You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 15 Next »

Julkaisun tieteenala

Julkaisun tieteenala määräytyy Clarivate Analyticsin Web of Science -tietokannassa tai Elsevierin Scopus-tietokannassa tieteelliselle aikakauslehdelle tai konferenssijulkaisulle määrittelemän tutkimusalakategorian mukaan. Monet julkaisukanavat on luokiteltu useaan eri kategoriaan. Kategoriat on ryhmitelty suuremmiksi kokonaisuuksiksi bibliometrisen tieteenalaluokituksen mukaan. Bibliometrisen tieteenalaluokituksen pohjana on Tilastokeskuksen Tieteenalaluokitus 2010. Bibliometrinen tieteenalaluokitus on tehty sekä Web of Sciencen tutkimusaloille että Scopuksen tutkimusaloille.

Ositetut julkaisut

Ositettujen julkaisumäärien laskennassa kansainväliset yhteisjulkaisut on ositettu julkaisuun osallistuneiden maiden kesken. Lisäksi useammalle tieteenalalle luokitellut julkaisut on ositettu tieteenalojen kesken ja Suomen julkaisut Suomen tutkimusorganisaatioiden kesken. Osittaminen perustuu maiden/tieteenalojen/Suomen tutkimusorganisaatioiden määrään, ei osallistuneiden tutkijoiden määrään.

Osittamattomat julkaisut

Osittamattomia julkaisumääriä esitetään Suomen julkaisuista. Osittamattomien julkaisumäärien laskennassa kansainväliset yhteisjulkaisut ja kansalliset yhteisjulkaisut on laskettu mukaan jokaisen organisaation tai tieteenalan tilastoon. Näin laskien julkaisumäärä kertoo siitä, kuinka moneen julkaisuun kukin organisaatio on osallistunut. Useammalle tieteenalalle luokitellut julkaisut on laskettu mukaan kunkin tieteenalan tilastoihin. Päätieteenaloittain tarkasteluna usealle tieteenalalle luokitellut julkaisut on laskettu mukaan vain yhteen kertaan saman päätieteenalan sisällä. Tästä syystä päätieteenalan julkaisumäärä voi olla pienempi kuin tieteenalojen julkaisumäärien summa kyseisellä päätieteenalalla.

Top 10 -indeksi

Top 10 -indeksi tarkastelee eniten viitattuun 10 prosenttiin kuuluvien julkaisujen suhteellista osuutta, maailman keskitaso tieteenalalla on 1. Top 10 -indeksi, joka on suurempi kuin 1, tarkoittaa, että maan/tieteenalan julkaisuista suurempi osuus kuin maailmassa samalla alalla keskimäärin kuuluu alan eniten viitattuun 10 prosenttiin. Viittausmäärä on normalisoitu tieteenalan ja julkaisuvuoden (ilmestymisvuosi) mukaan. Top 10 -indeksin laskennassa julkaisut ositetaan maiden ja tieteenalojen kesken, jolloin kukin julkaisu on mukana laskennassa vain yhden kerran. Kansallisessa tarkastelussa julkaisut ositetaan maiden ja tieteenalojen lisäksi Suomen tutkimusorganisaatioiden kesken, jolloin kukin julkaisu on mukana laskennassa vain yhden kerran. Itseviittaukset on poistettu analyysistä. Top 10 -indeksilukua ei esitetä Vipusen bibliometrisissä raporteissa, jos julkaisumäärä on alle 50 julkaisua.

Top 10 -indeksi tarjoaa yhden näkökulman tieteellisen vaikuttavuuden tarkasteluun mutta se ei yksinään anna kokonaiskuvaa tutkimuksen tasosta. ​Julkaisumäärältään suhteellisen pienellä tieteenalalla voi esiintyä top 10 -indeksissä suuria vaihteluja nelivuotiskausien välillä, vaikka tieteen tasossa ei olisikaan tapahtunut yhtä nopeasti näin suuria muutoksia. Luotettavamman kuvan tason kehityksestä saa tarkastelemalla usean vuoden trendiä. 

Julkaisuyhteistyö

Julkaisuyhteistyötä tarkasteltaessa erotetaan toisistaan kansainväliset yhteisjulkaisut (vähintään yksi kirjoittaja Suomen ulkopuolelta), kansalliset yhteisjulkaisut (vähintään kaksi organisaatiota Suomesta) sekä suomalaisten tutkimusorganisaatioiden sisäiset julkaisut. Suomen yhteistyömaita on tarkasteltu kahdella tavalla. Bilateraalinen yhteistyö tarkoittaa sitä, että julkaisun tekoon on osallistunut yhden tai useamman suomalaisen organisaation lisäksi tekijöitä täsmälleen yhdestä toisesta maasta. Suomen yhteistyömaat kaikki tarkoittaa sitä, että tekijöitä on yhden tai useamman suomalaisen organisaation lisäksi vähintään yhdestä toisesta maasta, mahdollisesti useammasta.

  • No labels