarantoon tietoa tuottavien organisaatioiden asiantuntijat webinaariin, jossa esitellään tilannetietoa hankkeen etenemisestä. Webinaarissa käydään läpi myös tutkimustietovarannon Tiedejatutkimus.fi-portaalin uusimpia päivityksiä sekä tulevia suunnitteilla olevia uusia ominaisuuksia. Webinaarin aikataulu on alustava.
Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua. Webinaari tallennetaan.
Ohjelma
Kellonaika | Ohjelma |
14.00-14.40 | Katsaus tutkimustietovarannon kehitykseen |
14.40-15.00 | Tutkimushankkeet Tutkimustietovarannossa |
15.00-15.20 | Tutkimusinfrastruktuurien tietojen hallinnasta ja siirtämisestä tutkimustietovarantoon |
15.20-15.35 | Suomen Akatemian myöntämä rahoitus Tiedejatutkimus.fi:ssä |
15.35–16.00 | Aikaa kysymyksille ja keskustelulle |
Muistio
- Katsaus tutkimustietovarannon kehitykseen
- Niklas Lintumäki esitteli tutkimustietovarannon käyttäjätilastoja ja ajankohtaisia muutoksia portaalissa
- Esityksestä poiketen tutkimusaktiviteettien tietojen puutteellinen näkyminen koskee kaikkia tietolähteitä, ei vain Justus-palvelusta tuotuja tietoja. Puutteita korjataan mahdollisimman pian
- Esityksestä poiketen tutkimusaktiviteettien tietojen puutteellinen näkyminen koskee kaikkia tietolähteitä, ei vain Justus-palvelusta tuotuja tietoja. Puutteita korjataan mahdollisimman pian
- Kommentti: Kuvausta ei saa tyhjennettyä ellei rakenna omaan integraatioon lokia, jonka avulla pystyy lähettämään erillisen poistokomennon, jos tutkija on lähdejärjestelmästä kuvauksen poistanut. Aiheuttaa kyllä melkoisen työn meidän päähän.
- Vastattu, että toistaiseksi tämän ratkaisemiksi ei ole tarkempia suunnitelmia. Tilanne on kuitenkin tiedostettu, ja selvitystyötä jatketaan.
- Tarkennettu, että kentän lähettäminen tyhjänä ei yliaja aiemmin lähetettyä tietoa.
- Todettu, että kuitenkin tiedot ns. poistuvat, jos kentässä lähettää esimerkiksi ainoastaan välilyönnin. Tällöin tiedostoa lukeva ohjelma tulkitsee, että kentässä on uutta korvaavaa sisältöä, lopputuloksena tulee tyhjältä näyttävä kenttä.
- Mikäli tutkija siis poistaa jonkin tiedon organisaation omassa lähdejärjestelmässä, tietoa ei tällä hetkellä (ilman esim. em. välilyöntikikkailua) ei saa poistettua ttv:ltä. Mikäli tutkija päivittää tietoaan, päivitys viedään ttv:lle.
- Logiikan tausta-ajatuksena on se, että ttv:ssä voidaan säilyttää tieto esim. työsuhteiden välillä, ja organisaatiosta aiemmin tullut tieto pysyy tallessa ttv:ssä, vaikka henkilö poistuisi tiedot lähettäneestä organisaatiosta.
- Todettu että erilaisia poistotilanteita käsitelty tarkemmin viime vuonna tutkijan tiedot -työryhmässä, ja tätä selvitystyötä on vielä tarpeen jatkaa. Poistoja käsitelty aiemmin: https://wiki.eduuni.fi/x/8ny7FQ, https://wiki.eduuni.fi/x/5Xy7FQ & https://wiki.eduuni.fi/x/43y7FQ
- 12.12. muistion mukaisia ilmoituksia poistettavista tiedoista työstetään yhä
- Minna Ala-Mantila kertoi Virta-julkaisutietopalvelun lukurajapintojen sulkemisesta ja käytön ohjaamisesta TTV:n lukurajapintoihin. Tuki Virta-julkaisutietopalvelun lukurajapinnoille päättyy 05/25.
- Niklas Lintumäki muistutti, että julkaisujen beta-hakua voi testata ja asiasta antaa palautetta.
- Uudessa haussa oletusoperaattori on tarkoitus muuttaa ehdosta "OR" ehtoon "AND". Käyttäjiltä toivotaan palautetta, mikäli tämän nähtäisiin olevan epätoivottu muutos.
- Kommentti Uusi oletushaku AND-operaattorilla on tervetullut muutos.
- Walter Rydman esitteli tutkimushallinnon sanastotyötä Finn-Arma-verkoston piirissä
- Uusia asiantuntijoita kaivataan mukaan sanastotyöhön, kiinnostuneet voivat ilmoittautua walter.rydman@csc.fi
- Kysymys: Onko tutkimushallinnon sanasto tulossa myös osaksi TEPA-termipankkia?
- Vastaus: Sitä voidaan selvittää. Ajatus on esiintynyt aikanaan keskusteluissa, mutta sitä ei ole sen pidemmälle koskaan vielä viety.
- Kommentoitu, että tutkijoiden hakuominaisuuksissa olisi hyvä saada tunnistettua pienellä ja isolla kirjoitetut avainsanat yhdeksi.
- Niklas Lintumäki esitteli tutkimustietovarannon käyttäjätilastoja ja ajankohtaisia muutoksia portaalissa
- Tutkimushankkeet Tutkimustietovarannossa
- Sonja Sipponen esitteli tutkimushanke/projektikokonaisuuden kehittämistä
- Kommentti Meillä Aallossa on pysyvä tunniste-ID tutkimushankkeille ulkopuolisten rahoittamien tutkimusprojektien hallintojärjestelmässä. Tunniste käytetään eri Aallon järjestelmissä tunnistamaan Aallon tutkimushankkeita
- Kysymys Onko mitään aikatauluarviota, koska Hankehaavin tiedot olisivat näkyvillä T&T:ssa?
- Vastaus: Mahdollisimman pian, tavoite tämän vuoden aikana
- Kysymys Onko tavoitteena että organisaatiot yhdistettäisiin raid tunnuksen avulla?
- Raidin hyvä puoli on se, että sillä on mahdollista tuoda tietoja esimerkiksi eri aikoina ja eri lähteistä tulleesta hankkeeseen/projektiin liittyvästä rahoituksesta tai osallistujista. Sillä on mahdollista kuvata projektien välisiä suhteita ja muuttuvia kokonaisuuksia monimutkaisissakin tilanteissa.
- Kommentti työryhmään: Toinen vaihtoehto voisi olla, että projektin toimittaisi koordinaattori, kuten infrastruktuureissa. Mutta mikäli tiedot voidaan yhdistää olisi hyvä, että ne voi saada monesta paikasta.
- Tutkimusinfrastruktuurien tietojen hallinnasta ja siirtämisestä tutkimustietovarantoon
- Walter Rydman esitteli infrastruktuuritietojen keräämistä ja hallintaa
- Kommentti Myös infrojen tutkimusdatapolitiikat tulisi löytyä
- Todettu, että tämä on tunnistettu tarve. Toteutustavasta päätetään tarkemmin myöhemmin, mutta yksi todennäköinen vaihtoehto on, että nämä jäisivät organisaatioiden itsensä ylläpidettäväksi.
- Kysymys Millä aikataululla tuo Justus-infratallennuspalvelu voisi edetä?
- Vastattu, että tällä hetkellä tämä suunnitelma on vasta hyvin alustavalla tasolla. Organisaatioille lähetetään kesäkuun uutiskirjeen mukana alustava kysely kiinnostuksesta sekä organisaatioiden toiveista ja huomioista Justuksen mahdolliselle infrapalvelulle. Mikäli kiinnostusta vaikuttaisi alustavan kyselyn perusteella jonkin verran olevan, tullaan asiaan palaamaan syksyllä tarkemmilla suunnitelmilla toteutuksen, aikataulun ja kustannusmallien osalta, ja lähdetään kartoittamaan kiinnostusta lisäosan tilaamiseen tarkemmin. Sopimus- ja määrittelyvaiheen jälkeen kehitystyö voitaisiin tämänhetkisen suunnitelman mukaan aloittaa aikaisintaan loppukeväästä 2025, jolloin valmistumista tavoiteltaisiin talvelle 25-26.
- Kerrattu, että suorat XML-tiedonsiirrot tulevat olemaan jatkossakin kaikissa skenaarioissa tuettu tiedontoimitustapa tutkimusingrastruktuurien tietojen toimittamiselle ja päivittämiselle.
- Suomen Akatemian myöntämä rahoitus Tiedejatutkimus.fi:ssä
- Sonja Sipponen esitteli Suomen Akatemian myöntämän rahoituksen julkaisua Tiedejatutkimus.fi:ssä
- Otto Auranen SA
- Akatemia aikoo myös tiedottaa tutkimusorganisaatioita omalta osaltaan siitä, mistä talvihaun tulokset löytyvät
- Tiedotetaan myös sisäisesti Akatemian asiantuntijoita, jotta he osaavat neuvoa, mistä päätökset löytyvät
- Kysymys: Saako tiedot taulukkomuodossa talteen?
- Ei ole mahdollista tutkimustietovarannossa, koska portaali on selailukäyttöön, eikä tietoja voi ladata itselleen. Tietojen saaminen itselleen on mahdollista rajapinnan kautta.
- Saako esim. Helsingin yliopisto itselleen tiedot taulukkona?
- Sara-järjestelmän kautta kukin tutkimustoimija saa itseään koskevat päätökset
- Saako esim. Helsingin Yliopisto luettua rahoituspäätökset TTV:n APIn kautta?
- Kyllä, jos rajapinnan avaukseen on ko. käyttötarkoitusta varten hakemus rajapinnasta (rahoituspäätökset, myönnetty rahoitus) (json muodossa)
- Rahoitushaut tulevat näkyville ensi viikolla
- Kysymys Eli tulevatko 12.6. ja 13.6. päätökset näkyviin vain research.fi portaaliin, eivät näy enää esim. https://www.aka.fi/tutkimusrahoitus/arviointi-ja-rahoituspaatokset/rahoituspaatokset/rahoituspaatosaikataulut/?
- Vanhaan hakuportaaliin päätöksiä ei enää julkaista vaan ne tulevat vain tiedejatutkimus.fi -portaaliin selailtaviksi
- 30.4. rahoituspäätöslistaus on viimeinen, mutta muut samasta talvihausta seuraavat kesäkuun päätökset julkaistaan vain tiedejatutkimus.fi:stä
- Kysymys: Kuinka onnistuu eri tutkimustoimijoiden vertailu, miten tutkimustoimijat pärjänneet?
- Akatemia julkaisee tilastotietoa hakumenestyksestä omilla nettisivuillaan
- Kysymys: Kertyvätkö nämä rahoituspäätökset TTV:hen siten, ettei vanhempia poisteta?
- TTV:stä ei poisteta siellä jo olevia tietoja
- Häviävätkö vanhat tiedot Akatemiastakin
- Akatemian Julkaistut rahoituspäätöslistaukset -linkkiä ei ole enää olemassa
- Rahoituspäätösaikataulujen ja tiedotteiden kautta on linkkejä rahoituspäätöksiin - tällaiset eivät välttämättä katoa Akatemian verkkosivuilta.
- Oman rahoituspäätöshaun poistumisen jälkeen Akatemialla ei ole enää keskitettyä paikkaa, josta näkyisivät kaikki Akatemian rahoituspäätökset
- Akatemialta tulossa ohjeistusta ja tietoa tutkimusorganisaatioille
- Aikaehdotukset syksyn webinaareille
- tiistai 10.9. klo 14-16
- tiistai 12.11. klo 14-16