Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Ehdotamme ystävällisesti Digisfäärin ohjelmaan seuraavaa case-esittelyä trackille Designed for humans:

(vaihtoehtoisia otsikoita)

Yhteinen arkkitehtuurityö korkeakouluissa - case OPI-viitearkkitehtuuri/

Visiotyöstä yhteiseen toimintaan: OPI-viitearkkitehtuuripäivityksen satoa/

OPI - yhteisestä viitearkkitehtuurityöstä opittua

Korkeakoulutuksen toimintaympäristö muuttuu. Digitalisaatio toimii sekä muutoksen ajurina että mahdollistajana. Jatkuvan oppimisen muutos tuo korkeakoulujen piiriin yhä uusia oppijoita. Tietojen liikkuvuus ja jakamisen tarve korkeakoulujen välillä lisääntyy.

Murroksen ja sitä jäsentävän visiotyön myötä korkeakoulukenttä on ryhtynyt päivittämään nykyistä korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon (OPI) viitearkkitehtuuria (https://wiki.eduuni.fi/x/MTbTB). Tavoitteena on tehdä vuosina 2018–2019 päivitys oppijalähtöisesti, yhteistä tulevaisuuden visiota edistäen tukien korkeakouluja toimintaympäristön muutoksiin ja tuleviin haasteisiin vastaamisessa. 

Päivitystyöstä vastaa Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä KOOTuki ja sitä edistää osana toimintaansa opinto- ja tietohallinnon asiantuntijoiden Synergiaryhmä. Päivitystyötä koordinoi CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy. 

...

Viitearkkitehtuuri päivittyy korkeakoulujen yhteistyössä 

Viitearkkitehtuuri toimii yhteisenä viitekehyksenä, joka jäsentää korkeakouluille yhteisiä toimintoja, tukien jatkuvan oppimisen prosesseja, oppijalähtöisen toiminnan toteuttamista sekä korkeakoulujen avoimuutta, yhteistyötä ja kansainvälisyyttä. OPI-viitearkkitehtuuria on hyödynnetty korkeakouluissa mm. kehityshankkeiden tavoitteidenasetannassa, toimintaprosessien organisoinnissa sekä laatujärjestelmien auditoinneissa.

Päivitystyötä on edistetty korkeakoulukentän yhteisenä ponnistuksena, jota on toteutettu tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien kanssa hyödyntäen korkeakoulujen asiantuntijoiden parasta osaamista. Arkkitehtuurin kehitystyön kannalta keskeistä on ollut yhteinen työskentely ja laajasti kenttää osallistavat tilaisuudet, joiden avulla viitearkkitehtuuria kehitetään palvelemaan korkeakoulujen tarpeita entistä paremmin.

...

OPI-viitearkkitehtuuri työ jatkuu 

Digisfäärissä haluamme kannustaa osallistujia oppimaan, osallistumaan ja vaikuttamaan OPI-viitearkitehtuuriin. Arkkitehtuurin hyödynnettävyyden varmistamiseksi dokumentaatiota tullaan edelleen validoimaan useiden sidosryhmien kanssa ja korkeakouluja varten tuotetaan myös koottu ohjeistus arkkitehtuurin käytön tueksi. Digisfäärissä haluaisimme haluamme jakaa kokemuksemme arkkitehtuurin kehittämisestä sekä kuulla osallistujien parhaat käytännöt korkeakoulujen arkkitehtuurityöstä ja kokemukset yhteisen viitearkkitehtuurin hytödyntämisestähyödyntämisestä

OPI-viitearkkitehtuurin päivitystyön ensimmäiset tuotokset esiteltiin toukokuussa 2019 kartoittaen samalla tarpeita jatkokehitykselle. Päivitystö Päivitystyö jatkuu kehittämällä oppijan polkua ja palvelukarttaa osaamiskeskeisyyden näkökulmasta sekä päivittämällä ja täydentämällä palvelu- ja prosessikuvauksia korkeakoulun muiden toimijoiden näkökulmasta. Viitearkkitehtuurin hyödynnettävyyden varmistamiseksi korkeakouluja kannustetaan jakamaan omia kokemuksiaan ja esimerkkejä tavoista, joilla OPI-viitearkkitehtuuria on hyödynnetty eri tilanteissa

OPI-viitearkkitehtuurin päivitystyöhön voi osallistua KOOTuki- ja Synergiaryhmien korkeakoulujen asiantuntijoille järjestämissä tilaisuuksissa sekä yhteisen työalustan kautta: https://wiki.eduuni.fi/x/oYGsBQ

...