Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

eAMK-hankkeessa on pohdiskeltu sähköisiin oppimisympäristöihin liittyviä seikkoja vuodesta 2017 astilähtien. Työryhmässä on eri AMK toimijoita, lisäksi JAMK on toteuttanut kyselyn tukipalveluista ja sähköistämisen tasosta. JAMK työpajoissa selvitetty opiskelijoiden asiointi tarpeita. Selvitystöiden tuloksena päädytty kolmitasoiseen eOpintopalvelut rakenteeseen (tiketillä). Olemassa olevat palvelut on suunnattu pääsääntöisesti tutkinto-opiskelijoille, eAMK-hankkeessa asiaa on lähestytty laajempaa asiakasjoukkoa miettien. Työstön tukena on toiminut OPI-viitearkkitehtuurin Oppijan polku.

Keskustelu:

  • DigiCampuksen toteutukset opettajien tukipalveluista saattaisivat tarjota teknologiatasolla ratkaisuja myös tähän asiaan.
  • Digivision tulevaisuudessa toteuttamat ja itse tekemisen väliset asiat olisi hyvä selkeyttää päällekkäisyyksien välttämiseksi.
  • Tukipalveluiden toteutus on hyvin eri tasolla korkeakoulujen välillä ja myös korkeakouluissa sisäisesti: käytössä niin sähköisiä kuin paperin tuella tarjottavaa palvelua.
  • Erilaisille oppijaryhmille on rakennettu erilaisia palveluita ja systeemejä - näin ollen korkeakoulujen palveluportfoli/-kartta on erittäin laaja.

...

DigiCampuksen toteutukset opettajien tukipalveluista saattaisivat tarjota teknologiatasolla ratkaisuja myös tähän asiaan.

Digivision tulevaisuudessa toteuttamat ja itse tekemisen väliset asiat olisi hyvä selkeyttää päällekkäisyyksien välttämiseksi.

  • Tietohallinnon työtä helpottaisi, jos saataisiin aikaan

...

  • vähintään periaatteellisia linjauksila,

...

  • joihin korkeakouluyhteisöt olisivat valmiit sitoutumaan.

...


Päätös: Asiaan palataan myöhemmin kun selviää mille palvelunkehittämislinjalle asiaa ehdotettaisiin tarjottavaksi.

...

Annettiin tiedoksi uusi idea. Martin Matthiesen, CSC, alusti.

Ideassa pohditaan haluammeko laajentaa tunnistamista ja ekosysteemiämme eurooppalaisittain.

Kielipankki on Fin-Clarin konsortion palvelu, jossa on mukana yliopistoista HY, VY, OY ja myös CSC. Notebooks puolestaan on CSC:n tuottama palvelu, jonka kautta kursseja voi tarjota Suomen rajojen ulkopuolelle kutsumalla heitä mukaan (ulkomaalaisella tutkijalla tulee kuitenkin olla affiliaatio Suomeen). Ideaon Idea on tullut Fin-ClariniltaClarin konsortiolta, mutta Kielipankki ei voi itse päättää Notebooksin avaamisesta muille. Idean taustalla ajatus Notebooksin avaamisesta siten, että toimisi jatkossa Hakan lisäksi myös Edugain-tunnuksilla ? käytettäväksi ja olisiko sisällöllistä omistajuutta (aineisto) myös avata laajemmin. Nykyisellään liittyminen on mahdollista, mutta haastavaa, joka saattaa vaikuttaa ulkomaalaisten tutkijoiden halukkuuteen liittyä mukaan suomalaisiin tutkimuksiin. Tekninen toteutus on vain osa tarvittavaa kehitystä, kyse on myös siitä halutaanko mahdollistaa osallistuminen Suomen ulkopuolelta.

Identiteettien ja tunnistautumisen hallinta noussut esiin myös ICT-ohjausyhteistyön ryhmien yhteisseminaarissa.

Keskustelu:

  • Idea vaatii pohdintaa tunnistautumista eurooppalaisittain ja Ekosysteemin muuttamisesta Haka-pohjaisesta Edugain-pohjaiseksi.

1) Tekninen alusta ja palvelu, jonka avaamista pohditaan, 2) Sisällöllinen omistajuus (aineisto) jota myös voi avata. Onko mahdollista päästä yhteiseen linjaukseen, vai voidaanko avata osa palvelusta ja osaa ei?

Suomessa CSCn tuottamat palvelut tarjotaan jo tutkijoille, jotka ovat muista maista, mikäli hänellä on yhteys suomalaiseen tutkimukseen.

Tässä casessa pohditaan haluammeko laajentaa tunnistamista ja ekosysteemiämme eurooppalaisittain, ei kansallisesti.

Riihimaa: miten asemoituu käyttäjänhallinnan kokonaisuuteen? → Ydinperiaatteita sovittavaksi. Yhteisseminaarissa identiteetinhallinnan järjestäminen nelikentässä: kotomainen-ulkomainen, tutkimus-opetus ?


Jira
serverEduuni-jira
serverId41f54b4f-64a1-3661-b66a-fd2def8c28dd
keyCSCIDEAPANKKI-83

...

Dell Isilon käyttäjiksi on tunnistettu nyt OY, JY, UEF, VY, LUT, TAU, TY sekä HY kansalliskirjasto osalta.

Keskusteltiin mikä olisi oikea polku viedä asiaa eteenpäin.

Ideatoimikunnassa on aiemmin keskustelu vaihtoehdoista: 1) hankkia paikallisia laitteita lisää omaan saliin, 2) hankkia varakapasiteettia esim. CSC:lle, 3) hankkia Googlen AWS:ää tai muuta kaupallista pilveä

...

. Korkeakoulun laajentaessa itse on hankittava noin 200teraa, jotta hankinta olisi kustannuksiltaan järkevää.

...

Toiveena keskittämisellä saatu kustannussäästö - mutta tämä selvinnee vasta kun tiedetään hinnat.

Etenemisen vaihtoehdot: 1 korkeakoulut pohtivat asiaa yhdessä pohtii ja muodostaa muodostavat mielikuvan tai 2 idea jää tarkennettavaksi (Kuusiston Harrin kanssa) olisiko CSC.llä kiinnostusta tai mahdollisuutta auttaa Juhan jengiä selvittämisessä. Dell Isilon on käynyt juttelemassa myös CSC:lle. Jätetään tarkennettacvaksi: olisiko CSC:ltä tarjota liikkeellelähtöä. Jos OCRE myöhästyy, voisiko tätä ehkä viedä eteenpäin meidän toimin?:n selvittäessä, olisiko mahdollisuutta edistää asiaa nostamalle idea CSC:n palvelukehityslinjalle. 

Todettiin, että CSC pohtii olisiko tätä mahdollista ehdottaa CSC:n palvelukehityskaistalla edistettäväksi.

...

Jira
serverEduuni-jira
serverId41f54b4f-64a1-3661-b66a-fd2def8c28dd
keyCSCIDEAPANKKI-64
 Päivitetty

Päivitetty tilannetietoa. Kokeilukäytössä (kokeilujaksoja tarjolla rajoitetusti), tuotantoon 2020. 

...

Jira
serverEduuni-jira
serverId41f54b4f-64a1-3661-b66a-fd2def8c28dd
keyCSCIDEAPANKKI-46
 

Kysely korkeakouluille oppimisympäristötarpeista

AAPA ja FUCIO 24.9. yhteiskokouksessa ehdotettiin korkeakouluille lähetettävää kyselyä, jossa tiedustelemme tiedustelisimme korkeakoulujen kiinnostusta LMS aikataulun ja tarpeen suhteen. Kysely on valmisteltu yhteistyössä Digicampus hankkeen kanssa.

Todettiin, että keskustelu on laajentunut alkuperäisen idean uuden LMS:n kilpailuttamisesta korkeakoulun oman tarjonnan laajentamiseen , ja useamman alustan tarjoamiseen. 

Keskustelu:

  • Kyselyssä on valittava vaihtoehdoista A, B, C ja D - keskustelimme niiden eroista
    • A

...

    • korkeakoulun nykyisen oppimisympäristön

...

    • korvaaminen, yleensä integroitu
    • B korkeakoulujen käytettävissä olevan nykyvalikoiman laajennus (esimerkiksi GEANT kilpailutuksen kautta hankittavana

...

    • )
    • C DigiCampus-hankkeeseen liittyen, ei mahdollista tehdä koreakoulukohtaisia integraatioita paikalliseen identiteetinhallintaan tai muuhun perusjärjestelmissä olevaan tietoon

...

    • D integroitu tarjontaan, ilmoittautumisiin, Hopseihin jne, digivisiossakin tunnistettuihin

...

    • kokonaisuuksiin.
  • ka.csc.fi tiekartassa mainittu tulevaisuuden toimintaympäristö ja oppimista tukevat työkalut, joissa on mietitty myös täysin uudenlaiset pedagogiset ratkaisut
  • Seuraavan sukupolven ratkaisuja tukevat vaihtoehdot B ja D, kun taas vaihtoehdot A ja C ovat pitkälti Moodlea
  • Ehdotetiin että korkeakouluilla olisi käytettävissä yhteiset LMS-määrittelyt, joita on

...

  • tehty eri foorumeissa, esimerkiksi DigiCampuksessa ja Géantin kilpailutuksen yhteydessä.

...

  • Todettiin, että korkeakoulut

Ivonen: C kohdassa puhutaan korkeakoulujen yhteistyöstä - oppimisalustoja tarvitaan myös hankkeisiin joissa on mukana yrityksiä.

→ Korkeakoululla on jo omat ympäristöt, joihin voi ottaa kolmansia osapuolia mukaan luomalla omaan Idp:hen tunnuksia, joiden kautta pääsee mukaan. Oletettavasti yhteishankkeissa mukana myös kolmansia.

C ei toimi samalla prosessilla kuin paikallinen ratkaisu.

...

  • ovat eri kypsyystasoilla ja elinkaaren vaiheissa

...

  • LMS-ratkaisujen suhteen
    • Esimerkiksi vaihtoehto D vaatii useamman vuoden vaiheittaisen edistämisen

...

    • , sillä integraatiot esimerkiksi tarjontaan, ilmoittautumisiin ja HOPSeihin vaativat vielä paljon kehittämistä

...

...

Venho: ka.csc.fi tiekartassa mainittu tulevaisuuden oppimisympäristö - mietitty täysin uudenlaiset pedagogiset ratkaisut.

Ei enää tuossa samassa muodossa kartalla - pinkit digivision muotoilun mukaisia. Seuraavan sukupolven uusia juttuja lähempänä ehkä vaihtoehdot B, uusia tuotteita rinnalle käyttöön. Ja D myös. A ja C Moodlea, jos puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä.. (smile)

Venho: Monet korkeakoulut haluavat olla mukana kilpailutuksessa, mutta on tärkeä määritellä minkälainen voisi olla uusi oppimisympäristö ja kilpailutus määrittämisen jälkeen. Vastaako kaikki D digivisio, eikä päästä nyt eteenpäin asiassa

Antti: Kannattaako meidän tehdä tällainen kysymys, tuottaako vastaukset paikallista ymmärrystä tai kansallista. → Kannatusta.

Manu: Oppimisympäristöt osuvat perustoimintaan ja pedagogiselle puolelle. Tietohallinto ei ehkä oikea vastaamaan kysymykseen.

Venho: Oppimisympäristöt ovat monie korkeakoulujen agendalla ja kokonaisuus on haastava toteuttaa yksin.

  • Analytiikka kiinnostaa LMS-

...

  • kokonaisuudessa - korkeakoulukohtaiset ratkaisut tuovat haasteita yhteiskäyttöisyydelle
  • Ehdotettiin omaa kyselyä opintopuolelle ja toista tietohallinnolle. Todettin, että lisätään Toiminto/rooli organisaatiossa lisäkolumniksi

...

    • Korkeakoulut voivat jättää useamman vastauksen kyselyyn


Päätettiin lähettää kysely todetuilla muutoksilla korkeakouluille siten, että tavoitetaan sekä tietohallinto että opintohallinto. AAPA ja FUCIO -verkostojen pääsihteerit lähettävät tietohallinnolle, ja CSC:ltä lähetetään korkeakoulujen puitesopimusten yhteyshenkilöille, OHA -verkostoille ja opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon yhteistyöryhmä KOOTuelle, jonka kautta tavoitetaan myös pedaryhmä.

...

  • Todettiin, että korkeakouluissa ja CSCllä on sisältöasiantuntijoita, mutta aika kaikilla rajallista
  • Ulkopuolinen Ideamuotoilussa ulkopuolinen konsultti asettaa raamit ja tavoitteet, ja tuloksia saadaan varmasti nopeallakin aikataululla
  • Jatkossa ideamuotoilun suhteen kehitystoiveina:
    • Tavoitteiden määrittely aiempaa tarkemmin, toimeksianto ja ohjeistus mitä halutaan
    • Tartkennetaan Tarkennetaan konseptia: outputit tunnistaminen , miutä ideamuotoilun alussa ja jakaminen työn valmistuttua, mitä voi viedä kehityshankkeisiin edistettäväksi, outputtien jakaminen.

Todettiin, että tuodaan asia 5.12. kokoukseen päätösasiana. 

...

Jira
serverEduuni-jira
serverId41f54b4f-64a1-3661-b66a-fd2def8c28dd
keyCSCIDEAPANKKI-40

Nostettiin esiin, että LY:lla + LapinAMK lokipalvelu/lokien hallintajärjestelmän hankinta edessä ensi vuonna. 3 vaihtoehto, CSC:llä myös tarve uudelle hankinnalle kun puhutaan lokeista.

Keskustelu:

  • Tiketillä oleva 3. ratkaisuvaihtoehto "Jokainen korkeakoulu hankkii oman lokitietojen hallintapalvelun" → huono tehdä yksin

...

  • 8.11.

...

  • tiketille päivitetty tieto käynnissä olevista neuvotteluista - onko edennyt? Mitkä korkeakoulut ja yritys mukana?
  • Todettiin, että mikäli korkeakoulut jakavat tietoa keskenään, ratkaisuvaihtoehto 3. ei ole huono


CSC:llä myös tarve uudelle hankinnalle kun puhutaan lokeista. Parempaan keskusteluun 5.12. Tietoturvaajia mukaan - aikainen heräte verkostoissa ja SEC-ryhmälle ja SIEM-porukalle.

Keskustelun tarkoitus: Mitä ja ketkä haluavat hankkia jotain? Kutsut SEC ja SIEM

Päätettiin nostaa 5.12. ideatoimikunnan asialistalle tarpeen selvittämiseksi.: ketkä ovat kiinnostuneet hankkimaan, mitä ja miten. Kokouskutsu lähetetään tiedoksi pääsihteerien kautta tietohallinnon verkostoille, ja CSC:n toimesta kutsutaan SEC- ja SIEM-ryhmän jäsenet.

...

Webinaari Arenen ja Unifin digivision valmistelusta 22.11. klo 13-14.

  • Todettiin, että webinaarihuomioihin tulisi palata seuraavissa kokouksisssa

...

  • .

...

Ideamuotoilukonseptin infopaketti https://wiki.eduuni.fi/x/ZSCeBw

...