Korkeakoulujen VIRTA-yhteyshenkilöiden kokous 14.11.2023 klo 9.30-11.00

Tallenne: https://video.csc.fi/media/t/0_k39sq7e3

  1. Tilannekatsaus tiedonkeruista (tallenteen kohta 0:02:00)
    1. Tiedonkeruut tietovarannosta - vuoden 2023 aikataulut
      1. Vuonna 2024 kerättävät tiedonkeruut vuoden 2023 tiedoista

        1. Tilastokeskuksen tutkintotiedonkeruu, AMK. Tiedot poimitaan VIRTA-opintotietopalvelusta 7.2.
        2. Tilastokeskuksen tutkintotiedonkeruu, YO. Tiedot poimitaan VIRTA-opintotietopalvelusta 14.2.
        3. Tilastokeskuksen tutkintotiedonkeruun ennakkotieto OKM:lle, AMK & YO. Tiedot toimitetaan OKM:lle 14.2.
          1. Ellfolk/CSC: Toiveen mukaisesti yliopistojen tutkintotiedonkeruuta siirrettiin viikolla eteenpäin. Tilastokeskuksella AMK-tietojen käsittely tapahtuu ennen YO-tietojen tiedonkeruuta. Tästä syystä molempia päiviä ei siirretty.
          2. Aaltonen/TK: Aikataulu OK.
    2. OKM:n tiedonkeruu Erikoistumiskoulutuksen aloittaneet, AMK & YO. Tiedot poimitaan VIRTA-opintotietopalvelusta 30.11.2023.
      1. Poimintakuvaus: https://wiki.eduuni.fi/x/XgKXE
      2. Tarkistustiedosto aineistot\Erikoistumiskoulutukset\erikoistumiskoulutukset_KK.csv
    3. Tilastokeskuksen kokeellinen työssäkäyntitilasto. Tietojen toimittaminen kuukausittain marraskuun lopulta alkaen.
      1. Asia esitelty lokakuun OPTIETORissa
      2. Poiminnan määrittely: https://wiki.eduuni.fi/x/RQT3Fw
      3. Majamäki/CSC: Asiaa edistetty nopealla aikataululla. Kerätään tietoa aktiivisista opiskeluoikeuksista. Tilastokeskus käyttää tietoja väestön pääasiallisen toiminnan määrittelyssä. Loppukuusta lähetetään edellisen kuun tiedot.
      4. Aaltonen/TK: Kokeelliseen tilastoon tulee määrittämään henkilön pääasiallista toimintaa. Syksyn tiedonkeruista saataviin tietoihin verrattuna tästä saadaan ajantasaisempaa, useammin julkaistavaa tietoa.
      5. SP/TAU: Jossain voisi olla kirjallisesti, mihin tätä käytetään
        1. Majamäki/CSC: Dokumentaatio kesken, asiaa edistetty kiireellä, mutta tullaan päivittämään.
      6. RK/Xamk chatissa: Kuka näitä tietoja voi hyödyntää ja mihin tietoja käytetään?
        1. Aaltonen/TK: Käytetään työssäkäyntitilastointia varten. Tilastokeskus mukana datahuoneessa, jossa tätä voitaisiin käyttää. Asiasta voidaan hankkia lisätietoa seuraavaa kokousta varten.
        2. Majamäki/CSC: Lisätietoa voi laittaa myös sähköpostilla, täydennetään nämä sitten wiki-sivulle.
  2. Keskustelu yliopiston määritelmästä koulutuskieleksi (tallenteen kohta 0:12:20)
    1. Kyseessä opiskeluoikeusjaksossa oleva koulutuksen opetuskieli. Ei ole VIRTAssa pakollinen tieto.
    2. Tilastokeskus: Koulutuksen opetuskielitieto määritellään meillä koulutuksen tai tavoitetutkinnon kielen mukaan, jolla koulutusta on annettu.
    3. Kysymys HY:ltä: Koulutuskieli-termiä ei ole yliopistolaissa tai tutkintoasetuksessa eikä termiä ole käytetty myöskään esimerkiksi Helsingin yliopiston omissa päätöksissä. Viitataanko koulutuskielellä esim. siihen, minkä kielen taidon opiskelija on osoittanut tullessaan hyväksytyksi tutkinto-opiskelijaksi, mikä kieli kirjataan opiskelijan tutkintokieleksi mm. Diploma Supplementiin tai esim. siihen, millä kielellä opiskelijalle annetaan pääosa opetuksesta?
    4. Majamäki/CSC: VIRTAssa tarkoittaa opiskeluoikeusjaksossa olevaa koulutuksen opetuskieltä. TK:lla tälle myös käyttöä. AMK:n osalta tietoa käytetään, mutta ei YO osalta. Määrittelyongelmaa taustalla. TK määrittelee koulutuksen tai tavoitetutkinnon kielen mukaan, jolla koulutusta on annettu.
    5. SZ/HY: Meille ei ole ihan kirkasta kun SISUn osalta joudutaan miettimään, mikä tieto pitäisi toimittaa ja miten se määritetään. Korostuu haaste kun meillä on monikielisiä koulutusohjelmia.
    6. Majamäki/CSC: VIRTA-tietoja tarkasteltu, PEPPI-yliopistot tuo koulutuskielitietoa. Pyyntöä laitettu, saataisiinko Peppi-puolelta kommenttipuheenvuoro.
    7. PR-E/TY: Opiskelijan tutkintokieli tulee Diploma Supplementiin. Opetussuunnitelmaan määritelty tutkintokieli, siellä jo sovittu mikä se on. Perustutkintokoulutuksessa kieli tulee yksiselitteisesti tutkinto-ohjelman tai pääaineen mukaan. Kielen mukaan myös määritellään, minkä kielisen tutkintotodistuksen opiskelija saa. Tutkinto voi sisältää opintojakson tai opinnäytetyön, joka on tehty muulla kielellä. Tutkintokieli voi vaihtua jos opiskelija vaihtaa esimerkiksi erikieliseen maisteriohjelmaan, kieli määräytyy opiskeluoikeusjaksoilta. Väitöskirjatutkijoilla kieli on henkilökohtainen tieto. Jokaisella opiskeluoikeudella on opetuskieli. Myös tutkintoon johtamattomassa koulutuksessa. Joissain tapauksissa opintojakson kieli voi olla suomi tai englanti.
      1. Majamäki/CSC: Tässä tuli selkeästi esille, miten PEPPIn puolella toimitaan.
      2. TP/UEF chatissa: Ei ole Päivin kertomaan täydennettävää
    8. SZ/HY: Jos ajatellaan, että on oletustutkintokieli, ja jos on kaksikielisiä tutkintoja, kuinka näissä tapauksessa tulisi toimia? Kotimaisen kielen ohjelmat, jos oletetaan että suorituskieleksi lopulta tulossa ruotsi, miten määräytyy suorituskieli lopulta?
      1. PR-E/TY: Meillä tulee opetussuunnitelman kautta. Siellä on tutkinto-ohjelma eri kielisille koulutuksille. Meillä on erillään vieraskielinen ja suomenkielinen ohjelma, en osaa täysin hahmottaa tilannetta täysin.
    9. Finnberg/CSC: VIRTAssa opiskeluoikeudessa jaksokohtaisesti yksi kieli. Voi olla teknisesti mahdollista, että eri jaksolla on eri kieli. Jos esim. koulutuskoodi opiskeluoikeudessa muuttuu, en osaa sanoa miten kaksikielisyyden toisi. Jos halutaan yksi kieli, ja mahdollisesti että on ollut kahdella kielellä koulutusta. Meillä ei ole sellaista koodia joka tarkoittaa että ollut kaksikielinen, se on joko tai. Tiedonkeruukohtaisesti voi riippua siitä mihin aikajaksoon poiminta ajankohta osuu, esim. ekana vuonna suomi ja toisena vuonna englanti, sen hetken mukaan mikä kieli poimintahetkenä.
      1. Tiihonen/CGI: Opintosuorituksiin sisältyy VIRTAssa yksi kielitieto. Periaatteessa tutkintosuoritukseen voi liittää kielen sitäkin kautta. Siellä on tosissaan vain yksi kieli. Tämä on toinen paikka opiskeluoikeusjakson lisäksi.
    10. SP/TAU: Tutkintosuorituksen suorituskielellä ei ole kuin yksi vaihtoehto. Mihin tätä käytetään? Millä vakavuudella tähän tulee suhtautua? Ymmärrän HY:n ja Taideyliopiston tuskan, kun kieli voi olla mitä vaan. Koulutusluokituskoodiksi asetetaan kandivaiheen alussa paras mahdollinen arvaus. Opiskeluoikeuden tuottama pätevyys on sen hetkinen arvaus. Myös tässä varmaan tulee laittaa sen hetken paras arvaus? Tietojärjestelmien kannalta näin ei voida toimia, tulee päättää jotain. Kuinka Jotpa toimii, mitä tietoa he hakevat? Kotimainen kieli vai englanti? Vai suomi vai ruotsi vai englanti? Hakevatko he kielen mistä? Onko HYssä niin, että kieli voi olla joko suomi, ruotsi tai englanti, vai ovatko joko suomi/ruotsi tai sitten erikseen englanti.
      1. SZ/HY: Voi olla suomi, ruotsi tai englanti. Tarvittu tapa erottaa ne jotka suorittavat englanniksi, onko suomeksi vai ruotsiksi tekemässä on haastavampi. Jos jollain lailla arvataan tutkintokieli, näytetäänkö tieto opiskelijalle? Kun on isot määrät, tulee helposti kysymyksiä.
    11. Majamäki/CSC: Monimuotoinen todellisuus missä liikutaan. Kun pohditaan sitä millä määrittelyllä ja mitä käyttötarkoitusta varten tietoa VIRTAan tuotaisiin, keskustelussa pitää olla mukana tiedon hyödyntäjät. Kirjataan keskustelusta pointit ylös ja viedään viranomaistiedonkeruiden asiantuntijaryhmän käsittelyyn joulun jälkeen. Minkälaisin linjauksin tietoa ryhdyttäisiin tuomaan, mitä voidaan ja ei voida tehdä. Laitetaan Sarille kokousaikaehdotusta asiantuntijaryhmän kokoukseen.
    12. TR/JY chatissa: 

      11 §
      Opetus- ja tutkintokielet
      Helsingin yliopiston ja Taideyliopiston opetus- ja tutkintokielet ovat suomi ja ruotsi. Aalto-yliopiston opetus- ja tutkintokieleen sovelletaan vastaavasti, mitä sen muodostaneiden yliopistojen tutkintokielestä säädetään yliopistolain (645/1997) 9 §:ssä. Åbo Akademin ja Svenska handelshögskolanin sekä Helsingin yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolanin opetus- ja tutkintokieli on ruotsi. Muiden yliopistojen opetus- ja tutkintokieli on suomi. (29.6.2012/414)

      Yliopisto voi päättää lisäksi muun kielen kuin 1 momentin mukaisen opetus- ja tutkintokielensä käyttämisestä opetus- ja tutkintokielenä ja opintosuorituksissa. Mutta se mitä vaan, pitää olla OPS:ssa. Se on ainakin meidän tulkinta asiasta. Ihan samaa mitä, Päivi R-E sanoi.

  3. Tilannekatsaus puutetarkistuksiin (tallenteen kohta 0:34:20)
    1. Finnberg/CSC: Viime kokouksessa tullut toive rajata puutelistaa niin, että ei mukaan tulisi kaikkia vanhoja. Viime viikon perjantaina tehty rajaus, että viiden vuoden rajauksella rajataan puutteiden määrät latausraportilta. VIRTA-tietomallissa ei löydy varsinaista aikaleimaa joten rajaus päätelty esim. suorituspäivämäärästä, hyväksilukupäivämäärästä ja opiskeluoikeuden tilan päättymispäivämäärästä. Viiden viimeisn vuoden ajalta on kuitenkin kyse tuoreista tiedoista, suorituksia, opiskeluoikeuksista jne. Jos näihin raportilla listattuihin puutteisiin on palautetta, otetaan tietysti vastaan. On viilattu ehtoja millä perusteilla tulee listalle, onko puute vai ei. Voi olla muitakin tapauksia joita haluttaisiin tarkentaa tarkistuksen ehtoja.
    2. SP/TAU: Eilen VIRTA-latausraportin mukaan yli 56000 virhettä, tarkistukset 12000 riviä. Meiltä oli hävinnyt virheitä, yhtä virhettä tulisi olla aina 10 raportissa, nyt oli 1. Ei ole puutetaulussa. Ei ole synkassa.
    3. Finnberg/CSC: Olisi pitänyt viikonlopun aikana synkronoitua. Rajataan sen mukaan onko vanhempi vai ei, kun lasketaan puutteet ja ajetaan puutetauluun. Niin tuore, että voi olla että siellä ei ole synkassa vielä.
    4. .SP/TAU: Nimenomaan puutetaulussa oli aikaisemminkin vähemmän rivejä kuin latausraportissa virheitä. Jos samalla on kaksi virhettä, tulevatko molemmat latausraporttiin?
    5. Finnberg/CSC: Latausraportille puutteet tyypeittäin. Pitää tarkistaa voiko tulla kaksi riviä samasta. Hyvä tarkistaa että määrät ovat synkassa. Latausraportille voisi myös laittaa puutteen koodi johon se liittyy,
      yksi yhteen rivin kanssa. Jos voit laittaa meille havainnot niin tutkitaan asiaa.
      1. Muuten puutteisiin liittyen, nämä on tehty sitä varten, kun on huomattu eri poiminnoissa, mitkä vaikuttavat millä ehdoin tietoja poimitaan, onnistuuko samoin ehdoin. Yksi asia että näytetään puutteina, mutta se ei muuta esim. tietoa epäloogisesta päivämäärästä.
        SQL-kyselyssä voi aiheuttaa väärin poiminnan. Yritetään saada kiinni oikeat virheet, jotta saadaan tiedon laatua paremmaksi. Pitäisi olla vielä enemmän puutetarkistuksia. Kun syksyllä lisättiin useita uusia tarkistuksia, kaikille tuli iso määrä uusia rivejä, myö sellaisille joillla puutteita ei ole aiemmin ollut raportilla. Yritetään katsoa miten saadaan niin että tästä on kaikille hyötyä, ei tarkoitus työllistää. Tiedonhyödyntämisen näkökulmasta on tärkeää, että siellä on käytetty loogisia päivämääriä eikä ole virheellisiä. Jos kirjattu suoritus esim. väärälle vuodelle, ei välttämättä näy puutteena, epäloogiset jaksot saa kiinni epäloogistista päivämääristä, esim. jos jokin jakso päättyy ennen kuin se alkoi. Lähettäkää lisää palautetta, käsitellään parhaamme mukaan.
  4. Opettajatietojen kehittäminen (tallenteen kohta 0:42:40)
    1. Tilannekatsaus yhteistyössä järjestettävien opettajaopintojen merkintöjen korjauksiin sekä tutkinnoilta puuttuviin pätevyysmerkintöihin.
      1. puutteita luokanopettajan, erityisopettajan ja opinto-ohjaajan pätevyysmerkinnöissä 2016-2022
        1. luokanopettaja: JYU, LY (molemmilla yksittäisiä)
        2. erityisopettaja: HY, UEF, JYU, TY, ÅA
        3. Opinto-ohjaaja: JYU
        4. Palataan ko. yliopistoille sähköpostitse
        5. Ellfolk/CSC: Millään yliopistolla ei kovin suuria määriä. Palataan sähköpostitse yliopistokohtaisesti ja kerrotaan tapauskohtaiset puutteet. Varmistetaan, että korjaamiseen on hyvin aikaa.
      2. Yhteistyössä järjestettävien opettajaopintojen merkinnät
        1. AMK:ien osalta muutamia puutteita vuoden 2022 pätevyysmerkinnöissä. Palataan sähköpostitse.
          1. Aiempien vuosien korjaamisen aikataulu (2016-2021)
          2. Ellfolk/CSC: Miltä korjaaminen vuoden 2022 osalta vaikutti? Minkälaisella aikataululla aiempia vuosia 2016-2021 voitaisiin korjailla, jotta saataisiin pätevyystietoja kuntoon? Onnistuisiko korjaaminen esimerkiksi loppuvuoteen mennessä?
          3. NE/Novia chatissa: Onnistuu
          4. UT-S/JAMK chatissa: Kyllä käy
          5. Ellfolk/CSC: Ammattikorkeakouluihin ollaan yhteydessä näihin liittyen sähköpostitse.
        2. Yliopistojen osalta pätevyysmerkinnät keskustelussa OKM:ssä
          1. Ellfolk/CSC: Nämä tilanteet monimutkaisempia. Selvityksessä, voiko yliopisto, jolla ei koulutuksenjärjestämisoikeutta, merkitä pätevyyskoodin. Palataan, kun saadaan asiaan kanta OKM:stä.
    2. Ainepätevyyksien kirjaamisen kartoitus: https://wiki.eduuni.fi/x/IgoiG
      1. Jokainen korkeakoulu täydentää omalta osaltaan 30.11. mennessä.
        1. Ellfolk/CSC: Tunnistettu ongelmakohta tilanteissa, joissa opiskelija suorittaa ainepätevyyden eri yliopistossa kuin opettajapätevyyden. Halutaan varmistaa, että myös ainepätevyys kirjataan. Tieto kerätään kaikkien korkeakoulujen osalta, eli vaikka korkeakoulussa ei järjestettäisi opettajaopintoja, niin tietoja kerätään kuitenkin. Ainepätevyyksien pätevyyskoodit löytyvät wikisivulta.
        2. TR/JY chatissa: Listataanko tuohon 2. sarakkeeseen tosiaan kaikki ainepätevyyskoodit ja selitteet?
        3. PR-E/TY chatissa: Samaa mietin, niitä aineita on aika paljon!
        4. TP/UEF chatissa: samaa olisin kysynyt kuin Timo, niitä on aika paljon...
          1. Ellfolk/CSC: Jollain yliopistoilla niitä on paljon, mutta mikä olisi vaihtoehtoinen tapa saada ne kirjattua?
          2. TR/JY chatissa: Ok. Meillä on 44. Tuo on helpoin. copy paste. Voidaan kopsata suoraan SISusta tuohon sarakkeeseen
        5. JP/ chatissa: Kirjataanko myös sellaiset ainepätevyydet, joita ei enää synny uusia, mutta historiassa on syntynyt ja sitä historiadataa viedään Virtaan?
          1. Ellfolk/CSC: Lähdetään liikkeelle siitä, että kirjataan tämänhetkiset ja laajennetaan tarvittaessa.
        6. SP/TAU: Onko kyseessä on suoritettavat ainepätevyydet, eikä opiskeluoikeuksien mahdollisesti tuottavista pätevyyksistä?
          1. Ellfolk/CSC: Juuri näin, erittäin hyvä tarkennus. Kyse suoritetuista ainepätevyyksistä.
        7. AT/Hamk chatissa: Ainepätevyyslistalla ei ole AMK:ien käyttämiä mmm. varhaiskasvatus ja opekoulutuksen opo, erityisope pätevyyksiä. Pitääkö meidänkin lisätä listaan?
          1. Ellfolk/CSC: Merkitään opetettavien aineiden pätevyyksiä. Taulukosta löytyy esim. taideaineet.
          2. AT/Hamk: Suurin osa AMK-puolen jutuista ei siis tarvitse täydentää.
          3. Ellfolk/CSC: Taulukkoon voi kirjata, että ei ole täydennettävää.
        8. PN/Metropolia: Kun neljä erilaista musiikin pätevyyttä, onko AMKeilla ms-pätevyys?
          1. Ellfolk/CSC: AMKien puolella käytetään ms-pätevyyttä.
  5. Yhteyshenkilökokoukset keväällä 2024 (tallenteen kohta 0:55:40)
    1. ehdotus: 9.1., 30.1., 20.2., 12.3, 2.4, 23.4., 14.5., 4.6.
    2. Sovittiin, että yhteyshenkilökokoukset järjestetään ehdotetulla aikataululla keväällä 2024
  6. Puuttuvia tutkimuslupia: Datahuoneen koulutuksen, työmarkkinoiden ja kotitalouksien tutkimusryhmä DL ollut 12.5.23 (tallenteen kohta 0:58:05)
    1. Tutkimuslupa puuttuu seuraavilta: Arcada, Hanken, Kamk, Novia, Polamk, Savonia

    2. Ellfolk/CSC: Voivatko yhteyshenkilöt olla yhteyksissä tutkimuslupayhteyshenkilöihin ja muistuttaa asiasta? Laitetaan vielä asiasta viestiä tutkimuslupalistalle.
  7. Tiedoksi (tallenteen kohta 0:59:35)
    1. VIRTA-Digivisio -jatkoselvityksen tilannekatsaus
      1. Jatkoselvityksen projektisuunnitelma hyväksyttiin OPTIETORin kokouksessa 25.10.
      2. Projektiosuunnitelma ja esiselvityksen loppuraportti löytyvät wikistä: https://wiki.eduuni.fi/x/53f1F
    2. OKM:n suorat tiedonkeruut vuodelta 2023: Kansainvälisille opiskelijoille suunnatut suomi tai ruotsi toisena kielenä opintosuoritukset
      1. Määrittelykysymykset työn alla
      2. Majamäki/CSC: Viime viikolla Haapamäen kanssa muutama sana vaihdettu. Saadaan tiedonkeruun käsikirjaan kättä pidempää seuraavaa tiedokeruuta varten. Jotain siihen suuntaan, mitä korkeakouluista toivottiin eli yleisemmän tason kuvausta miksi tietoa kerätään ja miksi korkeakoulut tällaisia tietoja tuottavat.
        1. MT/Lay: Onko olemassa jotain sivustoa, missä määrittelyä käsitelty?
        2. Majamäki/CSC: Tiedonkeruun käsikirja on se, mistä näkyy lopputulema siitä, mikä ohjeistus on. Tästä oli työpajaa aiemmin. Tällä hetkellä tiedonkeruun käsikirjaan tiivistetty ja sinne lisäinfoa tulossa. Yksinkertaisuudessaan VIRTA-tiedonkeruuna tapahtuu opintosuorituksen luokittelun perusteella.
        3. Finnberg/CSC chatissa: 3.1.4 YO Opintopistetiedonkeruu 2023#3.1.4YOOpintopistetiedonkeruu2023-3.1.1.12Kansainv%C3%A4lisilleopiskelijoillesuunnatutsuomitairuotsitoisenakielen%C3%A4opintosuoritukset
    3. Ennakkotieto korkeakouluille KOTT-kyselystä 2024.
      1. Majamäki/CSC: Tehty kertaalleen aiemminkin THL:n toimesta. VIRTAsta otetaan kyselytutkimuksen mukaan otanta ja taustatiedot. Korkeakouluja pyydetään toimittamaan opiskelijoiden yhteystietoja tähän. THL:n kanssa tulossa marraskuun aikana kokous aiheesta ja yksityiskohdat täsmentyvät, korkeakouluille tulossa tietopyyntö. Aikataulu luultavasti helmikuun loppupuolella.
    4. Seuraavassa kokouksessa
      1. Migrin hyödyntämät VIRTA-tiedot
      2. Keskustelu oppijanumero-prosessista, mitä työvaiheita korkeakoulussa on, onko manuaalisia vaiheita, kun tieto siirtyy/kirjataan Peppiin/Sisuun.
      3. Jotpan tietotarpeet
        1. Ennakointitiedot
        2. Jotpa-rahoitettujen koulutusten tiedonkeruun automatisointi
      4. VIRTA-GDPR -työryhmän työskentelyn tilannekatsaus
  8. Muut esille tulleet asiat
    1. KK/Arcada: Minkälaisia keskusteluja käyty OKM:n ja Digivision kanssa mahdollisesti tulevasta VIRTAsta?
      1. Ellfolk/CSC: Jatkoselvityksen kanssa ollaan alkutekijöissä. Projektisuunnitelma hyväksyttiin viime OPTIETOR-kokouksessa. Tällä hetkellä tehdään VIRTA-elinkaariselvitystä. Selvitetään, onko jotain kriittistä, mitä pitää tehdä nykyiseen VIRTAan ennen kuin uusi palvelu saadaan rullaamaan. Eritellään tavoitteita eli mitä tehdään keväällä, kun työ lähtee isommalla vaihteella rullaamaan. Kevät on kiireisintä aikaa projektin osalta. Ratkaisuehdotusten kustannusten, hyötyjen ja juridisten näkökulmien selvittämistä. Esiselvityksessä laadittiin viisi ratkaisuehdotusta. Ei ole tarkoitus nostaa mitään ratkaisuehdotusta ylitse muiden, vaan arvioida niitä neutraalisti, jotta päättävät tahot voivat tehdä päätöksen, millä ehdotuksella edetään. Kevään myötä aikatauluhaarukka tarkentuu. Kehityshankkeen aloittamisesta päätetään jatkoselvityksen jälkeen.
      2. KK/ Arcada: Tuntuu, että keskusteluissa katsotaan, että uusi VIRTA tuotaisiin nopeasti, toivottavasti huomioidaan, että uuden VIRTAn tuominen vaatii aikaa ja huolellisuutta, ei voida toteuttaa hetkessä. 
      3. Ellfolk/CSC: Tulee olemaan siirtymävaihe ja kehittämistä tullaan tekemään ajan kanssa. Halutaan palvelu, joka toimii ja täyttää nykyisenkin palvelun tehtävät hyvin.
    2. HR/Taideyo: Olemme PEPPI-yliopistojen kesken pohtineet tavoitepätevyyden asettamista opiskelijan kandioikeudelle opettajanopinnoissa. Käsityötä jouduttu tekemään. Onko tavoitepätevyyden merkintä kandioikeudelle pakollista?
      1. Ellfolk/CSC: Ei suoraa vastausta, palataan sähköpostilla.
      2. TP/UEF: Muilla opettajankoulutusaloilla kirjaustapoja pohdittu, ymmärretty että suotavaa että tavoitepätevyys opettajanopintoihin tulee jo kanditutkinnolla. Mietityttää, jos merkitään myös kandioikeudellisten tavoitepätevyys, tuleeko tämä tieto valmistumisen yhteydessä poistaa?  Kandilla saattaa olla pätevyys jo kandivaiheesta, tai muita erilaisia monenlaisia tapauksia. 
      3. Ellfolk/CSC: Vipusen tilastoille menee suoritetut pätevyydet.
      4. Finnberg/CSC: En sanoisi että pitää poistaa. Tavoitepätevyyksiä ei käytetä muualla ole kuin TK:n opiskelijakeruussa. Ne opiskelijat, jotka eivät ole vielä valmistuneita. Valmistuneissa katsotaan valmistuneiden pätevyyksiä TK:n tutkintotiedonkeruussa.
        Jos kerran opiskeluoikeuteen tavoite viety, ei tarvitse poistaa.
        1. TP/UEF: Jos huomaatte VIRTAn päässä täysin oikean tavan, kertokaa meille.
        2. Finnberg/CSC: Ei olla huomattu, että olisi haittaa että tuodaan. Enemmänkin niin, että jos niitä on puuttunut, TK reagoinut puuttuviin opettajapätevyyksiin. Ei tarvitse poistaa. Opiskeluoikeudessa olevasta kandista ei mene ristiin suoritettuun maisteriin.
        3. TP/UEF: Kun pätevyyskoodeihin tuli muutoksia 2023 alusta, varmaan yhä jokseenkin vanhoja pätevyyskoodeja kummittelee, vaikka tulisi olla uudenmukaiset. Ilmeisesti hanskattiin Vipusen päässä tilastoihin. Ei ilmeisesti haittaa, jos ei samantien saatu pois.
        4. Ellfolk/CSC: Vaikuttaa vasta vuonna 2024 tehtävään poimintoihin, eli kun kerätään 2023 tietoja.
      5. MT/Lay: Sehän ei haittaa, jos kandissa ei ole tavoitepätevyyttä?
        1. Ellfolk/CSC: Jos on tiedossa kandivaiheessa, että opiskelijasta tulee opettaja, tiedon hyödyntäjän kannalta olisi hyvä, jos tieto olisi VIRTAssa.
        2. Finnberg/CSC: Perustuu pätevyyskoodeihin, ei koulutuskoodeihin. Pitää olla ylempi korkeakoulututkinto plus pätevyyskoodi. Tilastokeskuksen kohdalla ei tuotu ketkä ovat tulossa opettajiksi. Tieto jää pois jos ei ole tuotu. Tilastokeskus ei tee päättelyä tutkintokoodista.
        3. Aaltonen/TK: Muistelen, että tästä on puhuttu. Heti kun on tiedossa, tuotaisiin tieto jo kandivaiheessa. Meidän täytyy ruveta miettimään, ruvetaanko päättelemään osittain koulutuskoodista. Erikseen ollut tieto siitä, toivoisin että se jatkuisi hyvälaatuisena.
        4. Ellfolk/CSC: Onko ongelma merkitä kandiin, jos se on tiedossa?
        5. MT/Lay: Asettaa meille käsin leipomisen haasteen. Ennen kanditutkinnon kasaamista pätevyys pitää ottaa pois, se ei saa tulla todistustietoihin ym. Kandivaiheelle ei ole koskaan missään järjestelmässä laitettu pätevyyttä. Koulutusluokituskoodin kautta aiemmin mennyt Tilastokeskukselle.
        6. HR/Taideyo chatissa: Meidän tutkintotodistuksemme on laadittu niin, että se tuottaa pätevyyslauseet vain maistereille.
        7. TR/JY chatissa: Kandi+maisteri ovat mielestäni samaa pakettia (ainakin useimmiten) eli oikeus on alkujaan molempiin. Siinä mielessä olisi ihan oikein, että tavoitepätevyydet olisi kloonattu molempiin VIRTA-oikeuksiin. Ei mitään jälkikäteen poistamisia, koska kyse on tavoitepätevyyksistä. Tavoitteet voi täyttyä tai olla täyttymättä.
    3. Ellfolk/CSC: Otetaan kommentteja ylös ja jatketaan keskustelua ko. korkeakoulujen ja Tilastokeskuksen kanssa. Hyödyllistä keskustella PEPPI-yliopistojen kesken, mitkä ovat tavoitepätevyyksien merkintöjen tavat. Palataan mahdollisesti sähköpostitse tai sitten seuraavassa kokouksessa.



  • No labels