Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Section
Column
width33%
Panel
titleColorblack
titleBGColor#66a4ae
borderWidth1
titleTämän sivun sisältö:
borderStylesolid
Table of Contents
maxLevel3
Column
width33%
 
Column
width33%
 

Kuvaus

Parhaat käytännöt -dokumentteihin pyritään keräämään Funet-organisatioiden kannalta olennaista ja ajankohtaista tietoa ("Current Practice"). Monissa tapauksissa yhtä ainoaa oikeaa toimintatapaa ei ole ("Best") joten usein joudutaan vain luettelemaan erilaisten ratkaisujen hyviä ja huonoja puolia ja niistä saatuja kokemuksia. Tälläinenkin tieto voi olla arvokasta.

...

Pääasiassa dokumentteja luodaan ja työstetään Funet-yhteistyöryhmissä: AccessFunet, MobileFunet, VideoFunet sekä SecureFunet SecureFunet. Lisäksi verkosta voi löytyä jo valmiina hyviä dokumentteja, joita voidaan linkittää tälle sivulle. Aihelistaa ei ole kiveen hakattu, vaan aiheista voi tehdä ehdotuksia yhteistyöryhmille.

Funetin Parhaat käytännöt- dokumenttien laatimisprosessi ja määritys

Dokumenteista käytetään ainakin seuraavia lyhenteitä

...

Alla kuvataan Funet Parhaat käytännöt -dokumenttien laatimisprosessi sekä määritellään dokumenttien otsikkotaulukon sisältö ja yhteenvedon tarkoitus.

Laatimisprosessi

Parhaat käytännöt-dokumenttien tavoitteisiin kuuluvat edistää yhteistä ongelmaratkaisua ja käytäntöä sekä toimia hyvien käytäntöjen tietolähteenä. Laatimisprosessi on esitetty kuvassa 1. Ensi vaiheessa CSC:n edustaja tai yhteistyöryhmä laatii BPD:n luonnoksen. Luonnos käsitellään työryhmässä ja tuloksena syntyy työryhmän versio BPD:stä. Seuraavaksi pyydetään Funet-jäseniltä kommentteja dokumentissa esitettyihin ratkaisuihin. Lopuksi Funetin työvaliokunta tai Funetin vuosikokous hyväksyy dokumentin.

Image RemovedImage Added

Kuva 1. BPD-dokumentin laatimisprosessi

Parhaat käytännöt-dokumentit luokitellaan kahteen ryhmään: suosituksiin ja velvoittaviin dokumentteihin. Langattomiin verkkoihin ja verkkovierailuun liittyvät dokumentit työstetään MobileFunet-työryhmässä ja yleensä kampusverkkohin liittyvät dokumentit työstetään AccessFunet AccessFunet-työryhmässä. 

BPD:n otsikko ja yhteenveto

Funetin Parhaat käytännöt-dokumenttien alussa on aina otsikkotaulukko ja mahdollisesti myös yhteenveto-osuus. Otsikoiden ja yhteenvedon avulla on tarkoitus kertoa tiivistetysti lukijalle, mistä dokumentissa on suurinpiirtein kysymys.

BCPBPD-dokumentin alussa on pieni taulukko, joka sisältää seuraavat perustiedot:

  • Dokumentin numero: formaali tunniste
  • Versionumero: numeerinen tieto kuinka pitkällä dokumentin laadinta on
  • Tila: tieto dokumentin käsittelyn tilasta
  • Päiväys: milloin dokumenttia on viimeksi muutettu
  • Otsikko: mikä on dokumentin nimi
  • Laatija: kuka tai ketkä ovat kirjoittaneet tekstin
  • Vastuutaho: kuka on vastuussa dokumentin sisällöstä
  • Tyyppi: millaisesta dokumentista on kyse
(tunniste):Funetin BCP BPD-dokumenttien määrittely (BCPBPD)
Tunniste(tähän tunniste)
Versio1.0
Tilaluonnos (kommentit 30.10.2009 mennessä)
Päiväys31.8.2009
OtsikkoFunetin BCP BPD-dokumentit
TyöryhmäCSC/Funet
LaatijaJari Miettinen (CSC/Funet)
VastuutahoJari Miettinen (CSC/Funet)
Tyyppimäärittely

Yhteenveto kuvaa hyvin lyhyesti, minkä tyyppisiä asioita dokumentti käsittelee ja mille tasolle kuvauksessa mennään. Mikäli itse dokumentti on lyhyt, se ei välttämättä sisällä yhteenvetoa.

...

 

Funet osallistuu Eurooppalaisen GN3-projektin Campus Best Practice -projektiin, jossa pyritään edistämään yhteistä ongelmaratkaisua ja hyvien käytäntöjen löytämistä. Projektiin osallistuu myös Funetin sisarorganisaatiot Norjasta, Tsekistä ja Serbiasta. Funetin Parhaat käytännöt -dokumentit laaditaan tämän projektin puitteissa. Dokumenttien laatimisen lisäksi järjestetään myös työpajoja eri aihealueista ympäri Eurooppaa.

Lisätietoja:

...