Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  1. Onko ajatus että loppukäyttäjät suoraan käyttävät palvelua, vai tätä kautta voisi siirtää jotain kk:n omiin tietovarastoihin? 

    Korkeakoulujen tietovarastopalvelu tarjoaisi korkeakoululle oman tietovaraston, BI-työkalut ja normalisoidun tietomallin raportointiin. Pyrkimyksenä olisi, että palvelun sisältämän tietomallin rakenne olisi samanlainen kaikille korkeakouluille, mikä mahdollistaisi jatkossa merkittävät synergiaedut esimerkiksi erilaisten analytiikkasovelluksien kehittämisessä ja käyttöönotossa. Loppuraportoinnin toteutus ei sisältyisi itse palveluun, vaan se voitaisiin toteuttaa joko korkeakoulun omasta toimesta tai hankkimalla sitä lisäpalveluna esimerkiksi osana kehitteillä olevaa Alasin-analytiikkapalvelua. Tiedonsiirtoa tietovarastosta toiseen ei ole alustavassa suunnitelmassa pohdittu, sillä lähtökohtana siinä on korkeakoulun tarve tietovarastolle vahvistamaan tiedon hyödyntämistä ja strategista johtamista.

  2. Minkälainen tuki ajateltu yksilöllisille raporteille. Tarvitaanko kk:ssa asiantuntijat, vai tukeeko CSC?

Korkeakoulut voivat aloittaa raportoinnin tuottamisen tietovaraston tietomallista, jolloin siinä olisi mahdollista hyödyntää korkeakoulujen omaa asiantuntijaosaamista tai korkeakoulu voisi hankkia sitä lisäpalveluna esimerkiksi osana Alasin-analytiikkapalvelua. Raportoinnin toteutus ei olisi sidoksissa tiettyyn menetelmään tai teknologiaan.

Toteutuessaan palvelu tukisi korkeakoulujen operatiivisten tietojärjestelmien laajamittaista hyödyntämistä, tarjoaisi synergiaetua esimerkiksi analytiikan ja raportoinnin kehittämiseen, ja vahvistaisi siten korkeakoulujen tiedolla johtamista. Korkeakoulujen yhteinen tietovarastopalvelu tuottaisi myös synergiaetua ympäristön pystytys, ylläpito- ja kehityskulujen kattamiseen.



  • Jutta Virolainen (CSC): alustettu DIAKin idean pohjalta. AMK- tietovaraston kehittäminen. Korkeakoulujen  tiedolla johtamisen ekosysteemi -konseptikuvan esittely. Tukisi korkeakoulujen tiedolla johtamista. Tarkemman tason konseptikuva 'alustava luonnos korkeakoulujen tietovarastopalvelusta'.
  • Asiantuntija Timo Leinonen (CSC), tarkennuksena tietovarantopalvelusta: ajatuksena että varsinaisessa tietovarannossa (DW) tietomalli, jota tarjotaan kaikille korkeakouluille. Tieto pääosin Peppi-palvelusta, operativiisesti yhdenmukaista. Tietomalli olisi palvelun piirissä, pysyisi kaikille korkeakouluille samanlaisena. Raportointi, vakioraportointi sekä tietovaraston esityskerros pitäisi sisällään datamartit, jotka korkeakoulujen omassa käytössä - eli loppuraportoinnin muoto ja ulkonanäkö KK:n itse päätettävissä. Kun kaikilla KK:lla sama tietomalli, niin edistynyt analytiikka ja AI paremmin saavutettavissa ja kohtuuhintaisia analytiikkapalveluita - vaatii suuren tilaajamäärän. Yhden korkeakoulujen tarpeisiin tehty tietomallin kopiointi muille yksinkertaisia. Synergiamallilla yhden asiakkaan kustannukset alas.
  • Mäki: DIAK päättänyt alkuviikosta edetä omalla kaistalla, sillä esitetyt kustannusarviot liian korkeita. Yhteisenä panostuksena kannattava.
  • Ajatusena kannattaa tutkia, viime talvelta kokemuksena, yritetty hyödyntää HH.ssa metropolian tietoratkaisua, mutta osoittautnut mahdottomaksi vaikka puitteet muutoin lähes samat. Pienet erot toiminnassa ja raportoinnissa tekevät yhteensopivuuden mahdottomaksia. Tietomallin olisi oltava kaikkien tarpeiden mahdollistava.
  • Seesto: tarvitaan myös talous mukaan tiedolla johtamisen ekosysteemiin. Tarvitaan valmiita ja kk:n itse tuottamia raportteja. Pepin korvaaminen myös muilla. Tapa saatava ensisijaisesti harminisoitua.
  • Tore: Komppaa, syytä tehdä yhteistyötä vaikka tarpeet eroaa. Huomenna DL antaa palutetta Alasimen testiversiosta palautetta.
  • Vastaanko kysymyksen esittäjille sähköpostilla? Vastataan yhteisesti tiketille.

...