Aika: 25.1.2024 klo 9.30-11.30

Paikka: Zoom

Paikalla: Iltanen Tessaliina (TuAMK), Karlström Krister (Arcada), Kujala Teija (HY), Lassila Lotta (Taiyo), Ovaskainen Elina (Centria), Pulkkinen Sari (TUNI), Rantanen Timo (JY), Rautio Kimmo (CSC), Sara Jenni (Aalto), Tenhunen Maarit (LY)

Muistio

  1. Kokouksen avaus ja lyhyt esittäytymiskierros
    1. Avattiin kokous klo 9.30 ja käytiin lyhyt esittäytymiskierros.
  2. Ryhmän puheenjohtajan valinta
    1. Päätettiin, että Rautio toimii kokousten puheenjohtajana.
  3. Taustoitus aiheeseen LIITE
      1. Rautio kävi alustuksen esityksen mukaisesti.
      2. Oppijanumerosta säädetään ns. KOSKI-laissa (884/2017).
      3. OPH toteuttanut kaksi rajapintaa (API) oppijanumerorekisteriin. Suppean kautta saa oppijanumeron ja laajan kautta mm. yhteystiedot. Tietoalkiot kuvattu tarkemmin alta löytyvässä linkissä.
        1. Korkeakoulujen vastuulla on hakea oppijanumerot vain, kun tähän on olemassa (laki)peruste.
      4. Työskentelyn tulee olla tehokasta, jotta valmista olisi KOOTuen antamassa aikataulussa, eli maaliskuun loppuun mennessä. 
      5. Ryhmässä on tarkoitus tehdä linjauksia, mille henkilöryhmille voitaisiin hakea oppijanumerot, ja mikä on (laki)peruste, jonka mukaan näin voi toimia. 
    1. Työskentelyyn osallistuvien korkeakoulujen nykykäytänteet
      1. Tiivistetysti Helsingin yliopistossa haetaan oppijanumerot aktiivisille hetullisille opiskelijoille, sekä opetus- ja tutkimushenkilöstölle ja tietotekniikkakeskuksen väelle. Entisille opiskelijoille ei haeta oppijanumeroita, koska ei ole nähty, että tähän olisi olemassa lakiperustetta. Hetuttomille ei toistaiseksi noudeta oppijanumeroita, jos he eivät tule Opintopolun kautta (esim. vaihto-opiskelijat).
      2. Tampereen korkeakouluyhteisössä oppijanumerot haetaan kaikille opiskelijoille ja korkeakoulun palkkalistoilla oleville. Todettu, että hetuttomat tarvitsevat oppijanumeron muun muassa opiskelijakorttia (Tuudo) varten.
      3. Turun ammattikorkeakoulussa on tarkoitus hakea oppijanumerot kaikille, kunhan oppijanumerointegraatio saadaan valmiiksi.
      4. Centriassa haetaan hetullisille oppijanumerot. Pohdittu, että pitäisikö oppijanumero hakea muillekin hetuttomille, kuin ristiinopiskelijoille.
      5. Todettiin, että Digivisiossa on linjattu, että Opin.fi parissa työskenteleville korkeakoulujen henkilökuntaan kuuluville haetaan oppijanumerot. Vastaavasti oppijanumerot haetaan yliopistoissa, joissa on käytössä MPASSid, eli joissa on harjoittelukouluja.
    2. Työryhmän aikataulutus ja työskentelytavat
      1. Työ tulee olla valmis maaliskuun 2024 loppuun mennessä, ja ennen työn luovuttamista, tulee ryhmän saada juridista asiantuntija-apua.
      2. Kaikki wikistä löytyvät materiaalit ovat julkisia.
    3. Mille henkilöryhmille haetaan/ei haeta oppijanumerot, ja millä perusteella?
      1. Osallistujat yleisesti, tärkeintä on määrittää, että kenelle haetaan laajat tiedot oppijanumerorekisteristä, ja kenelle suppean rajapinnan kautta vain oppijanumero.
        1. Puheenjohtaja: OPH puhunut yleisesti, että suppeat tiedot haettaisiin henkilökunnalle ja laajemmat opiskelijoille.
      2. Keskustelua herätti myös, että haetaanko oppijanumerot jo menehtyneille. Todettiin, että tästä ei selkeästi sanota ns. KOSKI-laissa, joten kysytään asiasta OPH:lta.
      3. Todettiin, että Digivision jatkuvan oppimisen tarjottimen - Opin.fi näkökulmasta olisi hyvä, että oppijoille haettaisiin oppijanumerot, jotta heidän kaikki suoritukset olisi mahdollista saada Digivision suosittelumoottorin käyttöön. 
  4. Korkeakoulujen tarpeet oppijanumerorekisterin tiedoille
    1. Työryhmän osallistujien ja HAKA IAM -verkoston jäsenten jo tunnistamat tietotarpeet (kuvakaappaus Flingasta)
      1. Ryhmän puheenjohtaja koostaa nämä taulukkoon ennen seuraavaa 7.2. olevaa kokousta, jolloin on tarkoitus käsitellä korkeakoulujen tietotarpeita, perusteita tiedoille ja mille henkilöryhmille em. tiedot haettaisiin rajapinnasta.
        1. Taulukkoon tullaan koostamaan myös tulevaisuuden tietotarpeita, joita ei vielä pysty nykyisistä rajapinnoista hakemaan.
  5. Muut asiat
    1. Ei ollut muita asioita.
  6. Seuraava kokous
    1. Ehdotus:
      1. Ensisijaisesti 7.2. ja toissijaisesti 8.2.  
        1. Seuraava kokous 7.2.2024 klo 14-16, kokouskutsu laitettu työryhmän jäsenille ja asiantuntijavieraille
      2. Käsittelyssä laajasta rajapinnasta nykyään saatavilla olevat tiedot ja näiden vertailu tunnistettuihin tietotarpeisiin https://wiki.eduuni.fi/x/QZEQGg
      3. Kotitehtävänä pohtia lakiperuste/perusteita, joihin tietotarve perustuu ja mille henkilöstöryhmille oppijanumerot haettaisiin?
    2. Selvitettäväksi ennen seuraavaa kokousta
      1. Toimeksiantoa täsmennettävä, puhutaanko myös henkilökuntaryhmistä, joille hankittaisiin oppijanumerot, vai ainoastaan oppijoista?
      2. Tarkistettava OPH:sta
        1. Haetaanko oppijanumerot myös kuolleille (asiaa ei ole selkeästi ilmaistu KOSKI-laissa)?
        2. Mitä ovat tunnistetiedot, jotka on mainittu laajaa rajapintaa käsittelevässä taulukossa? 
        3. Pitääkö henkilöitä informoida/kontaktoida, joille haetaan oppijanumero, vai riittääkö maininta esimerkiksi Opintopolun ja/tai korkeakoulun rekisteriselosteessa? Jos pitää kontaktoida, niin miten? Aiheesta keskusteltu 22.11.2023 olleessa tilaisuudessa. 
  7. Kokouksen päättäminen
    1. Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 11.42
  • No labels