Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Tieteellistä vaikuttavuutta kuvaavat indikaatorit perustuvat pääasiallisesti julkaisujen saamiin viittausmääriin.  Julkaisujen saama viittausmäärä, julkaisujoukon viittausten keskiarvo ja h-indeksi ovat esimerkkejä vaikuttavuusindikaattoreistaviittausvaikuttavuusindikaattoreista. Tieteenalojen väliset erot viittauskäytännöissä ja , julkaisujen ikä ja julkaisutyyppi on pyritty ottamaan huomioon normalisoiduissa vaikuttavuusindikaattoreissaviittausvaikuttavuusindikaattoreissa

Table of Contents


...

Viittausten lukumäärä

Julkaisuun tehtyjen viittausten määrä kertoo siitäkuvastaa sitä, kuinka paljon sitä on hyödynnetty ilmestymisensä jälkeen tehdyssä tutkimuksessa. Viittausten voidaan ajatella kertovan julkaisussa esitetyn tutkimuksen hyödyllisyydestä tiedeyhteisölle, ja siten sen tieteellisestä vaikuttavuudesta.   Lue vaikuttavuudesta. Vaikuttavuus on kuitenkin käsitteenä laaja ja se voi ilmetä monin eri tavoin, joten käytämme tässä oppaassa käsitettä viittausvaikuttavuus.  Lue lisää viittausten lukumäärästä vaikuttavuuden indikaattorina luvusta Viittaukset Viittaukset.

Vastuullinen käyttö 

  • ota Ota huomioon tieteenalojen erilaiset julkaisu- ja viittauskäytännöt ja julkaisujen ilmestymisajankohta.
  • Viittausmäärä on riippuvainen käytetystä tietokannasta. Eri tieteenalojen julkaisujen kattavuus eri viittaustietokannoissa voi vaihdella paljon. 
  • Katso myös vastuullisuuden arvioimiseen liittyvät kysymykset Indikaattoreita-sivulta.


...

Keskimääräinen viittausmäärä

Viittausten keskiarvo voidaan laskea erilaisille julkaisujoukoille. Keskiarvoja käytetään mm. normalisoiduissa indikaattoreissa. Haasteita keskiarvon käytölle aiheuttavat vinot viittausjakaumat, jolloin keskiarvo ei välttämättä ole kuvaava indikaattori.

Vastuullinen käyttö

  • ota Ota huomioon tieteenalojen erilaiset julkaisu- ja viittauskäytännöt ja julkaisujen ilmestymisajankohta.
  • Viittausmäärä on riippuvainen käytetystä tietokannasta. Eri tieteenalojen julkaisujen kattavuus eri viittaustietokannoissa voi vaihdella paljon.
  • tutki kuinka Tutki kuinka hyvin keskiarvo kuvaa aineistoasi. Keskiarvo ei useinkaan kuvaa viittausten jakautumista, koska viittausjakaumat ovat tavallisesti voimakkaasti vinoja, jolloin keskiarvo ja mediaani eroavat usein toisistaan paljon.
  • yksittäiset Yksittäiset paljon viittauksia saaneet julkaisut voivat vaikuttaa keskiarvoon huomattavasti. Näitä julkaisuja esiintyy usein.
  • Katso myös vastuullisuuden arvioimiseen liittyvät kysymykset Indikaattoreita-sivulta.


...

Normalisoidut indikaattorit

Normalisoiduilla indikaattoreilla tarkoitetaan indikaattoreita, joiden laskennassa on pyritty huomioimaan julkaisun tieteenala, ikä  ja julkaisutyyppi.  Normalisoinnissa keskeistä on julkaisun tieteenalan määrittely. Julkaisut luokitellaan tietokannoissa erilaisiin tieteenalaluokituksiin erilaisin perustein ja menetelmin. Monissa kansainvälisissä tietokannoissa käytetään julkaisusarjojen tieteenalaluokitukseen perustuvaa luokitusta. Tällöin julkaisusarjassa (esim. lehdessä) ilmestynyt julkaisu (esim. tieteellinen artikkeli) luokitetaan katsotaan kuuluvaksi samaan luokkaan kuin mihin julkaisusarja kuuluu. Lue lisää tieteenalaluokituksista luvusta Lisätietoa tieteenalaluokituksista on saatavilla luvusta Tieteenalojen välisiä eroja. 

Tietokannassa saman ikäisten, samaa tieteenalaa ja samaa julkaisutyyppiä edustavien julkaisujen saamista viittausmääristä muodostetaan viittausjakauma ja lasketaan keskiarvo. Normalisointi toteutetaan näiden viittausjakaumien ja keskiarvojen avulla. Tieteenalanormalisoiduilla indikaattoreilla pyritään mahdollistamaan eri alojen julkaisujen vertailu. Alla esitellään erilaisia tieteenalanormalisoituja indikaattoreita.

Tieteenalanormalisoidut Top x% -indikaattorit

Tieteenalanormalisoidut Top x%-indikaattorit perustuvat tietokannan tieteenalakohtaisiin viittausjakaumiin. Top x% -indikaattorit ilmaisevat, kuinka suuri suhteellinen osuus tarkasteltavasta julkaisujoukosta kuuluu saman tieteenalan, julkaisuvuoden ja -tyypin viitatuimpaan x prosenttiin.  Niitä Niitä käytetään korkean vaikuttavuuden viittausvaikuttavuuden indikaattoreina, esimerkiksi Top 10% - ja Top x% 1%-indikaattorit osuudet kertovat korkeaan (10%) että huippuvaikuttavuuteen (1%) yltävien julkaisujen suhteellisesta määrästä julkaisujoukossa. 

Top x% -indeksit

Top x%-indeksit perustuvat tietokannan tieteenalakohtaisiin viittausjakaumiin. Esimerkiksi Top 1% -indeksin ykkösen ylittävä arvo tarkoittaa, että tarkasteltavan joukon julkaisuista enemmän kuin 1% kuuluu oman tieteenalansa viitatuimman 1% joukkoon. 

...

  • Muodostetaan viittausjakauma: Tieteenalalla y Y on  ilmestynyt 25000 julkaisua vuonna 2014. Viittausjakaumassa Top 10%:iin kuuluu siis 2500 julkaisua.
  • Tarkasteltava julkaisujoukko: Samalla tieteenalalla toimii tiedekunta xZ. Tiedekunnan tutkijat ovat julkaisseet vuonna 2014 500 julkaisua. Julkaisusta 100 kuuluu edellämainitun viittausjakauman top 10%:iin. Tilastollisesti odotusarvo tiedekunnan top 10%:ssä olevien julkaisuiden määrälle on 50 eli 10% tiedekunnan julkaisuista.
  • Top 10% indeksin laskeminen: Top 10% indeksi lasketaan jakamalla laitoksen top 10% kuuluvien julkaisuiden lukumäärä odotusarvolla eli 100/50=2.
  • huomioi että esimerkki on yksinkertainen, todellisuudessa julkaisut kuuluvat eri tieteenaloille ja ovat ilmestyneet eri vuosina -  tarkasteltavia julkaisuja verrataan siis moneen viittausjakaumaan.  Lisäksi Top x% -luokka sisältää harvoin juuri täsmäälleen täsmälleen x% julkaisuista. Esimerkiksi Top10% , esimerkiksi Top 10% -luokka sisältää  tuskin koskaan täsmälleen 10 % julkaisuista. Tämä johtuu siitä että viittausmäärä on diskreetti muuttuja - se saa vain kokonaislukuarvoja.

Top x% -osuudet

Top x%-osuudet perustuvat tietokannan tieteenalakohtaisiin viittausjakaumiin. Topx% Top x% -osuus ilmaisee, kuinka suuri %-osuus tarkasteltavasta julkaisujoukosta kuuluu saman tieteenalan, julkaisuvuoden ja -tyypin viitatuimpaan x prosenttiin.  Esimerkiksi mikäli julkaisujen Top1% Top 1% -osuus on enemmän kuin 1% 2% tarkoittaa se, että tarkasteltavan joukon julkaisuista enemmän kuin 1% 2% kuuluu oman tieteenalansa viitatuimman 1% joukkoon. 

Esimerkki kuinka Top 10% -osuus  lasketaan

  • Muodostetaan viittausjakauma: Tieteenalalla y on  Y on ilmestynyt 25000 julkaisua vuonna 2014. Viittausjakaumassa Top 10%:iin kuuluu siis 2500 julkaisua.
  • Tarkasteltava julkaisujoukko: Samalla tieteenalalla toimii tiedekunta xZ. Tiedekunnan tutkijat ovat julkaisseet vuonna 2014 500 julkaisua. Julkaisuista 100 kuuluu edellämainitun viittausjakauman top Top 10%:iin.
  • Top 10% osuuden laskeminen:  lasketaan tiedekunnan top Top 10% kuuluvien julkaisuiden prosenttiosuus kaikista tiedekunnan julkaisuista: 100/500 *100%=20%
  • huomioi että esimerkki on yksinkertainen, todellisuudessa julkaisut kuuluvat eri tieteenaloille ja ovat ilmestyneet eri vuosina -  tarkasteltavia julkaisuja verrataan siis moneen viittausjakaumaan. Lisäksi Top x% -luokka sisältää harvoin juuri täsmälleen x% julkaisuista. Esimerkiksi Top10% , esimerkiksi Top 10% -luokka sisältää  tuskin koskaan täsmälleen 10 % julkaisuista. Tämä johtuu siitä että viittausmäärä on diskreetti muuttuja - se saa vain kokonaislukuarvoja.

Top x% -julkaisut

Essential Science Indicator - ja Web of Science -tietokannan Highly Cited Papers- ja Hot Papers-merkinnät ovat yksi versio Top x%-indikaattoreista.  Ne perustuvat julkaisujen tieteenalakohtaisiin viittausjakaumiin.  Highly Cited Papers- ja Hot papers- statuksen saavat julkaisut, jotka ylittävät tietokannassa määritellyt viittausten raja-arvot. 

...

Hot Papers merkinnän saavat julkaisut, jotka ovat korkeintaan kaksi vuotta vanhoja ja jotka ylittävät top Top 0,1% raja-arvon samalla alalla samana päivityskertana tietokantaan lisättyjen julkaisujen viittausjakaumassa. Päivitykset tehdään kahden kuukauden välein. Viittauksia laskettaessa otetaan huomioon ainoastaan viimeisimmässä päivityksessä lisättyjen julkaisujen tekemät viittaukset.

Vastuullinen käyttö

Top x% -indikaattorit pyrkivät ottamaan huomioon tieteenalojen väliset erot julkaisu- ja viittauskäytännöissä ja julkaisuajankohdan.  Ne eivät ole herkkiä yksittäisille erittäin paljon viitatuille julkaisuille.

Ota huomioon, että

  • indikaattorit tarkastelevat arvottavat vain pientä osaa pienen osan julkaisuista, muut julkaisut jätetään huomiotta.
  • rajanveto tiettyyn prosenttiin on mielivaltainen, Top1% Top 1% ja Top10% Top 10% sijasta voisimme yhtä hyvin tarkastella Top5%  Top 5%  ja Top15%Top 15%.
  • perustuvat tieteenalaluoksiintieteenalaluokituksiin, jotka eivät ole ongelmattomia . Lue lisää luvusta(lisätietoja kohdasta Tieteenalaluokitukset).
  • verrattain tuoreiden julkaisujen (alle 5 vuotta vanhat julkaisut) Top x%-indikaattoreita tarkasteltaessa on huomioitava, että joillain aloilla viittauskertymät ovat pieniä, tällöin . Tällöin mielekästä jakaumaa, jonka perusteella Topx%Top x%-indikaattori voitaisiin laskea ei vielä ole olemassa. 
  • eri julkaisutyyppeihin kertyy viittauksia eri tavoin, esimerkiksi konferessijulkaisu voi päästä mukaan Top x% julkaisuihin huomattavasti pienemmällä viittausmäärällä kuin lehtiartikkeli.
  • tutustu myös vastuullisuuden arvioimiseen liittyviin kysymyksiin Indikaattoreita-sivulta.


Tieteenalanormalisoidut viittausindikaattorit

Tieteenalanormalisoidut viittausindikaattorit kertovat julkaisujoukon vaikuttavuudesta tieteenalallaan. viittausvaikuttavuudesta tieteenaloillaan. Tieteenalanormalisoiduilla indikaattoreilla pyritään mahdollistamaan eri alojen julkaisujen viittausvaikuttavuuden vertailu.

Nämä indikaattorit kuvaavat julkaisun tai julkaisujoukon saaman viittausmäärän suhdetta samalla tutkimusalalla, samana vuonna ilmestyneiden samaa julkaisutyyppiä olevien julkaisujen viittausten keskiarvoon.  Keskimääräistä viittausvaikutusta viittausvaikuttavuutta vastaava arvo on 1. Sen alittavat arvot kertovat keskimääräistä pienemmästä viittausmäärästä ja sen ylittävät keskimääräistä suuremmasta viittausmäärästä. Kun yksikkö saa esimerkiksi arvon 1,78. merkitsee se 78 prosenttia maailman keskiarvoa suurempaa viittausmäärää.

...

Esimerkki 2. Kun lasketaan normalisoitua viittausindeksiä julkaisujoukolle, yksittäisten julkaisujen viittausindeksit täytyy yhdistää. Lasketaan tieteenalanormalisoitu viittausindeksi kolmen julkaisun joukolle.

Julkaisuartikkelin saamat viittauksetsamanlaisten artikkelien
viittausten keskiarvo
julkaisun
Artikkelin viittausindeksi
1.151215/12= 1, 25
2.10085100/85=1,17
3.603060/30=2
Julkaisujoukon viittausindeksi

...

on  (1,25+1,17+2)

...

/3 = 1,

...

47 = 1,

...

5


Vastuullinen käyttö

Tieteenalanormalisoidut viittausindikaattorit pyrkivät ottamaan huomioon tieteenalojen väliset erot julkaisu- ja viittauskäytännöissä ja julkaisuajankohdan.  

...

  • perustuvat keskiarvoihin, jolloin yksittäiset paljon viittauksia saaneet julkaisut voivat vaikuttaa indikaattorin arvoon huomattavasti. 
  • verrattain tuoreiden julkaisujen  tarkasteltaessa on huomioitava, että joillain aloilla viittauskertymät ovat pieniä, jolloin pienet muutokset viittausmäärissä johtavat suuriin muutoksiin indikaattorin arvossa. 
  • perustuvat tieteenalaluoksiintieteenalaluokituksiin, jotka eivät ole ongelmattomia . Lue lisää luvusta(lisätietoja kappaleesta Tieteenalaluokitukset)
  • katso myös vastuullisuuden arvioimiseen liittyvät kysymykset Indikaattoreita-sivulta

Normalisoitujen indikaattoreiden toteutuksia tietokannoissa ja muissa lähteissä


Topx%
Top x% indeksitTietokanta
(
/lähde
)Menetelmän kuvaus 
Huomioita menetelmästäLinkki menetelmän kuvaukseen
PP(
topx%
top x%)Leiden ranking
https://www.leidenranking.com/information/indicators#size-independent


Indicators -The CWTS Leiden Ranking 2021

top 10-indeksiTieteen tila

Bibliometrisiin analyyseihin liittyviä käsitteitä 


Concepts related to bibliometric analyses 

 Scroll down the page for version in english.

Top x%
Topx%
osuudet


% Documents in Top 1%
% Documents in Top 10%

InCites
https://clarivate.libguides.com/incites_ba/understanding-indicator


Katso InCites: Understanding the Metricss välilehti Percentiles
Myös:

https://incites-help-clarivate-com.libproxy.helsinki.fi/Content/Indicators-Handbook/ih-impact-indicators.htm

Outputs in Top Citation Percentiles

SciVal

Documents in Top 1% and 10%

Outputs in Top Citation Percentiles

SciVal

Tieteenalanormalisoimaton Outputs in Top Citation Percentile - indikaattori perustuu viittauksiin.

Tieteenalanormalisoitu Outputs in Top Citation Percentile määritetään julkaisujen FWCI-arvojen perusteella. FWCI-arvojen viittausikkunan pituus on julkaisuvuosi ja tätä seuraavat kolme täyttä vuotta.

katso SciVal Metric: Outputs in Top Citation Percentiles

https://service.elsevier.com/app/answers/detail/a_id/28193/supporthub/scival/p/10961/

Yrjö Leino & Marianne Gauffriaun.  Guest Post: Understanding SciVal’s calculation of field-weighted percentile indicators – The

Bibliomagician (wordpress.com)Top%

Bibliomagician 


Top % julkaisut


Highly cited papersEssential Science Indicators, 
Web of Science, InCites
https://webofscience.help.clarivate.com/en-us/Content/esi-highly-cited-papers.html
http://esi.help.clarivate.com/Content/highly-cited-thresholds.htm


Essential Science Indicators - Highly Cited Papers
Highly Cited Thresholds

Hot papers

Essential Science Indicators,
Web of Science, InCites.

http://esi.help.clarivate.com/Content/hot-paper-thresholds.htm


Hot Paper Thresholds

Normalisoidut viittausindikaattoritTietokanta
CNCI  


Category Normalized Citation Impact (CNCI) 
InCites
https://clarivate.libguides.com/incites_ba/understanding-indicators


InCites: Understanding the Metrics
See tab "Normalized"

FWCI MNCS
Field-Weighted Citation Impact (FWCI)
SciVal
https://www.elsevier.com/research-intelligence/resource-library/research-metrics-guidebook

FWCI-arvojen viittausikkunan pituus on julkaisuvuosi ja tätä seuraavat kolme täyttä vuotta.

Research Metrics Guidebook
Mean Normalized Citation Score (MNCS)
Leiden ranking
https://www.leidenranking.com/information/indicators#size-independent

Indicators The CWTS Leiden Ranking 2021
The Field Citation Ratio (FCR) Dimensions
https://dimensions.freshdesk.com/support/solutions/articles/23000018848-what-is-the-fcr-how-is-it-calculated-

h-indeksi 

h-indeksi, jota kutsutaan myös Hirsch-indeksiksi, on yksi tunnetuimmista bibliometrisista indikaattoreista. Sen kehitti Jorge E. Hirsch vuonna 2005 [https://doi.org/10.1073/pnas.0507655102].  


What is the FCR?
Co-citation Percentile Rank (CPR)JYUcite
JYUcite: What is CPR?

...

H-indeksi 

Yksi tunnetuimmista bibliometrisistä indikaattoreista on h-indeksi, jota kutsutaan myös Hirsch-indeksiksi. Sen kehitti Jorge E. Hirsch vuonna 2005. Lue lisää alkuperäisestä artikkelista. 

Tutkijan h-indeksi määritellään seuraavasti: tutkijan h-indeksin arvo on h, jh-indeksi määritellään seuraavasti: tutkijan h-indeksin arvo on h, jos h kappaletta hänen julkaisuistaan ovat jokainen saaneet vähintään h viittausta ja loput julkaisut ovat saaneet korkeintaan h viittausta.

Esimerkki.
Tutkijan h-indeksin arvo 10 tarkoittaa, että tutkijalla on 10 julkaisua, joihin kaikkiin on viitattu vähintään 10 kertaa. Hänen  mahdollisiin muihin julkaisuihinsa on viitattu korkeintaan kymmenen kertaa tai ei lainkaanindeksin arvo 10 tarkoittaa, että tutkijalla on 10 julkaisua, joihin kaikkiin on viitattu vähintään 10 kertaa. Hänen  mahdollisiin muihin julkaisuihinsa on viitattu korkeintaan kymmenen kertaa tai ei lainkaan.
 

Esimerkki. 

Tutkijoiden h-indeksin arvo voi olla sama vaikka tutkijoiden julkaisuprofiilit heidän julkaisuprofiilinsa (julkaisuidensa määrä ja niiden saamien viittausten määrä) poikkeaisivat toisistaan paljon.  

  • Tutkija 1 on julkaissut viisi artikkelia joihin on viitattu seuraavasti: 9,9,7,6,5 
  • Tutkija 2 on julkaissut 11 artikkelia, joihin on viitattu seuraavasti: 200, 150, 99, 70, 5, 4,4,3,2,1,1 
  • Kummankin tutkijan h-indeksin arvo on 5 

Vastuullinen käyttö

  • ota Ota huomioon tieteenalojen erilaiset julkaisu- ja viittauskäytännöt ja julkaisujen ilmestymisajankohta.
  • hH-indeksi on riippuvainen käytetystä tietokannasta. Eri tieteenalojen julkaisujen kattavuus eri viittaustietokannoissa voi vaihdella paljon.
  • hH-indeksi on riippuvainen julkaisujen määrästä. h-indeksi ei voi olla suurempi kuin julkaisujen lukumäärä. Esim. Jos tutkija on julkaissut 10 julkaisua, h-indeksin maksimiarvo on 10 vaikka kaikkiin kyseisen tutkijan julkaisuihin olisi viitattu satoja kertoja.  
  • hH-indeksi on kumuloituva mittari, se ei voi pienentyä. Se voidaan määritellä myös lyhyemmälle tarkastelujaksolle (esim. 5 vuotta) kuin koko uralle. 
  • Julkaisujen tekijöiden lukumäärää lukumäärä vaikuttaa h-indeksiin. Se suosii aloja, joissa on suuret tutkimusryhmät ja tutkijoilla siten paljon julkaisuja. 
  • hH-indeksissä ei huomioida kirjoittajien roolia julkaisussa. Keskeinen rooli kirjoitustyössä ja muut roolit vaikuttavat yhtä paljon. 
  • Tutkijan uran pituutta pituus vaikuttaa h-indeksiin. Pidempään julkaisseella tutkijalla on aloittelevaa tutkijaa suurempi todennäköisyys saada korkea h-indeksi, koska hänellä on ollut enemmän aikaa julkaista ja julkaisuilla on ollut enemmän aikaa saada viittauksia. 
  • hH-indeksissä ei huomioida milloin tekijä on julkaissut tai onko hän lopettanut julkaisemisen. Lopettamisen jälkeen h-indeksi voi jatkaa kasvuaan viittausten kertymisen myötamyötä.
  • tutkijan Tutkijan merkittäviä yksittäisiä julkaisuja ei tule esille h-indeksissä

...

  • Katso myös vastuullisuuden arvioimiseen liittyvät kysymykset Indikaattoreita-sivulta.

H-indeksin toteutuksia tietokannoissa

TietokantaMenetelmän kuvausHuomioitavaa
Web of Science

The h-index value is based on a list of publications ranked in descending order by the Times Cited count. An index of h means that there are h papers that have each been cited at least h times. Lue lisää Web of Science: h-index information

Web of Science

Scopus

A scientist has an index h if h of his/her Np papers has at least h citations each, and the other (Np h) papers have no more than h citations each. https://blog.scopus.com//posts/the-scopus-Lue lisää The Scopus h-index-what-s-it-all-about-part-i, what’s it all about?

Google Scholar

The h-index of a publication is the largest number h such that at least h articles in that publication were cited at least h times each. For example, a publication with five articles cited by, respectively, 17, 9, 6, 3, and 2, has the h-index of 3.

https://scholar.google.com/intl/en/scholar/metrics.html#metrics

Google Scholar sisältää myös seuraavat muunnelmat: h5-, h5-core ja 5-median

Lue lisää Google Scholar metrics