...
- Monografiasarjan OA-merkintä (jatkoa edellisestä kokouksesta)
- Mikä on kanavan OA-tyyppi, jos kyseessä on monografiasarja, jonka jokin osa on OA-kirja, mutta sarja kokonaisuudessaan ei? Onko kokonaan OA-julkaisu vai Hybridi-julkaisu?
Eli merkitäänkö Merkitäänkö OA-tieto käsillä olevan monografian mukaan (jolloin olisi Kokonaan avoin julkaisukanava) vai sarjatiedon mukaan (jolloin olisi Osittain avoin julkaisukanava)
(Huom. Jos kanavatieto tulevaisuudessa ISSN-sidoksinen, niin tulkitsee Osittain avoimeksi) - Jos kanavan OA-tieto merkitään sarjan perusteella, niin sekoittaako kokoomateosartikkelin OA-merkintöjä? (jolloin artikkelin emokirja on kokonaan avoin, mutta koko sarja ei)
https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-47576-5- JAMK:issa, TurkuAMK:ssa ja Taideyliopistossa merkitty hybrideiksi. Käytäntönä, että takautuvaa tarkistamista ei tarvitse tehdä: jos kaikki uudet ovat avoimia, niin voi tulkita että kanavan käytäntö on muuttunut
- Keskusteltu hybridin käsitteestä ja avoimuuden maksullisuudesta, todettu että OKM:n määritelmissä "muu avoin saatavuus" ei katso maksullisuutta. Avoimuuden on kuitenkin oltava pysyvää.
- Ehdotettu käytännöksi kanavan OA-tiedon merkintä sarjan mukaan
- Todettu, että ulkomaisissa kanavissa ei aina sarjatietoa, esim. Springerin esimerkkitapaus hankala. Olisiko silloin "muulla tavoin avoin"? Olisi. Ei löydy ISSN:ää eikä jufosta (Jufo ei pääsääntöisesti arvioi ulkomaisia sarjoja)
- Pitäisikö mennä saman kaavan mukaan riippumatta siitä onko kyseessä monografiasarjan yksi teos, vai yksi artikkeli kirjasta?
- Onko sarjoissa ilmestyneet kokoomateokset merkitty sarjan tiedon mukaan? Ei
- Todettu, että jos päätettäisiin että avoimuus merkitään yksittäisen monografian perusteella, käsikirjan ohjeistusta tulisi myös muuttaa.
- Voiko emojulkaisua pitää julkaisukanavana? Julkaisukanavaksi katsotaan se mille löytyy jufo-tieto. Jos ei ole kanavalle jufoa, niin silloin kustantaja.
- Onglema: Jos kokoomateos ei ole missään sarjassa, niin artikkelin kanava-avoimuustieto katsotaan kokomateoksen mukaan. Mutta jos kokoomateos onkin osa sarjaa, niin kanavan avoimuustieto pitäisi ymärtää katsoa tässä tapauksessa sarjan mukaan. Ohjeistusta tulisi muuttaa niin, että kokoomatoes ilman sarjaa ja sarjan kanssa käsiteltäisiin samoin.
- Käsikirjassa ei huomioida julkaisusarjoja joita ei ole jufossa. Tarkennus, mitä julkaisusarjalla tarkoitetaan käsikirjassa: onko sama merkitys kuin jufossa? Voiko emojulkaisu olla julkaisusarja? Monografian tapauksessa epäselvää mitä kanavalla tarkoitetaan.
- Jos sarjaton monografia, niin millä perusteella kanavan avoimuus merkitään? Meneekö kustantajan vai emoteoksen mukaan? Tulisiko tällöin "osittain avoin" kanavan mukaan?
- Kokoomateos sarjan kanssa ja ilman sarjaa tulisi kirjata samoin, koska ei voida vaatia että kirjaaja tarkistaisi
- Lehdet ja ISSN:lliset julkaisusarjat selkeitä.
- Ehdotettu että monografioille joille ei selkeästi löydy sarjaa, julkaisuKanavaOA määritellään kustantajan mukaan.
- Todettu että tulee olemaan eriäviä tulkintoja kirjaustavoissa, yleispätevää sääntöä on vaikea löytää.
- Päätös: Ei päätöstä. Jätetty vielä pöydälle seuraavaan kokoukseen.
- Mikä on kanavan OA-tyyppi, jos kyseessä on monografiasarja, jonka jokin osa on OA-kirja, mutta sarja kokonaisuudessaan ei? Onko kokonaan OA-julkaisu vai Hybridi-julkaisu?
...