You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon pääprosessit

Tällä alisivulla esitellään koulutus- ja opetussuunnittelun aliprosessit. Kommentteja pyydetään kirjoittamaan käyttämällä tämän wiki-sivun kommentointitoimintoa. Kommentit on myös mahdollista lähettää osoitteeseen opi miuku csc piste fi.

 

Prosessin nimiProsessin kuvaus

Kytkentä OKSA-sanastoon
(sanastoluonnos 24.2.2015)

Synergiaryhmäläisen kommentti
Koulutus- ja opetussuunnittelu
Uusia koulutuksia perustetaan ja vanhoja lakkautetaan, käynnissä olevien koulutusten kokonaisuutta hallinnoidaan ja käynnissä olevien koulutusten käytännön järjestelyistä pidetään huolta.

koulutus (1): organisoitu toiminta, jonka tavoitteena on tuottaa opetukseen (1) perustuvaa osaamista

Koulutus (1) on laaja ja varsin abstrakti käsite. Esimerkki termin koulutus (1) käytöstä: ”Tutkintokoulutuksen ohella Suomen koulutusjärjestelmä tarjoaa runsaasti aikuisille suunniteltua koulutusta.”

 
Korkeakoulun koulutusvastuiden
strateginen suunnittelu
Määritellään millä aloilla korkeakoulu tarjoaa koulutusta ja millaisia tutkintoja se voi myöntää. Tässä huomioidaan työelämä- ja aluepoliittiset tarpeet, tarpeet eri koulutustyypeille ja hyödynnetään analysoitua arviointi- ja palautetietoa.  
Koulutuksen perustaminenTarjottavalle koulutuskokonaisuudelle määritellään kokonaisvaltaiset tavoitteet ja tutkinto-ohjelman kohdalla myös sidotaan tiettyyn tutkintoon tai tutkintoihin. Tehdään päätös määritellyn mukaisen koulutuskokonaisuuden sisällyttämisestä korkeakoulun koulutustarjontaan.

koulutus (2): suunniteltu opintojen ja järjestelyjen kokonaisuus, jonka tavoitteena on lisätä johonkin aihepiiriin tai alaan liittyvää osaamista tai tarjota valmiudet tutkinnon tai muun kokonaisuuden suorittamiseen

Koulutukset (2) voivat olla tutkintoon (esimerkiksi filosofian maisterin tutkinto, tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto) johtavia tai tutkintoon johtamattomia (esimerkiksi korkeakoulun opintokokonaisuus tai ammatillisen koulutuksen tutkinnon osa, korkeakoulun erikoistumiskoulutus tai perusopetuksen lisäopetus).

 
Koulutustarjonnan suunnitteluKoulutustarjonta suunnitellaan tietylle ajallisesti rajatulle kaudelle, kuten vuositasolle tai tulos- ja tavoitesopimuskaudelle. Suunnittelussa huomioidaan työelämä- ja aluepoliittiset tarpeet, tarpeet eri koulutustyypeille ja hyödynnetään analysoitua arviointi- ja palautetietoa. Tietyissä tilanteissa koulutustarjonta määräytyy sovittujen kokonaisopiskelijamäärien, aloituspaikkojen tai kohdennetun rahoituksen mukaan.

koulutustarjonta: kokonaisuus, joka muodostuu tiettynä aikana tarjottavista koulutusmahdollisuuksista, tarjolla olevista aloituspaikoista sekä muista koulutusmahdollisuuksiin liittyvistä tiedoista

Käsite koulutustarjonta voidaan ymmärtää myös muilla tavoilla. Esimerkiksi hakijan (1) kannalta koulutustarjonta on kokonaisuus, joka muodostuu koulutustoimijoiden tarjoamista koulutusmahdollisuuksista yhteensä. Yksittäisen koulutustoimijan näkökulmasta koulutustarjonta voidaan ymmärtää toimijan itsensä tarjoamien koulutuksen toteutusten kokonaisuudeksi.

aloituspaikka: hakukohteeseen tietyssä koulutukseen haussa tarjolla oleva opiskelupaikka

 
Valintaperusteiden suunnitteluMääritellään koulutuskohtaisesti hakijoiden valintakelpoisuus (pohjakoulutusvaatimukset), opiskelijavalintaperusteet ja valintamenettely. Valintaperusteet ovat lainsäädännön ja koulutuksen järjestäjän määrittämiä perusteita, joiden mukaan valintamenettelyssä valintakelpoisten hakijoiden ryhmästä valitaan opiskelijoita koulutukseen.

valintaperuste: lainsäädännön ja opetuksen tai koulutuksen järjestäjän tai korkeakoulun määrittämä peruste, jonka mukaan hakijoita (1) valitaan opetukseen tai koulutukseen

 
Opetussuunnitelman laatiminenTarjolla olevista koulutuksista muodostetaan tavoitteellinen kokonaisuus eli opetussuunnitelma, esimerkiksi osoittamalla eri opintojen välisiä yhteyksiä ja poistamalla päällekkäisyyksiä. Opetussuunnitelma on opetuksen ja opintojen suunnittelun väline, joka kuvaa koulutuksen tavoitteita, rakennetta ja sisältöä. Opetussuunnitelma sisältää opetuksen toteuttamisen, opiskelijoiden opintosuunnitelmien laadinnan sekä opintosuoritusten arvioinnin ja rekisteröinnin kannalta tarpeelliset tiedot.

koulutus 2: suunniteltu opintojen ja järjestelyjen kokonaisuus, jonka tavoitteena on lisätä johonkin aihepiiriin tai alaan liittyvää osaamista tai tarjota valmiudet tutkinnon tai muun kokonaisuuden suorittamiseen

Koulutukset (2) voivat olla tutkintoon (esimerkiksi filosofian maisterin tutkinto, tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto) johtavia tai tutkintoon johtamattomia (esimerkiksi korkeakoulun opintokokonaisuus tai ammatillisen koulutuksen tutkinnon osa, korkeakoulun erikoistumiskoulutus tai perusopetuksen lisäopetus).

 
Opetustarjonnan suunnitteluLaaditaan opetussuunnitelman pohjalta konkreettinen opetusohjelma. Tämä sisältää opetustarjonnan yksityiskohtaisen suunnittelun sekä opetushenkilöstön ja opiskelijoiden työ- ja lukujärjestyksien suunnittelun. Prosessi sisältää resurssien suunnittelun eli tilojen hallinnan ja henkilöstön työsuunnitelman.

opetustarjonta: yksittäiset opintojaksot, opintokokonaisuudet tai tutkinnon osat, joita tiettynä aikana tarjotaan

 
Koulutuksen, opetuksen ja oppimisen kehittäminenKoulutuksen, opetuksen ja oppimisen kehittämisen prosessissa korkeakoulu kerää ja analysoi erilaisilla palaute- ja arviointikäytännöillä tietoa toiminnan tuloksellisuudesta sekä toimintaympäristön muutoksista kehittääkseen koulutustaan ja oppimisympäristöjään sekä tukeakseen henkilöstöään ja opiskelijoitaan kehittymään. Opetuksen ja oppimisen kehittämisen rinnalla opetushenkilöstö myös lisää valmiuksiaan kehittää omaa opetustaan ja opiskelijat lisäävät valmiuksiaan kehittää omaa oppimistaan.

koulutus (1)

opetus

oppiminen

 
Opiskelijahaku ja -valinta
Opiskelijahaun ja -valinnan prosessissa korkeakoulut rekrytoivat hakijoita ja valitsevat näistä haluamansa.  
HakijamarkkinointiMahdollisia hakijoita houkutellaan hakemaan tarjoalla oleviin koulutuksiin. Prosessi sisältää markkinointi- ja viestintätoimet, jotka korkeakoulu kohdistaa oppijoille ja heidän sidosryhmilleen, kuten heidän lähipiirilleen, oppilaitoksille, yrityksille ja yhteisöille. Prosessi kattaa oppijan ja korkeakoulun välisen hakua edeltävän yhteydenpidon.  
Haun toteuttaminen

Hakijalle tarjotaan tämän tarvitsemat tiedot hakukohteen valintaa ja tarvittavien tietojen toimittamista varten. Hakijalle tarjotaan myös käytännön mahdollisuus tietojen toimittamiseen sekä tieto hakuprosessin eri vaiheista ja hakijalta edellytettävistä toimenpiteistä.

hakukohde: koulutuksen toteutus, joka on liitetty tiettyyn hakuun

koulutukseen haku: hakijan (1) toiminta koulutuksen toteutukseen pääsemiseksi

haku: koulutukset, jotka on luokiteltu samaan ryhmään opiskelijavalintaa varten tiettynä ajankohtana

 
OpiskelijavalintaKoulutuksen järjestäjä valitsee koulutukseen hakeneiden joukosta hyväksyttävät opiskelijat valintaperusteiden mukaisesti. Ei-tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijavalinnan kriteereitä ovat esimerkiksi ilmoittautumislomakkeen täyttäminen, opetusryhmään mahtuminen ja osallistumismaksun suorittaminen.

opiskelijavalinta: toiminta, jossa koulutuksen järjestäjä hyväksyy hakijan (1) koulutukseen hakemuksen (1) ja valintaperusteiden perusteella

 
Opiskeluoikeuden syntyminen ja ylläpito
Hakijasta tulee paikan vastaanottamisen ja koulutukseen ilmoittautumisen jälkeen opiskelija, jolle korkeakoulu on myöntänyt opiskeluoikeuden. Opiskeluoikeus on voimassa rajoitetun ajan. Opiskeluoikeus voi päättyä tarkoitetulla tavalla koulutuksen hyväksyttyyn suorittamiseen tai muulla tavalla, esimerkiksi opiskeluajan loppumiseen tai opiskeluoikeudesta luopumiseen.

opiskeluoikeus: oikeus suorittaa tutkinto tai osallistua koulutukseen tai opetukseen

Yliopisto- ja ammattikorkeakoululakien mukaan opiskeluoikeuden määritelmä on suppeampi; näissä laeissa opiskeluoikeudella tarkoitetaan ainoastaan oikeutta suorittaa tutkinto.

 
Opiskeluoikeuden vastaanottaminen 

Opiskelijaksi hyväksytty ottaa opiskelupaikan vastaan opintopolussa tai toimittaa opiskelupaikan vastaanottoilmoituksen korkeakouluun. Opiskeluoikeus todentuu opiskelupaikkana.

aloituspaikka: hakukohteeseen tietyssä koulutukseen haussa tarjolla oleva opiskelupaikka

Opiskelupaikoilla tarkoitetaan myönnettäviä opiskeluoikeuksia.

 
Ilmoittautuminen koulutukseen

Opiskelija ilmoittautuu koulutukseen läsnäolevana tai perustellusta syystä poissaolevana. Ilmoittautumisen yhteydessä opiskelija maksaa koulutukseen liittyvät pakolliset ja vapaaehtoiset maksut. Ilmoittautumisen jälkeen opiskelijalle syntyy opiskeluoikeus.

koulutus (2): suunniteltu opintojen ja järjestelyjen kokonaisuus, jonka tavoitteena on lisätä johonkin aihepiiriin tai alaan liittyvää osaamista tai tarjota valmiudet tutkinnon tai muun kokonaisuuden suorittamiseen

 

Koulutukset (2) voivat olla tutkintoon (esimerkiksi filosofian maisterin tutkinto, tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto) johtavia tai tutkintoon johtamattomia (esimerkiksi korkeakoulun opintokokonaisuus tai ammatillisen koulutuksen tutkinnon osa, korkeakoulun erikoistumiskoulutus tai perusopetuksen lisäopetus).

opiskelijaksi ilmoittautuminen: toimenpide, jolla hakija (1), joka on ilmoittanut ottavansa vastaan opiskelupaikan, ilmaisee oppilaitokselle tai korkeakoululle aloittavansa opiskelun, minkä jälkeen hänet merkitään oppilas- tai opiskelijarekisteriin opiskelijaksi

Opiskelijaksi ilmoittautumisen lisäksi korkeakouluopiskelijan on tehtävä lukukausi-ilmoittautuminen.

 

 
Opiskeluoikeuden hallintaOpiskelija ilmoittautuu lukuvuodelle vuosittain. Opiskelija muuttaa lukuvuodelle tekemäänsä ilmoittautumista ilmoittautumisaikana. Opiskelijan opiskeluoikeus peruuntuu, jos opiskelija ilmoittaa, että ei aloita opintoja. Opiskelijan opiskeluoikeus perutaan, jos valintapäätös on perustunut opiskelijan antamiin virheellisiin tietoihin. Opiskelija siirtää opiskeluoikeutensa toiseen korkeakouluun tai vaihtaa koulutusohjelmaa korkeakoulun sisällä. Opiskelija hakee lisäaikaa opiskeluoikeudelle. Opiskelija ilmoittaa opintojen keskeyttämisestä. Opiskelija menettää opiskeluoikeuden. Opiskelijan opiskeluoikeus palautetaan. Opiskelija suorittaa tutkinnon tai ei-tutkintoon johtavat opinnot. 

opiskeluoikeuden peruuttaminen: koulutuksen järjestäjän tai korkeakoulun toimenpide, jolla soveltumattomaksi osoittautuneen opiskelijan opiskeluoikeus peruutetaan

opiskeluoikeuden menettäminen: säännösten noudattamatta jättämisestä seuraava toimenpide, jossa opiskelija menettää opiskeluoikeutensa

opiskeluoikeuden siirtäminen: opiskelijan toimenpide, jolla opiskeluoikeuden alkamista siirretään myöhempään ajankohtaan

opiskeluoikeuden palauttaminen: koulutuksen järjestäjän tai korkeakoulun päätös, jolla peruutettu opiskeluoikeus palautetaan

siirto-opiskelija: korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin otettu opiskelija, jonka opiskeluoikeus siirtyy korkeakoulusta toiseen, yliopiston sisällä tutkinnosta toiseen tai ammattikorkeakoulun sisällä koulutuksesta (2) toiseen siten, että tavoitetutkintoon liitettävä tutkintonimike vaihtuu

 
Opetus
Opiskeluun nähden ulkoinen opiskelijaa aktivoiva toiminta, joka tukee opiskelijaa asetettujen oppimistavoitteiden saavuttamisessa

opetus: vuorovaikutukseen perustuva toiminta, jonka tavoitteena on oppiminen

oppiminen: prosessi, jossa yksilö omaksuu uusia tai muuttaa olemassaolevia tietoja, taitoja, käyttäytymistä, arvoja tai mieltymyksiä

 
Opetuksen suunnitteluSuunnitellaan opetuksen sisältö, opetusmuodot, oppimistapahtumat ja suoritustavat.

opetusmuoto: tapa, jolla opetus ja opiskelu järjestetään ja johon sisältyvät käytettävät toimintatavat, välineet, ajankohdat ja paikat (vrt. suoritustapa)

opetustapa: tapa, jolla opettaja ja oppija ovat yhteydessä ohjatun opiskelun aikana

opiskelumuoto: opiskelun ohjattuuteen tai itsenäisyyteen liittyvä tapa, jolla koulutuksen osaamistavoitteet saavutetaan

 
Opetuksen toteuttaminen Opettaja tai opettajat opettavat eli tarjoavat oppimismahdollisuuksia. Korkeakoulu tarjoaa opiskelun edellyttämiä materiaaleja, välineitä ja opintojen suoritusmahdollisuuksia.

opettaminen, opetus (2): opetuksen (1) osa, jossa henkilö auttaa tai ohjaa toista henkilöä oppimaan

 
Opintosuorituksen arviointi ja hyväksyminenOpetushenkilökunta arvioi opiskelijan suorituksen.

arviointi (2), opintosuorituksen arviointi: oppilaan, opiskelijan tai tutkinnon suorittajan oppimisen, osaamisen tai oppimistulosten arvon määrittäminen

 Arviointia (2) voidaan tehdä opintojen aikana ja opintojen päättyessä (nk. päättöarviointi). Opintojen aikaista arviointia (2) on esimerkiksi kokeen tai tentin pisteyttäminen ja kurssiarvosanan antaminen. Vrt. formatiivinen ja summatiivinen arviointi. Arvioinnin (2) tyyppejä ovat numeerinen arviointi ja sanallinen arviointi.

 
Opintosuoritusten hallintaOpintosuoritusten arvioinnin tuloksena syntyvän tiedon ylläpitoa ja ylläpidon edellytyksistä huolehtimista.  
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminenOpiskelijan esittämää näyttöä muualla tapahtuneesta oppimisesta arvioidaan opetussuunnitelman ja siinä määriteltyjen tavoitteiden sekä opiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman näkökulmasta. Esitetyn näytön ja siitä tehdyn arvion perusteella tehdään päätös opiskelijan esittämän korvaavuus- tai sisällyttämisanomuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

osaamisen tunnustaminen: toimenpide, jossa opiskelijan tai tutkinnon suorittajan suoritettavan tutkinnon perusteita vastaava aikaisemmin hankittu ja osoitettu osaaminen hyväksytään osaksi tutkintoa

 
Opiskeluoikeuden päättäminenOpiskelijan tilannetta koskeva arvio ja päätöksen tekeminen opiskelijan opiskeluoikeuden päättymisestä. Opiskeluoikeuden ja siihen liittyvien kerrannaisoikeuksien päättymisen johdosta muutosten tekeminen opiskelijaa koskeviin tietoihin.  
ValmistuminenTutkintoon johtavaan koulutukseen osallistunut opiskelija anoo tutkintotodistusta ja valmistuu, kun taas tutkintoon johtamattomaan koulutukseen osallistunut opiskelija saa todistuksen suorittamastaan koulutuksesta. Korkeakoulu tarkastaa, että koulutuksen suorittamisen ja valmistumisen ehdot täyttyvät, korkeakoulu tekee päätöksen tutkinnon valmistumisesta ja rekisteröi tutkinnon, myöntää opiskelijalle todistuksen ja arkistoi sen säännösten mukaisesti.

tutkintotodistus: suoritetusta tutkinnosta annettava todistus

todistus suoritetuista opinnoista; opintosuoritusote; Suoritetuista opinnoista voidaan antaa todistus opintojen aikana, tutkinnon jälkeen tai keskeytyneen koulutuksen jälkeen.

todistus suoritetusta koulutuksesta: todistus, joka annetaan tutkintoon johtamattoman koulutuksen suorittamisesta

 
Opiskelu
Tietoista toimintaa, joka tähtää uusien asioiden oppimiseen tai uusien valmiuksien kehittämiseen

opiskelu: toiminta, jossa henkilö käyttää aikaa ja tietoista huomiota uusien tietojen tai taitojen omaksumiseen tai osaamisen kartuttamiseen

 
Lukukausi-ilmoittautumismenettelyOpiskelija ilmoittautuu lukuvuodelle läsnäolevana tai poissaolevana.

lukukausi-ilmoittautuminen: toimenpide, jolla opiskelija ilmoittaa olevansa läsnä tai poissa tietyn lukukauden ajan

Lukukausi-ilmoittautuminen voi kohdistua korkeakouluun tai tiettyyn opiskeluoikeuteen.

 
Opintojen suunnittelu

Opiskelija tekee henkilökohtaisen opintosuunnitelman, hän sijoittaa ja ajoittaa opintosuunnitelmaan koulutuksen tutkintorakenteesta (opetussuunnitelma) lukuvuosilla, lukukausilla ja periodeilla suoritettavat opinnot. Opiskelija suunnittelee mahdolliset poissaolokaudet. Opiskelija sijoittaa opintosuunnitelmaan työharjoittelun ja opinnäytetyön.  Opiskelija ajoittaa opintosuunnitelmaan kansainvälisen liikkuvuuden jaksot ja muissa korkeakouluissa suoritettavat opinnot.  Opiskelija hakee hankitun osaamisen tunnustamista (AHOT) osaksi tutkintoa. Opintovalinnoilla opiskelija tekee urasuunnitelmaa.

henkilökohtainen opintosuunnitelma: opiskelijan omaan käyttöön tarkoitettu suunnitelma opintojen suorittamisesta

 
Opetukseen ilmoittautuminen Opiskelija ilmoittautuu opinnon toteutukselle. Opintototeutuksen valintakriteerinen perusteella opiskelija hyväksytään tai ei hyväksytä suorittamaan opintoa.

opetukseen ilmoittautuminen: toimenpide, jolla henkilö ilmaisee haluavansa osallistua opintojaksoon, kurssille tai opintokokonaisuuteen

 
Opintojen suorittaminenOpiskelija osallistuu opinnon toteutukselle ja suorittaa opinnon, harjoittelun tai opinnäytetyön toteutussuunnitelmassa kuvattujen osaamistavoitteiden mukaisesti ja saa suorituksestaan arvioinnin

opintosuoritus: opiskelijan opintoihin liittyvä suoritus, jonka laajuus on määritetty ja joka arvostellaan

 
OpiskelijapalauteOpiskelija antaa opinnoista ja koulutuksesta palautetta. Opiskelija saa antamastaan palautteesta palautteen. 

opiskelijapalaute: toiminta, jossa oppija antaa tietoa saamaansa opetusta tai koulutusta koskevista näkemyksistään huomioonotettavaksi opetuksen tai koulutuksen arvioimisessa, suunnittelussa ja kehittämisessä, tai tällaisen toiminnan tulos

Opetukseen tai koulutukseen osallistunut opiskelija voi olla velvoitettu tai oikeutettu antamaan siitä palautetta.

 
Opiskelun tuki
Opiskeluun nähden ulkoinen toiminta, joka tukee opiskelijaa käytännön asioiden hoitamisessa ja yleisessä asioiden hallinnassa  
Opintojen ohjaus, seuranta ja tukiOpiskelija hakee ohjausta opintoihin, työharjoitteluun, opinnäytetyöhön tai kansainväliseen liikkuvuuteen. Opiskelija seuraan opintojen edistymistä. Opiskelija käyttää korkeakoulun opiskelijan hyvinvointipalveluita. Opiskelija käyttää opiskelijakunnan palveluita.

opinto-ohjaus, opintoneuvonta: toiminta ja/tai oppiaine, joka pyrkii ohjaamaan oppilaita ja opiskelijoita opiskelussa ja jatko-opintoja koskevissa kysymyksissä sekä ohjaamaan opiskelijat työelämään

opiskelijaliikkuvuus: toiminta, jossa opiskelija suorittaa tutkintoonsa sisältyviä opintoja muualla kuin varsinaisessa oppilaitoksessaan tai korkeakoulussaan tai jossa opiskelija suorittaa koko tutkintonsa muussa maassa kuin siinä jossa on suorittanut hakukelpoisuuden antavan pohjakoulutuksensa

Opiskelijaliikkuvuus on käsite, joka kattaa esimerkiksi kansainvälisen opiskelijavaihdon, kotimaisen opiskelijaliikkuvuuden (esimerkiksi korkeakoulujen välisiin sopimuksiin perustuva kotimainen liikkuvuus, kuten nk. JOO-opinnot) ja tutkintoon johtavan kansainvälisen opiskelijaliikkuvuuden.

opiskelun tukipalvelut: koulutustoimijan tarjoamat, varsinaista opiskelua tukevat palvelut

 
Opintojen rahoittaminenOpiskelija hakee opintotukea ja muita opintososiaalisia etuja.  
Opiskelun jälkeinen toiminta
Korkeakoulun toimintaa, jonka kohteena on sellainen henkilö, joka ei enää opiskele korkeakoulussa  
AlumnitoimintaKorkeakoulussa aiemmin opiskelleeseen henkilöön pidetään yhteyttä ja annetaan tälle mahdollisuus säilyttää siteensä korkeakouluyhteisöön. Alumnitoimintaa ovat esimerkiksi erilaiset alumneille järjestetyt tapahtumat, alumnien antama mentorointi ja uraohjaus nykyisille ja tuleville opiskelijoille sekä alumnien osallistuminen oman alan koulutuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

alumni: oppilaitoksessa tai korkeakoulussa aiemmin opiskellut henkilö

 
Työelämään sijoittuminenValmistuneelle tarjotaan tukea työelämään sijoittumisessa. Korkeakoulu kerää tietoa ja raportoi vastavalmistuneiden työelämään sijoittumisesta sekä tekee uraseurantaa.  
  • No labels