Haastattelututkimus pääjohtajille näkemyksistä CSC:n strategisesta kehittämisestä tutkimuslaitosten palveluksessa

Hei!


Lähestymme teitä, tutkimuslaitosten pääjohtajille sekä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen rehtoreille suunnatulla Luottamus&Maine-haastattelututkimuksella osana strategiaprosessiamme. Aiemmat vastaavat haastattelut olivat 2019 syksyllä ja 2021-2022 taitteessa. Olemme kiitollisia ajatuksistanne siitä, missä CSC voisi kehittää toimintaansa.

Haastattelut toteutetaan marras-tammikuun aikana jälleen T-Median toimesta. Toivoisimme, että pystytte irrottamaan hetken puhelinhaastattelua varten, jotta haastattelujen kautta muodostuva kuva olisi mahdollisimman kattava. Tulokset ovat olleet arvokkaita erityisesti siksi, että kaikki teistä ovat viestinsä antaneet.  T-Media on yhteydessä teihin ja sihteeriinne ja pyrkii sopimaan lyhyestä puhelinhaastattelusta kanssanne. 

CSC:n asiakkaina tutkimuslaitoksenne eri edustajat vaikuttavat palveluihin niiden ohjausrakenteiden, opetus- ja kulttuuriministeriön asettamien työryhmien, erilaisten konsortioiden ja yhteenliittymien sekä tieteellisen asiakaspaneelimme kautta. Olemme jatkuvassa vuoropuhelussa tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan sekä IT-johdon kanssa. Tämän haastattelun tarkoitus on luodata tutkimuslaitosten strategisen johdon näkemystä ohjaamaan kumppanuuttamme tulevaisuudessa tarvittavien yhteisten kyvykkyyksien rakentamisessa. 

Tutkimuksen tulokset tuotetaan CSC:n neuvottelukunnan, hallituksen ja yhtiön johdon käyttöön. Myös Arene, Tulanet ja Unifi voivat hyödyntää tämän tutkimuksen tuloksia lausuessaan CSC:n strategiaprosessin ohjaamiseksi sekä muutoin yhteisissä tai sisäisissä keskusteluissaan. Haastattelu muodostuu Luottamus&Maine-kysymyksistä sekä kolmea teemaa koskevista avoimista kysymyksistä. 


1 Yhteistyö käyttäjien palvelemiseksi kokonaisvaltaisemmin datanhallinnan ja laskennan palveluissa kansainvälisesti, kansallisesti ja paikallisesti

Korkeakoulut tulivat CSC:n omistajiksi 2016 lopussa. 2018 Datanhallinnan ja laskennan palvelut avattiin kaikille tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan alueille tutkimuslaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.

Rehtorit nostivat toiseksi pääviestikseen CSC:lle v. 2019 yhteistyön käyttäjien palvelemiseksi kokonaisvaltaisemmin datanhallinnan ja laskennan palveluissa kansainvälisesti, kansallisesti ja paikallisesti. Sama teema tunnistettiin edelleen tärkeäksi uudelleen v. 2022.

Ammattikorkeakoulut (300%) ja tutkimuslaitokset (200%) ovat kasvattaneet vuodesta 2018 OKM:n tarjoamien TKI-toiminnan palveluiden käyttöä suhteellisesti erittäin nopeasti. Yliopistoissa käytön kasvu on ollut maltillisempaa (30%), mutta koko käytöstä edelleen noin 80% tulee yliopistoihin affilioituneilta käyttäjiltä.

CSC:n käsityksen mukaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan sekä osaamisen ja oppimisen (TKIO) digitransformaatio tarkoittaa julkisille tutkimusorganisaatioille muutosta toiminnassa siten, että yhteistyö ympäröivän yhteiskunnan ja yritysten kanssa korostuu.


2 Tutkimusorganisaatioiden ja yritysten yhteistyön yhteisten kyvykkyyden rakentaminen

Ammattikorkeakoulut, yliopistot ja valtion tutkimuslaitokset voivat hyödyntää datanhallinnan ja laskennan palveluita yritysyhteistyössä, TKIO-toiminnassa, maksullisesti tai määrättyjen kriteerien täyttyessä myös opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamana. Erityisesti tutkimuslaitosten pääjohtajat ovat 2022 haastattelun pohjalta verkostona antamassaan strategisessa viestissään pitäneet yritysyhteistyön (julkisten tutkimusorganisaatioiden ja yritysten) yhteisten kyvykkyyden rakentamista ja tuote- ja palveluvalikoiman kehittämistä tärkeänä yhteisenä prioriteettina, kansallisena verkostona edistettävänä asiana. 


3 Vuorovaikutus, innovatiivinen yhteistoiminta

Rehtorit ja pääjohtajat ovat korostaneet parempaa vuorovaikutusta, toiminnan läpinäkyvyyttä sekä innovatiivisuutta tarpeiden ennakoinnissa ja yhteisen tilannekuvan rakentamisessa. Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset vaikuttavat CSC:n palveluiden kehittämiseen niiden ohjausrakenteiden kautta. Rakennamme lisäksi ymmärrystä ja luottamusta yhteisissä foorumeissa kuten ohjausrakenteissa ja verkostoissa. Yhteisen ymmärryksen rakentamista eri foorumeilla ja näiden kesken tuetaan välineillä, kuten koulutuksen ja tutkimuksen digitalisoitumisen tiekartalla ka.csc.fi, tuleviin muutoksiin ja trendeihin katsahtavassa Digihuoneessa sekä kehityskulkuja seuraavassa Ideapankissa. 


Lisätietoja

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus on suomalainen, valtion ja korkeakoulujen omistama tietotekniikan osaamiskeskus. Osana kansallista tutkimusjärjestelmää CSC kehittää, integroi ja tarjoaa kansainvälisesti korkeatasoisia tietotekniikkapalveluita tutkimukselle, opetukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille.

CSC:llä on sen omistajien keskinäinen neuvottelukunta, jossa valtiota edustaa johtaja Päivi Husman Työterveyslaitoksesta sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Omistajastrategiassa neuvottelukunta määrittelee CSC:n perustehtävät ja keskeiset toimintaperiaatteet.

Neuvottelukunta on omistajastrategiassa velvoittanut yhtiön hallituksen määrittelemään asiakasohjausmallin, jonka keskeinen osa on osallistuminen yhtiön strategiaprosessiin. CSC:n hallituksen määrittämässä asiakasohjausmallissa toivotaan joka toinen vuosi Arene, Unifin ja TulaNetin lausuntoa yhtiön strategiaprosessia suuntaamaan (https://www.csc.fi/csc-n-strategian-muodostaminen). 

CSC:n hallituksen puheenjohtaja toimii rehtori Jukka Mönkkönen (www.csc.fi/hallitus). 


Tutkimuksen toteuttajana T-Media on yhteydessä ja sopii haastattelusta, lisätietoja Nina Laakso 0400 808 940, nina.laakso@t-media.fi 

Taustoitan, tarkennan ja toimitan lisätietoja tarvittaessa.

​​Pekka Lehtovuori, Ph.D
Director, Advanced Computing Facility - Operations and systems
CSC - IT Center for Science Ltd.,
P.O.Box 405, 02101 ESPOO, Finland
tel. +358 50 3819723, fax +358 9 4572302
pekka. lehtovuori@csc.fi

  • No labels