TIEDONLUOVUTUSLUPA KORKEAKOULUJEN VALTAKUNNALLISEN TIETOVARANNON KAUTTA VALVIRALLE


Toimivalta tiedonluovuttamisessa ja Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto

Lain (484/2013) mukaisesti Korkeakoulujen valtakunnalliseen tietovarantoon (tietovaranto) tallennetaan korkeakoulun opiskelijatietoja sisältävän henkilörekisterin tietoja. Kyseessä ei ole tietojen luovutus vaan tiedot säilyvät osana korkeakoulun rekisteriä ja vastuuta rekisterinpitäjänä. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on tietovarannon tekninen ylläpitäjä. OKM on sopinut CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n (CSC) kanssa tietovarannon teknisestä ylläpidosta siten, että CSC toteuttaa tietovarantopalvelun ja ylläpitää sitä.

Lain 6 d §:n mukaan korkeakoulu luovuttaa tietovarannon kautta opetushallituksen ylläpitämään opiskelijavalintarekisteriin tallennettavia hakijoiden tietoja. Korkeakoulu päättää rekisterinpitäjänä muusta tietojen luovuttamisesta tietovarannon kautta ja vastaa luovutuksen lainmukaisuudesta.

Säädetty tehtävä terveydenhuollon ammatillisten pätevyyksien vahvistamiseen 

Laki ja asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä (L 559/1994, A 564/1994) mukaan laillistettu, luvan saanut tai nimikesuojattu terveydenhuoltoalan ammattihenkilö on oikeutettu toimimaan asianomaisessa ammatissa ja käyttämään asianomaista ammattinimikettä. Laillistetun ammattihenkilön tehtävissä voi toimia tilapäisesti myös kyseiseen ammattiin opiskeleva kyseistä ammattia itsenäisesti harjoittamaan oikeutetun laillistetun ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena.  

Terveydenhuollon ammatillisten pätevyyksien vahvistamisen tavoitteena on edistää potilasturvallisuutta sekä terveydenhuollon laatua varmistamalla, että terveydenhuollon ammattihenkilöllä on ammattitoiminnan edellyttämä koulutus, muu riittävä ammatillinen pätevyys ja ammattitoiminnan edellyttämät muut valmiudet.

Valvira myöntää hakemuksesta oikeuden harjoittaa terveydenhuollon ammattia Suomessa sekä Suomessa että ulkomailla koulutetuille terveydenhuollon ammattihenkilöille ja ylläpitää valtakunnallista terveydenhuollon ammattihenkilörekisteriä. Lisäksi valmisteilla on lainsäädäntö sosiaalialan ammattihenkilöistä, joiden rekisteröinti tulisi niin ikään Valviran vastuulle. Uusi lainsäädäntö tullee voimaan vuoden 2015 aikana.

Valvira on velvollinen huolehtimaan tietojenkäsittelyn asianmukaisuudesta, tietojen ylläpidosta, suojaamisesta, tietoturvallisuudesta ja säilyttämisestä sekä rekisteristä tehtävien tietojenluovutusten asianmukaisuudesta ja korkeakoulun tietojen poistamisesta Valviran rekisteristä, mikäli säädetään rekisteripalvelun käyttämisen lopettamisesta.

Valvira raportoi tämän asiakirjan mukaisesta toiminnasta CSC:lle ja muille etukäteen sovituille tahoille.

CSC huolehtii tietovarannon asianmukaisuudesta, ylläpidosta, suojaamisesta, tietoturvallisuudesta ja tietojen säilyttämisestä korkeakoulun lukuun sekä palvelusta tehtävien tietojenluovutusten asianmukaisuudesta.

Luovutettavat tiedot ja niiden käyttötarkoitus

Korkeakoulut toimittavat lainsäädännön velvoittamana Valviralle pätevyyksien vahvistamiseen liittyviä opintosuoritustietoja. Valvira tarvitsee tietoa suoritetuista tutkinnoista, keskeytyneistä opinnoista ja opinto-oikeuksien menetyksistä kaikista Valviran valvonnan piiriin kuuluvista ammattiryhmistä.

Lisäksi läsnä oleviksi ilmoittautuneilta opiskelijoilta vaaditaan, että

  • Lääketieteen opiskelijan 4. vuoden opinnot on suoritettu hyväksytysti  
  • Lääketieteen opiskelijan 5. vuoden opinnot on suoritettu hyväksytysti
  • Hammaslääketieteen opiskelijan 4. vuoden opinnot on suoritettu hyväksytysti
  • Farmasian alan opiskelijan aine- ja perusopinnot on suoritettu hyväksytysti

Valviran tarvitsema tieto edellyttää sitä, että korkeakoulut sopivat käytännöstä, miten merkitään tieto, jonka perusteella Valvira voi päätellä, että terveydenhuollon ammattiin opiskelevalla on oikeus ennen valmistumistaan työskennellä tilapäisesti laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä.

Jotta merkintä olisi tietovarannossa, on korkeakoulujen tehtävä vastaava kirjaus opiskelijatiedot sisältävissä rekisterijärjestelmissään. Kirjauksen tekeminen edellyttää yhteisestä käytännöstä sopimista.

Korkeakoulut tallentavat pätevyysmerkinnät lähdejärjestelmiin, kun valmistumattomalla opiskelijalla on riittävästi opintoja: Opiskelijalle tallennetaan joko A) erillinen 0 op opintosuoritus, johon on liitetty pätevyyskoodiston arvo, tai B) pätevyyskoodiarvo tallennetaan jonkin olemassa olevan opintosuorituksen yhteyteen. Näin pätevyysmerkintä kopioituu myös tietovarantoon.

Valvira toteuttaa sovelluksen, joka muodostaa kyselyt ja vastaukset vakiotietosisällöstä. Vastauksen käsittelevä palvelu karsii pois sen tiedon, joka ei kuulu Valviran käsittelyvaltaan. Valvira hakee tutkintotiedot tietovarannosta integraatiorajapinnan kautta vuoden 2015 alusta.

Korkeakoulun toimenpiteet

CSC pyytää kaikkia korkeakouluja päättämään sen Korkeakoulujen valtakunnalliseen tietovarantoon tallennettujen opiskelija- ja tutkintotietojen luovutuksesta Valviran käytettäväksi, vaikka kyseisellä koululla ei varsinaisesti olisikaan terveydenhuollon koulutustarjontaa. Tällä varmistetaan, että korkeakoulu pystyy luovuttamaan vaaditut tiedot riittävän nopealla aikataululla, jos määritykset Valviran valvonnan piiriin kuuluvista ammattiryhmistä tai ammattialoista muuttuisivat tulevaisuudessa.

Korkeakoulun tulee ilmoittaa päätöksestään CSC:lle ennen kuin Valvira voi käyttää tietovarannon tietoja. Päätöksessä voidaan viitata tähän lupapyyntöön. Korkeakoulu luovuttaa rekisteriinsä kuuluvia tietoja Valviran käytettäväksi.  

Korkeakoulu päivittää rekisteriselosteeseensa, että rekisteristä luovutetaan tietoja Valviralle teknistä käyttöyhteyttä käyttäen ko. tarkoitukseen.

Päätös toimitetaan allekirjoitettuna osoitteeseen:

CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Antti Mäki

PL 405

02101 Espoo