Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

EduVPN palvelun suurimpana etuna on käyttäjähallinta ja VPN käyttö myös korkeakoulun ulkopuolella. Eli Palvelun kautta saadaan korkeakoulun osoite käyttöön ja lisäksi tarjolla HAKA-kirjautuminen ja SSL salaus (jopa 70-80% verkkoliikenteestä on jo SSL suojattua). Tekijänoikeussyistä liikkumista verkossa on rajatturajoitettu, esimerkiksi kirjastojen verkkomateriaalit, eli jatkossa IP-osoitteisiin liitetty tunnistautuminen on välttämätöntä. Korkeakouluilla ei ole pääsyä opettajien ja opiskelijoiden henkilökohtaisiin laitteisiin. Loppukäyttäjälle avoin tarjottava VPN vastaa tähän tarpeeseen, jossa ohjelmat ovat rajoitettu korkeakoulun IP-osoitteeseen. Jatkossa Funet/CSC pystyisi tarjoamaan korkeakouluille oman osoitteen käyttöön cPouta-palvelulla.

CSC:n asiantuntija Backman-Kamila tarkensi, että CSCllä on viime vuoden aikana asennettu ja kokeiltu omaan käyttöön eduVPN 1.0 ja sitä on kokeiltu omaan käyttöön. Tuotantoon ei voida vielä edetä, koska palvelun kehitystyö on vielä kesken. Markkinoille on tullut eduVPN 2.0, ja tämän palvelun asentaminen ja testaaminen aloitetaan. EduVPN palvelu on Githubissa, eli kaikki korkeakoulut voivat ladata ja testata palvelua paikallisesti.

...

Tarve ryhmäviestintätyökalulle on tunnistettu Aallon sisäisissä keskusteluissa. Henkilöt, jotka ovat vastuussa tai osallisena osallisina useiden korkeakoulujen välisissä ryhmissä mm. moodle-rinki, pedaforum digiopetusryhmä, kokevat viestinnän nykyisellään haastavaksi. Nykyisin ryhmän vastuutaho luo keskustelukanavan oman palvelimensa korkeakoulunsa hallinnoiman pilvipalvelun alle. Ongelma muodostuu kun ryhmän vetovastuu vaihtuu ja lupien antaminen organisaation ulkopuolelle on haastavaa. Usein käytetyt Office 365 Teams ja Yammer ovat ongelmallisia palveluita "projektin"-omistajuutta vaihdettaessa.

Ehdotettiin, että CSC osallistuisi ongelman ratkaisuun esimerkiksi eduuni-kirjautumisen kauttakirjautumisella. Idean tavoitteena on, että jatkossa projekti ei ole korkeakoulun omalla palvelimellaalla, ja näin omistajuuden vaihtaminen on helppoa.

Yhteisessä keskustelussa todettiin:

  • Todettiin, että eri Eri työkalut eri projekteissa on yleinen ongelma ja raskas systeemi.
  • Tahtotilana on kehittää jo olemassa olevia palveluita, jotta toimintaympäristömme tukevat yhteisiä linjauksia työkalujen käytöstä
    • eDuuni Wiki on koettu parhaaksi kanavaksi dokumentointiin, mutta siihen kaivataan mm. Teams kaltaisia keskusteluominaisuuksia.
  • Päätettiin, että Ville Rintala (Aalto) ja CSCn eduuni-tiimi keskustelevat asiasta, ja ideaa tarkennetaan Ideapankissa 8/2019, syyskauden käynnistyessä.

...