Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.


Dokumentaatio ja kehittämisehdotukset lähtevät kommenttikierrokselle korkeakouluille vuoden 2020 alussa.

MITKO-työn tavoitteet

Synergiaryhmä eli Korkeakoulujen opintohallinnon ja tietohallinnon asiantuntijoiden osaamisverkoston  eli Synergiaryhmän toiminnan osana on vuoden  2019 aikana tehty työtä osaamisverkosto on vuoden 2019 aikana tehnyt selvitys- ja dokumentointityötä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen koulutustarjontakokonaisuuden tunnistamiseksi ja rakenteistamiseksi erityisesti rakenteistamiseksi. Erityisesti on pyritty ei-tutkintoonjohtavan koulutuksen eri muodot huomioidenmuotojen tunnistamiseen. Työhön on osallistunut korkeakoulujen asiantuntijoita opintohallinnosta, suunnittelutoiminnoista sekä avoimen korkeakouluopetuksen ja täydennyskoulutuksen yksiköistä. Opetus- ja kulttuuriministeriön edustajat ovat kommentoineet työtä sen eri vaiheissa. Tarpeet tämäntyyppiseen työhön ovat nousseet  jatkuvan oppimisen uudistuksesta, Digivisiotyöstä,  VIRTA-tietojen saatavuuden varmistamisesta ja  oppijan omiin tietoihin liittyvistä kehittämistarpeista.

Tämän ns. MITKO-työn - "Mikä Ihme Tämäkin Koulutus On" - tavoitteena on ollut edistää opintotietojen tuomista nykyistä kattavammin ja yhdenmukaisemmin korkeakoulujen yhteiseen tietovarantoon VIRTA-opintotietopalveluun ja sen kautta oppijoiden ja muiden toimijoiden käyttöön KOSKI-palvelun kautta. Tietopohjan laajentaminen koskee erityisesti korkeakoulujen täydennyskoulutusta. MITKO-työssä on myös tuotettu dokumentaatiota, jotta jonka avulla eri tyyppisten koulutusten ja yhteistyömuotojen tunnistaminen ja erottaminen toisistaan selkeytyyhelpottuu. Yhteiset määritelmät ja luokitusten yhteneväinen käyttö luokitustavat edistävät korkeakoulujen yhteisen tietopohjan rakentamista ja  tiedon laatua kansallisissa tietovarannoissaja tiedon laatua kansallisessa tietovarannossa. Kattavat ja yhteentoimivat opintotiedot mahdollistavat osaltaan digitaalisten oppijan palveluiden rakentamisen ja kehittämisen korkeakouluissa ja korkeakoulujen yhteistyönä. Yhteinen ja yhteismitallinen tieto mahdollistaa myös korkeakoulujen yhteisen tietovarannon tietojen entistä laajemman hyödyntämisen viranomaiskäytössä ja oppijan omassa käytössätukevat sekä viranomaiskäytön laajentamista että oppijan digitaalisten palveluiden kehittämistä niin korkeakouluyhteisössä kuin muidenkin palveluntarjoajien toimesta. Kansallisen tietopohjan laajentaminen ei-tutkintoonjohtavan koulutuksen osalta tukee jatkuvan oppimisen tavoitteita ja oppijan mahdollisuuksia hyödyntää omia opintotietojaan.

MITKO-työn tulokset koostuvat edellä mainitusta eri koulutustyyppejä koskevasta dokumentaatiosta sekä esityksistä yhteisiksi linjauksiksi ja luokituksiksi, joiden pohjalta VIRTA-opintotietopalvelun tietosisältöä voidaan laajentaa korkeakoulujen täydennyskoulutuksen osalta.Dokumentaation osalta on hyvä huomioida, että siinä ei ole pyritty kattamaan . Dokumentaatio ei vielä kata kaikkea korkeakoulujen koulutustehtävään kuuluvaa toimintaa , vaan keskitytty keskittyy kokoamaan tunnusmerkistöä ja määritelmiä sellaisten koulutustyyppien osalta, joissa työryhmä tunnisti tarvetta selkeyttävälle dokumentaatiolle. Dokumentaation laajentamisen tarvetta  . Dokumentaatiossa on vielä joitakin yksityiskohtia, joiden osalta selvitystyö on kesken.Tarpeet MITKO-työn laajentamiseen arvioidaan vuoden 2020 aikana.

...

  • Sovitaan yhteisesti periaatteista, joilla monimuotoinen täydennyskoulutuksen opintotarjonta määritellään ja rakenteistetaan tiedontuotannon pohjaksi
    • ECTS-opintopistemitoitettu täydennyskoulutus, /muu täydennyskoulutus
  • Sovitaan tiedontuotannon tavoiteaikataulusta ja priorisoinnista
  • Sovitaan VIRTA-opintotietopalvelun osalta tarvittavista uusista luokitteluista (esimerkiksi muun kuin ECTS-opintopistemitoitetun koulutuksen laajuus ja  rahoituslähdetieto täydennyskoulutukselle)

...