Hyvät Finn-ARMA-verkoston jäsenet,

haluamme parantaa tiedonkulkua verkoston ryhmien välillä. Tiedonkulkua parantaaksemme julkaisemme noin neljä kertaa vuodessa uutiskirjeen, jossa esittelemme ajankohtaisia kuulumisia ryhmiltä sekä työvaliokunnalta!

Uutiskirjeiden aluksi kerromme vaihtuvista ajankohtaisista aiheista, jonka jälkeen verkoston ryhmät ja yhteistyöverkostot kertovat ajankohtaisista kuulumisistaan. Sisältö on joustavasti suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi riippuen aiheesta ja ryhmän toimintakielestä.

***

Dear Members of the Finn-ARMA Network,

We want to improve the flow of information between groups in the network. In order to improve the flow of information, we will publish a newsletter about four times a year in which we present current news from the groups and the executive committee!

At the beginning of the newsletters, we will share current topics, after which the groups and cooperation networks will share their current affairs. The content will be in Finnish, English or Swedish depending on the topic and the group's language.

Finn-ARMA-verkoston uudet ryhmät

Finn-ARMA-verkostoon perustettiin syksyllä 2023 kaksi uutta ryhmää: Post-award-työryhmä ja Datatiedonkeruun yhteistyöryhmä!

Post-award-työryhmän tarkoituksena on tarjota tutkimushankkeiden toteutusvaiheen asiantuntijoille oma verkosto toteutusvaiheen hyvien käytäntöjen jakamiseen, osaamisen kehittämiseen ja yhteistyön syventämiseen. Toteutusvaiheen asiantuntijoita yhdistävät laajasti projektinhallinnan ja raportoinnin teemat sekä hankkeiden talouden hallinnan ja raportoinnin kysymykset. Ryhmä ei ole rahoittajakohtainen vaan yleisesti hankkeiden toteutusvaiheeseen keskittyvä.

Lue lisää ryhmästä ja osallistu toimintaan: https://wiki.eduuni.fi/x/Wq1LFw

Datatiedonkeruun yhteistyöryhmä yhdistää resursseja ja asiantuntemusta yli organisaatiorajojen. Se määrittää ja toteuttaa datan metadatan hallintaa konkreettisesti kansallisten linjausten ja standardien mukaisesti sekä edistää datan keruun ja käsittelyn avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Ryhmä jakaa parhaita käytäntöjä ja laatii yhteisiä suosituksia. Ryhmän toimintaan voi kuulua myös koulutustilaisuuksia ja työpajoja. Tavoitteena on, että yhteinen toimintatapa ja jaettu tietotaito parantaisivat datan metadatan hallintaa, tehostaisivat tiedonkeruuta ja tukisivat tutkijoita päivittäisessä työssään.

Lue lisää ryhmästä ja osallistu toimintaan: https://wiki.eduuni.fi/x/aUgiG

Kysely tutkimuspalvelujen työnkuvasta, vastaa 22.12.2023 mennessä

Olemme parin vuoden välein saaneet vastattavaksi kansainvälisen RAAAP (Research Administration As A Profession) -kyselyn tutkimuspalvelujen työnkuvasta ja alalla työskentelevien henkilöiden taustasta, koulutuksesta, kokemuksesta ym. Tulokset ovat olleet mielenkiintoisia ja niiden avulla olemme myös voineet vertailla Suomen tilannetta muihin maihin. Tällä kertaa kysely toteutetaan eri kautta, nimittäin RM Roadmap -projektin puitteissa, mutta kysymykset ovat samankaltaisia niin että jatkumoa vuosien välillä voidaan analysoida. Vastaamalla autat eurooppalaista yhteisöä selvittämään muun muassa seuraavia kysymyksiä: mitä tehtäviä tutkimuspalvelujen/tutkimushallinnon työnkuvaan kuuluu; miten ihmiset tyypillisesti etenevät urallaan; mitä taitoja työssä tarvitaan; voitaisiinko alalle luoda koulutuskäytäntöjä.

Vastausten deadline on 22.12.2023 ja kysely löytyy  https://survey.alchemer.com/s3/7505443/RM-ROADMAP

We invite you to participate in a survey developed in the framework of the RM ROADMAP project that will help shape the future of research management in Europe, by supporting the recognition and professionalisation of RMs. Your input is crucial for us to provide valuable recommendations for the professionalisation of research management. This survey builds on previous surveys, primarily on the RAAAP (Research Administration As A Profession) series, and will focus on your job profile, career path, skills and competencies, as well as your training, mobility, and networking opportunities.

By participating, you contribute to: Building an inclusive definition and terminology including RM professional categories; Developing career development frameworks for RMs; Creating skill and competence matrixes specific to our profession; Establishing a comprehensive training scheme for future Research Managers.

Please follow this link to get started, no later than 22 December 2023: https://survey.alchemer.com/s3/7505443/RM-ROADMAP

Tutkimushallinnon kehittäminen ERA Action 17

ERA Action 17 tähtää Research Managementin eli tutkimushallinnon ja tutkimusta lähellä olevien tukipalvelujen kehittämiseen. Tätä ERA-tointa edistetään RM Roadmap -projektissa https://www.rmroadmap.eu/ , jonka päätavoitteet ovat osaamisen kehittäminen, ammatillisen arvostuksen lisääminen, verkostojen edistäminen sekä resurssien lisääminen näihin tehtäviin.

RM Roadmap projektissa on nyt ensimmäinen yhteiskehittämisen vaihe päättynyt ja suomalaisia tutkimushallinnon verkostoja ja niiden hyötyjä kuvaava dokumentti avataan EARMAn nettisivuilla. Kiitos kommentoijille ja kuvauksen puolesta julkisessa konsultoinnissa äänestäneille!

Projekti jatkuu ensi vuoden puolella ja silloin seuraava askel on Research managementin määrittely. Toivomme siihen aktiivista panostusta, jotta Suomen toiveet tulevat eurooppalaisessa kehityksessä kuulluiksi.

Suomessa niin ERA Action 17 kuin RM Roadmap -projektin vastuu- ja yhteyshenkilöt ovat: Ella Bingham, Aalto, Tuula Hämäläinen, VTT ja Jörg Langwaldt Tampereen yliopisto.

Lue lisää EARMAn sivuilta:

Option 1: If you have an EARMA account you can access Finland group directly: RM Roadmap: Finland | earma

Option 2: If you do not have an EARMA account:
Register for the RM Roadmap groups here: https://earma.org/roadmap/register/
When on the RM Roadmap platform: Access Finland Group: RM Roadmap: Finland | earma

TYÖVALIOKUNTA 2024

Syksyllä valittu työvaliokunta aloittaa työnsä! Työvaliokunta etsii vielä yhtä varajäsentä joukkoonsa - olisitko se sinä? Ole yhteydessä puheenjohtaja Anu Jusliniin (etunimi.sukunimi@tuni.fi) ja kysy lisää!

Työvaliokunnan jäsenet

Anu Juslin, Tampereen yliopisto, pj. (24–26)

Tuula Hämäläinen, VTT
Miki Kallio, Oulun yliopisto (23–24)
Laura Niemi, Turun yliopisto (24–25)
Marja-Riitta Vest, VAMK
Erkki Raulo, Helsingin yliopisto (23–24)
Erja Ämmälahti, Aalto-yliopisto (24–25)

Varajäsenet:

Ella Bingham, Aalto-yliopisto (24)
Sanna Marttinen, Tulanet

Mari Vuolteenaho, Laurea
yksi paikka auki

Webinaari 3.11.

Finn-ARMAn syksyn webinaari käsitteli Eurooppalaista Research Management -yhteistyötä sekä ryhmien ajankohtaisia aiheita. Webinaarin materiaalit ovat nyt saatavilla: https://wiki.eduuni.fi/x/zZN2C

Tutkimuspalvelupäivät 2024 

Tutkimuspalvelupäivät ovat 22.-23.8.2024 Vaasan yliopiston ja Vaasan ammattikorkeakoulun VAMKin järjestämä Vaasan Palosaaren kampuksella. Lisätietoja päivittyy https://www.uwasa.fi/fi/rsd2024

Research Service Days 22.-23.8.204 will be at the Vaasa, Palosaari Campus, jointly arranged by the University of Vaasa and Vaasa University of Applied Science, more information will be updated https://www.uwasa.fi/fi/rsd2024.

VERKOSTON RYHMIEN JA YHTEISTYÖVERKOSTOJEN AJANKOHTAISET

Datakoulutukset-työryhmä

Tänä vuonna työn alla:

1) Tutkimusinfrastruktuurien omat DMPol-ohjeet. Tavoitteena luoda DMPTuuliin oma templaatti ja ohje Data Management Policyn luontiin. Lisäksi tavoitteena tuotta tukipalveluita varten yleiset ohjeet/tarkastuslistat DMPolicyn kommentointiin.  Templaatin ja ohjeiden avulla pyritään selkeyttämään sitä, mikä ero on DMPolin ja DMP:n välillä tarvitsee selkeytystä ja motivoimaan tutkijoita DMPolicyn tekoon. Templaatti ja ohjeet tulevat käyttöön seuraavaan FIRI-hakuun mennessä. 

2) Kaikissa organisaatioissa hyödynnettävä ja muokattava tietosuoja-ohje opinnäytetyön tekoon. Ohjeessa otetaan huomioon opinnäytetyön suunnittelu-, toteutus- ja lopetusvaihe. Ohje valmistuu ennen vuoden 2024 alussa ja tullaan julkaisemaan Avointen oppimateriaalien kirjastoon.

3) Tutkimusaineistojen dokumentaatio-opas. Tarkoituksena tuottaa opas/muistilista dokumentaatiosta aineistonhallinnan suunnittelun avuksi, johon linkitetään käytännön esimerkkejä ja materiaaleja.

4) SOME-aineistot alatyöryhmä työstää ohjetta SOME-aineistojen käytöstä tutkimuksessa. Mitä erityisvaatimuksia tämän kaltaisen aineiston tutkimuskäytössä pitää ottaa huomioon. Mitä alustojen käyttöehdot määrittelevät? Mitä tekijänoikeudellisia ja tietosuojaan liittyviä erityispiirteitä tähän liittyy? 

Uutena ryhmänä ensi vuoden alussa aloittaa ryhmä, jonka tarkoituksena alkaa suunnitella ja organisoida yhteisiä datakoulutuksia. Toiminnan systemaattinen organisointi ja vuosikellon luominen.  CSC:llä tulee olemaan rooli koulutusten organisoinnissa. 

Tutkimuksen arvioinnin asiantuntijaryhmä

Vuoden 2023 aiheita (lue lisää tapaamisten sivulta: https://wiki.eduuni.fi/x/ahwmAw)

  • Vastuullisen tutkimuksen ja tutkijan arvioinnin kehityssuunnat, CoARA:an liittyminen
  • Tutkimuksen kokonaisarviointien ja niiden väliseurantamenettelyiden esittelyt (organisaatioiden omat keissit, myös rahoittajanäkökulma ohjelma-arviointiin)
  • Vaikuttavuuden arvioinnin erityiskysymykset
  • Tutkimuspalvelupäivillä 2023 workshopeja ja esityksiä 

Vuodelle 2024 suunnitteilla:

  • Edelleen syvennämme vaikuttavuuden arvioinnin teemasta
  • CoARA toimeenpanosuunnitelmien eteneminen tutkimuksen arvioinnin näkökulmasta, kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö arvioinnin kehittämisessä
  • Organisaatioiden omat arviointikeissit 

Kestävä kehitys ja vastuullisuus -ryhmä

Korkeakoulujen yhteinen hankintojen vastuullisuusverkosto aloittaa toimintansa

Finn-ARMAN kestävyys- ja vastuullisuustyöryhmän alaisuuteen on perustettu korkeakoulujen hankintojen vastuullisuuden verkosto. Verkoston toiminta on avointa kaikille korkeakoulujen hankintojen vastuullisuuden kanssa työskenteleville ja aiheesta kiinnostuneille. Verkostoon ja sen Teams-ryhmään pääsee mukaan lähettämällä sähköpostia Teemu Sorsalle (teemu.sorsa@uniarts.fi).

Verkoston toiminnan tavoitteena on hankintojen vastuullisuutta koskevan tiedon, osaamisen, toimintamallien ja kokemusten jakaminen sekä mahdollisesti yhteisten toimintamallien kehittäminen korkeakoulujen hankintojen vastuullisuuden vahvistamiseksi. Verkosto toimii suomen kielellä.

Verkosto kokoontuu keväällä 2024 kolme kertaa. Jokaisella kevään 2024 tapaamisella on oma teemansa. Kevään teemoista kerrotaan tarkemmin tammikuussa 2024.

Kevätlukukauden 2024 tapaamiset järjestetään etänä. Tapaamisajat ovat:

Kevätlukukauden aamukahvit järjestetään jokaisen kuukauden viimeisenä keskiviikkona klo 8.15 – 9.00:

  • 31.1 klo 8.15 – 9.00
  • 28.2 klo 8.15 – 9.00
  • 27.3 klo 8.15 – 9.00
  • 24.4 klo 8.15 – 9.00
  • 29.5 klo 8.15 – 9.00

Kaikkiin aamukahvitapaamisiin pääsee tämän Teams-linkin kautta.

  • No labels