Työpaja 4: Digitaaliseen opetukseen osallistuminen ja koulutustarjontatietojen liikkuminen 


Työpajan aiheena on Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vision 2030 toimeenpanoon liittyvää selvitys. Lisätietoja selvitystyöstä täällä.

Vetäjä: Ilmari Hyvönen, OKM

Sihteeri: Jonna Korhonen, CSC


Ilmari Hyvösen alustus aiheeseen löytyy täältä.

  • Esityksessä mainitut visot ovat vasta raakileita CSC:n toimittamasta selvityksestä ja itse teksti selkeytyy ja kehittyy vielä seuraavien päivien aikana. Selvitykseen otetaan myös mukana tässä työpajassa eisin nousseet 

Työpaja osallistujat jakaantuivat eri ryhmiin, jossa käsiteltiin opintotarjonnan liikkuvuutta ja ilmoittautumista opetukseen.




Opintotarjonnan liikkuvuus:

Toiveena,että lähdettäisiin kättöliittymästä, oppijan ja korkeakoulun kannalta eikä rajapinnoista.

Ilmoittautuminen opetukseen:

  • Milloin pitää ilmoittautua opetukseen?  Mihin ilmoittautumistietoa käytetään? Opiskelija haluaa ilmoittautua mahdollisimman myöhään, kun taas korkeakoulujen kannalta tarvitaan resurssienhallinasta tietoa mahdollisimman aikaisin. Tulisiko ilmoittautumisen olla pakollista? Miten estää no-show?
    → Ilmoittautuminen ei ole tapahtuma, vaan pitkäkestoinen prosessi jota päivitetään ja muutetaan.
  • Tutkinto-opiskelijoiden ja ns. muiden opiskelijoisen tarpeet / prosessit eroavat toisistaan. Tutkinto-opiskelijaa palvelee tutkintoon ilmoittautumiseen Hakijasta-Opiskelijaksi-polku Opintopolun-Oilin kautta, mutta ns. muiden opiskelijoiden kohdalla tilanne on monivivahteisempi. Sen sijaan avoimen korkeakoulun tarjonta ei vielöä kattavasti tarjolla Opintopolussa. Opintosuunnitelmatyöhön integraalisesti liittyvää, joten tutkinto-opiskelijoiden kohdalla lienee korkeakoulukohtaisesti tehtävä.Tutkinto-opiskelijoilla Pepissä ja Sisussa omat toiminnallisuudet ilmoittautumisen hoitamiseksi.
    • Vastaavuustieto. Tutkinto-opiskelijan kannalta on ilmoittautumisvaiheessa on tiedettävä, että kurssi on luettavissa osaksi tutkinto-opintoja (vastaavuustieto oltava tarjolla)
    • Identiteetinhallinta ja tunnistautuminen. Opiskelijoiden tunnistaminen →  opiskeluoikeus → käyttöoikeus, entä muut kuin tutkinto-opiskelijat? Nyt tehdään etänä käyttäjätunnistukset esimerkiksi vaihto-opiskelijoille ja lukioille manuaalisesti. TUNNISTAUTUMINEN, kansallinen ja kansainvälinen näkökulma, yli sektorirajojen. Ei voi olla verkkopankkitunniste. Toimisiko Eidas tai Secure-linkki
    • Resurssihallinta: Vaikka tarjonta saataisiin avattua nykystä enemmän, on realistiset mahdollisuudet osallistua kurssille myös huomioitava, ettei ilmoittautujalle tulle turhautumista "jonossa", jos nopeus ratkaisee niin pitäisi saada sitä tieto. Toisaalta myös hallitsematon ilmoittautuminen "sinne sun tänne" voi muodostua haasteksi resurssien hallinnalle. Jo nyt opiskelijoiden sitoutumattomuus ilmoittautumiseensa on haaste. Tässä jonkinasteinen etukäteissuunnitelma voisi auttaa tässä. Sisun kehityksessä asiaa pyritty selättämään Hopsin avulla, ja Hopsin tekoa seurataan ja ohjataan, että mukana on järkevää kurssia.
    • Kiintiöt: Ilmoittautumiseen liittyy vahvasti myös kiintiönäkökulma. Kiintiöihin liittyy myös maksullisuus, joten ilmoittautumisvaiheessa tule tietää, että pääsee koulutukseen. Kiintiöillä saattaa olla sisällään erilaisia ryhmiä - menevätkö maksulliset ohi, Missä vaiheessa maksetaan? Maksullinen hyväksytty , mutta peruu, entä sitten? Mites maksullisten priorisointi (Joo, erillisopinnot, firman maksamat - ketä priorisoidaan?)
    • Ilmoittautuminen liittyy luonnollisesti tarjontaan → Kysyntäpohjainen tarjonta
    • Lisenssit:
    • Vaihtelevat käytännöt: Imoittautumiskäytännöt ovat hyvin erilaisia jo pelkästään korkeakoulun sisällä; voi ilmoittautua loppuun asti opintoihin vaikka opintojakso jo käynnissä.
    • Taustatiedot: Opettajan näkökulmasta tulisi tietää potentiaalisesti ilmoittautuneiden tausta esim. kurssille osallistumiselle.
  • Onko tässä tavoitteena vuionna 2030 vain yksi suomenkorkeakoulut ab?
  • Oppimisymäristöt sisältäisivät jonkinlaista tunnistetietoa. Rajapintojen toimivuus.Integraatio opimisalustoihin.
  • Synkronoidut aikataulut  ja vuosikellot.
  • Rajapinnat standardin mukaisesti.

  • No labels