Tietovarantojen hyödyntämisen ja ristiinkäytön edistäminen muokkaa maaperää tieteellisille läpimurroille, uusille innovaatioille ja sujuville viranomaispalveluille.

CSC strategisena tavoitteena on kehittää datan löydettävyyttä, saatavuutta, yhteentoimivuutta ja uudelleenkäyttöä edistäviä palveluita. Samalla varmistamme arvokkaiden aineistojen saatavuuden pitkäaikaissäilyttämisen ratkaisuilla. Pyrimme siihen, että kaikki aineistot ovat standardien mukaisten rajapintojen takana saatavilla ja niihin liittyvä metadata on kunnossa. CSC:n strategia on luettavissa täällä https://www.csc.fi/fi/strategia

Saavuttaaksemme tavoitteemme meidän on noudatettava ja edistettävä hyviä datanhallinnan käytäntöjä omassa toiminnassamme sekä käyttäjäyhteisöissämme. Tarjoamme asiakkaillemme ohjeita, välineitä sekä suosituksia varmistaaksemme ja parantaaksemme aineistojen laatua ja uudelleenkäytettävyyttä. Tämä on ote CSC:n julkisesta datapolitiikasta, koko teksti ja periaatteet täällä https://www.csc.fi/fi/data-policy

Tällä sivulla on esitelty kolme asiakkaidemme tietovarantopalvelua, joiden kautta on saatavissa laajasti dataa vapaaseen käyttöön.

1. Vipunen - opetushallinnon tilastopalvelu

Avoimessa portaalissa lähes 1 900 Excel Services -tilastoraporttia mm. eri sektoreiden koulutuksesta, koulutuksen jälkeisestä sijoittumisesta, korkeakouluissa tehdystä tutkimuksesta, koulutusorganisaatioiden taloudesta ja henkilöstöstä sekä väestön koulutusrakenteesta ja opiskelijoiden sosioekonomisesta asemasta. Lisäksi korkeakoulujen käyttäjille rajattu Extranet sisältää päivittäisraportteja esimerkiksi opintosuorituksista ja tutkimusjulkaisuista.

Tilastot perustuvat Tilastokeskuksen, OKM:n ja Opetushallituksen keräämiin tietoihin ja rekistereihin. Tietopohjana toimivia valtakunnallisia tiedonkeruita on automatisoitu ja tietojen yhteismitallisuutta parannettu keskittämällä tietopoimintoja valtakunnallisiin tietovarantoihin kuten VIRTA-opintotieto- ja julkaisutietopalvelut. 

Vipusen sisällöstä vastaavat yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ja Opetushallitus. CSC on palvelun toteuttaja ja vastaa myös joidenkin tiedonkeruiden teknisestä toteutuksesta.

Vipunen: https://vipunen.fi/fi-fi
Vipunen-api: https://vipunen.fi/fi-fi/Sivut/Vipunen-API.aspx

2. AVAA-palvelu - avoimet tutkimusalustat

AVAA on avointen tutkimusaineistojen julkaisualusta. Palvelu on suunnattu sekä aineistojen avaajille että avointen aineistojen jatkohyödyntäjille. AVAA edistää eri tieteenalojen tutkimusdatan avointa saatavuutta. Aineistoja pääsee hyödyntämään kuka tahansa ilman kirjautumista. Aineistojen ja sovelluksien vientiin alustalle tarvitaan Haka-tunnistautuminen sekä palvelun tuottajan myöntämät käyttöoikeudet palvelimelle. AVAA on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama palvelu suomalaisen tutkimusjärjestelmän toimijoille. Palvelun tuottaa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.

https://avaa.tdata.fi/web/avaa/etusivu

AVAA: SmartSMEAR

SmartSMEAR on Helsingin yliopiston SMEAR-tutkimusasemien (Station for Measuring Ecosystem-Atmosphere Relations) tietokannassa olevan mittaustiedon visualisointi- ja lataustyökalu. Tietokannassa on yli 1000 ilmakehää, vuota, maaperää, puiden fysiologiaa ja veden laatua mittaavaa muuttujaa.

SmartSMEAR: https://avaa.tdata.fi/web/avaa/-/smartsmear

AVAA: Paituli

Paituli on paikkatietoaineistojen latauspalvelu. Paituli on ensisijaisesti suunnattu korkeakouluopiskelijoille, -tutkijoille sekä henkilökunnan jäsenille, mutta suuri osa aineistoista on avoimia kaikille. Palvelun kautta on saatavilla suomalaisia paikkatietoaineistoja, jotka ovat tärkeitä tutkimuksessa ja opetuksessa. Muista paikkatietoaineistopalveluista poiketen Paitulista löydät myös historiallisia vuosiversioita. Useiden aineistojen ensimmäiset versiot ovat vuodelta 2005, jolloin Paituli aloitti toimintansa.

https://avaa.tdata.fi/web/paituli/home

3. B2SHARE - Eudat

EUDAT (European Data Infrastructure) on Euroopan komission osarahoittama datainfrastruktuurihanke, joka tarjoaa tutkimusyhteisöille ja tutkijoille valikoiman yleisiä palveluja datan hallintaa ja sähköisen infrastruktuurin kapasiteetin lisäämistä varten. CSC koordinoi hanketta, jossa mukana olevat 35 kumppania muodostavat ainutlaatuisen yhteenliittymän. Joukossa on tutkimusyhteisöjä, kansallisia data- ja suurteholaskentakeskuksia, teknologian tuottajia ja rahoitusorganisaatioita 15 maasta.

B2SHARE (www.b2share.eudat.eu) on helppokäyttöinen ja luotettava palvelu, jonka avulla tutkijat ja yhteisöt voivat julkaista ja jakaa eri yhteyksistä peräisin olevaa pienen mittakaavan tutkimusdataa.

B2SHARE: https://eudat.eu/services/userdoc/b2share-http-rest-api
B2SHARE-API: https://eudat.eu/services/userdoc/b2share-http-rest-api

  • No labels