Työpaja 5: 3.5.2024 klo 9:30 - 11:00

Työpaja 6: 29.5.2024 klo 10:00 - 11:30




Prosessialue: Johtaminen ja organisointi
Tarkempi prosessialueProsessialueen kuvausKommentti
ProsessiProsessin kuvausOsallistuvat roolit / toimijat (DAHA-toimijat)Prosessin lopputulos /-tuotosKommentti (esim. tunnistetut puutteet prosesseissa tai palveluissa)
Tutkimusdatan arvonmäärityspolitiikan muodostaminen

Tutkimusdatan arvonmäärityspolitiikan muodostaminen tutkimusorganisaatio-, tutkimusinfrastruktuuri- tai tieteenalakohtaisesti.

Näkökulmana mm. aineiston jatkokäyttömahdollisuudet, aineistoon käytetyt resurssit, aineiston merkittävyys, pitkäaikaissaatavuus, mahdollisuudet tuottaa aineisto uudelleen ja kustannustekijät.


Tutkimusdatan arvonmäärityspolitiikka 
Organisaation datapolitiikan muodostaminenKuvataan tutkimusdatan keräämiseen, käyttöön ja hallintaan liittyvät organisaatiotasoiset periaatteet ja linjaukset.

Tähän liittyy toimenpideohjelma.










Prosessialue: Tuki ja koulutus
Tarkempi prosessialueProsessialueen kuvausKommentti
ProsessiProsessin kuvausOsallistuvat roolit / toimijat (DAHA-toimijat)Prosessin lopputulos /-tuotosKommentti (esim. tunnistetut puutteet prosesseissa tai palveluissa)
Datan tuottamisen ja analysoinnin tuki
Datan käsittelyalustojen hallinta ja käytön koulutus

Mitä prosesseja tähän prosessialueeseen tulisi nostaa?

Esimerkkeinä muutamia, mutta ei välttämättä paras jaottelu

 

Tutkimusaineistojen hallinnan koulutus ja tuki Koulutus kattaa kaikki datojen/aineistojen hallinnointiin ja käyttämiseen liittyvät vaiheet ja aiheet. 


Tieteenalakohtainen tuki




Tukipalveluiden asiantuntijoiden koulutus



Vastuullisen arvioinnin asiantuntijoiden koulutus



Lähituki tutkimusaineiston tuottamisessa ja käytössä



Tutkimuksen arviointi ja tuki



Tutkimusaineistojen avaamisen ja julkaisemisen tuki sekä löydettävyyden varmistaminen








Prosessialue: Tutkimusdatan hallinta
Tarkempi prosessialueProsessialueen kuvaus

Kommentti
Datan elinkaaren hallintaProsesseissa suunnitellaan ja ylläpidetään strategiaa datan hallinnalle sen koko elinkaaren ajan, alkaen lähtödatan hankkimisesta tai luomisesta ja päättyen säilyttämiseen ja julkaisuun tai poistamiseen. Tämä sisältää muun muassa datan arvioinnin, metadatan ja dokumentaation suunnittelun, säilytys- ja varmuuskopiointistrategioiden suunnittelun sekä tietoturvan ja tietosuojan suunnittelun. Elinkaarisuunnitelma auttaa varmistamaan, että data on saatavilla, luotettavaa ja käyttökelpoista koko sen elinkaaren ajan ja että se täyttää soveltuvat sääntelyvaatimukset ja käytännöt.

Kysymys:

  • Riittääkö pelkkä Datan elinkaaren hallinta prosessin nimeksi, joka sisältää aineistohallintasuunnitelman


Aineistonhallintasuunnitelma on vain tutkijan dokumentti tutkimuksen kontekstiin - kun tutkimus päättyy aineistonhallintasuunnitelma ei jatku. Osa tiedoista voi siirtyä johonkin toiseen tietolähteeseen datan elinkaaren hallinnan tueksi tutkimuksen päätyttyä → tälle tiedolle ei ole selkeää nimeä → olisi tarve.

  • Tämä lisätty osioon "Datan säilytyksestä, eheydestä ja jatkohyödynnettävyydestä vastaaminen" → Datan arvonmääritys ja ylläpidon suunnittelu
ProsessiProsessin kuvausOsallistuvat roolit / toimijat (DAHA-toimijat)Prosessin lopputulos /-tuotosKommentti (esim. tunnistetut puutteet prosesseissa tai palveluissa)
Datalähteiden kartoitus, valinta ja kuvailuTutkimusdatan keräämisessä hyödynnettävien eri datalähteiden tunnistaminenDAHAssa: TutkijaDatalähteet suunniteltu ja dokumentoitu aineistonhallintasuunnitelmaan
Tiedonkeruumenetelmien kartoitus, valinta ja kuvailu

Menetelmien suunnittelu ja määrittely tarvittavan datan keräämiseksi tutkimuskysymysten ja tavoitteiden pohjalta

DAHAssa: TutkijaTiedonkeruumenetelmät suunniteltu ja dokumentoitu aineistonhallintasuunnitelmaan
Datankäsittelytyökalujen ja ympäristöjen kartoitus, valinta ja kuvailu

Sopivien työkalujen ja ympäristöjen valinta kerätyn datan käsittelyyn, analysointiin ja tulosten visualisointiin. 

DAHAssa: Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö, Palvelun tuottajaDatankäsittelytyökalut suunniteltu ja dokumentoitu aineistonhallintasuunnitelmaan

Tutkijat kysyvät apua asiantuntijoilta ja palvelun tuottajilta.

Työkalurekisteri olisi oiva apuväline tutkijalle ja datatuelle mutta tietojen ylläpitäminen ajantasaisena voi olla haastava tehtävä.

Tutkimusdatan säilytyspaikan valinta ja varmistustarpeiden suunnitteluProsessissa määritellään missä ja miten tutkimuksessa kerätty data säilytetään turvallisesti ja luotettavasti. Prosessiin voi sisältyä eri vaihtoehtojen arviointi vaatimuksiin ja suosituksiin peilaten, turvallisuustason tarkistus, varmuuskopiointistrategian suunnitellu, datan eheyden varmistamisen käytäntöjen tarkistuminen, datan saatavuuden varmistaminen.DAHAssa: Tutkija, Palvelun tuottajaTutimusdatan säilytyspaikka ja varmistukset suunniteltu ja dokumentoitu aineistonhallintasuunnitelmaan
Datan tuhoamissuunnitelman kuvailuKerätyn datan asianmukaisen ja pysyvän poistamisen suunnittelu alkuperäisen tutkimuskäytön jälkeen. Tämä sisältää datan tarpeen arvioinnin, poistettavan datan tunnistamisen, poistamismenettelyn suunnittelun sekä dokumentoinnin ja datan poiston varmistusmenettelyjen toteuttamisen.DAHAssa: TutkijaDatan tuhoaminen suunniteltu ja dokumentoitu aineistonhallintasuunnitelmaan

Prosessialueessa "Datan säilytyksestä, eheydestä ja jatkohyödynnettävyydestä vastaaminen" on prosessi "Datan poistaminen" → pitäsikö molemmissa puhua poistamisesta tai tuhoamisesta?

Tutkimuksen aikaisen datan poistaminen vs.

julkaistun datan poistaminen

Käytettävien prosessien ja standardien suunnitelma

Dataan liittyvien toimintatapojen ja standardien määrittely, mukaan lukien tiedostomuodot.


DAHAssa: Tutkija, PI, Tutkimusryhmä, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö

Onko DAHA:ssa: Väitöskirjaohjaaja, Tiedeyhteisö, Infrastruktuuri

Käytettävät prosessit ja standardit suunniteltu ja dokumentoitu aineistonhallintasuunnitelmaan

Tiedeyhteisö, labra (infrastruktuuri) voi määrittää standardeja

Datan kuvailevan metadatan suunnittelu ja standardien valinta

Määritellään mitä tietoja kuvailevassa metadatassa tulisi olla ja valitaan alan standardit, jonka mukaan metadatasisältöä hallitaan.

DAHAssa:Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö, Palvelun tuottaja

Onko DAHA:ssa: Väitöskirjaohjaaja, Tiedeyhteisö, Infrastruktuuri

Metadatan tiedot ja standardi suunniteltu ja dokumentoitu aineistonhallintasuunnitelmaan

Tiedeyhteisö, labra (infrastruktuuri) voi määrittää standardeja

Mitä metadataa tarkoitetaan, tässä kuvaileva (löydettävyys) metadata, 

esimerkkejä Datacite, DCAT, Metax

Huom! Julkaisupalvelu määrittää, mitä tietoa kuvailussa on. Käytännössä valitaan julkaisupaikka (kartoitetaan, onko se validi) ja jätetään metadata-standardi palvelun päätettäväksi.

Tietosuojan ja tietoturvan suunnittelu ja kuvailuTutkimusdatan tietosuoja- ja tietoturvatarpeiden arviointi ja toimenpiteiden suunnittelu näiden tarpeiden täyttämiseksi. Tämä sisältää henkilötietojen asianmukaisen käsittelyn, tietoturvatoimenpiteiden, kuten salauksen ja pääsynhallinnan suunnittelun sekä riskien arvioinnin. 

DAHAssa: Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö 

Onko DAHAssa: Väitöskirjaohjaaja , tutkimuksen tukipalvelut (tietosuojavastaava, tietoturva)

Tietoturva- ja tietosuojakäytännöt suunniteltu ja dokumentoitu aineistonhallintasuunnitelmaan

Tietosuojailmoitus, riskikartoitus (lain edellyttämä), DPIA tarvittaessa

Aineistonhallintasuunnitelma ja tietosuojainformointi käsi kädessä

Jo alusta asti mukaan

Datan dokumentoinnin suunnittelu ja kuvailuKerätyn datan dokumentoinnin ja dokumentoinnin organisoinnin suunnittelu. Tähän sisältyy suunnitelmat siitä, mitä tietoja dokumentoidaan (kuten metadatat, ohjeet, tulkinnat), millaisessa muodossa ne tallennetaan ja miten ne jaetaan ja säilytetään. 

DAHAssa: Tutkija, Tutkimusryhmä, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö 

Datan dokumentointiprosessi suunniteltu ja dokumentoitu aineistonhallintasuunnitelmaan

Dokumentaatio on pitkäaikaissäilytyksen säilytyssuunnitelman pohja?

Metadatapohja?

Datan lisensoinnin, avoimuuden ja julkaisemisen suunnittelu ja kuvailuKerätyn datan lisensoinnin, avaamisen ja julkaisemisen suunnittelu, jotta se olisi mahdollisimman hyvin saatavilla muille tutkijoille tai yleisölle. Tähän sisältyy suunnitelma siitä, miten avattava tutkimusdata kuvaillaan, millaisen lisenssin tutkimusdata saa (esim. avoin, rajoitettu) sekä missä ja miten se julkaistaan (esim. arkisto tai muu datarepositorio).  Prosessissa varmistetaan millä tavoin datan julkaisualusta tarjoaa mahdollisuuden määrittää asianmukaiset käyttöoikeudet datalle, ja että se noudattaa riittäviä tietoturvakäytäntöjä.DAHAssa Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö 

Datan lisensointi, avoimuus ja julkaisu sunniteltu ja dokumentoitu aineistonhallintasuunnitelmaan

Pitäisikö tässä olla myös pitkäaikaissäilytyksen suunnittelu vai onko se seuraavassa?

Käytetäänkö termiä "julkaisualusta" vai "datarepositorio" (tai jokin muu)

Voisi irroittaa toisistaan lisenssoinnin ja avoimuuden suunnittelun ja julkaisupaikan valinnan. Julkaisupaikan valinta puolestaan ohjaa kuvailevan metatiedon metadatastandardin valintaa

Linkittyy: Dataan liittyvät sopimukset (oma prosessinsa, löytyy myöhemmin)

Datan säilytysajan ja käyttötarkoituksen suunnittelu ja kuvaaminenTehdään alustava arvonmääritys ja määritellään miten kauan kerätty data säilytetään ja miten sitä käytetään tutkimuksen jälkeen. Tähän sisältyy suunnitelma siitä, kuinka pitkään dataa säilytetään tutkimuksen tarpeisiin, missä muodossa se säilytetään ja miten sitä voidaan käyttää uudelleen tai jakaa tulevaisuudessa. Tutkija voi saada tukea tutkimuksen tukihenkilöltä, eettiseltä toimikunnalta tai tietosuojavastaavalta.

DAHAssa: Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö 

Onko DAHA:ssa eettinen toimikunta (question)  tietosuojavastaava 

Tutkimusdatan alustava arvonmääritys, säilytysaika ja käyttötarkoitus suunniteltu ja dokumentoitu aineistonhallintasuunnitelmaan


Pitäisikö tässä alueessa olla myös datan arvonmääritys prosessina, vai sisätyykö "Tutkimusdatan säilytysajan ja käyttötarkoituksen suunnittelu":n?

Alustava arvonmääritys. Arkistopuolella terminä "seulontapäätös".

Aineistonhallintasuunnitelman koostaminen, validointi ja julkaisuAineistonhallintasuunnitelma on dokumentti, joka voidaan tuottaa esimerkiksi rahoittajaa tai kotiorgansiaatiota varten. Tyypillisesti validoidaan ennen julkaisua. Voidaan julkaista kokonaan tai osittain (esim. rahoittaja voi tarvita eri tietoja kuin vaikkapa tutkimuksen tukipalvelut).

DAHAssa: Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö, Datanhallintaa ja sen palveluita ohjaavat ja rahoittavat tahot, Suomen Akatemia

Aineistonhallintasuunnitelma koostettu, validoitu ja julkaistu eri toimijoita varten
Koostetaan esim. rahoittajaa tai oman organisaation tarpeita varten, tai jaettavaksi esim. CSC:lle / tutkimusaineiston metatietoja varten. Tehdäänkö julkaisusta versioita? Versioilla pitäisi olla pysyvät tunnisteet.
Datan oikeus- ja vastuukysymysten tunnistaminen, selvittäminen ja kuvaaminenTunnistetaan tutkimusaineistojen vaatimat sopimukset ja selvitetään aineistojen oikeuksiin liittyvät kysymykset.

DAHAssa: Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö, Tekijä- ja lähioikeuksien alkuperäiset omistajat, Taloudellisia oikeuksia sopimuksilla saaneet haltijat

Tutkimusdatan vaatimat sopimukset tunnistettu ja dokumentoitu aineistonhallintasuunnitelmaan



Aineistonhallintasuunnitelman ja muun dokumentaation päivittäminen ja ylläpitoPäivitetään dokumentaatio tietojen muuttuessa ja ennalta määritellyissä tarkastuspisteissä.

DAHAssa: Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö,

Päivitetty aineistonhallintasuunnitelma ja muu dokumentaatio
Tutkimuksen datanhallinnan automaatiota tukevien metatietojen jakaminen koneluettavastiValikoitujen tutkimusprosessia ja tutkimuksen datanhallintaa tukevien metatietojen jakaminen eri käyttötarpeisiin koneluettavasta aineistonhallintasuunnitelmasta ja tutkimuksen muista master data lähteistä.

Tavoite: Automaatioprosessi

Tukiprosessit käynnistetty

Edellyttää koneluettavuutta. Tavoitetila. Kehitystyö käynnissä. Nykyisin manuaalisesti palvelupyyntöinä.

Tarpeina esimerkiksi aineistokuvailujen tekemisen helpottaminen (esim. kuvailutietojen syötön automatisointi) tai palvelujen käyttöoikeuden ja resurssimyöntöjen perustelu aineistohallintasuunnitelman avulla.

Tarkempi prosessialueProsessialueen kuvaus

Kommentti
Datan hankkiminen ja tuottaminen
Prosesseissa kerätään tai hankitaan dataa tai lähtöaineistoa tutkimuksen tai analyysin tarpeisiin. Tämä voi sisältää esimerkiksi kyselyiden toteuttamista, haastatteluiden tekemistä, tietokantakyselyjä, erilaisten mittausten tekemistä tai muiden datalähteiden hyödyntämistä. Prosessialue sisältää datan hankkimiseen liittyvän sopimisen.
ProsessiProsessin kuvausOsallistuvat roolit / toimijatProsessin lopputulosKommentti (esim. tunnistetut puutteet prosesseissa tai palveluissa)
Tutkimuksessa hyödynnettävän datan lataaminen lähteestäTutkimukseen tarvittavan datan hankkiminen ulkoisista lähteistä, kuten datarepositoriosta, arkistosta, tai datajulkaisusta.DAHAssa TutkijaDatasta tallennettu oma kopio tutkimustarkoituksiinLiittyykö tähän luvitus?
Datan etäkäyttöTutkimuksessa tarvittavan datan käyttö etänä ilman fyysistä pääsyä alkuperäiseen dataan. Tämä voi tapahtua esimerkiksi käyttämällä erityisiä etäkäyttöalustoja tai -työkaluja, jotka mahdollistavat turvallisen ja tehokkaan datan käsittelyn ja analysoinnin ilman, että tutkijan tarvitsee fyysisesti olla paikan päällä datan alkuperäisessä sijainnissa. Etäkäyttö voi olla tarpeen erityisesti silloin, kun dataa säilytetään turvallisissa tai rajoitetuissa ympäristöissä.DAHAssa: Tutkija, Palvelun tuottajaData käytettävissä etänä tutkimustarkoituksiin.Liittyykö tähän luvitus?
Datan tuottaminen tutkimuskohteestaTutkimuksessa tarvittavan datan kerääminen suoraan tutkimuskohteesta tai tuottaminen esimerkiksi laskennalla. Tämä voi tapahtua erilaisilla menetelmillä, kuten algoritmein, haastatteluilla, kyselyillä, havainnoinnilla tai mittauksilla, riippuen tutkimuksen luonteesta ja tavoitteista. Data tallennetaan tutkimuksenaikaiseen ympäristöön.

DAHAssa Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö (esim Staff Scientist, Infra), Tutkimuksen kohde


Data hankittu tutkimuskohteesta ja tallennettu tutkimuksenaikaiseen ympäristöön.
Tutkimuksessa hyödynnettävän datan etsiminenTutkimuksessa tarvittavan datan etsiminen. Tämä voi sisältää etsimisen erilaisista lähteistä, kuten tietokannoista, arkistoista, julkisista raporteista, aikaisemmista tutkimuksista tai avoimista datalähteistä. DAHAssa Tutkija?

Datan oikeuksista ja vastuista sopiminen ja niiden kuvaaminen

Prosessissa määritellään ja sovitaan tutkimuksessa käytettävän datan omistusoikeuksista, käyttöehdoista ja vastuista. Tähän sisältyy muun muassa sopimukset datan käytöstä, jakamisesta ja säilyttämisestä sekä vastuista, kuten tietoturvan ja tietosuojan noudattamisesta. Prosessi ottaa huomioon tekijänoikeudet, immateriaalioikeudet ja muut oikeudelliset näkökohdat datan käytössä.

Tutkijavoi saada tukea esimerkiksi organisaation tutkimuksen tukihenkilöiltä, tietosuojavastaavalta tai lakiasiantuntijoilta, jotka auttavat varmistamaan, että datan käyttöön liittyvät oikeudet ja vastuut ovat asianmukaisesti sovittu.

Suunnitteluvaiheessa oltava mukana tarvittavien sopimusten tunnistaminen

DAHAssa Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö, Tekijä- ja lähioikeuksien omistajat

Onko DAHA:ssa: tietosuojavastaava, lakiasiantuntijat

Datan oikeuksista ja vastuista sovittu.

Kuuluuko tähän myös tutkittavien kanssa sopiminen?
Tarkempi prosessialueProsessialueen kuvaus

Kommentti
Datan jalostaminenProsesseissa raakadataa käsitellään, muunnetaan ja analysoidaan tutkimuksen tarpeisiin ja esimerkiksi tietoturva- ja tietosuojavelvoitteiden täyttämiseksi.
ProsessiProsessin kuvausOsallistuvat roolit / toimijatProsessin lopputulosKommentti (esim. tunnistetut puutteet prosesseissa tai palveluissa)
Datojen yhdistelyKerättyjen dataojen integrointi ja yhdistäminen analyysin tai tulkinnan tarpeisiin. Voi sisältää eri tietolähteiden, kuten kyselyjen, haastattelujen, mittausaineistojen tai arkistojen, yhdistämistä yhdeksi tutkimusaineistoksi tai tietokannaksi. Prosessissa voi hyödyntää tietokantaosaamista, tilastollisia menetelmiä tai tietojenkäsittelytaitoja.DAHAssa TutkijaAnalyysin ja tulkinnan tarpeita vastaava datakokonaisuus olemassa
Datamuunnosten tekoDatan muodon tai rakenteen muuttaminen sopivaksi analyysiä, visualisointia, julkaisua tai arkistointia varten. Voi sisältää datan siivomista virheistä, puuttuvien arvojen täyttämistä, muuttujien muuntamista tai uusien muuttujien luomista datan paremman käsittelyn ja ymmärtämisen mahdollistamiseksi

DAHAssa Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö 

Data on halutussa muodossa
Datan salausDatan muttaminen kryptografisten menetelmien avulla epäluettaviksi ilman asianmukaisia salausavaimia. Datan salaus varmistaa, että data säilyy turvassa ja suojattuna luvattomalta pääsyltä tai tietovuodoilta. Salauksen avulla tutkija pystyy siirtämään, tallentamaan ja käsittelemään tietoja turvallisesti niin, että ne säilyttävät luottamuksellisuutensa. Tärkeitä käsitteitä salauksessa ovat avaimet, joita tarvitaan salauksen purkamiseksi, sekä erilaiset salausalgoritmit, jotka määrittävät salauksen ja purkamisen menetelmät.DAHAssa Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö Data on salattuTulisiko olla myös datan pseudonymisointi ja anonymisointi?
Datan tekninen laadunvarmistus ja korjausKerätyn datan teknisen laadun varmistus. Tämä sisältää virheiden havaitsemisen ja korjaamisen. Prosessissa voi hyödyntää erilaisia tarkistusmenetelmiä ja -työkaluja, kuten tarkistuslistoja tai automaattisia virheentarkistusohjelmia.DAHAssa Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö Data on laadukasta ja eheää
Datan dokumentointi ja käyttöohjeiden luominen

Dokumenttien ja ohjeiden luominen datan ominaisuuksien, käytön ja syntyhistorian kuvaamiseksi. Sisältää dataan liittyvän metadatan luomista sekä sellaisten koodausohjeiden ja käyttöön liittyvien ohjeiden luomista, jotka mahdollistavat datan ymmärtämisen ja tutkimuskäytön, sekä tutkimuksen todennettavuuden.

Osa datan syntyhistoriatiedosta ja metiedosta luodaan automaattisesti, koneellisesti tai tekoälyä hyödyntäen.

DAHAssa Tutkija

Data on dokumentoitu ja kuvailtu


Tarkempi prosessialueProsessialueen kuvaus

Kommentti
Datankäsittely- ja siirtoympäristön käyttöönotto ja hallinta

Prosesseissa hallinnoidaan tutkimuksenaikaisia datankäsittelyalustoja ja dataa siirretään yhdestä paikasta toiseen tietokoneiden, palvelimien tai muiden tallennusjärjestelmien välillä. Tämä voi sisältää esimerkiksi tiedostojen siirtämistä, tietokantojen replikointia tai datan lataamista pilvipalveluihin. Sisältää mahdollisten tietoturva- ja tietosuojakysymyksten huomionnin datan siirtämisessä sekä datan eheyden ja validiteetin varmistamisen siirron yhteydessä.

^ päivitetään tätä vielä

PItäisikö sisältää myös metatietojen tai datan dokumentaation siirron, silloin kun siirretään dataa esim. julkaisualustalle? Vai ajatellaanko että tiettyjä metatietoja ei siirretä vaan ne tuotetaan suoraan palveluun?

Sisältäen:

Tallennusympäristö

Ohjemointialusta

Siirtotyökalu


ProsessiProsessin kuvausOsallistuvat roolit / toimijatProsessin lopputulosKommentti (esim. tunnistetut puutteet prosesseissa tai palveluissa)
Tutkimuksenaikaisen datankäsittelysalustan tilaaminen ja ylläpito

Datan käsittelyyn ja tallentamiseen tarvittavien työkalujen ja ympäristöjen tilaaminen, hallinnointi ja tiedonsiirto ympäristöjen välillä.


Tutkimuksenaikainen datankäsittelyalusta käytettävissä ja hallittavissa.
Datan siirto tutkimuksenaikaiseen säilytykseen

Datan siirto säilytyspalveluun, jossa data säilyy tarkoituksenmukaisesti suojattuna ja saavutettavissa koko tutkimuksen ajan.

Datan siirtämisessä hyödynnetään turvallisia tiedonsiirtomenetelmiä ja datan eheys tarkistetaan siirron yhteydessä.

DAHAssa: Tutkija

Data säilössä tutkimuksen ajan


Datan siirto säilytyksestä työalueelle

Datan siirto säilytyksestä käyttöympäristöön tai työtilaan. Tämä mahdollistaa datan käytön ja analysoinnin.

Datan siirtämisessä hyödynnetään turvallisia tiedonsiirtomenetelmiä ja datan eheys tarkistetaan siirron yhteydessä.

DAHAssa: Tutkija

Data on tutkimuksen ajan käytettävissä sellaisessa ympäristössä, että sitä voi käyttää ja analysoida.


Datan siirto tutkimuksenaikaiselle jakoalustalleDatan siirto alustalle, joka on tarkoitettu datan jakamiseen ja yhteiskäyttöön tutkimusryhmän tai muiden sidosryhmien kanssa. Tämä mahdollistaa datan jakamisen ja yhteistyön tutkimuksen aikana. Datan käyttöoikeudet ovat selkeät ja asianmukaisesti hallittuja. DAHAssa: TutkijaData on tutkimuksen ajan käyttöoikeuksien mukaisesti jaettavissa ja saatavillaEi aina tarvita erillistä jakoalustaa - voi myös jakaa halutuille tahoille read-only pääsyn esim. tutkimuksenaikaiseen säilytykseen.
Datan siirto arkistoon

Kerätyn datan siirto arkistoon. Tämä tapahtuu tutkimuksen päätyttyä tai sen vaiheen jälkeen, kun dataa ei enää tarvita aktiivisessa käytössä. Arkistointi varmistaa, että data säilyy turvallisessa ja asianmukaisesti dokumentoidussa ympäristössä pitkäaikaista säilytystä ja mahdollista uudelleenkäyttöä varten. 

Siirron yhteydessä vamistetaan että datan eheys säilyy ja sopivat esimerkiksi tunnistellisen datan käsittelystä ja rekisterinpitäjyydestä.

DAHAssa Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö, Palvelun tuottaja

Data arkistoitu ja oikeuksista sovittu


Datan siirto keskipitkän aikavälin, tutkimuksen jälkeiseen säilytykseenDatan siirto turvalliseen ja asianmukaiseen säilytyspaikkaan sen jälkeen, kun tutkimus on saatu päätökseen. On tärkeää, että data on asianmukaisesti dokumentoitu ja kuvailtu, jotta se on ymmärrettävää ja löydettävää tulevaisuudessa.DAHAssa Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö Data on tutkimuksen jälkeen säilössä (säilytyssuunnitelman mukaisesti)Tarkennettava! Miten kauan säilyteään, mitä tarkoitusta varten? Kuka hallinnoi.
Datan siirto pitkäaikaissäilytykseen

Datan siirto pitkäaikaissäilytyksen palveluun. Data on oltava eheää, kuvailtu ja pitkäaikaissäilytykseen soveltuvassa normalisoidussa muodossa. Pitkäaikaissäilytyksen palvelu validoi datan vastaanoton yhteydessä ja voi hylätä datan, mikäli se ei vastaa laatukriteereitä. Prosesseissa Datan tekninen laadunvarmistus ja korjaus sekä Datamuunnosten teko varmistetaan datan kelpoisuus pitkäaikaissäilytykseen.

DAHAssa Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö 

Data on pitkäaikaissäilytyksessä


Datan siirto julkaisualustalleKerätty data siirretään palveluun, jossa data tai vähintään sen metatiedot tulevat saataville ja jaettavaksi laajemmalle yleisölle tai tutkimusyhteisölle. Tämä prosessi mahdollistaa tutkimuksen tulosten jakamisen ja läpinäkyvyyden sekä edistää tutkimusdatan avoimuutta ja tutkijoiden yhteistyötä. Datan siirron aikana huolehditaan siitä, että dataan liitetään vaaditut metatiedot, ja että data on helposti löydettävissä ja ymmärrettävissä käyttäjille, ja että sen saatavuus ja käyttöehdot on kuvattu. DAHAssa Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö Data tai vähintään sen metatieto on tutkimuksen jälkeen säilössä (säilytyssuunnitelman mukaisesti), sekä käyttöoikeuksien mukaisesti jaettavissa ja saatavilla

Miten tämä kuvataan jos metatiedot eivät siirry tässä?

Käytetäänkö termiä "julkaisualusta" vai "datarepositorio" (tai jokin muu)

Pitäisikö olla erillisenä prosessina "datan jakelu julkaisualustalta (käyttöön)"?

Tarkempi prosessialueProsessialueen kuvaus

Kommentti
Datan säilytyksestä, eheydestä ja jatkohyödynnettävyydestä vastaaminenProsesseissa varmistetaan, että tallennettu data säilytetään tietoturvallisesti, eheänä ja käyttökelpoisena sen koko elinkaaren ajan. Tämä sisältää toimenpiteitä datan asianmukaiseen säilyttämiseen, varmuuskopioimiseen sekä sen varmistamiseen, että datan tietosisältö säilyy muuttumattomana. Prosessien tavoitteena on taata datan laatu ja luotettavuus, tietoturvallinen ja hallittu säilytys ja jakelu, sekä löydettävyys, saavutettavuus, yhteentoimivuus ja uudelleenkäytettävyys elinkaarisuunnitelman mukaisesti.

Onko tässä prosessialueessa datan jakelu ja esim. luvitus hyödyntäjälle, vai ovatko ylemmässä siirtoihin liittyvässä tai alueella "Lähtödatan hankkiminen"?


ProsessiProsessin kuvausOsallistuvat roolit / toimijatProsessin lopputulosKommentti (esim. tunnistetut puutteet prosesseissa tai palveluissa)
Datan varmistaminen

Prosessissa pyritään varmistamaan, että tietoja säilytetään turvallisesti ja luotettavasti. Tämä voi sisältää useita toimenpiteitä, kuten säännöllisiä varmuuskopioita, redundanttien tallennusjärjestelmien käyttöä, tietoturvaohjelmistojen asentamista ja päivittämistä, sekä käyttäjien koulutusta tietoturva-asioiden suhteen. Tavoitteena on minimoida datan menetyksen riski ja varmistaa, että se on aina saatavilla tarvittaessa.

DAHAssa: Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö, Palvelun tuottaja

Datan sisältö säilyy eheänä

Bittien säilyminen.
Datan versiointi

Kerätystä datasta luodaan erilaisia versioita. Sisältää datan tehtyjen muutosten tekemistä sekä historiatiedon tallentamisen datan eri vaiheista tai muunnelmista. Versioinnin syynä voi olla esimerkiksi datan päivittäminen uusien havaintojen perusteella, virheiden korjaaminen tai eri analyysimenetelmien soveltaminen.

DAHAssa: Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö

Datasta on olemassa toivotut versiot

Tekeekö versiointia muu kuin tutkija? Joskus palvelu/arkisto, jos esim. virhe korjataan?
Tiedostomuotomigraatioiden teko

Prosessi, jossa datan hyödynnettävyys varmistetaan muuntamalla digitaalinen objekti korvaavaan muotoon. Tämä voi olla tarpeellista esimerkiksi silloin, kun vanhempia tiedostomuotoja ei enää tueta. Tiedostomuotomigraatiot takaavat osaltaan datan saavutettavuuden ja käytettävyyden pitkällä aikavälillä.

DAHAssa: Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö, Palvelun tuottaja

Data on toivotussa tiedostomuodossa


Datan palauttaminenMenetetty tai poistettu data palautetaan takaisin alkuperäiseen tai käyttökelpoiseen tilaan. Tämä voi tapahtua esimerkiksi varmuuskopion avulla. Datan palauttaminen voidaan suorittaa esimerkiksi tapauksissa, joissa tietoja menetetään vahingossa, esimerkiksi virustartunnan, teknisen vian tai inhimillisen virheen seurauksena. DAHAssa: Tutkija, Palvelun tuottajaData on palautettu toivottuun tilaanSäilyttämisen palveluissa korruptoituneen datan palauttaminen varmuuskopioista on osa ns. normaalia toimintaa.
Datan tekninen eheysvalvontaProsessissa varmistetaan, että tallennetun datan rakenne, sisältö ja eheys pysyvät muuttumattomina ja virheettöminä ajan mittaan. Tämä voi sisältää erilaisten tarkistusmenetelmien ja -työkalujen käytön datan eheyden valvomiseksi ja varmistamiseksi (esim. data-auditointiskriptit, tarkistussummat). Tekninen eheysvalvonta voi tunnistaa esimerkiksi tiedostokorruptiota, puuttuvia tietoja tai muita virheitä datassa. Prosessi on tärkeä datan laadun ja luotettavuuden varmistamiseksi, erityisesti pitkäaikaissäilytyksessä ja kriittisissä tietojärjestelmissä.DAHAssa: Palvelun tuottajaData on teknisesti eheää ja käyttökelpoistaEheysvalvonta huomaa virheet, varmuuskopioiden avulla taataan datan eheys, ks. Datan palauttaminen.
Metadatan ja dokumentaation luonti ja päivitysProsessissa tuotetaan, täydennetään ja ylläpidetään tietoa datan metatiedoista sekä dokumentaatiosta, joka kuvaa datan ominaisuuksia, alkuperää, rakennetta ja käyttöä, sekä säilytyksenaikaisia toimenpiteitä. Metadatan avulla voidaan ymmärtää dataa, sen kontekstia ja mahdollisia rajoituksia tai erityispiirteitä. Dokumentaatio puolestaan tarjoaa käyttäjille ohjeita ja tietoa datan käytöstä ja tulkinnasta. Prosessi voi sisältää muun muassa metatietojen ja dokumentaation luomisen, päivittämisen, tarkistamisen ja ylläpidon.DAHAssa: Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö, Palvelun tuottajaAjantasainen dokumentaatio ja metadata
Datan poistaminen

Prosessissa tietty data tai tiedostot poistetaan tietokoneelta, palvelimelta tai muusta tallennusympäristöstä pysyvästi. Data poistetaan esimerkiksi silloin, kun dataa ei enää tarvita, se on vanhentunutta, sen poistamisesta on sovittu tutkittavien kanssa tai se on turvallisuusriski. Tavoitteena voi olla tilan vapauttaminen tallennuslaitteelta tai tarpeettoman tai arkaluontoisen tiedon päätyminen vääriin käsiin. On tärkeää, että datan poistaminen suoritetaan huolellisesti ja turvallisesti niin, että data ei ole enää palautettavissa ja että se ei aiheuta tietoturvariskejä.

Prosessia voi hoitaa toimija, kuten tutkija, tai palvelu.

DAHAssa: Tutkija, Palvelun tuottaja

Data on asianmukaisesti poistettu


Datan arvonmääritys ja ylläpidon suunnittelu

Hyödynnetään yhteismitallista datan arvonmäärityksen ohjeistusta (DAHA-viitearkkitehtuurityöstä).

DAHAssa: Korkeakoulut ja julkisomisteiset tutkimuslaitokset ?

Datan ylläpito, säilytysaika ja jatkohyödyntäminen on suunniteltu


Tarkempi prosessialue

Prosessialueen kuvaus



Kommentti
Datan julkaisu ja löydettävyys





ProsessiProsessin kuvausOsallistuvat roolit / toimijatProsessin lopputulosKommentti (esim. tunnistetut puutteet prosesseissa tai palveluissa)
Datan julkaisu tutkimusaineistojen julkaisupalvelussa

Sisältää tutkimusaineiston koostamisen (data, dokumentaatio, metatiedot (tekniset, hallinnolliset, löydettävyydeen liittyvät), tutkimusaineiston siirron julkaisupalveluun ja tutkimusaineston julkaisun ja tarkoituksenmukaisen jakelun julkaisupalvelussa.

Toiminnalliset koneluettavat aineistonhallintasuunnitelmat varmistavat kuvailutietojen tuottamisen.

DAHAssa: Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö

Julkaistulla tutkimusaineistolla on kuvailusivu, joka sisältää vähintään tiedon datan saatavuudesta ja pysyvä tunniste. 

(Toiminnallinen koneluettava aineistonhallintasuunnitelma vielä kehitteillä)
Tutkimusaineiston julkaisu sovelluspalvelussa

Sisältää tutkimusaineiston koostamisen (data, dokumentaatio, metatiedot (tekniset, hallinnolliset, löydettävyydeen liittyvät), tutkimusaineiston siirron julkaisupalveluun ja tutkimusaineston julkaisun ja tarkoituksenmukaisen jakelun sovelluspalvelussa (aineisto on julkaistu rajapintana ja käyttöliittymänä).

Toiminnalliset koneluettavat aineistonhallintasuunnitelmat varmistavat kuvailutietojen tuottamisen.

DAHAssa: Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö


Voi olla esim. reaaliaikaisesti päivittyvää sensoridataa tai sisältää muita toiminnallisuuksia, kuten tieteenalakohtaisia käyttöliittymiä, visualisaatioita ja hakutoimintoja. Esim. SmartSMEAR

(Toiminnallinen koneluettava aineistonhallintasuunnitelma vielä kehitteillä)

Tutkimusaineiston tai sovelluspalvelun kuvailu metatietopalvelussa

Tehdään tutkimusaineistoa kuvaileva metadatatietue jossa viitataan tutkimusaineistoon löydettävyyden parantamiseksi. Tutkimusaineisto voi olla julkaisematon, julkaistu jossain muualla tai se voi olla jo poistettu.

Toiminnalliset koneluettavat aineistonhallintasuunnitelmat varmistavat kuvailutietojen tuottamisen.


DAHAssa: Tutkija, Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilö

Aineistolla on kuvailutiedot

Esim.

  • Olemassaolevan aineiston kuvailutietojen tuottaminen metatietopalveluun
  • Olemassaolevan kuvailutiedon tuonti ja julkaisu toiseen metatietopalveluun
  • Aineiston kuvailusivun julkaisu ja pysyvän tunnisteen hankkiminnen jo ennen kuin data on valmiiksi koostettu

(Toiminnallinen koneluettava aineistonhallintasuunnitelma vielä kehitteillä)

Muistio



  • No labels