Tietomalli-iskuryhmän kokoukset 12.3.2013

Aamupäivä

Paikka: ACP

Läsnä: Paula Merikko, Totti Tuhkanen, JP Pihlajakoski

Tavoite: Taulukon päivittäminen Synergiaryhmän työpajasession perusteella.

Seuraavaksi: Paula kokoaa avoimet kysymykset OPH:lle. JP ja Paula (mahd. Totti) käyvät 13.3. läpi taulukon tietojen luokittelun (koulutus-koulutuksen toteutus-hakukohde)

Iltapäivä

Paika: CSC

Läsnä: Paula Merikko, Teemu Kemppainen, VM Suoranta

Tavoite: Haku & koulutustarjonta -kaavion sisällöstä sopiminen

Seuraavaksi: VM piirtää puhtaaksi kokouksella luonnostellun kaavion ja toimittaa Paulalle 13.3. luokittelutyön pohjaksi.

Taustamateriaalit

Synergiaryhmän  5.3. sessiossa sovittua

Nykyinen tietomalli pohjautuu yliopistopuolen HAREK-järjestelmän tietokannan rakenteeseen. Korkeakoulujen tietomallin tulee tehdä esitetyt uudistukset, jotta se olisi yhteentoimiva Oppijan tietomallin ja laajemmin eurooppalaisen standardin kanssa. Näin tietomalli vastaa reaalimaailmaa korkeakouluissa, sillä koulutustarjontatiedot on tuotettava niin, että ne voidaan siirtää/tallentaa korkeakouluorganisaation ulkopuolelle, erityisesti Opetushallituksen koulutustarjontatietovarantoon, joka noudattaa Oppijan tietomallia. Synergiaryhmä käsitteli ja kommentoi tietomalli-iskuryhmän tuottaman koulutustarjontatieto-taulukon sisällön. Iskuryhmä tuottaa seuraavaksi Synergiaryhmälle taulukon tiedoista ratkaisuehdotuksen (haku ja valinta -kaaviokuvan uudistaminen ja valintaperusteet-kaavion luominen).

Tavoite: korkeakoulujen tietomallin tulee olla yhteentoimiva eurooppalaisen standardin ja Oppijan tietomallin kanssa

  • Eurooppalaisessa standardissa Learning Opportunity (koulutus) on kattokäsite, joka koostuu Learning Opportunity Specificationista ja Learning Opportunity Instancesta.
    • Learning Opportunity Specification (koulutuksen kuvaus) on abstrakti kuvaus koulutuksesta, se osa, joka ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan.
    • Learning Opportunity Instance (koulutuksen toteutus) on konkreettinen koulutuksen toteutus, johon otetaan opiskelijoita tiettyssä ajassa ja paikassa järjestettävään koulutukseen.
  • Lisätietoja käsitteistä ja attribuuteista täällä.
  • Oppijan tietomallissa on lisäksi Learning Opportunity Instancea koulutustarjonnan ja haun osana kuvaamaan luotu laajennus 'hakukohde' (nimivalinta on huono, koska ei ole sama asia kuin nykyprosessin 'hakukohde'). Oppijan tietomallissa tämän käsitteen alle kerätään ne koulutukseen liittyvät tiedot, jotka vaihtelevat hausta toiseen. Koulutustarjonnassa haettavissa oleva koulutus (eli hakukohde) voi vastata yhtä koulutusta sellaisenaan tai kohdistua yhtä koulutusta laajempaan tai suppeampaan kokonaisuuteen.
  • Uudessa yhteishaussa 'opiskelupaikkahakemus' voi sisältää maksimissaan kuusi hakutoivetta, joista hakija voi tulla valituksi vain yhteen. Hakemuksen sijaan siis 'hakutoive' on asia, joka kohdistuu koulutustarjonnassa olevaan koulutukseen.

Teemun ja Veli-Matin avoimet kysymykset 4.3. kokouksesta

Väärinkäsitysten välttämiseksi olisi hyvä, että työskenneltäisiin vain yhden kaavion pohjalta, jos mahdollista, ja mielipiteet, kommentit ja kysymyksen kohdennettaisiin siihen/"sen päälle".

Onko koulutusID koulutuksen tunniste vain minkä? Toivottavasti on. Jos halutaan eksplisiittinen yhteys hausta ja valinnasta opinto-oikeuteen, niin valintapäätöksen ja opintoikeuden välinen 0..n-yhteys on muutettava 0..1 yhteydeksi. Silloin eksplisiittinen yhteys seuraa valintaerästä opinto-oikeuteen ja opinto-oikeusjaksoon saakka.

Koulutuksen kuvaus ei ole käsiittääksemme oma käsite, vaan on oma attribuuttinsa sekä koulutus- että "koulutus korkeakoulusssa"(koulutuksen toteutuksessa)-käsitteissä.

Muilta osin pohdinnoissanne kyse lienee terminologiasta.

  • No labels