Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto ja viranomaistietovirrat: RAKETTI-VIRTA-projekti

Yhteyshenkilöiden kokous 17.3.2014 kello 9:30 -11:00

Kokouksen nauhoite: https://connect.funet.fi/p45l470qnt6/ (1 h 31 min)

Osallistujat: Lauri Jokipii CSC, Mariikka Kekäläinen, CSC, Antti Mäki, CSC, Petri Sane, CSC, Eila Partanen CSC, Aila Markus VAMK, Anne Litja, UeF, Antti Pikkarainen KAMK, Arja Neuvonen HAAGA-HELIA, Elina Ovaskainen CENTRIA, Fredrik Finnberg Arcada, Hannele Husa SeAMK, Heli Heikkinen CGI, Heli Peltola, LAMK, Johanna Gröning Hanken, Jouko-Antero Rintamäki TAMK, Juha Rautio TY, Jukka Kohtanen VY, Kim Kronberg ÅA, Maarit Tenhunen Lay, Miina Vina Turun AMK, Mikael Seppälä Aalto, Petri Heinoinen JY, Pietari Tahvonen Lapin AMK, Pirjo Myllykangas DIAK, Päivi Lignell TTY, Sari Zitting HY, Saimaan AMK, Tuula Hiltunen KARELIA, Tarja Pakarinen UEF, Ulla Tiainen-Sallinen JAMK, Virve Peltoniemi TAMK.

Ajankohtaiset asiat

  1. Projektin ohjausryhmäkokous on 26.3. Agendalla päätös korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon tuontantoonottovalmiudesta sekä tietoturva-auditoinnin toteuttamisesta: 2014_03_26_RAKETTI_Tietohallinto-ohjausryhma
  2. Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto -seminaari 8.4

      3. Valmistautuminen tietoturva-auditointiin

  • Tietovarantopalvelun auditointi  toteutetaan 1.4.2014 (varapäivä 2.4)
  • Muistutettavaksi yhteyshenkilöille: Korkeakoulukortin VIRTA-tietointegraatio-yhteistietojen päivittäminen, kts. Mallikorkeakoulu

       4. CSV-aineistot:

  • Tarkistukset_opintosuoritukset aineistoon on lisätty uusi kenttä "lehtitaso", joka kertoo sisältääkö opintosuoritus muita suorituksia. Kenttä voi sisältää arvoja 1 tai 0 (1=lehtitason suoritus  0=sisältää muita suorituksia).

       5. Muistio korkeakoulun rekisterissään ylläpitämien tietojen teknisestä tietojenkäsittelypalvelusta / Kekäläinen, Mäki

  • Muistio teknisesta tietojenkasittelypalvelusta 
  • Kohta 0) JOHDANTO: Yhdistetty kappaleet "Tämä muistio on kooste.." ja "Tämä tietosuojavaltuutetun..." ja korjattu jälkimmäistä osaa.
  • Kohta 1) OSAPUOLET otsikko korvattu MUISTIOSSA KUVATUN TOIMINNAN OSAPUOLET. Vaihdettu toimeksiantaja / -saaja: korkeakoulu / CSC 
  • Kohta 2) MUISTION KOHDE: korjattu kieliasua
  • Kohta 3) TOIMEKSIANTAJAN ASEMA, OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET SEKÄ TOIMEKSISAAJAN ASEMA, TEHTÄVÄT JA VELVOLLISUUDET => KORKEAKOULUN ASEMA.. SEKÄ CSC:N ASEMA..jne. Korjattu kieliasua ja numerointia 40-46 => 39-46. Lisätty toiseen kappaleeseen sulkulause "(laissa on erikseen säädetty tietojen luovuttamisesta Opetushallituksen opiskelijavalintarekisteriin tietovarannon kautta)". Otettu pois lause "Korkeakouluilla ei ole oikeutta päättää lopettaa tietojenkäsittelypalvelun käyttäminen". Kohdassa "CSC on velvollinen huolehtimaan.." korvattu toimeksiantaja => korkeakoulu. Kohta "Tenkisen tietojenkäsitelyn osat.." korjattu kieliasua. Kohta "Rekisteritietojen kopioiden siirtäminen korkeakoulusta CSC:lle: Korjattu numerointia. Kohta 1.2, korvattu "toimeksisaaja" => CSC. Kohta 3, korvattu "a" "1":llä. Kohta 5.2, korjattu kieliasua.
  • Kohta 4) YHTEISTYÖ: Lisätty lause "Mikäli yhteyshenkilö vaihtuu jatkossa, korkeakoulu ilmoittaa asiasta palveluosoitteeseen virta@csc.fi. Kohta CSC:n tietovarannosta vastaava henkilö...jne: korjattu kieliasua. Poistettu viimeinen lause "OKM:n asettama tietovarannon ja tiedonkeruiden ohjausryhmä ohjaa yhteistyötä".     
  • Kohta 8) SEURANTA JA VALVONTA: Kohta RAKETTI-VIRTA-projektin päättymiseen asti...jne. otettu IT-johtajat pois.
  • Kohta 10) MUISTIOKAPPALEET poistettu
  • Kohta 12) MUISTION LIITTEET JA PÄTEMISJÄRJESTYS => MUISTION LIITTEET: Liite 1.1 jne, tarkennettu turvallisuusmuistion sisältöä.

Etukäteiskysymyksiä liittyen muistioiden sisältöön (vastaukset lisätty kysymysten perään)

CSC:n ja sen yhteistyökumppanin väliseen turvallisuusmuistioon liittyen

  • Kohta 3 Vaatimuksenmukaisuus: korotettu taso: Edellytetäänkö korotettua tasoa myös korkeakoululta? Jos edellytetään korkeakoululta, entä jos korkeakoulu ei ole ko. tasolla? Muutetaanko sopimusta vai miten menetellään? Kirjallisten sopimusten allekirjoitus ja arvioitu aikataulu? Tehdäänkö ylipäänsä kirjallisia sopimuksia? Mallilauseisiin Laki 1058/1998 auki kirjoitettuna vrt. Tilastolaki. 
  • Vastaukset: Korkeakoululta ei edellytetä korotettua tietoturvatasoa. Kirjallisia sopimuksia ei ole. Ainoastaan jos korkeakoulu haluaa lähettää edustajansa tutustumaan esim. CSC:n tietoturva-asioihin, tehdään salassapitosopimus. Mallilauseita ei kirjoiteta auki, käytetään numerointia, viitaten alkuperäiseen lakiin "Laki opiskelijavalintarekisteristä, korkeakoulujen valtakunnallisesta tietovarannosta ja ylioppilastutkintorekisteristä".  
  • Kohta 4. SALASSAPITO: Luottamuksellinen tieto on joko määritelty luottamukselliseksi tai joka sellaiseksi pitää asiayhteydestä ymmärtää. Voiko tässä kohtaa tulla erilaisia tulkintoja?Turvallisuusmuistion mukainen salassapitovelvoite on voimassa viisi vuotta allekirjoittamisesta…. Minkä allekirjoittamisesta? Tarkoittaako tämä sitä, että viiden vuoden välein allekirjoitetaan jotakin? Salassapitovelvoite on sitova takautuvasti siitä päivästä lukien, kun Osapuolet ovat aloittaneet yhteistyön suunnittelemisen. Eli, mistä asti? Mitä tarkoittaa lause: Kumppani (eli kk) vastaa, että salaiseen tai luottamukselliseen tietoihin on pääsy vain erillisessä salassapitosopimuksessa nimetyillä henkilöillä? Tarkoittaako Tarkistuksissa ja vastauksissa kohtaa 15a? Jos tarkoittaa, miten me voimme valvoa, että CSC:llä tietoihin pääse vain tietyt henkilöt?
  • Vastaukset: Tämä liittyy siihen, jos joku haluaa ottaa selville CSC:n turvallisuusmääräyksistä. Tässä saattaa tulla erilaisia tulkintoja, mutta kun sellainen tilanne tulee vastaan, voidaan tapauskohtaisesti selvittää korkeakoululle, mistä salassapitosopimuksessa on kyse. Korkeakoulun ei tarvitse valvoa, kuka CSC:llä pääsee käsiksi tietovarannon tietoihin, vaan kyse on siitä kerkeakoulu vastaa, että heidän tietoihinsa pääsee käsiksi vain heidän valtuuttamansa henkilöt. OKM:n valtuuttamana CSC vastaa siitä, että teknisen tietojenkäsittelypalvelun yhteydessä tietoihin pääsee käsiksi ainoastaan siihen valtuutetut henkilöt. 
    TIETOVARANNON LOKIREKISTERIT: Tietojen luovuttaminen ilman erillistä luovutuspäätöstä: Kolmas kappale loppuu kesken lausetta? 
  • Kohta 2  Siirrettyjen rekisteritietojen kopioiden tarkastaminen CSC:llä: Kaivataan tarkennusta mitä tarkastetaan (Päivi TTY). Esim. että kyseessä on teknistä tarkastamista, ja jonkin verran sisältöä.  Pietari Tahvonen Lapin AMK: Tarkistukset: ... CSC tarkistaa tietojen tiedonsiirtomääritysten mukaisuuden. Korkeakoulun vastuulla olevan sisällöllisen tarkistuksen tueksi CSC voi tehdä myös suuntaa-antavia sisällöllisiä tarkistuksia.

Muistio teknisestä tietojenkäsittelypalvelusta, kohta 3: Toimeksiantajan asema, oikeudet ja velvollisuudet sekä toimeksisaajan asema, tehtävät ja velvollisuudet 

  • Tarkennusta/avausta kohtaan "palvelusta tehtävien tietojen luovutusten asianmukaisuudesta" Mihin tahoille tietoja tullaan luovuttamaan? Onko tahoina Tilastokeskus, Kela, Valvira, jokin muu? Opetushallituksen toteuttamien valtakunnallisten palveluiden testikäyttöä varten? Onko nämä palvelut  jo tiedossa, että mitä ne olisivat? 
  • Vastauksia: Kyllä tietoja luovutetaan viranomaisille, ensisijaisesti Tilastokeskukselle. Opetushallitukselle tietoja luovutetaan valtakunnallisiin opiskelijahallintapalveluihin, ensisijaisesti opiskelijavalintarekisteriä varten. Seuraavan kesän ja syksyn aikana valmistellaan tiedonluovutuksia Kelalle ja Valviralle. OKM käyttää oikeuttaan muodostaa tietovarannosta joitakin aineistoja.  
  • 0)  JOHDANTO, kolmas kappale,  ”OKM antaa määräykset ja ohjeet…”, Kysymys: Koska ja minne ohjeet tulevat?

  • Vastaus: Korkeakoulu saa ohjeet, kun ne valmistuvat.
  • 3) TOIMEKSIANTAJAN ASEMA, OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET SEKÄ TOIMEKSISAAJAN ASEMA, TEHTÄVÄT JA VELVOLLISUUDET, e, ii: "Korkeakoulu rekisterin pitäjänä päättää tietojen luovutuksesta…" Kysymys 1:  Miten tämä käytännössä tapahtuu? Millaisia vaiheita prosessissa? Kysymys 2:  Millaisia sopimuksia tarvitaan ja keiden välillä? Kysymys 3:  Jos korkeakoulujen tietoja haetaan keskitetysti jonkin yrityksen toimesta (Esim. jos joskus perustetaan Bencheit Oy, joka kerää BM-tietoja korkeakouluista). Tarvitaanko sopimus ko. yrityksen ja kaikkien korkeakoulujen välillä? Kysymys 4:  Ellei kohdassa 3 sopimusta tehdä kaikkien korkeakoulujen ja yrityksen välillä, kuka huolehtii ja vastaa rekisteriselosteen sisällöstä? (esim. onko rasti kohdassa "Tietoja voidaan käyttää tutkimuskäyttöön"), Kysymys 5:  Seinäjoella ammattikorkeakoulu Oy  ostaa tietohallintopalvelut Seinäjoen koulutuskuntayhtymältä. Tarvitaanko tähän liittyen joitakin sopimuksia koulutuskuntayhtymän suuntaan?

  • Vastaus: Korkeakoulu päättää omista sopimuksista (oman tietosisällön luovuttaminen ym.) omien yhteistyötahojen kanssa. Käytössä lukurajapinta 2, sopimus korkeakoulukohtainen. KK ilmoittaa asiasta meille, jos uusi palvelin jolla oikeus tiedon käyttöön lukurajapinnan kautta.  Jos tiedonluovutus koskee suurta joukkoa tai esim. kaikkia korkeakouluja, esim. OILI, tai uusi tiedonluovutus esim. Valviralle, silloin OKM => CSC valmistelee kk:lle esityksen/pyynnön tiedonluovutukselle. CSC varmistaa asianmukaisuuden sekä varmistaa vastaanottajan tietoturvan sekä laatii perustelumuistion ja päätösehdotuksen uudelle tiedonluovutukselle. Jokainen kk sallii rekisterinpitäjänä tällaisen muutoksen. KK päättää jokaisesta tiedonluovutuksesta. Ja tekee erillisen sopimuksen, jos luovuttaa tietoja kolmannelle osapuolelle. Jos kk luovuttaa tietoja sellaiselle taholle, joka ei liity tietovarantoon, esim. koulutuskuntayhtymälle, erillinen sopimus vaaditaan.
  • Osapuolet: kohta 5a: mitä tarkkaan ottaen tiivistetysti sisältää toiminnan valvonta? Toiminnan valvonnasta puhutaan myös Muistion kohdassa 4. Voiko yhteyshenkilö vastata valvonnasta ja olla vastuuhenkilö?  Kaikki yhteyshenkilöt eivät ole päällikkötasoisia, eli ei ole välttämättä päätösvaltaa korkeakoulussa.

  • Vastaus: OKM pyyttää nimeämään yhteyshenkilömuutoksista. Yhteyshenkilö voi olla vastuuhenkilö, tai oman toimintatapansa mukaan päättää, kuka henkilö on.
  • Sopimuksessa määriteltävät asiat: Kohta 7a: saako tahon lisäksi tietoa, mitä tietoja ovat hakeneet? Kohta 15a: korkeakoululla pitäisi olla tieto henkilöiden nimistä, ketkä CSC:llä käsittelevät tietoja, Kohta 24: Muistiossa lukee, että CSC hoitaa molemmat, sekä rekisteri-ilmoituksen ja toimintailmoituksen. Virta 208 –tiketissä puhutaan, että lain voimaan tullessa korkeakoulun ei tarvitse enää tehdä rekisteri-ilmoitusta?

  • Vastaus: KK:lla ei erikseen ole velvollisuutta valvoa, kuka CSC:llä käsittelee tietoja, vaan se on OKM:n velvollisuus. Kk saa tietoonsa tietoja käsittelevät teknisen ylläpidon henkilöt. Rekisteri-ilmoitusta ei erikseen tarvitse tehdä. Toiminta- ja reksiteri-ilmoitusta ei tarvitse tehdä. KK päivittää rekisteriselostetta.

     

        6. OKM:n näkemyksiä palvelun tietosuoja-asioista, rekisterinpitäjän asemista, vastuista ja velvollisuuksista / Mäki esittelee

Esitetyt kysymykset ja niihin annetut vastaukset

Kysymyksia ja vastauksia

Opintopolku-tilannepalaverista 28.2.: Pia Penttinen, HY: Juuri tuo kandin ja maisterin kytkeminen toisiinsa on vielä mysteeri, olisi hyvä että tässä on yhteinen käytäntö, samoin koulutusten ja hakukohteiden nimeämisessä
Opintopolku-tilannepalaverista 28.2.: Korkeakouluopintojen arvosanakeskiarvon käyttäminen uusissa opiskelijavalintaperusteissa (Arenen valintaperustesuositus)

Synergiaryhmän kokouksesta 11.3: Korkeakoulujen rekistereissä voi olla sekä asuinpaikka että kotipaikka. Virtaan viedään ainoastaan asuinkunta. Mikä tämä varsinaisesti on?
Vastaus: Virran kannalta on olennaisempaa tietää asuinpaikka, kotikuntatieto on väestörekisterin mukainen tieto. Tämän lisäksi Virrassa on myös koulutuskunta. . Kun henkilöllä on henkilötunnus, ei tarvitse tuoda muita henkilötietoja. VRK:sta ei siirretä tietoja Virtaan.

Tarkistukset_opiskeluoikeudet.csv tiedostossa on sarake " Opintojen_aloituspaivamaara". Onko tämä tullut myöhemmin siirrettäväksi KK:n järjestelmästä Virtaan? Entä jos joku esim. OKM tai OPH tai TK haluaa tietää, mikä on ollut todellinen opiskeluaika ko opiskeluoikeudessa, niin mistä se nyt lasketaan?
Vastaus: Kyseessä on korkeakoulujen tietomallin mukana tullut sarake/tieto, jota ei käytetä tällä hetkellä. Todellinen opiskeluaika voidaan päätellä tutkinnon suorituspäivämäärän ja lukukausi-ilmoittautumisen (ilmoittautumispäivämäärä) erotuksesta.

Mistä voin etsiä latausraportissa ilmoitetut Opiskeluoikeuksien ensisijaisuuksissa päällekkäisyydet? Minne opintosuoritukselle tyyppiä tutkinto kerrottava tilastokeskuksen 6-numeroinen tallentuu?
Vastaus: Tarkistukset_Puutetaulu listaa ainakin ne henkilöt, joilla nuo ensisijaisuudet menevät päällekkäin. Tutkinto-lajiseen opintosuoritukseen liitetty tieto koulutuskoodista (tutkintonimike korkeakoulujen tietomallissa ja tietovarannossa; se 6-numeroinen) tallentuu korkeakoulujen tietomallin mukaisesti suoralla liitoksella opintosuoritus-tauluun (sarake tutkintonimikeid). CSV-tiedostoissa lisäksi tiedostoon Tarkistukset_Opintosuoritus.csv tieto on tuotu ihmisluettavammassa muodossa sarakkeeseen Tutkinto_Koodi.

Mistähän johtuu, että meillä on nuo Opiskeluoikeusjakso taulu ja Tarkistukset_Opiskeluoikeusjakso tiedosto tyhjänä. Meiltä kuitenkin tulee opintosuorituksia tyyppiä tutkinto, joilla on koulutuskoodi. Onko tuota tietoa tarpeen tässä vaiheessa siirtää Virtaan? Sitä ei ole ainakaan merkattu pakolliseksi.
Vastaus:Teiltä ei ole ole toimitettu yhtään opiskeluoikeusjaksoa eikä näin ollen koulutuskoodiakaan. Teknisesti puhutaan siis XML:n <Jakso> elementistä. Koulutuskoodi pitäisi ilmoittaa tuon elementin sisällä kulkevissa tiedoissa. Katsomalla pakollisuustietoja wikistä esim. Tietovarannon tiedot -sivulta tai XML-skeemamäärityksistä, löytää itse asiassa vain teknisen pakollisuuden tai pakollisuustiedon historiatietoihin liittyen. Pakollisuuden puuttuminen näissä määrityksissä ei tarkoita totaalista vapauttamista. Eli tietysti tietoja on tarkoitus tuoda niin laajasti kuin mahdollista. Ja sitten joitakin käyttötarkoituksia varten jotkin tiedot ovat aidosti pakollisiakin, kuten nyt esimerkiksi tutkinnon suoritukseen johtavissa opiskeluoikeuksissa koulutuskoodi (koodi, joka opiskeluoikeuksiin liittyen tuodaan siis opiskeluoikeusjaksojen kautta) tai tutkinto-lajisilla opintosuorituksilla koulutuskoodi (tai tutkintonimike; 6-numeroinen).

Mitä merkitystä noilla latausraportin Puute riveillä? Jääkö nuo lataamatta Virran tietokantaan?
Vastaus: Puutetiedot ovat jo tietovarantoon ladattuihin tietoihin tehtyjen tarkistusten tulos. Ne eivät siis kerro mistään esteestä tietojen lataamiseen liittyen (tässä siis se merkittävin erotus siihen, että kyse ei ole virheestä). Puutetarkituksista on oma wiki-sivukin: https://confluence.csc.fi/display/VIRTA/Virta_Latausraportti+-+Tarkistukset. Sen sijaan puutetiedot saattavat antaa vinkkiä siitä, että tietojen hyödyntämisessä voi olla ongelmia (jos esim. kaikista tutkinto-lajisista opintosuorituksista puuttuu tutkintonimike/koulutuskoodi, tai jos vaikka kaikista opintosuorituksista puuttuu koulutusala jne). Puutetiedoissa on varmasti vakavuusaste-eroja. Ts. jotkin puutteet ovat epäilemättä merkityksellisimpiä kuin toiset. Mitään puutetta ei kuitenkaan ole tarkoitus automaattisesti sivuuttaa, mutta harkinta puutteiden vakavuudesta on yksinomaan korkeakouluilla. Puutteita on myös tarkoitus etsiä jatkossa enemmänkin.


Onko koko kannan lataaminen joka kerta korkeakoulusta järkevää, vai pitäisikö ladata muuttuneet ja tarvittaessa koko kanta?
 

<VASTAUS>
Koko kannan lataamisen järkevyyteen on varmasti monenlaisia näkökulmia. Nyt valittu tapa on suoraviivaisuudessaan omalla tavallaan perusteltu. Ainakaan tässä mallissa kenelläkään ei kulu aikaa sen asian pähkäilemiseen, miten tiedonsiirto toimii. Lisäksi vaatimukset korkeakoulujen omille järjestelmille (Oodi ja 11 muuta) ovat kevyemmät, kun ei tarvitse pystyä luotettavasti seuraamaan, onko joku tieto muuttunut vai ei eikä toisaalta siis tarvitse osata Create-Read-Update-Delete -vaihtoehtojen hallintaa. 

Inkrementaalista päivittämistä on tietenkin mietitty, mutta tietovarannon ensivaiheessa päätettiin toimia kaikkien korkeakoulujen kanssa näin. Kenties jokin jatkoprojekti tuo sitten lisää mahdollisuuksia päivittämisiin niille korkeakouluille, joiden omat järjestelmät sallivat fiksumman elämän. Tiekartalla on suunniteltu, että vuonna 2016 tehtäisiin dynaaminen lukurajapinta (”hae vain mitä tarvitset”) sekä kirjoitusrajapinta: korkeakoulujen tietointegraatiotapojen laajentaminen reaaliaikaisen tietojen päivitykseen (ei tarvetta erilliseen kopioon korkeakoulussa eikä siten myöskään nykyisen kaltaisille eräsiirroille)

Miten näissä siirroissa oppijanumero OID hoidetaan? Siirretäänkö OID jotenkin korkekouluhin vai miten menetellään? 

<VASTAUS>
Oppijanumero (OID) on siis numero, jonka hakijat tulevat jatkossa saamaan OPH:lta. Tämä on vastaava numero kuin aiemmin on ollut hakijanumero HAREK-järjestelmässä. Oppijanumeroa ei siis keksitä itse, vaan sitten kun opiskelijoilla alkaa olla oppijanumeroita (myös siis tallennettuna korkeakoulun omaan järjestelmään tulevaisuudessa), toimitetaan tämä numero sitten tietovarantoon. OID on nyt osa VIRTA-tiedonsiirtoa korkeakouluista tietovarantoon, mutta tulee nyt kaikilta tyhjänä.

Olemme ohjeistaneet korkeakouluja päivittämään opintohallinnon järjestelmiään niin, että ne pystyvät jatkossa vastaanottamaan OID:n ja lisäksi olemme kannustaneet toteuttamaan opiskelijatietojen siirron OPH:sta korkeakouluun (OILI), että se tieto myös olisi käytettävissä. OPH:lla on rajapinta, jota käyttäen korkeakoulu voisi koneellisesti hakea OID:t automaattisesti kaikille hetullisille oppijoilleen ja esim. KSHJ-prosessin mukaisella tavalla hetuttomilleen. 

Milloin Virta on käytössä näillä näkymin ja miten se on silloin integroitu KSHJ:hin?

<VASTAUS>
Virta on jo tuotantokäytössä keskitettyjen palveluiden osalta. Korkeakoulujen toteutukset valmistuvat maaliskuun loppuun mennessä. Opetus ja kulttuuriministeriön päätös korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon käytöstä lain 1058/1998 nojalla määrännee luonnoksen mukaan, että tietovarannon tuotantokäyttö alkaa 1.4.2014 (aprillipäivänä). KSHJ-integrointi tapahtuu tänä vuonna ja jatkuu varmaan, järjestys toiminnallisuuksien toteuttamisen osalta todennäköisesti menee siten, että:

1. Tietojen käyttö kiintiöinnissä
2. Tietojen käyttö pohjakoulutuksen toteamiseksi 3. Tietojen hyödyntäminen valintapalveluissa esim. pisteyttämisessä 4. Läsnäolotietojen palauttaminen OPH:lle tietovarannon kautta 5. ...

Korkeakoulukohtaisten tietointegraatioiden toteutuksen tilanne

Mitä eri koodit tarkoittavatkaan ja mitä väliä niillä on /Jokipii

Lähimpänä vihreää, lähimpänä punaista /Jokipii

Korkeakoulujen tiedonsiirtoihin liittyvien toteutusten tilanne

 Musta lista:

 Punainen lista: JAMK, MAMK, NOVIA

 

Muut asiat

Palvelukonseptin muutos asiakaskysymysten käsittelyssä, konseptin kuvaus,  jatkokehitystarpeet. Tarkempi määrittely esim. 8.4 seminaarissa osana työpajaa. 

Yhteyshenkilöiden seuraavat kokoukset

  • ma 7.4.2014 klo 9:30 -11:00
  • ma 28.4.2014 klo 9:30 -11:00
  • ma 19.5.2014 klo 9:30 -11:00 --> ohjausryhmän kokous 28.5.2014 klo 12 -15:00. Agendalla VIRTA -projektin päättäminen.
  • ma 9.6.2014 klo 9:30 -11:00

 

 

  • No labels