Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  1. Kokouksen avaus
    Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 9:00
  2. Asialistan hyväksyminen
    Kokouksen esityslista hyväksyttiin asialistaksi muutoksitta.
  3. Korkeakoulujen liitännät valtakunnallisiin Opintopolku-palveluihin; ajankohtaista

    1. KSHJ-ohjausryhmästä (Janne Santala)
      Ohjausryhmän 13.12.2012 kokous peruttiin samaan aikaan käynnissä olleen vastuukäyttäjäseminaarin vuoksi. Ohjausryhmän sijaan käsitellään Santala ehdotti tässä etäkokouksessa käsiteltäväksi seminaarissa esille nousseita asioita. Ensimmäinen Seminaarissa esiteltiin ensimmäinen kunnon demo virkailijapuolen näkymiin. Palvelukokonaisuus käsiteltiin kokonaisuudessaan ja kesksuteltiin keskusteltiin mm. aikatauluista. Avoimia kysymyksiä on edelleen kohtuullisen paljon, kenttä oli hyvin kiinnostunut aiheesta ja seminaarissa syntynyt kesksutelu keskustelu oli hyvää. Tieto Saatu tieto tuli tarpeeseen tässä vaiheessa, tärkeimpänä toisesta vaiheesta Ilmarin Ilmari Hyvösen ja Birgitan Birgitta Vuorisen esitys lainsäädäntötyön etenemisestä: ehdotusta ei saada jouluun mennessä käsiteltyä , eli hyväksyminen menee helmikuulle 2013, mikä aiheuttaa aiheuttanee valmisteluviivettä. Valintaperusteiden pitänee olla päätettynä vasta kesällä/alkusyksyllä. Amk-sektorin kannalta tärkeä uutinen koulutusvastuisiin liittyen ; oli se, että aloituspaikkapäätökset pitää tehdä ennen sitä jo aiemmin sillä oletuksella, että tarjonta pysyy samana (ja tarjonnasta vedetään sitten mahdollisesti myöhemmin pois tarpeettomia osia). Seminaarin materiaalit ovat tulossa KSHJ:n wikisivustolle jakoon.
    2. korkeakoulujen asiakaspalveluryhmästä : KSHJ/yhteishaku 2014 (Janne Santala)
      Asiakaspalveluyhmä Asiakaspalveluryhmä kokoontui perjantai-iltapäivällä vastuukäyttäjäseminaarissa. Kevääksi 2014 ei ole mahdollista toteuttaa yhtä yhteistä toimintamallia (esim. liitteiden käsittelyssä), vaan yo- ja amk-sektorit toimivat kuten nytkin on toimittu, toki sillä muutoksella, että hakukohteet ovat jatkossa samassa paikassa Opintopolku-palvelussa. Liitteiden tarkastus yo-sektorilla ennen valintaa ja amk-sektorilla myöhemmin, : kysymys tasavertaisuudesta heräsi vastuukäyttäjäseminaarissa, näin toimitaan kuitenkin jatkossakin. Asiakaspalveluryhmän 29.11.2012 kokouksessa pohdittiin mm. esteettömyyden ja sora-lainsäädännön yhteisiä ohjeistuksia, tarkasteltiin mitä toiminnallisuuksia on tulossa (liitepankkia ei tule, TOR on edelleen "musta laatikko"). Keväällä 2013 ryhmän ohjelmassa on raportin laatiminen (tulee sisältämään edellisten lisäksi myös oikaisumenettelystä ohjeistusta ja yhteishaun toimintamallien kehittämisestä suuntaviivoja), lisäksi OPH:n välittämiä käyttäjätason kysymyksiä voidaan tarvittaessa ksäitellä käsitellä (esim. manuaalinen hakutoivejärjestyksen muuttaminen, hakemuksen passivointi, henkilötunnuksettomien tuplahakemusten passivointi yms.).
    3. koulutustarjontatietovarannosta (JP Pihlajakoski)
      TIPTOP-hankkeessa on tavoitteena hyödyntä hyödyntää koulutustarjontatietovarantoon ja kk-korkeakoulujen valtakunnalliseen tietovarantoon tallennettua tietoa. Koulutustarjontatiedoista on tarkoitus saada esim. koulutuksen rakenne hyödynnettyä, tähän liittyen on jo tehty tiedonsiirtotestejä (OPH:lta saatu xml-skeema). Tiedonsiirtotesti on onnistunut OAMK:sta OPH:lle päin, ja seuraavaksi testataaan, että tieto saadaan OPH:n kannasta siirrettyä eteenpäin TIPTOP:n in suuntaan. Rajapintaa ei OPH:n suunnassa vielä ole TIPTOPin hyödyntämiseenhyödynnettäväksi, mutta OPH:n kanssa selvitellään asiaa.
      Santala: Vastuukäyttäjäseminaarissa kyseltiin paljon aiheeseen liittyen, mm. koulutustarjonnan tietokuvaukset ovat vielä auki. Onko määrittelyaikataulusta tietoa ja mitä haasteita luvassa?
      Pihlajakoski: Iteratiivisesti kehitetään OPH:ssa järjestelmääOPH tekee iteratiivista järjestelmäkehitystä, nyt TaY ja OAMK koettanut katsoa ovat katsoneet tietomassaa, testata testanneet ja ollut olleet OPH:n suuntaan yhteydessä TIPTOP:n puolesta. Määrittelyt ovat Google Docsissa koulutustarjontatietojen osalta, ja OPH:n kanssa yhteisiöä yhteisiä kokouksia on ollut aiheesta useampia.
      Mäki: Seuraavien kokouksien sisällöstä tulisi muistaa, että Tampereen työpajassa jätettiin pöydälle koulutustarjontatietojen tarkasteluatarkastelu. Tiedonsiirtomääritysluonnoksia on tarkasteltava ja kommentoitava Synergian puitteissa yhdessä, jotta ne saadaan julkaistua.
    4. tiedonsiirroista korkeakouluihin, opiskelijaksi ilmoittautuminen (Paula Merikko)

      Opiskelijaksi-ilmoittautumispalvelu ollut yksi korkeakouluvierailujen esittelyosuuden neljästä case-esimerkistä. Merikko jatkaa aiheen parissa tammikuussa ja käsitellään aihetta seuraavassa etäkokouksessaAiheeseen palataan seuraavassa ACP-kokouksessa.

    5. käyttötapausten katselmointi -työryhmästä
      Ryhmän kokoonpanon koko on ollut hyvä. Jos joku ryhmän jäsenistä haluaa erota, tai joku muu haluaa mukaan ryhmään, asiasta voi ilmoittautua ilmoittaa OPI-koordinaattorille, ja asiaa käsitellään sitten koska asia käsitellään ryhmän asettaneessa OPI-ohjausryhmässä.
    6. korkeakoulujen valtakunnallisesta tietovarannosta (Antti Mäki)
      1. Tiedonsiirtomääritykset: OPH:n ja VIRTA-projektin kesken on sovittu, että tehdään OPH:n palveluihin tuotaville tiedoille yhteiset tiedonsiirtomääritykset (xml). Muutoksia ei ole tulossa jo käsiteltyihin VIRTA-tiedonsiirtomäärityksiin, mutta laajennuksia on tunnistettu. Lisätietoja täältä. Ennen Projekti lähettää ennen seuraavaa työpajaa Synergialle Synergiaryhmälle tiedoksi eksaktit laajennukset.
      2. Koodistot: OPH:n toteuttama koodistopalvelu, sen kautta jatkossa voidaan toteuttaman koodistopalvelun kautta voidaan jatkossa hakea manuaallisesti tai rajapinnoilla toimialalla käytettävät koodistot ml. kk-korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon koodistot. Tietojen tietovarantoon siirtämiseen koodistopalvelua ei vielä tarvita, vaan koodistot ylläpidetään xml-määritysten apu-skeemassa nimeltä koodistot, jota taas myös xml-tarkastussovellukset kykenevät hyödyntämään.
        Tenhunen: Milloin OPH julkaisee tuotantokäyttöön koodistopalvelun? Ränninranta: Ensi kevään aikana, alkaa olla valmista, mutta julkaisukuntoon saaminen menee kevätpuolelle.
      3. Kk-Korkeakoulujen tietomalli: Tietomalliin julkaistu kolme tietomallia laajentavaa osiota; pätevyyskoodiston yhdistys opiskeluoikeuteen, kieliversiointi ja henkilö+maa-rooli (jatkossa useilla liitoksilla eikä vain kansalaisuuden kautta).
      4. Tietosuoja ja-turva: tarkistuslista luonnoksena tarkistuslistaluonnos on julkaistu projektin wikissä.
      5. Sivistysvaliokunnassa oli käsittelyssä viime viikolla CSC:n lausunnot. Valiokunta erityisen kiinnostunut siitä, kiinnostusta miten "opettajarekisteri" voitaisiin toteuttaa tietovarannon pohjalta.
  4. Korkeakoulujen tietomalli ja yhteentoimivuuden määritykset
    1. Kieliversiointityö (Antti Mäki)
      1. Ruotsinkieliset termit
        Työ on käynnistetty, ensimmäinen työpaja aiheesta on järjestetään 9.1. HY:llä. Valmistelutyötä tehdään Google Docsissa, maeriaalien materiaalien muokkausoikeuksia voi pyytää OPI-koordinaattorilta.
      2. Käsitteiden esiintymien nimien kieliversiointi, esim. opintosuorituksen nimi jne.
      3. Englanninkieliset termit
        Ruotsintamistyöryhmä näki tärkeäksi, että englanninkielinen termistötyökin on aloitettava Synergiaryhmässä. Sovittava miten edetään jatkossa työn osalta.
  5. Korkeakoulujen opintotietojen tietosuojan käytännesäännöt -ehdotuksen laatimistyön eteneminen (Paula Merikko)

    Tietosuojan käytännesääntöjen luominen etenee. Lakimiehet Anna Johansson (Aalto) ja Laura J. Karppinen (HY) ovat saaneet valmiiksi luonnoksen, joka sisältää seuraavat aihealueet: opiskelijarekisteritiedot ml. suostumukset, käyttö erityisiin tarkoituksiin, kuten tutkimukseen, opiskelijavalintatiedot sekä arkaluonteisten tietojen käsittely. Pekka Korhonen Metropoliasta on sovitusti kommentoinut luonnosta erityisesti amk-sektorin näkökulmasta, ja sitä on nyt käsitelty myös OHA-foorumin kokouksessa maanantaina. OHA-foorumien kommentoinnin pohjalta syntyvä versio lähtee kommenttikierrokselle korkeakouluihin tammikuussa, myös Synergiaryhmän s-postijakelulla. OPI-ohjausryhmä käsittelee työn etenemistä kokouksessaan 21. tammikuuta.
    Stigell: Onko pohjatyössä otettu huomioon TIPTOP-kulma; organisaatiorajat ylittävät palvelut ja eri ohjaustyyppien väliset asiat? Olisiko mahdollista viedä asia eteenpäin Synergian nimissä? Merikko: Laitan
    Koordinaattori lähettää jatkokysymykset tiedoksi lakimiehille, että ehtisi jo kommentoitavaan jotta ne ehtisivät jo kommentoitaksi lähetettävään versioon.

  6. Synergiaryhmän toiminta vuonna 2013
    1. Synergiaryhmän toimeksiannosta: "Laatia vuosittain suunnitelma toiminnastaan ja raportoida ohjausryhmälle työskentelyn edistymisestä" (Paula Merikko)
      1. Toimintakertomuksen 2012 laatiminen; raportointi ohjausryhmälle 21.1.2013 kokouksessa
        Santala: Hyvä koonti vuodesta. Miten asioita lähdetty käsittelemään eteenpäin, siitä ei kykene tekemään raportoimaan toimintakertomuksen rajoissa, eli toimintakertomus on hyvä näin. Laitetaan näin tiedoksi OPI-ohjausryhmälle.
      2. Toimintasuunnitelman 2013 laatiminen
        Santala: Lisätään valmistautuminen hankekauden jälkeiseen aikaan (toimintamallin kehittäminen, Synergiaryhmää vastaava porukka 2015 eteenpäin, miten toimitaanmiten toimii Synergiaryhmä vuonna 2015 ja eteenpäin). Tämäntyyppisenä toimintasuunnitelma antaa ryhmälle mahdollisuuksia käsitellä kesken vuoden nousevia asioitakin. Laitetaan näin tiedoksi OPI-ohjausryhmälle.
    2. Vuoden 2013 puheenjohtajiston valitseminen
      Ennakkoilmoittautuneet ehdokkaat puheenjohtajistoehdokkaat ovat Inka Paukku Aallosta ja Jukka Kohtanen VY:ltä. Muita ehdokkaita ei kokouksessa ilmoittautunut. Ehdokkaat esittäytyivät ryhmälle ja esittivät "vaaliliittonsa" eli Paukku puheenjohtajaksi ja Kohtanen varapuheenjohtajaksi. Ryhmä valitsi Paukun vuoden 2013 puheenjohtajaksi ja Kohtasen varapuheenjohtajaksi.
  7. Muut asiat
    Ei muita asioita.
  8. Ilmoitusasiat
    Ei ilmoitusasioita.
  9. Seuraavat kokoukset
    1. 22.-23.1.2013 työpaja Laurea Tikkurilassa
      1. Käsiteltävät teemat: aihe-ehdotukset.
        Työpajan teemoiksi valittiin koodistopalvelu, korkeakoulukortit/hankelistat ja koulutustarjonta. Vuoden 2013 työpajojen kellonajat ovat 9:30-16:30 ja 9:00-15:30.
        Teemat: koodistopalvelu, kk-kortit ja tarjonta.
    2. Kevään 2013 työpajat ja ACP-kokoukset; aikataulutus Doodle-kyselyn perusteella
      Järjestetäänkö keväällä 2 vai 3 työpajaa? Päätettiin järjestää Ryhmä päätti järjestää kevään 2013 aikana 3 työpajaa: ensimmäinen tammikuussa (23.-24.1.) Laureassa Vantaalla, toinen maaliskuun alussa (5-6.3.) Aalto-yliopistossa ja kolmas toukokuun lopussa (15-16.5.) OAMK:ssa.
      ACP-etäkokouksia järjestetään kevään aikana neljä: t 20.2., 21.3., 23.4. ja 6.6., aina klo 9:00-11:00.
  10. Kokouksen päätös
    Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 10:33.