Noudata oheisia ohjeita tekstimuotoisen verkkosisällön tuottamiseen. Ohjeet kattavat tekstin muotoilun, rakenteen ja sisällön, ja voit käyttää niitä ilman WCAG-ohjeita. Osa ohjeista on kattavampia kuin lain vaatimat saavutettavuusvaatimukset, mutta käytettävyyden ja saavutettavuuden kannalta niitä kannattaa noudattaa. Ohjeet soveltuvat myös saavutettavuusarviointien tekemiseen.

Tekstin muotoilu

H1 

Korosta tärkeät asiat tekstissä verbaalisesti. Vältä kursivointia, lihavointia tai väriä ainoana keinona korostaa asiaa. Älä tee otsikoita vain lihavoimalla tekstiä, vaan käytä otsikkotyylejä.     

Muista, että käyttäjä voi myös pelkästään kuunnella tekstisi, jolloin hän ei huomaa näitä korostuksia. Heikkonäköisten on vaikea lukea kursivointia, lihavointia ja värejä, varsinkin jos he käyttävät apuvälineitä, kuten näytönsuurentajia, tai lukevat sisällön pistekirjoituksena.

H2  

Käytä verkkosisällössä kirjasinkokoa 18 pt–26 pt ja dokumenteissa vähintään 12 pt. Suuremmat kirjasinkoot, kuten 18 pt–26 pt edistävät luettavuutta näytöltä luettaessa.

H3

Suosi verkkosisällössä päätteettömiä fontteja, kuten Verdana tai Arial. Verdana on yksi verkkomaailmassa eniten käytetyistä fonteista ja yleisesti miellyttävin. Arial on hieman nopealukuisempi.

H4

Käytä luettelomerkkejä. Luettelemalla tärkeimmät asiat luettelomerkkien avulla autat lukijaa hahmottamaa sisältöä. Vältä monitasoisia luetteloita.

H5

Tee tekstistä ilmavaa. Määrittele reilut rivivälit ja kappalevälit. Luettavuus helpottuu, jos riviväli on 1,5-kertainen ja kappalevälit 2-kertaisia kirjasinkokoon nähden.

H6

Tasaa teksti vasemmalle, äläkä pakkaa sisältöä liian tiiviiksi. Vain vasemmalle tasattu teksti helpottaa rivillä pysymistä.

H7

Tekstin värillä ja sivun taustan värillä pitää olla riittävä kontrasti: 4,5:1.

Tekstin rakenne

H8

Muotoile teksti tyylien avulla. Käytä otsikkotasoja (H1, H2 jne.) johdonmukaisesti ja vältä pitkälle meneviä alaotsikkotasoja, esimerkiksi 1.1.1.1 jne. Älä käytä otsikkotasoja pelkästään fontin koon suurentamiseksi, sillä ne on tarkoitettu kuvaamaan otsikkorakennetta.

Hierarkkisesti ja loogisesti käytetyt otsikkotasot auttavat tekstin lukemisessa henkilöitä, joilla on

  • kognitiivisia vaikeuksia
  • lyhytkestoisen muistin rajoitteita
  • heikko näkö
  • vakavia liikuntarajoitteita tai
  • kuuntelevat verkkosivun sisällön.

H9

Jos käytät kuvia sivuilla, selitä niiden tarkoitus tekstissä. Tekstivastine merkitään vain niihin kuviin, joilla on olennaista merkitystä käyttäjälle. Muut kuvat merkitään kuvituskuviksi. Tekstivastine saa olla enintään 125 merkkiä pitkä, sillä kaikki ruudunlukijat eivät lue pidempiä tekstivastineita. Älä toista tekstivastineessa tietoa, joka on jo sivulla.

H10

Erota linkit muusta tekstistä ja anna niille selkeät ja merkitykselliset nimet. Tekstisisällöstä omaksi kohdakseen erotetut linkit helpottavat luettavuutta. Nimeä linkki toiminnan mukaan (esimerkiksi ”siirry hakulomakkeelle”). Näin nimi kertoo mihin linkki johtaa. Laita lisäksi linkin koko URL-osoite erikseen näkyviin, jotta sitä voi käyttää myös tulostettaessa.

Tekstin sisältö

H11

Käytä selkeää ja yksinkertaista kieltä. Käytä tuttuja, jokapäiväisiä sanoja. Valitse kieli ja puhuttelu kohderyhmän mukaan, mutta vältä ammattislangia. Suosi lyhyitä lauseita. Lyhyet lauseet auttavat lukijaa sisällön ymmärtämisessä. Ilmaise yksi tärkeä asia yhdessä lauseessa.

H12

Käytä sinä-muotoa, jos se sopii tekstin tyyliin. Puhuttele lukijaa. Näin ollen lukija tuntee, että teksti on tarkoitettu juuri hänelle. Aktiivi on parempi kuin passiivi, ja vältä lauseenvastikkeita.

H13

Tarjoa tärkein informaatio ensin. Kun sivun tärkein asia on ensimmäisenä ja tekstikappaleen tärkein asia on ensimmäisenä, on sivun sisällön lukeminen helpompaa myös esimerkiksi ruudunlukuohjelmilla.

Kirjoita pitkille teksteille tiivistelmä.

H14

Avaa tai selitä lyhenteet, lyhennesanat ja vaikeat sanat ensimmäisellä kerralla, kun käytät niitä. Lyhenteet ja lyhennesanat (esim. Kela) on syytä kirjoittaa auki. Poikkeuksena ovat vakiintuneet lyhenteet, joita ei välttämättä edes tunnisteta aukikirjoitettuina (esimerkiksi dvd).


Lähde: Mäkipää, J-P. & Isohella, S. (2022). Designing Heuristics for Accessible Online Text Production. Scandinavian Journal of Information Systems 34(1), 5. https://aisel.aisnet.org/sjis/vol34/iss1/5

  • No labels