Värinäön heikkoudella tai värisokeudella tarkoitetaan kykyä nähdä värejä kokonaan tai osittain. Värinäkemisen rajoitteet ovat tärkeää ottaa huomioon, kun suunnittelet inforgrafiikkaa.

Deuteranomalia tarkoittaa puutetta nähdä vihreää väriä ja protanomalia kykyä nähdä punaista. Tritanopia puolestaan tarkoittaa kykyä nähdä sinistä. Noin kahdeksan prosenttia miehistä ja yksi prosentti naisista on puna-vihersokeita. Jotkut eivät näe värejä lainkaan.

Tiettyjä väriyhdistelmiä ei käytetä verkkosivuilla, koska kaikki eivät voi nähdä niitä. Punaista ja vihreää väriä ei kannata käyttää. Tärkeintä on, että et käytä näitä värejä ainakaan vierekkäin.  Muista, että saavutettavuusvaatimusten mukaan mitään tietoa ei saa esittää pelkästään värillä. Colouring for colorblindness -sivustolla voit kokeilla, miten värisokeat näkevät eri värit.


Kaavio, jossa esitetään, miten värisokeat näkevät värit

Kuvassa on esitetty,  miten värisokeat näkevät värit. Lähde: https://www.uxbooth.com/articles/accessibility-visual-design/.

Henkilö, joka ei näy värejä, näkee kaavion näin.

Punavihersokealle kaavio näkyy näin.

Sini-keltavärisokealle kaavio näkyy näin.

Käytä värien lisäksi kuvioita

Värien näkeminen helpottuu, jos käytät värien lisäksi kuvioita. 


Kaaviossa on värien lisäksi käytetty kuvioita, jolloin värien näkeminen helpottuu. Pylväiden näkeminen on helpompaa sekä värisokeille että heikkonäköisille.

Saavutettavat väriyhdistelmät värisokeille

Ohessa on esimerkki väriyhdistelmistä, jotka soveltuvat värisokeille. Tarkista värikonrastit erikseen.

  • No labels