Mitä: Webinaari Justukseen suunniteltavasta tutkimusaineistotietojen tallennuspalvelusta, jossa esitellään suunnitelmaa Justus-palvelun laajentamisesta tutkimusaineistotietojen tallennukseen ja keskustellaan organisaatioiden tutkimusaineistojen metatietojen tallentamiseen liittyvistä käytännöistä ja toiveista. Lisäksi käydään läpi aiheeseen liittyvän kyselyn vastauksia.

Aika: perjantaina 15.10.2021 klo 13–14.30

WebinaariesitysTutkimusaineistotietojen tallennuspalvelu Justuksessa -webinaari 15.10.2021 (pptx)

Tallenne: https://kannu.csc.fi/s/XtPwRjMPB7z6cZN


Asialista + muistio

  1. Webinaarin avaus ja johdatus aiheeseen
    1. K: Onko palveluun tulossa "suositus" ominaisuus, jossa tietyn sisällön kohdalla on olemassa "lista" muista samanlaisista sisällöistä (esim. muut data jotka käyttäneet samaa menetelmää/kysymyskaavaketta, jne.)

      1. V: Toistaiseksi ei tullut esille tarvemäärittelyissä. Tiedejatutkimus.fi:ssä kehitetään esim. tiedon semanttista hakua, johon esim. Justuksen kautta tulevat aineistotiedot päätyvät. Samankaltaisia aineistoja (ja myös liittyviä julkaisuja, hankkeita, tekijöitä) voisi siis tarkastella ainakin Tiedejatutkimus.fi:stä.
    2. K: Turun AMK:ssa eri käyttäjäryhmät Justukseen mahdollisesti syntyvälle omalle ”datakatalogille” jakaantuisivat alustavasti itse TKI-toimijoihin (henku/opiskeijat), tukipalveluihin (pääkäyttäjät), toiminnanohjauksen edustajiin ja muuhun yhteisöön (henku/opiskelijat). Noiden ryhmien sisälläkin toki voisi olla hyödyllistä määritellä eri tason syöttö/muokkaus- ja katseluoikeuksia, jolloin esim. tietyn tutkimusryhmän jäsenillä olisi vaivaton pääsy oman ryhmän tuotoksiin ja toiminnanohjaukselliset näkymät voisivat olla yksikkökohtaisia. Toki tätä lienee mahdollista rakentaa sekä eri käyttäjäroolien että aineistojen metatietojen (organisaation sisäisen affiliaatiotieto jne.) varaan.

      1. V: Käyttäjäryhmien määrittelyjä katsottava yhteisesti kaikkien käyttäjäorganisaatioiden kesken, jotta palvelee mahdollisimman montaa tahoa.
  2. Tutkimusaineistot Justus-palvelussa -kyselyn tulokset
  3. Eteneminen ja aikataulu 
  4. Aikaa kysymyksille ja keskustelulle
    1. K: Qvain - Justus -vertailu olisi kiinnostava
      1. V: Lisätään wikisivulle Tutkimusaineistotietojen tallennuspalvelu tästä tietoa. Justuksen aineistopuolen käyttöönotto ei estä Qvaimen käyttöä. Keskeisenä erona ainakin se, että Justus mahdollistaa palvelun räätälöinnin organisaation/organisaatioiden tarpeiden pohjalta, vs. Fairdata Qvain kansallinen palvelu johon organisaatiokohtaisia kokonaisuuksia ei voi toteuttaa. Justus myös tarjoaa laajemman kokonaisuuden tutkimustuotosten tietojen hallintaan (julkaisut, tekijät, aineistot), kuin Fairdata-kokonaisuus.
    2. K: Miksi EUDAT eikä IDA?
      1. V: Molempia mahdollisuuksia selvitetään vielä, eikä mitään vaihtoehtoa ole tässä vaiheessa suljettu pois. Ensisijaisesti Justusta kuitenkin kehitetään aineistojen metatietojen hallintaa varten, ja varsinaisten aineistojen tallentaminen olisi vasta mahdollisesti myöhemmässä vaiheessa toteuttava jatkokehityskohde. 
    3. K: Tuleeko aineistotietojen konversio aiemmasta järjestelmästä olemaan mahdollinen?
      1. V: Ei toistaiseksi tarkemmin määritelty, mutta pidetään tämä jatkossa mukana suunnittelussa.
    4. K: Onko ajatuksissa, että mahdollisesti tulevassa tiedostojen tallennuspalvelussa huomioidaan sensitiivisen datan tallennus?
      1. V: Ei toistaiseksi tarkemmin määritelty. CSC:llä myös palveluita liittyen sensitiisisen datan hallintaan, joita kehitetään Justuksen rinnalla. Palveluita pyritään kehittämään niin että ne palvelevat organisaatioiden tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla.
    5. K: Kommentti/TurkuAMK: Koskien kyselyssä annettua avoimenta vastausta liittyen aineistoja koskevien käytänteiden hajanaisuudesta ja kokonaishallinnan puutteesta. TurkuAMK näkee että Justukseen suunniteltu "datakatalogi" olisi mahdollista nähdä irrallisena muusta datanhallinnasta. Sen avulla TKI-toimijat voisivat yhdessä tukipalveluiden kanssa käsitellä ja rikastaa aineistoja koskevaa metadataa, ottamatta kantaa siihen missä varsinainen tutkimusdata sijaitsee. TurkuAMK näkee että Justuksen datakatalogi olisi joka tapauksessa tarvittava pala aineistojen hallintaa. Turussa ajateltu myös niin, että jatkossa kun toimintakulttuuri kehittyy, niin opiskelijat ja henkilökunnan jäsenet pystyisivät tuomaan datakatalogiin matalalla kynnyksellä aineistojen metatietoja rikastettavaksi. Alussa kuitenkin pitkälti tukipalveluiden varassa. Erityisen tärkeää olisi saada tieto aineistoista mahdollisimman aikaisesta vaiheesta, mikä mahdollistaisi aineistojen avaamisen ja rikastamisen.  Metatietojen laatu tulee vasta tämän jälkeen. Aineistoista pitäisi saada kiinni niiden elinkaaren alkupäässä.
  5. Yhteenveto ja webinaarin lopetus




Kommentteja ja kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen justus@csc.fi tai kirjata suoraan tämän wikisivun alareunan kommenttikenttään.


  • No labels