Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Alustus: Pienen organisaation haaste ja toive: ulkopuolista apua saataville. Normaalisti Ulkopuolisen konsultaatiotyön tilaamisessa on aina kynnys, mutta korkeakoulujen ja CSCn välinen kahdensuuntainen puitesopimus mahdollistaa kevyemmän sopimisen.

Käsitelty idea sisältää kaksi asiakokonaisuutta:

1) Asiakokonaisuus1: palveluaihiosta - kiinnostava korkeakoulujen näkökulmasta

2) Asiakokonaisuus2: miten tällaisia ratkaisuja kehitetään ja tuotteistetaan

Tunnistettiin ideaan liityvän kaksi puolta, varsinainen palveluaihio sekä yleisempi pohdinta siitä, miten ratkaisuja kehitetäisiin ja tuotteistettaisiin.

Palveluaihion esimerkkinä käytettiin Esimerkkinä käytetty alumnien tietojen hallintaa ja täydentämistä . Ehdotettu CSC:n toteuttavan tuotteen, toteutettavia kyselyjä varten sekä tulosten vertailun mahdollistavaa raportointia suhteessa muihin korkeakouluihin. Idean esittäjä tiedusteli, voisiko CSC toteuttaa palvelun joka ratkaisisi tämän useampia korkeakouluja koskevan palvelutarpeen. Toteutettuna laajalle joukolle saavutettaisiin kustannussäästöjä. Tällaisten yksittäisten palvelujen ostossa voitaisiin hyödyntää puitesopimusta ja toteuttaa ketterää palvelunhankintaa. 

Todettiin, että opetushallinnon vaikuttavuustietopalvelun Arvon ohessa on tehty CSC ARVOn tiimi toteuttaa esimerkkinä käytettyjen tietojen rikastamista Tampereen yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun uraseurantoja varten. Palvelutuotantomallin laajennus tuodaan keskusteluun AAPA-FUCIO työvaliokuntien yhteiskokouksessa 13.11.

Todettiin, että täydennetään idealle tietoa uraseurantaan liittyvästä jo tehtävästä työstä. CSC pohtii voisiko ottaa asian omalle palvelukehityskaistalle esiselvitykseen ja palataan asiaan Ideatoimikunnassa tämän jälkeen.

...

Ideatoimikunnalle esitetty tiivistetty raportti: Yhteenveto - ideamuotoilu TiedonhL.pptx

Walter Rydman esitteli loppuraporttia:

Loppuraportin esittely:

Rajallinen työskentelyaika asetti haasteita asian käsittelylle sekä fasilitaattorille että osallistujille. Eri näkökulmia aiheen Asian käsittely ei ollut helppoa fasilitaattorille eikä osallistujille rajallisen työskentelyajan puitteissa; eri näkökulmia aiheeseen lähestymiseen oli useita ja esiin nostettiin niin yksityiskohtaisia asioita kuin yleisempiä kokonaisuuksia. Työryhmäkeskustelussa todettiin myös, että lain vaatimukset opetusta ja tutkimusta liittyen koskien saattavat erota keskenään.

Tärkeitä keskeisiä nosteita loppuraportista:

  • Lähitulevaisuuden tehtävät (Walterin esityksestä) ......
  • JY: 5 toimenpiteen listatiivistys .....

Kaikki ideamuotoilun materiaali löytyy työryhmän työskentelysivulla https://wiki.eduuni.fi/x/ioILBw

Keskustelu:

todennut, että asianhallinnan minimivaatimusten merkitys korostui, kun taas OHA-forumia kiinnostaa isommat kokonaisuudet, jotka nostettiin lain valmisteluun.

Raportissa tunnistettiin konkreettisia ehdotuksia tarvittavista tehtävistä ja toimista sekä jatkotarpeita selvityksille:

  • Tarvittavat tehtävät ja toimenpiteet:
    • Tunnistetaan yhdessä tiedonhallintalain asettamat vaatimukset korkeakouluille.

    • Kuvataan yhdessä miten jokainen vaatimus vaikuttaa yleisesti korkeakoulun toimintaan resurssityyppi kohtaisesti.
    • Arvioidaan korkeakoulukohtaisesti vaatimuksien täyttymisen nykytila. Tunnistetaan mahdolliset kehittämiskohteet ja toimenpiteet.

      • Osa korkeakouluista kypsempiä arviointiin toiminnan kuvaamisen kautta, esim. KA-työ, osa käyttää laajempaa otantaa kuin toinen korkeakoulu.

    • Tarkastellaan tuloksia kokonaisuutena, tunnistetaan yhteistyön paikkoja ja ratkaisuja.

    • Seurataan säännöllisesti toimenpiteiden toteuttamista. Arvioidaan vaatimuksien täyttymistä kansallisesti vuosittain.

  • Selvitysaihiot jatkoon:
    • Tiiviis kooste, checklist, johdolle nostettiin erityisen tärkeäksi työkaluksi.
    • Koulutuspaketit eri kohderyhmille

Keskustelu:

Tulee kirkastaa mitä lähdemme viemään yhdessä eteenpäin, ja mitä edistetään korkeakoulukohtaisesti. Jatkossa kannattaa huomioida, mitä tämä tiedonhallintamalli Tulisi pohtia, mitä tämä Tiedonhallintamalli korkeakoulujen yhteistyössä mahdollistaa aikaisempiin toimintamalleihin verrattuna. Lähtökohtaisesti pitäisi olla kk-laitoksen yhteinen lähestymis/Tavoitteena tulee olla yhteinen soveltamistapa irrallisten, organisaatiokohtaisten ratkaisujen sijaan

SIEM ja arkistointiratkaisujen hankinnat nousivat erityisesti esiin

Jukka: Ideamuotoilun työkalu mahdollistaa kommentit ja materiaalin laajuden. Toisaalta materiaali on niin laaja, että sitä on haastava esitellä korkeakoulun johdolle.

.

Tiedonhallintalain kokonaisuus on Johdon kannalta on tärkeää, että on yksinkertainen, selkeä esitys siitä mitä toimia edellytetään ja minkälaista organisaatiota se vaatii. Työpakettien (nykytilan tunnistamisen) muodostuessa pystytään tunnistamaan millaisia resursseja lainvaatimusten täyttäminen vaatii. Tämä on hyvin läheisessä suhteessa kokonaisarkkitehtuuriin. Korkeakouluissa joissa on tehty kokonaisarkkitehtuuri työtä kokonaisarkkitehtuurityötä, löytyy jo paljon hyödynnettävää materiaalia.

Checklist johdolle nostettiin erityisen tärkeäksi työkaluksi.

Kivinen:

1) Kirkastetaan mitä lähdemme viemään yhteisesti eteenpäin, ja mitä edistetään korkeakoulu kohtaisesti

2) "Koulutuspaketti" eri kohderyhmille

3) Missä asioissa lähdetään XX koordinoimana yhdessä eteenpäin - voisiko tästä poikia tavoitteen/raamit KA-sigille

Seesto: Ketkä olivat eniten äänessä ja veivät asiaa eteenpäin? Vaikuttiko lopputulokseen.

Walter: Asianhallintaryhmä ja JY (Ari Lehtiö - KA-näkökulma) olivat aktiivisia. Ei fokusoitunut yksittäiseen tahoon/ryhmään.

Manu: Tehdyn työn jalkauttaminen, miten hoidetaan?

Antti: Tämä on käsiteltävä ideamuotoilun toimintamallin kehityksessä. Ainut mitä on sovittu, ideamuotoilun tulos esitellään Korkeakoulujen ja Tutkimuksen ICT:n ohjausyhteistyöryhmille.

Sovittava vielä jalkauttamisesta.

Manu: Pitäisikö jäsennelty esitys jakaa AAPA ja FUCIO verkostojen kautta. Ryhmässä on ollut nyt innokkaimmat, meidän täytyy tavoittaa muutkin, joita tämä työstö koskettaa.

Antti: tämä hyvä tehdä, 'työntöliike'. Miten tiivistetään?

Teemu: Tämähän oli Ideapankissa, tämä jää yhä Ideapankkiin - nyt pitää keksiä seuraava aihe.

Tarvitaan lyhyt, selkä dokumentti, ei hukuteta yksityiskohtiin.

Tämä kokonaisuus on TOP-DOWN asia; tarvitaan nykytilan ja tarpeiden tunnistaminen, resursseja, organisointia ja toimia.

...

Todettiin, että 

  • Ideamuotoilun loppuraportti esitellään Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmälle 3.12.2019.
  • Ideamuotoilun lopputulemaa jaetaan AAPA ja FUCIO-verkostojen kautta korkeakouluissa
  • Idea jää yhä ideapankkiin

Tiedonhallintalain suosituksista pyydetään palautetta https://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tiedonhallintalain-suosituksista-pyydetaan-palautettaPäätös: Palataan asiaan 13.11. AAPA-FUCIO tvk-kokouksessa


Jira
serverEduuni-jira
serverId41f54b4f-64a1-3661-b66a-fd2def8c28dd
keyCSCIDEAPANKKI-55

...

LMS-kilpailutukseen liittyvä kansallisen kyselyn kysymysten asettelu on ohjattu käsittelyyn DigiCampuksen johtoryhmälle.

Todettiin, että kyselyyn palataan 13.11. AAPA-FUCIO tvk-kokouksessa.

4. Muut asiat

Digisfäärin terveiset https://digisfaari.io/

...

  • Ohjelma https://wiki.eduuni.fi/x/XhA9Bw
  • AAPA ja FUCIO työvaliokuntien ja CSC:n 13.11. yhteiskokouksen asialistalle tuodaan Tutkimuslaitosten yhteys Ideapankkiin

Korkeakoulujen ja Tutkimuksen Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n ohjausyhteistyöryhmien yhteisseminaari 14.11., Crowne Plaza, Helsinki

...