Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Synergiaryhmän toimintakertomus

2015

2016 (

muokattava

luonnos) 

Työpajatyöskentely

Ryhmä kokoontui vuoden 2015 2016 aikana neljä kertaa kaksipäiväisiin työpajoihin. Toistuvana teemana työpajoissa oli toiminta-arkkitehtuurin eteenpäin vieminen opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon prosesseja ja palveluita työstämällä, missä hyödynnettiin vuoden 2015 prosessisuunnittelua.

Vuoden ensimmäisessä työpajassa 1115.-1216.2.2015 Turun yliopistolla tuotettiin ehdotus 2016 Lapin yliopistolla Rovaniemellä jatkettiin opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon prosesseiksi ja palveluiksi. Työ tehtiin aikaisemmin tehdyn työn pohjalta: työpajassa käytiin läpi aikaisemmin tehtyä viitearkkitehtuurityötä ja viimeaikaisissa järjestelmäkehityshankkeissa käytettyjä lähestymistapojapalveluiden työstämiseksi. Tulokseksi saatiin lista prosessien toteuttamiseen tarvittavista palveluista ja parisenkymmentä alustavaa ehdotusta palveluksi. Lisäksi tarkasteltiin marraskuun 2015 työpajassa asetetun siirto-opiskelijoiden tiedonsiirtoa käsitelleen iskuryhmän (SO-Tieto) tuotoksia ja siirtohakujen suosituksia ja tilannetta yleisesti.

Vuoden toisessa työpajassa Metropolia ammattikorkeakoulussa 7Laurea-ammattikorkeakoululla Tikkurilassa 3.-84.5.2015 pidettiin katsaus tietoarkkitehtuurityöhön ja yhteentoimivuuteen, korkeakoulujen hyödyntämiin tietovarantiohin, ja tietovirtoihin. Työpajassa tunnistettiin ja kartoitettiin yhteisiä tietokomponentteja ryhmätyöskentelynä. Työpajassa tutustuttiin lisäksi Emrexiin, tutustuttiin sen tekniseen ratkaisuun ja pohdittiin Emrexin soveltuvuutta nykyiseen hyväksilukuprosessiin korkeakouluissa. Ryhmä tutustui osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen: kävi läpi muualla hankitun osaamisen tunnustamisen prosessin, periaatteet ja korkeakoulujen kokemuksia prosessin pullonkauloista. Lisäksi arvioitiin kotimaisen ja kansainvälisen liikkuvuuden hallinnan eroja, ja pohdittiin miten viranomaistoimijoiden yhteistyötä voitaisiin tukea ja kehittää2016 kuultiin 1. päivänä ajankohtaiskatsaukset yhteentoimivista tietomäärityksistä ja IOW-työkalusta sekä SOTELI-alan sähköisestä esivalintakokeesta keväällä 2016. Lisäksi arvioitiin SO-TIETO-iskuryhmän laatimat siirto-opiskelijoiden käytännesäännöt. Työpajan 2. päivänä jatkettiin toiminta-arkkitehtuurityötä suunnittelemalla palveluita koulutus- ja opetusyhteistyön näkökulmasta.

Vuoden kolmas työpaja 820.-921.9.20152016 järjestettiin Itä-Suomen yliopistolla, Kuopion kampuksella. Ryhmä kuuli VIRTA-opintotietovarannosta tehdyn kyselyn tulokset, keskusteli Virran kehityksestä ja sai tilannekatsauksen Perusrekisteri ja Pakki-projekteihin. Työpajassa keskusteltiin Jyväskylän yliopistolla. Työpaja käytettiin lähes kokonaisuudessaan toiminta-arkkitehtuurityöhön ja opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon prosesseihin iskuryhmän toimesta tehdyistä muutoksista, ja ryhmä esitti muutosehdotuksia iskuryhmän edelleen työstettäväksi. Toiminta-arkkitehtuurin palveluiden työstäminen aloitettiin perehtymällä service blueprinting -menetelmään ja tutustumalla iskuryhmän tekemään työhön. Palveluita työstettiin ryhmätyöskentelynä toinen työpajapäiväpalveluiden työstämiseen. Koulutussuunnittelun, opetussuunnittelun, opetuksen toteutuksen, opiskelijaksi hakeutumisen ja opintojen suunnittelun prosesseihin liittyviä palveluja saatiin alustavasti kuvattua runsaasti. Palveluiden edelleentyöstäminen ja tarkistaminen jätettiin toiminta-arkkitehtuurin iskuryhmän työksi. Lisäksi työpajassa tarkasteltiin korkeakoulujen tietohallinnon AAPA- ja FUCIO-verkostojen laatiman systeemikyselyn luokkien ja Synergiaryhmän toiminta-arkkitehtuurityön prosessirakenteen vastaavuuksia.

Vuoden viimeinen työpaja järjestettiin 1614.-1715.11.2015 Taideyliopistolla. Työpajassa jatkettiin opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon palveluiden työstämistä. Lisäksi ryhmä kuuli tilannekatsaukset OTM-hankkeeseen ja Jyväskylän yliopiston perusrekisteriuudistukseen. Työpajassa keskusteltiin siirto-opiskelijoista kolmen eri näkökulman kautta: opiskelijavalintaa varten tarvittavat tiedot, tietojen saaminen opintohallinnon rekisteriin ja korkeakoulun prosessi. Synergiaryhmä asetti työpajan päätteeksi siirto-opiskelijoiden tiedonsiirtojen iskuryhmän (SO-Tieto-ryhmä), jonka tehtäväksi tuli määritellä valtakunnallisten ja korkeakoulukohtaisten järjestelmien välillä siirto-opiskelijamenettelyssä liikkuvia tietoja.2016 Turun ammattikorkeakoululla. Koko työpajan teemana oli OKSA-sanaston opiskelijan hakeutumiseen ja opiskelijavalintaan liittyvän käsitteistön tarkastelu ja muokkausehdotusten laatiminen. Lisäksi ryhmälle esiteltiin OKSA-sanastotyön ohjausta ja prosessia sekä kieliversiointia hoitavien Glossary Groupien työtä. Työpajan tuloksena kirjattiin runsaahkosti huomioita tarkastellusta käsitteistön osasta, mutta varsinaisia muutosehdotuksia syntyi vähän.

 

Etäkokoukset

Synergiaryhmä järjesti vuoden 2015 2016 aikana kuusi ACP-etäkokousta. Kokouksien esityslistojen vakioasiakohdat olivat korkeakoulujen liitännät Opintopolku-palvelukokonaisuuteen, Virta-opintotietovarantoon, Oili-palveluun, yhteentoimivuuden määritykset (mm. viitearkkitehtuuri-, tietomalli-, sanasto- ja koodistotyö), alaryhmien ajankohtaiskatsauksiin ja niille annetut toimeksiannot sekä alueen kehitysprojektien tilannekatsaukset.

...

Toiminta-arkkitehtuurin iskuryhmä

Synergiaryhmä asetti Toiminta-arkkitehtuurin iskuryhmän työpajassaan 8.5.2015 jatkotyöstämään iskuryhmä kokoontui maaliskuussa 2016 sekä loka-marraskuussa 2016 etäkokouksiin laatimaan opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon prosessien ja palveluiden toiminta-arkkitehtuurimallia. Ryhmä tuotti korkeakoulujen palautteen huomioon ottaen uuden version opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon prosesseista korkeakoulujen käyttöön, sekä koeponnisti palveluiden kuvaamiseen käytettyä menetelmääpalveluiden kuvauksia työpajojen välillä. Tulokseksi saatiin runsaasti työpajojen työtä täydentävää ja edistävää materiaalia.

SO-Tieto-iskuryhmä

Synergiaryhmä asetti työpajassaan 17.11.2015 siirto-opiskelijoiden tiedonsiirtojen iskuryhmän (SO-Tieto-ryhmä), jonka tehtävänä oli määritellä valtakunnallisten ja korkeakoulukohtaisten järjestelmien välillä siirto-opiskelijamenettelyssä liikkuvia tietoja.

Glossary Group

Sanasto- ja kielityöryhmä osallistui opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoimaan sanastotyöhön kieliversioimalla kaikille koulutusasteille yhteisen Opetus- ja koulutussanaston (OKSA) korkeakoulutusta koskevia termejä. Samalla tehty työ on merkittävästi vaikuttanut myös laajemmin sanaston sisältöihin ja toiminut parhaimmillaan tärkeänä käsitetyön laadunvarmistajana. Välillisesti OKSA-sanaston kautta ruotsin kielityöryhmän työ on vaikuttanut pohjoismaiseen koulutussanastohankkeeseen. OKSA-sanaston laajuuden vuoksi kieliversiointityö jatkuu myös vuonna 2016 kesken jääneiden käsitteiden ja termien osalta.

SO-Tieto-iskuryhmä laati kokoontumistensa aikana joulukuusta 2015 kevääseen 2016 siirto-opiskelijoiden tietojen siirtämistä koskevan ohjeen korkeakouluille ja pohti vastauksia VIRTA-määrittelyihin liittyvään problematiikkaan.

Glossary Group

Glossary Group siirtyi syyskuussa 2016 Tietovirta- ja sanastotyön koordinaatioryhmän alaisuuteenLisäksi kielityöryhmät ovat avustaneet VIRTA- ja OILI-palveluja kieliversiointiasioissa. Englannin työryhmä on VIRTA-palvelun pyynnöstä tuottanut opetettavien aineiden pätevyyskoodiston englanninkielisen version.