You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 11 Next »

CSCIDEAPANKKI-55 - Getting issue details... STATUS

OCRE Eurooppalainen yhteiskilpailutus pilvipalvelusta ja oppimisympäristöstä

Euroopan korkeakoulu- ja tutkimusorganisaatiot (GÉANT) kilpailuttavat yhdessä pilvipalvelua (Iaas, PaaS, SaaS) ja oppimisympäristöjä ("LMS") "OCRE-projektissa". CSC osallistuu kilpailutukseen suomalaisten korkeakoulujen puolesta ja selvittää tällä kyselyllä korkeakoulujen kiinnostusta hyödyntää hankittavia palveluita. Pyydämme vastaamaan 20.5. klo 11 mennessä kirjautumalla Eduuni-wikiin ja merkitsemällä tiedot tälle sivulle: https://wiki.eduuni.fi/x/gSNLBg

Tavoitteena on, että kaikki korkeakoulut saavat mahdollisuuden hyödyntää kilpailutuksen tuloksia. Korkeakoulujen sidosyksikkönä CSC osallistuu OCRE-kilpailutuksiin ja tarjoaa hankittavia palveluita edelleen korkeakouluille broker-mallilla. Tällöin korkeakouluille ei synny velvoitteita ostaa hankittua pilveä tai LMS:ää. Ja jos kiinnostus syntyy, palvelu on saatavilla suoraan CSC:n kautta. OCRE-kilpailutus korvaa nykyisen vuoteen 2020 saakka voimassa olevan GÉANT IaaS -puitehankinnan, jota kaikki korkeakoulut ovat voineet hyödyntää.  

Korkeakoulun on mahdollista ilmoittaa kiinnostuksensa (1-taso) lisäksi arvionsa mahdollisesta hankintansa volyymistä euroina (2-taso) sekä sitoumuksesta hankkia palvelua vähintään tietyllä euromäärällä (3-taso). Kiinnostus ilmoitetaan erikseen pilvipalvelun ja LMS:n osalta. Kiinnostuksen 1-taso tarkoittaa, että CSC voi listata organisaation mahdollisena palvelun hyödyntäjänä ja tämän tason osallistuminen on järkevää kaikkien korkeakoulun kohdalla. Osallistuminen volyymiarviolla (2-taso) tai volyymisitoumuksella (3-taso) johtanee parempiin hintoihin toimittajilta. 

Nykyisessä GÉANT IaaS -puitehankinnassa CSC on osallistunut puitekilpailutukseen korkeakoulujen puolesta nk. "Referrer-mallilla", missä jokaisen korkeakoulun on erikseen toteutettava oma minikilpailutus puitesopimuksen sisällä sekä asiakaskohtainen sopimus toimittajan kanssa. CSC osallistuu uuteen kilpailutukseen broker-mallilla ("underwriter"), jolloin korkeakoulun ei tarvitse antaa valtakirjaa kilpailutuksen toteuttamiseksi ja korkeakoulun mahdollinen hankinta tapahtuu sidosyksikköasemaan perustuen.

Uudessa OCRE-kilpailutukseen perustuvassa CSC:n tuottamassa broker-palvelussa kustannus olisi palvelua käyttämään päätyvien korkeakoulujen määrästä riippuen 3000-6000 euroa per korkeakoulu per vuosi + ostettavan pilven tai LMS:n kustannukset toimittajalta sekä CSC:n omistajien osakassopimuksen mukainen 3%. Mahdollinen CSC:n tarjoama käyttötuki ja asiantuntijatyö olisi lisämaksullista.  Broker-palvelu hinnoiteltaisiin ja maksettaisiin erikseen kummankin, pilvipalvelun ja LMS:n osalta eli molempia käyttävälle korkeakoululle vuosikustannus broker-palvelun osalta olisi 6000-12000 euroa. 

Nykyistä GÉANT IaaS-puitesopimusta hyödyntää 15 korkeakoulua. Referrer-palvelun kustanukset ovat olleet noin 60 000 € vuodessa ja nykyisellään palvelu on CSC:lle tappiollinen. Toisaalta CSC:ltä toivottaisiin enemmän puitesopimuksen hyödyntämismahdollisuuksiin liittyvää markkinointia ja tukea korkeakoluille, mihin nykyisellään ei ole resursseja. 

Yhteiseurooppalaisen kilpailutuksen tuloksena odotetaan huomattavan edullisia toimittajien hintoja ja lisäksi ostaminen CSC:n avulla vähentäisi huomattavasti hankinta- ja sopimisvaivoja korkeakouluissa ja myös varsinaista palveluiden käyttöönottoa voitaisiin yhdessä helpottaa. Mikäli CSC:n palvelukustannukset huomioiden syntyy useiden korkeakoulujen kannalta järkevä kokonaisuus, syntyy uusi palvelutoiminta, jonka puitteissa vastaavia kilpailutuksia voidaan järjestää jatkossa lisää. CSC:n omistajat ovat omistajastrategiassaan määritelleet brokeroinnin yhdeksi CSC:n perustehtävistä.

Kilpailutusta koskeva tieto saatiin huhtikuussa ja http://Ideapankki.csc.fi menettelyssä sovittiin 25.4., että CSC selvittäisi korkeakoulujen kiinnostusta https://jira.eduuni.fi/browse/CSCIDEAPANKKI-55. Funet-yhteisö ja Digicampus-hanke ovat tänä keväänä valmistelleet yhteispohjoismaista LMS-kilpailutusta NORDUnetin kanssa ja tämä OCRE-LMS-kilpailutus korvaa sen. Digicampus-hankkeen johdolla tuotetut vaatimusmäärittelyt tuodaan osaksi tätä yhteiseurooppalaista kilpailutusta. Lisätietoja pohjoismaisesta LMS-kilpailutuksesta: https://jira.eduuni.fi/browse/CSCIDEAPANKKI-46


OCRE projekti (Open Clouds for Research Environments) on kolmevuotinen hanke (2019 - 2021), joka on jatkoa GÉANTin IaaS ja Helix Nebula Science Cloud kilpailutukselle minkä tuloksia ovat hyödyntäneet yli 300 instituutiota noin 13 miljoonan euron arvosta. OCRE -projekti mahdollistaa kilpailutettujen kaupallisten digitaalisten palvelujen (IaaS, PaaS, SaaS, ja Earth Observation) tarjoamisen eurooppalaiselle tutkimus- ja koulutusyhteisölle osana EU komission EOSC (European Open Science Cloud) hanketta ja EOSC-hub palvelukatalogia. OCRE yhdistää tutkimusyhteisön vaatimukset ja tarpeet julkista hankintaa ja kilpailutusta varten, jonka tuloksena kriteerit täyttävät palveluiden toimittajat valitaan. OCRE mahdollistaa yhteiset sopimukselliset puitteet pilvipalveluhankinnoille ja mahdollistaa 9.5 miljoonan euron arvosta EU komission rahoitusta tutkijoille hankittujen palveluiden hyödyntämiseen.    

OCRE-kilpailutuksen mahdollistamat palvelut sisältävät:

  • Infrastructure as a Service (IaaS): laskenta-, tallennus-, tietoverkko-, ja näihin liittyvät muut IT-palvelut
  • Platform as a Service (PaaS): laskenta-, tallennus-, tietoverkko-, ja näihin liittyvät muut IT-palvelut
  • Software as a Service (SaaS): tiedon tallennuspalvelut (synkronointi ja jakaminen), online yhteistyö, simulaatio- ja virtualisointi työvälineet

Kilpailutukseen todennäköisimmin osallistuvia toimittajia ovat Microsoft (Azure, mahdolliseti myös Office365), Amazon (AWS), Google (GCP, mahdollisesti myös G-Suite), IBM, Oracle sekä euroopplaisista toimijoista esimerkkinä CloudFerro, Cloudsigma ja T-Systems.

  • Kaupalliset palvelut koskien 'Secure Earth Observationia', mikä perustuu Copernicus DIAS (Data and Information Access Services) ratkaisuun. Tämä mahdollistaa keskitetyn pääsyn Copernicuksen tietovarantoihin, ja tiedon prosessointivälineisiin.  

OCRE-kilpailutuksen rinnalla samanaikaisesti GÉANT järjestää osana GN4-3 työpakettia myös oppimisympäristöjen (Learning Management Systems, LMS) kilpailutuksen. Tämä sisältää virtuaalaiset oppimisympäristöt (Virtual Learning Environments,VLE) ja LMS palveluita kuten Moodle, Canvas, Blackboard Ultra/Learn, SAKAI, Brightspace ja itslearning.


Sekä OCREn että GÉANTin GN4-3 (LMS) hankkeiden aikataulu on seuraava:

  • Tammikuu - heinäkuu 2019: Tutkimus- ja koulutusyhteisön vaatimusten ja palveluiden hankintatarpeiden (volyymi) tiedon kerääminen.
  • 31.5.2019: Vastaukset kyselyyn hankitaan osallistuvilta tahoilta tiedossa.   
  • Lokakuu 2019 - Q1 2020: Toimittajien kilpailutus.
  • Q1 2020 - Q1 2024: Palveluiden käyttö.

OCRE -kilpailutuksen tuloksena valittujen palveluiden hyödyntämiseen tarkoitettu EU komission rahoitus saataville ("adoption funds")

  • Q3-Q4 2019: 500.000 euroa yksittäisille tutkijoille vouchereina osana edellisen vuoden 2016 GÉANT IaaS puitesopimuksia.
  • 2020-2021: 9 miljoona euroa valittujen OCRE -kilpailutuksen palveluiden hankintaan (4,225 MEUR Iaas, PaaS, SaaS; 4,725 MEUR Earth Observation).


GÉANT on Euroopan Unionin ja Euroopan korkeakoulu- ja tutkimusorganisaatioiden (European National Research and Education Networks, NRENs) yhteisesti rahoittama projekti, joka edistää ja tukee online sovellusten ja pilvipalveluiden käyttöönottamista ja hyödyntämistä. Yhteisössä on noin 10.000 instituutiota ja 50 miljoona käyttäjää. GÉANT yhdistää pilvipalveluiden tomittajat ja käyttäjät keskenään hyödyntämään kilpailutettuja palveluita yhteisten puitesopimusten mukaisesti. Tällä hetkellä GÉANT mahdollistaa puitteet IaaS -palveluille.   


Kilpailutukseen liittyviä tietoja kootaan tälle sivulle: https://wiki.eduuni.fi/x/_yJLBg. Lisätetoja antaa asiakasratkaisupäällikkö Juhani Huttunen



  • No labels