Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

13.2.2020 klo 13-16, nh. Kalevala, opetus- ja kulttuuriministeriö, Meritullinkatu 10, Helsinki, etäyhteys Funet Miitti https://cscfi.zoom.us/j/834205978

Asialista Muistio, liitteet ja liitteet asialista wikisivulla https://wiki.eduuni.fi/x/qIRgBw

...

1 Kokouksen avaus ja työjärjestyksestä päättäminen

  • Hyvönen avasi kokouksen kello 13:00
  • Ohjausryhmässä ovat uusina jäseninä 2020 alusta alkaen FUCIO - yliopistojen tietohallintojohtajien yhteistyöverkoston nimeäminä verkoston pj. Jussi Kivinen Tampereen yliopistosta ja verkoston varapj. Christa Winqvist, Aalto-yliopistosta lisäksi AAPA - Ammattikorkeakoulujen tietohallintojohtajien yhteistyöverkoston nimeämänä toisena edustajana on verkoston varapj. Sari Laaksonen, LAB-ammattikorkeakoulusta.

2 Edellisen kokouksen muistion hyväksyminen

...

3.1 Korkeakoulujen digivisio

  • Puusaari esitti tilannekatsauksen esitti 5.2.2020 Arenen ja Unifin yleiskokouksen sekä 12.2. Unifin kokouksen myötä tarkentuneen etenemisjärjestyksen 2020-02-13 Korkeakoulujen digivisio 2030_tietohallinto ja ict-ohry.pptx
    • Arenen ja Unifin valmisteleman korkeakoulujen digivision pohjalta kaikki yliopistot ja
    lähes
    • kaikki ammattikorkeakoulut ovat allekirjoittaneet sopimuksen yhteisestä tahtototilasta ja verkostoyhteistyöstä vision toteuttamiseksi. Lisäksi on sovittu korkeakoulujen osallistumisesta hankesuunnittelun rahoitukseen vuodelle 2020.
    Digivisioon liittyvä yleiskokous pidetään 5.2.2020, yleiskokouksen tavoitteena sopia hankkeen koordinoiva osapuoli, ohjausryhmä sekä hankesunnittelija.
    •  Asiaan liittyviä julkisia esityksiä on koottu ka.csc.fi-tiekartalla kohdista, joiden otsikossa on "Digivisio:..."
    • Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) kanssa käydyissä alustavissa keskusteluissa on muotoiltu periaate, että digivision toteuttamista rahoitettaisiin yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen strategiarahasta. Rahoituksella olisi myös pedagogisia ja johtamisen kehittämiseen liittyviä tavoitteita ja muita erillisiä rahoituksia ei myönnettäisi. Tämä olisi linjassa korkeakoulujen aiemmin esittäneen toiveen kanssa koota kehittämisrahoitusta suuremmaksi kokonaisuudeksi sen sijaan, jaettaisiin erillisrahoitusta lukuisiin rinnakkaisiin kehittämishankkeisiin.  
  • Hyvönen esitti asialistan kohtaan 4.3 liittyen kysymyksen mitä korkeakoulujen digivisio tarkoittaa ohjausyhteistyölle?
    • Korkeakoulujen sekä OKM:n yhteinen tietohallinnon kehittämishanke RAKETTI (Rakenteellisen Kehittämisen Tukena TIetohallinto) vuosina 2008-2014 tuotti seurauksenaan "Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n ohjausyhteistyön" kuvan, joka on portaalissa ka.csc.fi. 
    • Ohjausyhteistyössä tunnistetaan OKM:n asettamia ryhmiä ja korkeakoulujen itse asettamia ryhmiä, jotka mm. vaikuttavat siihen, mitä OKM:n korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ostaa CSC:ltä korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tarpeisiin ym.
    • Liitteenä keskustelun herättämiseksi uudeksi kuvaksi piiretty lista kysymyksiä, KA-ja-visio.pptxKuvassa on erotettu lakisääteiset palvelut muista. Uutena huomiona erikseen "Yhteinen ID-hallinta ja tunnistautuminen", joka ajatuksena viittaa eri asioihin, jotka ovat yhteisiä eri koulutusasteiden taikka esimerkiksi maahantuloon liittyen eri ministeriöiden toimialojen kanssa.
  • Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kokonaisuudessa digivisio voidaan nähdä vain tiettyyn osaan kohdistuvana kehitysohjelmana, vaikka tutkimuksen ja TKI-toiminnan kehitys ja menestys jaetun tiedon pohjalta on visiossa mukana. Korkeakoulujen digivisio esittää asioita erityisesti oppijan näkökulmasta nykyiset laatikot ylittävänä prosessiajatteluna. Olisiko oppijan polun kuvaamisen jälkeen mahdollista hyödyntää työtä myös tutkijan polun kuvaamiseen?
  • Tieteellisen laskennan yhteistyöfoorumi on juuri käynnistämässä vastuualueellaan tutkimukseen liittyvän viitearkkitehtuurin päivittämistä ja tutkijalähtöiset kysymykset varmasti nousevat siinä esille, tämä keskustelu huomioiden. 
  • Henkilön näkökulma liittyy identiteettien ja roolien ymmärtämiseen. Oppijoista tulee jatko-opiskelijoita, tutkijoita ja yritysten työntekijöitä ja näissä rooleissa olevat henkilöt voivat osallistua yhtäaikaa samaan toimintaan. Näitä rooleja pohdittaessa tulisi huomioida kansainväliset esimerkit.
  • Digivisio mahdollistaa olemassa olevien rakenteiden, niissä tehtävän työn ja aiemmin tehdyn työn hyödyntämisen uudella tavalla, erityisesti henkilön näkökulmasta. 

3.2 Ideamuotoilu "identiteetinhallinnan" kehittämisen tarpeiden kartoittamiseksi 7.2.-20.3.2020

  • Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen toimijoiden kehitysideoiden keräämiseen ja edistämiseen tarkoitetun Ideapankin yhteydessä AAPA- ja FUCIO-verkostot toimeenpanevat Ideamuotoilun. Ideamuotoilu kartoittaa korkeakoulujen, korkeakoulutuksen, tutkimuksen ja TKI-toiminnan uudistumisen ja jatkuvan oppimisen myötä kasvavia uusia tarpeita ja vaatimuksia identiteetinhallinnalle. Tuloksena on karkea kokonaiskuva ja tunnistettuja, mahdollisesti selvitettäviä ratkaisukokonaisuuksia, joiden edistämiseen edelleen halukkaat korkeakoulut voisivat sitoutua.
  • Ideamuotoiluun on kutsuttu mukaan eri näkökulmien edustajia. Näkökulmia ovat strateginen johtaminen, koulutus-, tutkimus- ja TKI-toiminnan tarpeet sekä identiteetinhallinnan erityispiirteet. Ideamuotoilun tulokset voivat osaltaan palvella korkeakoulujen Digivisiota sekä jatkuvan oppimisen ja koulutuspolitiikan alan kansallisia kehitysponnistuksia. Asia on seurattavissa ka.csc.fi-tiekartalla kohdassa "Identiteetin hallinta sekä suomalaiset että ulkomaalaiset"
  • OKM on lähettänyt mm. rehtoreiden neuvostoille, Arenelle ja Unifille nimeämispyynnön työryhmään "Identiteetinhallinta digitaalisessa ympäristössä opetuksen ja koulutuksen toimialalla" Asia: VN/2788/2020.
  • Maaliskuussa valmistuva ideamuotoilu tuottanee käyttökelpoista jäsennystä keväällä työnsä aloittavalle ja vuoden 2022 loppuun ulottuvan tehtävän saavalle OKM:n työryhmälle. Digivisio puolestaan edennee viimeistään syksyllä oppijan polun identiteetinhallinnan tarpeita käsitteleviin kysymyksiin ja näin eri tahojen toimet limittyvät ja tukevat hyvin toisiaan.

3.3 Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen digitalisaation tiekartta https://ka.csc.fi/

4 Korkeakoululaitoksen kokonaisarkkitehtuurin ohjaus

...

Muut esille tulevat asiat

  • Voitaisiinko kokouksia järjestää kokonaan etänä?

8 Ilmoitusasiat

9 Seuraavat kokoukset

  • 1.4.2020 kello 10-13 kokous 2020/2, opetus- ja kulttuuriministeriö, nh Aapo ja Tuomas Meritullinkatu 1, Helsinki
  • 4.6.2020 kello 12-15 kokous 2020/3 opetus- ja kulttuuriministeriö, nh Venla, Meritullinkatu 1, Helsinki
  • 16.9.2020 kello 10-13 kokous 2020/4, opetus- ja kulttuuriministeriö, Meritullinkatu 10, Helsinki
  • 1.12.2020 kello 10-13 kokous 2020/5, opetus- ja kulttuuriministeriö, Meritullinkatu 10, Helsinki

...

3.1 Korkeakoulujen digivisio

  • Puusaari esitti esittää tilannekatsauksen 2020-02-13 Korkeakoulujen digivisio 2030_tietohallinto ja ict-ohry.pptx
  • Arenen ja Unifin valmisteleman korkeakoulujen digivision pohjalta kaikki yliopistot ja lähes kaikki ammattikorkeakoulut ovat allekirjoittaneet sopimuksen yhteisestä tahtototilasta ja verkostoyhteistyöstä vision toteuttamiseksi. Lisäksi on sovittu korkeakoulujen osallistumisesta hankesuunnittelun rahoitukseen vuodelle 2020. Digivisioon liittyvä yleiskokous pidetään 5.2.2020, yleiskokouksen tavoitteena sopia hankkeen koordinoiva osapuoli, ohjausryhmä sekä hankesunnittelija.
  • Asiaan liittyviä julkisia esityksiä on koottu ka.csc.fi-tiekartalla kohdista, joiden otsikossa on "Digivisio:..."

...