Zoom-kokouskäytännöt

Vaihdathan Zoom-kokouksessa oman nimesi muotoon "etunimi sukunimi, organisaatio". Tämä helpottaa VIRTA-tiimiä kokouksen osallistujalistan ylläpidossa.

Ohje: Klikkaa Zoom-ikkunan alapalkissa olevaa Participants-painiketta. Oikealle ilmestyy kokouksen osallistujalista. Vie hiiri oman nimesi kohdalle, klikkaa More --> Rename ja kirjoita kenttään nimesi ja organisaatiosi.

Korkeakoulujen VIRTA-yhteyshenkilöiden kokous 7.2.2023 klo 9.30-11.00

Tallenne: https://video.csc.fi/media/t/0_lkdkrfvj

Asialista

  1. Huomiota edellisestä kokouksesta (tallenteen kohta 0:00:40)
    1. Edellisen kokouksen muistio: https://wiki.eduuni.fi/x/PIl8Ew
      1. Erikoistumiskoulutuksista
        1. Edellisessä kokouksessa ollut virheellistä tietoa erikoistumiskoulutukset aloittaneiden osalta.
        2. Vipusen erikoistumiskoulutukset-raportti jäädytetään myöskin VIRTA-poimintojen aikaan.
        3. Ajankohta on myöhäinen, jotta erikoistumiskoulutuksia aloittaneille opiskelijoille ehtii myös kertyä suorituksia vuoden aikana.
      2. Antti Pentikäisen VIRTAan liittyvä kanditutkielma ei ole vielä saatavilla verkossa, mutta tästä tullaan tiedottamaan VIRTA-yhteyshenkilöitä, kun tutkielma on verkossa.
      3. YTHS vieraili kokouksessa 2022 marraskuussa. Tällöin oli keskustelussa muuttuneiden hetujen listaus YTHS:n tarpeisiin. Viime viikolla lähetetty lukukauden alusta muuttuneet hetut YTHS:lle. Yhteensä 492 hetua listassa. Pitää vielä viilata että saadaan automatisoitua keruu.
        1. EK/HY: Muuttuneita nimiä on paljon, onko nämä huomioitu?
        2. Finnberg/CSC: Muuttuneet nimetkin huomioidaan, painopiste ollut hetuissa. Muuttunut nimi, sukupuoli ja hetu kerätään.
        3. EK/HY: Hetu voi pysyä samana ja nimi muuttua.
        4. Finnberg/CSC: Jos hetu ja nimi on muuttunut, niin nämä on huomioitu samassa. Erikseen nimimuutoksia ei huomioitu.
        5. EK/HY: Jos opiskelija on mennyt naimisiin ja menee YTHS:än niin hänen pitäisi siis osata mennä vanhalla nimellä?
        6. Finnberg/CSC: Ei ole toistaiseksi sovittu, että myös nimenmuutokset menevät.
        7. Majamäki/CSC: Eikö hetu ole se minkä perusteella kirjaudutaan?
        8. EK/HY: En tiedä miten YTHS:n järjestelmä tekee jos nimessä ja hetussa on ristiriita. On opiskelijallekin hassua jos YTHS:n järjestelmässä näkyy hänen vanha nimensä.
        9. Majamäki/CSC: Tätä voisi vielä kysyä YTHS:ltä.
      4. Valviran pätevyyskoodeista rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden osalta: Koodit lisätty VIRTAan, ja tästä on myös viestitty VIRTA-yhteyshenkilöitä.
  2. Tilannekatsaus kevään tiedonkeruista (tallenteen kohta 0:07:15)
    1. Tiedonkeruut tietovarannosta - vuoden 2023 aikataulut
      1. Sivustolla koottuna tämän vuoden kaikkien tiedonkeruiden aikataulut
    2. Tilastokeskuksen tutkintotiedonkeruu, AMK & YO. Tiedot poimitaan VIRTA-opintotietopalvelusta 8.2.2023.
    3. Tilastokeskuksen tutkintotiedonkeruun ennakkotieto OKM:lle, AMK & YO. Tiedot poimitaan VIRTA-opintotietopalvelusta 8.2.2023.
      1. TR/JYU: Onko tässä tutkintotiedonkeruussa mukana erikoistumiskoulutukset? Liittyy opiskeluoikeuden tila -koodiston laajentamiseenkin. Koska sitä ei nyt ehditä tekemään, meidän pitää jollain tavalla ilmoittaa ne erikoistumiskoulutukset, mitkä eivät ole valmistuneita ja mitä pitää poistaa, niin millä tavalla se hoidetaan?
      2.  Finnberg/CSC: Hoidettu avaimilla. Teiltä on aiemmin tullut lista avaimia, jotka kuuluisi olla mukana, niin ne ollaan suodatettu pois että ne eivät mene lopulliseen aineistoon. Lähettäkää VIRTA-tiimille lista avaimista, joiden avulla tehdään poisto.
    4. OKM:n suorat tiedonkeruut.  Tiedot poimitaan VIRTA-opintotietopalvelusta 2.3.2023.
      1. Tullut kysymyksiä suomi tai ruotsi toisena tai vieraana kielenä tiedonkeruusta
        1. AMK: 3.1.1 AMK Opintopistetiedonkeruu 2022#3.1.1AMKOpintopistetiedonkeruu2022-3.1.1.15Kansainv%C3%A4lisilleopiskelijoillesuunnatutsuomitairuotsitoisenakielen%C3%A4suoritetutopintopisteet
        2. YO: 3.1.4 YO Opintopistetiedonkeruu 2022#3.1.4YOOpintopistetiedonkeruu2022-3.1.1.12Kansainv%C3%A4lisilleopiskelijoillesuunnatutsuomitairuotsitoisenakielen%C3%A4opintosuoritukset
          1. Majamäki/CSC: Uusi tiedonkeruukategoria. Identtiset ohjeistukset AMK:lle sekä YO:lle. OKM:ltä tullut ohjeistuksia esimerkeistä. Aihe ei vielä herättänyt kyselytulvaa, mutta TAMK:sta tullut muutamia kysymyksiä, kaikilta osin ei osattu vastata. Suorituskielen kautta mietitty tähän kategoriaan kuuluviksi katsottavia opintoja, joissa kuitenkin opetuskieli on pääasiassa englanti. Eli myöhemmin edistyneemmille opiskelijoille suomen osuutta on enemmän. Pohdittu, onko oikea suorituskieli suomi vai englanti ja jos tätä peilaa siihen mitä suorien tiedonkeruiden käsikirjassa on, niin tässä todettu että jos opiskelija osallistuu kurssille joka opetetaan pääosin englanniksi vaikka jotkin osiot olisivatkin suomenkielisiä, niin silloin ei olisi tähän luokitteluun sijoitettavasta suorituksesta kyse. Riippuu miten tulkitaan.
          2. HH/TAMK: Kun opiskelijat aloittavat finnish for foreigners -kurssin, pääosa kielestä on englanti. Tarkoitetaanko ohjeessa opintoa, jossa voidaan puhua. Yleensäkin tulee mieleen näistä ulkomaalaisille järjestettävistä suomen kielen opinnoista, että jossain vaiheessa haluttiin että opetuskielenä olisi suomi vaikka se ei ole. Tämä nousi uudestaan esille, että mikä oikeastaan on opetuskieli kun opetetaan suomen kieltä vieraskielisille henkilöille? Toinen kysymys oli, että jos opiskelijalla on kaksoiskansalaisuus ja äidinkielenä vieras kieli, ja hänelle opetetaan suomea, niin eivätkö nekin kuulu tähän?
          3. Majamäki/CSC: Muistaakseni linjattiin, että tässä on kyse opinnon sisällöstä, ei siitä kuka siihen osallistuu. Tässä ei tarkastella kenenkään kansalaisuutta. Haetaan sitä, jos opinnot on suunnattu kansainvälisille opiskelijoille. Avataan laajempaa keskustelua, onko tullut muita kysymyksiä tämän asian tiimoilta tai mitä näkemyksiä aiempiin kysymyksiin, laitetaan OKM:lle kysymyksiä.
          4. LG/Hanken: Meillä on S2 vieraana kielenä, ja joskus tässä ryhmässä on ahvenanmaalaisia. Miten heidät saadaan pois tiedonkeruusta?
          5. HH/TAMK: Määritelmässä lukee ei suomen kansalaiset.
          6. Majamäki/CSC: Laitetaan OKM:lle viestiä keskustelusta. Miten muut ovat suorituskieltä käyttäneet?
          7. HH/TAMK: Osalle laitetaan suorituskieleksi englanti. Joskus puhuttu olisiko hyvä tilastoida paljonko ulkomaalaiset suorittavat suomea.
          8. SP/TAU: En ole ajatellut suorituskielen olevan liitoksissa tähän. Toki, jos meillä on tietotekniikan kurssi, joka opetetaan pääasiassa englanniksi, mutta harjoitusryhmä on suomeksi, niin tässä opetuskieli olisi englanti. Miksi tietoa kerätään? Alkuperäinen tarkoitus ollut, että halutaan selvittää miten korkeakoulut edistävät opiskelijoiden kiinnittymistä suomen kieleen ja kulttuuriin. Tarkoitus kiinnittää ja mahdollistaa opiskelijan jääminen Suomeen.
          9. Osallistujat yleisesti: Suomen kielen oppiminen on tässä yleinen tavoite.
          10. TR/JYU chatista: Meillä menee opintojakson tietojen perusteella. Jos johonkin muuhun ryhmään kuuluva sille osallistuu, niin se menee silti S2:na, vaikka olisi esim. ihan supisuomalainen opiskelija suorittamassa. Tiedonkeruun tarve on kai selvittää isossa kuvassa S2 opetustarjonnan ja suoritusten määriä.
          11. Chatista PH/xx: Kerätäänkö Suoritus muun kuin korkeakoulun kanssa tehtyyn yhteistyösopimukseen perustuvia opintopisteitä? Missä ne näkyvät?
            1. Finnberg/CSC: MuunKuinKorkeakoulun Tarkistukset_Opintopiste.csv
            2. UT-S/JAMK: MuunKuinKorkeakoulun Tarkistukset_Opintopiste.csv, mistä tämä tiedosto löytyy?
              1. Finnberg/CSC: CSVExport.zip (CSV-Aineistojen ohjeet)
    5. Opetushallituksen liikkuvuusjaksotiedonkeruu, AMK & YO Tiedot poimitaan VIRTA-opintotietopalvelusta 9.3.2023
      1. Muutokset vuotta 2022 koskevassa liikkuvuusjaksotiedonkeruussa: liikkuvuusohjelmatieto kerätään myös lyhytkestoisista kv-liikkuvuusjaksoista ja blended-tieto. Nämä tiedot lisätty liikkuvuusjaksotiedonkeruu tiedostoihin, jotka muodostuvat Virran SFTP:lle.
        1. aineistot\cimo_lyhyt_lahteva_2022_KK.csv
        2. aineistot\cimo_lyhyt_saapuva_2022_KK.csv
        3. aineistot\cimo_pitka_lahteva_2022_KK.csv
        4. aineistot\cimo_pitka_saapuva_2022_KK.csv
      2. AT/HAMK: Tilastoidaanko opettajakoulutuksen liikkuvuustiedot vai pelkästään tutkintopuolen? Muistikuva, että ei tilastoida.
        1. Finnberg&Ellfolk/CSC: Tarkistetaan tieto ja täydennetään muistioon.
    6. OKM:n tiedonkeruu Tavoiteajassa tutkinnon suorittaneet, AMK & YO. Tiedot poimitaan VIRTA-opintotietopalvelusta 29.3.2023
  3. Tietomalliasiat (tallenteen kohta 0:27:38)
    1. Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) rahoittamien koulutusten VIRTA-tiedot
      1. Koodistolaajennukset VIRTAan: https://wiki.eduuni.fi/x/-ol8Ew
      2. KR/CSC: Jotpa-koodeista ja Jotpa-tietotarpeista käyty paljon keskustelua. Virtaan tuodaan säännelty koulutus ja Koskeen säätelemätön. Virta asiantuntijaryhmän kokouksessa tammikuussa käytiin läpi tietomalliasiat. 2022 alkaneiden koulutusten osalta tarve tuoda tietoja takautuvasti. Korkeakoulujen päässä tietojen vieminen Virtaan ei välttämättä onnistu Jotpan antamassa toiveaikataulussa eli huhtikuuhun mennessä. Jotpalle on ok, että toimitetaan tiedot myöhemmin siirtotiedostona. Jotpan haluamista tiedoista keskustelu vielä kesken. Otetaan vielä keskusteluun kun tiedetään mitä tietoja Jotpa haluaa toimitettavan. Virran osalta koodit nyt lisätty. Nyt voi toimittaa tietoja. Eilen lisätty koodit. Laitetaan viimeistään huomenna sähköpostia, että Virta valmis vastaanottamaan tietoja.
      3. TI/Turun AMK chatissa: Saisiko Tarkistukset_opintosuoritukset -tiedostoon sarakkeen rahoituslähteelle?
        1. Finnberg/CSC: Tehdään omat jotpa-tarkistustiedostot kun tiedetään mitä tietoja halutaan.
      4. PH/Humak: Täydennyskoulutus ilmeisesti ei-säänneltyä koulutusta. Voiko teoriassa olla tilanne, että Jotpa-koulutus on täydennyskoulutusta? Mihin tällaiset tiedot tuotaisiin?
      5. Rautio/CSC: Sovittiin VIRTA-asiantuntijaryhmässä että järjestetään työpaja tai pienemmällä porukalla keskusteltaisiin korkeakoulujen kanssa mitä suosituksia on. Täydennyskoulutus voi olla myös säänneltyä. Riippuu tilanteesta mihin kategoriaan menee.
      6. Majamäki/CSC: Silloin kun täydennyskoulutuksena järjestetään tutkinnonosia, menee säännellyn koulutuksen puolelle. Virran päässä ei kuvaa millaisisa Jotpat ovat joita korkeakouluissa järjestetään. Miten korkeakouluissa sisäisesti päätetään, että koulutukset nähdään. Avointa vai järjestetäänkö täydennyskoulutuksena. Nähtiin tärkeäksi, että korkeakouluilla olisi yhteisiä toimintatapoja. Laajemmalla joukolla nyt hyvä keskustella olisiko työryhmälle tarvetta ja missä vaiheessa. Jos työpajaa olisi tarve järjestää, millaisia Jotpat kenelläkin ovat ja miten niitä ajateltu luokiteltaviksi, koetaanko ryhmä tarpeelliseksi ja onko innokkaita osallistujia?
      7. HH/TAMK: Sain tietooni TAMKin osalta, että toteutetaan avoimessa kurssi, se on maksuton opiskelijoille kun ensimmäisen kerran toteutetaan. Hyvä jonkinlaista työpajaa pitää.
      8. Majamäki/CSC: Maaliskuu sopiva aika jos huhtikuun alkupuolella pitäisi toimittaa.
      9. Rautio/CSC: Palataan asiaan seuraavassa yhteyshenkilökokouksessa.
      10. Ellfolk/CSC: Voi laittaa viestiä virta@csc.fi, jos kiinnostusta osallistua.
    2. Esitys opiskeluoikeuden tila -koodiston päivittämiseksi: https://wiki.eduuni.fi/x/WDF6F
      1. Majamäki/CSC: Mitkä olisivat koodiston päivitystarpeet tutkintoon johtamattoman koulutuksen osalta. Viime viikolla tähän oli ilmoittautunut ryhmä. Ryhmän esitys valmis. Tarkasteltiin nykyistä tilaa 3 joka ollut nimellä päättynyt. Ajatus että tätä käytetään kun koulutus saatu päätökseen tarkoitetulla tavalla. Avoimen korkeakouluopetuksen puolella koettu hankalaksi. Mikä on tulkinta, milloin koulutus saatu päätökseen tarkoitetulla tavalla. Miten tilatietoa pystytään pitämään yllä. Pohdittiin myös, että olisi hyvä saada tilakoodistoon uusi tila, järjestysnumerolta 6, ja joka toimisi kaatoluokkana, mikäli muut tilat 1-5 ei sovellu käytettäväksi. Tilan 3 osalta esitetään, että jatkossa tilan nimi 'valmistunut'. Voisi käyttää tutkintokoulutukselle ja muulle kuin tutkintokoulutukselle. Tämän tilan kautta saataisiin tiedot Tilastokeskuksen tutkintotiedonkeruisiin. Käytettäisiin valmistuneille erikoistumiskoulutuksille ja valmistuneille opettajankoulutuksen opinnoille. Tätä ei rajattaisi käytettäväksi vain koulutuksille, jotka ovat mukana Tilastokeskuksen tutkintotiedonkeruissa. Yksi näkökulma joka keskustelussa oli taustana ja mikä ongelma nykyisin on jos tilaa 3 ei ole pystytty tulkitsemaan, esim. opintopolussa avoimen opiskelijoille on näkynyt että opinnot ovat kesken vaikka määräaikainen avoimen opiskeluoikeus on päättynyt. Esitetään että otetaan uusi koodi 'päättynyt' käyttöön. Sitä voisi käyttää tapauksissa joissa tutkintoonjohtamaton opiskeluoikeus jossa on määräaikainen opiskeluoikeus on päättynyt tai että korkeakoulu ei pysty erottelemaan onko koulutus saatu päätökseen tarkoitetulla tavalla. Voidaan palata seuraavassa kokouksessa jos on herännyt kysymyksiä.
      2. EA ja TK/HY chatissa: Hyvältä vaikuttaa!

      3. Majamäki/CSC: Ei vastustusta, kuulostaa siltä että voidaan jatkaa asian edistämistä.
      4. PT: Kuvauksessa puhutaan päättyneestä tilasta, voisiko selventää että kyseessä tila valmistunut?
      5. Majamäki/CSC: Ensimmäisen kirjoitussession tulos, vielä on selvennystarpeita. Nimi pitää muuttaa valmistuneeksi, aiempaa selitystekstiä päätettiin hyödyntää. Tämän ryhmän kanssa hyvä jatkopohtia onko selitystekstiä muokkailla.
      6. KS/TAU chatissa: Koskeeko kohdassa 3 maininta, että päättymistä ei voi purkaa, pelkästään tutkintoon johtavaa koulutusta eikä esim. avoimen korkeakoulun opintoja?

      7. Majamäki/CSC: Korkeakoulujen prosessit menneet joustavampaan suuntaan. Vaikka periaatteessa ei voisi palauttaa muuhun tilaan, se olisi kuitenkin mahdollista.
      8. SP/TAU: Avoimen oikeus, että opinto päättyi, tätä varten on koodi 6. Esim. perusopinnot tai yksittäinen opintojakso, opiskelija on suorittanut tai olltu suorittamatta. Määräajan päättyessä päätyy tilaan 6. Avoimen oikeuksista valmistunut-tilaan päätyvät voisi olla jotain mistä tarvitaan todistus, että tämä on nyt tehty.
      9. Majamäki/CSC: Tärkeintä olisi saada luokkaan 3 ne, mitkä menevät Tilastokeskuksen tiedonkeruuseen.
      10. TR/JYU chatista: Löysin myös tutkintoon johtaville oikeuksille useita muitakin syitä päättymiselle, kuin valmistunut tai luopunut. Mm. henkilö kuollut, josta johtuen opiskeluoikeus päättyy, määräaikainen oikeus päättyy (tilauskoulutus), sora-pykälien peruuttaminen (rikos), siirto-opiskeluoikeuden perusteella (jotkut tulkitsevat tämän luopumiseksi), koulutus (ja sen siirtymäaika) päättyy.

      11. JT/CGI: Virtassa opiskeluoikeuden tila on voimassaoloajallinen tieto eli sillä on historiaa tallessa. Pitäisikö silloin jos tila on 3 tai 6 ja korkeakoulusta olisi tulossa uudempaa tietoa, että tila ei olisikaan 3 tai 6, niin pitäisikö tätä käsitellä virheenä ja tietoa ei otettaisi vastaan? Jos miltä tahansa ajalta löytyy 3 tai 6 niin se riittää, ei tarvitse tutkia, onko tämä uusin tieto.
      12. Finnberg/CSC: Teknisesti mahdollista tulla 3 ja 6 mutta ristiriitainen tuplapäätös. Täytyy miettiä miten teknisesti hoidetaan.
      13. Majamäki/CSC: Hyviä näkemyksiä, palataan asiaan kun ehditty pohtia mitä tarkoittaa omassa korkeakoulussa.
  4. Tiedoksi (tallenteen kohta 0:59:40)
    1. KOSKEN rajapinta Migriin aiheena yhteyshenkilökokouksessa 28.2. Janni Jokela OPH:sta kokouksessa paikalla.
      1. Tullut aiheeseen liittyen paljon kysymyksiä, ja tämän vuoksi kutsuttu asiantuntija paikalle.
      2. Ellfolk/CSC: Kysymyksiä voi lähettää myös etukäteen virta@csc.fi osoitteeseen.
    2. Yliopistojen kirjoilletulo-muuttujasta (kirtu) ja tähän kohdistuvista muutostarpeista Tilastokeskuksen tiedonkeruissa aiheena yhteyshenkilökokouksessa 28.2.
      1. Jos tähän lliittyen kysyttävää, niin voi ennakkokysymyksiä laittaa virta@csc.fi osoitteeseen.
      2. Finnberg/CSC: Tulossa kaksi lisämuuttujaa kuten AMK:ssa ollut aiemminkin.
    3. Huomioitavaksi AMK-opinnäytetöiden tuomisessa VIRTAan
      1. Viranomaistiedonkeruiden asiantuntijaryhmä linjasi kokouksessaan 18.1.2023, että ammattikorkeakoulu voi tuoda VIRTAan tiedon kaksoistutkintoa suorittavan ulkomaisen opiskelijan kotikorkeakoulussaan tekemästä opinnäytetyöstä, jos ao. ammattikorkeakoulu on osallistunut työn ohjaamiseen. 
      2. Näitä opintäytetöitä voi alkaa tuoda VIRTAan heti.
      3. Ellfolk/CSC: Ensimmäinen tiedonkeruu, johon tämä vaikuttaa on AMK:n opinnäytetöitä koskettava tiedonkeruu.

KOSKI-VIRTA

Kehitystilanne VIRTA-tietojen näyttämisessä

Status: Ei tietoa, Jonossa, Toteutuksessa, Tuotannossa (OPHlta saatujen tietojen pohjalta)

  • Ongelman korjaaminen tutkintolajisten  suoritusten ja niiden sisältyvyksien näkymisessä suorituslistauksessa TUOTANNOSSA
  • Organisaatioroolin fuusioitunut myöntäjä -näyttäminen TOTEUTUKSESSA
  • Luokittelutietojen näyttäminen opintosuorituksilla ja opiskeluoikeuksillaTOTEUTUKSESSA
  • Hyväksilukujen näyttäminen JONOSSA
  • Näytetään sekä koulutuskoodista tuleva nimi että korkeakoulun opiskeluoikeusjaksolle tuoma nimitieto JONOSSA
  • Kaikkien Virrassa olevien tietojen tulisi näkyä Oma opintopolussa (esim. pätevyystiedot, opinnäytetyötiedot EI TIETOA
  • No labels