Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

JOHDANTO

Turun yliopiston avoimen tutkimuksen politiikassa kuvataan tutkimusprosessin ja tutkimuksessa käytettyjen menetelmien avaamiseen liittyvät yliopistotasoiset periaatteet ja linjaukset. Politiikan toimenpideohjelmassa ohjataan ja säännellään käytännön toteutus.

...

Turun yliopiston avoimen tutkimuksen politiikan valmistelussa on hyödynnetty mm. opetus- ja kulttuuriministeriön Avoin Tiede ja Tutkimus (ATT) -hankkeen koulutustilaisuuksien ja Avoimen tieteen verkkokurssin antia, Euroopan komission EOSC-huipputapaamisen tallennetta ja esityksiä sekä EOSCpilot-hankkeen verkkosivuilleen tuottamaa materiaalia ja Euroopan komissiolle tuotettua raporttia avoimen tieteen vaikutuksista (2015) ja raporttia tutkijan uran arvioinnista ja avoimen tieteen kannusteista (2017). Politiikka on varhaisessa valmisteluvaiheessa avattu Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkoston (TUHA) Tutkimusprosessin avoimuus -työryhmän internetsivustolla avoimeen valmisteluun kansallisella tasolla. Avoimesta valmisteluprosessista on tiedotettu aktiivisesti yliopistoyhteisölle eri viestintäkanavien kautta.

Turun yliopiston avoimen tutkimuksen politiikka koostuu kahdesta osasta:

1) politiikkaosiosta, johon on kirjattu tutkimuksen avoimuutta koskevat linjaukset; ja

2) toimenpideohjelmasta, jossa on kuvattu politiikkalinjausten käytännön toimet, vastuuyksiköt ja toimien seuranta.

Johtavina teemoina avoimen tutkimuksen politiikassa on

1) läpi tutkimusprosessin kulkeva avoimuus, yhteistyö ja vaikuttavuus,

...

3) avoimen tutkimuksen edellytyksiin liittyvä kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen ja avoimen tieteen tukeminen.

Politiikan tavoitteena on kannustaa tutkijoita avaamaan

1) tutkimuksessa käytetyt ja kehitetyt tutkimusmenetelmät, standardit ja teknologiat,

...

Termillä kansalaistiede viitataan Euroopan komission (2018) tavoin kansalaisten osallistumiseen tieteen tekemiseen esimerkiksi tuottamalla tutkimusaineistoa. Termillä viitataan lisäksi julkaisujen, tutkimusaineistojen ja tutkimusprosessin avaamisen kautta mahdollistuvaan tieteen parempaan ymmärtämykseen kansalaisten keskuudessa sekä tutkijoiden kanssa käytävään avoimeen keskusteluun ja päätöksentekoon osallistumiseen. (Euroopan komissio 2018.) Kansalaisten osallistuminen tieteen tekemiseen toteutetaan suunnitellusti tavalla, joka ei heikennä tutkimuksen laatua.

AVOIN TUTKIMUS, YHTEISTYÖ JA VAIKUTTAVUUS

1. Tutkimusprosessin avaaminen lisää tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta, edistää yhteistyötä ja ennen kaikkea tutkimuksen läpinäkyvyyttä. Tutkija tai tutkimusryhmä päättää avoimuuden asteen ja avaamisen vaiheen. Tutkija tai tutkimusryhmä avaa tutkimusprosessia mahdollisimman aikaisessa tutkimuksen toteutuksen vaiheessa ja tutkimusta ajatellen sopivalla tavalla. Tutkimusprosessin avaaminen kuuluu avoimen tieteen periaatteisiin.  

...

3. Tutkimustuotosten tekijät tulee aina mainita hyvän tieteellisen käytännön ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan suositusten (TENK 2018) mukaisesti lähteenä.

TUTKIMUKSEN AVOIMUUS TOTEUTUU HARKITEN

4. Tutkija avaa tutkimusta strategisesti ja suunnitelmallisesti hyväksi koettujen tieteenalakohtaisten käytäntöjen pohjalta avoimen tutkimuksen käytäntöjä laventaen ja kehittäen. Avoimen tutkimuksen suunnitelmassa esitetään keskeiset tiedot tutkimusaineistosta ja sen hallinnasta yliopiston datapolitiikan mukaisen aineistonhallintasuunnitelman edellyttämällä tavalla. Suunnitelmassa esitetään lisäksi muiden tutkimustuotosten hallinta ja avaaminen sekä tutkimuksen toistettavuuden ja luotettavuuden kannalta riittävä dokumentointi. Viestimällä tutkimuksesta suunnitellusti eri vaiheissa voidaan saada aikaan uutta yhteistyötä.

...

6. Jokainen yliopistolainen on velvollinen noudattamaan lainsäädäntöä, hyvää tieteellistä käytäntöä, tutkimuseettisiä ohjeita sekä yliopiston ohjeita ja määräyksiä tutkimusprosessia ja tutkimusmenetelmiä avatessaan.

YLIOPISTO TUKEE AVOIMEN TUTKIMUKSEN EDELLYTYKSIÄ

7. Avoimen tutkimuksen odotukset ja edellytykset tekevät uusista teknologioista ja tukipalveluista sekä näihin liittyvästä osaamisesta välttämättömiä. Tutkijoille ja tutkimusryhmille kehitetään avoimen tutkimuksen kokonaisarkkitehtuuria yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa ottaen huomioon myös näiden tarjoamat palvelut ja infrastruktuurit.

8. Avoimen tieteen taidot ovat erottamaton osa tutkijoiden koulutusta ja urakehitystä. Avoimen tieteen osaamisen kehittymistä tuetaan koulutuksella ja perehdytyksellä, jossa otetaan huomioon tutkimuksen koko elinkaaren avoimuus. 

AVOIN TUTKIMUS JA TUTKIJAN URAN ARVIOINTI

9. Avoimen tieteen edistäminen ja kaikki avoimet tutkimustuotokset ovat osa akateemista ansioitumista.Tutkija voi ansioitua edistämällä avointa tiedettä monin eri tavoin tutkimuksen eri vaiheissa.

...