Kirjaudu Wikiin oikeasta yläkulmasta, jos haluat kommentoida opasta.

|

Log in from the top right corner if you want to comment on the guide.

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

NÄistä mietittävä, tuleeko tänne vai perusteita -lukuun

  • Johdanto, jossa yleistä tietoa kirjojen julkaisemisesta (tieteenalojen eri käytännöt yms.)
  • Kirjojen vertaisarviointi. Mistä tunnistaa vertaisarvioidun kirjan (GPRC yms. tunnukset, erilaiset käytännöt yms.)
  • Oulun oppaassa Kirjojen arviointi

Tieteellisten julkaisujen vaikuttavuuden arviointi perustuu yleensä siihen, kuinka paljon niihin viitataan muissa julkaisuissa. Viittauksiin perustuva vaikuttavuuden arviointi soveltuu hyvin aloille, joilla lehtiartikkeli on keskeisin julkaisumuoto. Näin on useimmiten luonnontieteellisillä aloilla. Sen sijaan humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä tutkimustulokset julkaistaan usein kirjan muodossa. Kirjoihin ei voi soveltaa samassa määrin kvantitatiivisia viittausanalyysien menetelmiä kuin lehtiartikkeleihin. Tämä johtuu muun muassa siitä, että kirjojen kattavuus tietokannoissa on artikkeleita alhaisempi.

Subjektiiviset arviointimenetelmät

Kirjoja arvioitaessa on hyvä kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin

  •  Mikä on tiedontarpeesi? Tutki kirjan sisällysluetteloa
  •  Mikä on kirjan oletettu lukijakunta?
  •  Onko kustantaja arvostettu? Tarkista kustantajan verkkosivut
  •  Mikä on kirjan julkaisuvuosi? Onko kyseessä viimeisin painos? Jos kirja on uusintapainos, kirja on luultavasti suosittu
  •  Onko kirja vertaisarvioitu?
  •  Kuinka laajat ja tuoreet lähteet kirjassa on?
  •  Kuinka tunnettu kirjoittaja on? Onko hän julkaissut aiheesta aiemmin?
  •  Lue kirjan johdanto: mikä on kirjoittajan tavoite?
  •  Etsi arvioita kirjasta

Vertaisarvioinnin osoittamiseksi on kehitetty erilaisia tunnuksia. GPRC-leima (Guaranteed Peer Reviewed Content) takaa, että kirjan vertaisarvioinnissa on käytetty kansainvälisiä akateemisia standardeja. Kotimaisille tiedejulkaisuille on Tieteellisten seurain valtuuskunta kehittänyt oman tunnuksensa.

Määrälliset arviointimenetelmät

Myös kirjojen vaikuttavuutta voidaan arvioida teosten saamien viittausten avulla. Esimerkiksi Web of Science ja Scopus indeksoivat kirjoja sekä teoksen että toimitettujen kirjojen artikkelien tasolla. Kirjojen viitetietojen kattavuus ei kuitenkaan ole korkea johtuen mm. siitä, että näissä tietokannoissa korostuu luonnontieteellinen aineisto ja kirjoja taas julkaistaan erityisesti humanistisilla ja yhteiskunnallisilla aloilla. Kirjoja voi etsiä myös Google Scholar -tietokannasta, josta löytyvät muun ohessa Google Books -palvelun kirjat. Kirjojen vaikuttavuutta voi tutkia niin ikään tarkastelemalla niiden saamaa näkyvyyttä ja huomiota sosiaalisessa mediassa ja yhteisöpalveluissa; tätä varten on olemassa altmetriikan välineitä [linkki altmetriikka-osioon].

Julkaisufoorumi (JuFo) on tieteellisten julkaisukanavien asiantuntija-arvioihin perustuva arviointijärjestelmä, jossa kanavat luokitellaan tasoille 1–3. Arviointi tapahtuu tieteenalakohtaisissa paneeleissa. JuFoa käytetään bibliometrisen arvioinnin rinnalla julkaisujen arvioinnissa ja se soveltuu tutkimusorganisaatioiden, tutkimusalojen tai koko maan julkaisutoiminnan arviointiin. JuFoa käytetään niin ikään Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusmallissa julkaisutoiminnan kannustimena. Palvelun kautta voi selvittää myös kirjakustantajien JuFo-tasoja. Sen sijaan yksittäisen tutkijan arvioinnissa JuFoa ei pidä käyttää.

On huomattava, että JuFo-asiantuntijapaneelit eivät ole voineet sijoittaa korkeimpiin tasoluokkiin kaikkia arvostetuimpia julkaisukanavia, vaan tieteenalojen eroja on tasapainotettu kiintiöiden avulla. Samoin yksittäisten julkaisujen laadussa ja vaikuttavuudessa voi olla merkittäviä eroja myös saman kanavan sisällä. Koska JUFO-luokitus pyrkii huomioimaan tasapainoisesti kaikki tieteenalat, se ei täysin vastaa ideaalista luokitusta, joka olisi tehty yksinomaan kunkin tutkimusalan omien lähtökohtien tai erityispiirteiden pohjalta.

  • No labels