Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Ohjeistus internet-pohjaisten kirjautumistapojen turva-asetuksiin (In english)


Tässä ohjeessa internet-pohjaisilla kirjautumistavoilla tarkoitaan Eduuni-ID-tunnukseen liitettäviä some- tai muita kirjautumistapoja, jotka ovat internetin välityksellä kenen tahansa rekisteröitävissä.

Yhteisiä palveluita käytettäessä tietoturva on erityisen tärkeä asia. Voit parantaa oman identiteetin suojaa muutamilla palveluissa käyttöönotettavilla lisätoiminnoilla, joita monet palvelut tarjoavat. Muistathan myös noudattaa hyviä käytäntöjä salasanaa valitessa. Esimerkiksi viestintävirasto opastaa vahvan salasanan valinnassa: https://pidempiparempi.fi


Kaksivaiheinen tunnistautuminen

Kaksivaiheisen tunnistuksen käyttöönottaminen on erinomainen tapa suojata käyttäjätili. Se tarkoittaa, että normaalin käyttäjätunnus-salasana -kirjautumisen lisäksi pitää tunnistautua vielä toisella tavalla palveluun.
Yleensä tämä tapahtuu tekstiviestinä lähetetyllä koodilla tai erillisellä älypuhelimen autentikointisovelluksella. Monet palvelut mahdollistavat kaksivaiheisen tunnistautumisen käytön ja se kannattaakin ottaa käyttöön aina kuin mahdollista.

Kaksivaiheisen tunnistuksen käyttäminen ei tee palveluiden käyttämisestä juurikaan normaalia hankalampaa. Palveluissa on yleensä mahdollista tallentaa omat laitteet kirjautumisen yhteydessä niin, että niillä tarvitsee tehdä kaksivaiheinen tunnistus harvoin tai vain yhden kerran. Sivun alalaidasta löytyy tarkemmat palvelukohtaiset linkit kaksivaiheisen tunnistuksen käyttöönottoon. 

Myös viestintävirasto suosittelee kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönottoa. Voit tutustua Viestintäviraston artikkeliin aiheesta täältä: https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/tietoturvanyt/2017/08/ttn201708301327.html

Linkkejä internet-pohjaisten kirjautumistapojen turva-asetuksien ohjeisiin:  • No labels