You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 28 Next »

Korkeakoulujen yhteyshenkilöt RAKETTI-VIRTA-projektissa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyysi korkeakouluja nimeämään korkeakoulun yhteyshenkilön RAKETTI-VIRTA-projektin toteutukseen liittyen (nimeämispyyntö 10.5.2012). Tämä sivu on tarkoitettu yhteyshenkilöiden työn tueksi.

Tiedot nimetyistä yhteyshenkilöistä on toistaiseksi saatavilla korkeakoulukohtaisissa toteutustiketeissä JIRA-asianhallintajärjestelmässä (VIRTA-89). Tieto on avoin kaikille korkeakoulujen käyttäjille HAKA-kirjautumisen avulla.

Viestit yhteyshenkilöille lähetetään sähköpostitse. Yhteyshenkilöille on 14.6.2012 lähetetty tieto sähköpostilistalle liittymisestä ("Tervetuloa RAKETTI-VIRTA-projektin yhteyshenkilöiden sähköpostilistalle"). Sähköpostilistan osoite on virta-yhteyshenkilot. Jos yhteyshenkilö ei ole saanut viestiä, ottakaa yhteyttä projektiin (virta ät csc piste fi).

Ajankohtaista yhteyshenkilöille

Lausuntokierros kesä-syyskuussa 2012

Lausuntopyyntö Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon tietosisällön RAKETTI-VIRTA-projektissa laaditusta luonnoksesta on lähetetty korkeakouluihin 18.6.2012. Aikaa lausuntojen jättämiseen on 14.9.2012 saakka. Lausuntokierros

Lausuntomateriaalin esittelyvideot: Materiaalin esittelemiseksi järjestettiin esittelykokoukset Adobe Connect -palvelussa 19.6. ja 26.6. Esittelykokoukset olivat saman sisältöiset ja ne on nauhoitettu itsenäistä katsomista tai muistin virkistämistä varten. 

Lausuntomateriaalin esittelykokouksissa esille nousseita asioita

  • Nyt lausuttavan asian ydin on, että lakiin (HE 44/2012) kirjatut tutkinnot, suoritukset, opiskeluoikeudet ja ilmoittautumistiedot halutaan lausuntokierroksen myötä määritellä yksityiskohtaisemmalla tasolla. Esimerkiksi siis, mistä sisällöllisistä tiedoista "tutkinto"-tieto koostuu. Eli korkeakoululaitoksen eri toimijoiden kesken sovitaan, mitä tietoja tarkemmin ottaen lakiin kirjattu tallennusvelvollisuus tarkoittaa. Tämän tietosisältöä koskevan yhteisen näkemyksen pohjalta voidaan tehdä, ylläpitää, kehittää ja muuttaa teknisiä tietokanta- ja tiedonsiirtomäärityksiä korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttamisen yhteydessä tänä ja ensi vuonna.
  • Tuodaanko historiatiedot tietovarantoon? Pääsääntöisesti tuodaan, mutta ei välttämättä yhtä yksityiskohtaisesti kuin ajankohtaiset tiedot: tarkemmin merkinnässä kysymyksiä ja vastauksia 
  • Miksi opiskelijavalintoja varten tuodaan yksityiskohtaiset suoritustiedot? Korkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittäminen on kokonaisuus, jossa "ensikertalaisten suosiminen" on vain yksi osa. Uudistuvalla lainsäädännöllä ja muun muassa korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon rakentamisella halutaan antaa korkeakouluille mahdollisuus kehittää opiskelijavalintoja edelleen, luoda joustavia siirtymisväyliä ja edistää aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista eli välttää turhia päällekkäisiä opintoja. Ensikertalaisten suosimisen mahdollistaminen saattaa lisätä opiskelua esimerkiksi avoimessa korkeakoulutuksessa ja tietovarannon avulla tällaisten opintojen hyväksilukeminen mahdolliseen tutkintoon voisi helpottua. 
  • Eikö KELA käytä näitä tietoja? 2012-2013 toteutettavassa RAKETTI-VIRTA-projektissa järjestetään tietojen toimittaminen Opetushallituksen lisäksi Tilastokeskuksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruiden tarpeisiin. KELA pyritään ottamaan huomioon ja tavoitteena on, että tietovaranto palvelisi myös KELA:n kyseisiin tietohin kohdistuvia tiedonkeruita.

Elokuussa on viikottain etäkokous, jossa aineistoon liittyviä kysymyksiä ja kommentteja voi esittää projektiryhmälle: 2.8.2012 kello 9-11, 8.8. kello 14-16, 16.8. kello 14-16, 21.8. kello 9-11 sekä 27.8. kello 14-16.

Etäkokousten muistiot:


 

Etäkokouksissa esille nousseita asioita

  • Kuinka viikottaisten etäkokouksien asiat löytää, jos ei pääse itse kokoukseen; nauhoitetaanko kokoukset? Kokouksessa sovittiin, että jatkossa etäkokoukset nauhoitetaan ja linkitetään yhteyshenkilöiden sivulle wikissä, jotta kokoukseen voi tarvittaessa palata tai sen voi katsoa, jos ei päässyt paikalle. Kokouksissa esille tulleet kysymykset ja vastaukset kirjataan yhteyshenkilöiden sivulle wikissä ja projektiryhmä lähettää kokousten jälkeen kokouskuulumiset yhteyshenkilöiden sähköpostilistalle.
  • Mihin lausuntopyyntöön vastataan, mihin kommentit kirjataan esimerkiksi tietosisältötaulukossa? Yleisesti lausuntopyyntöön voi vastata vapaamuotoisesti, mutta vastausten käsittelyn kannalta on helpompaa, jos lausuntojen tekstit eivät ole vai pdf-muodossa vaan esimerkiksi Word-liitetiedostossa mieluummin. Taulukossa tietokohtaisesti ("Luonnos lausuttavaksi", "Käyttötarpeen mukaan" ja "Koodistoista") tulisi kommentit kirjata kyseiselle riville omaan sarakkeeseensa. Esimerkiksi "Kommentteja"-sarakkeeseen, jos korkeakoulu haluaa toimittaa lausunnon Excel-liitetiedostona. Lausuntojen valmistelua ja projektin edistymistä tukisi se, että korkeakoulujen edustajat kirjaisivat huomiot ja kommentit Google docsissa olevaan lausuntoaineistoon suoraan luomalla oman sarakkeen korkeakoulunsa kommentteja varten. 
  • Miten Google docsissa olevaan lausuntoaineistoon voi kirjoittaa eli kirjautua muokkaamaan tiedostoa? Lausuntoaineisto on google docsissa julkinen, mutta sen muokkaaminen edellyttää henkilökohtaisia oikeuksia. Oikeudet on automaattisesti RAKETTI-OPI:n Synergiaryhmän Google docs -kokoelman käyttäjillä. Muut voivat pyytää itselleen oikeudet virta ät csc piste fi osoitteesta. 
  • 2012_08_08 Viikkokokouksen muistiinpanot

RAKETTI-VIRTA-projektin lausuntopyynnöstä lisätietoja antaa projektipäällikkö Antti Mäki (virta ät csc piste fi).

Korkeakoulukierros loka-marraskuussa 2012

Korkeakoulukohtaiset vierailuajankohdat pyritään sopimaan yhteyshenkilöiden kanssa ennen kesälomia. Korkeakoulukierros

RAKETTI-VIRTA-projektin ja RAKETTI-OPI-osahankkeen yhteisistä kiertuejärjestelyistä vastaa OPI-koordinaattori Paula Merikko (opi ät csc piste fi).

Kalenteri yhteyshenkilöille

Unable to render {include} The included page could not be found.

  • No labels