Aika:  ma 2.5.2022 klo 9-11

Paikka: https://cscfi.zoom.us/j/667471337

Kokousmerkintä: https://wiki.eduuni.fi/x/yDo5E

Tallenne:  https://kannu.csc.fi/s/EJNtmnNEcWzNXnE

Asialista / muistio


1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 9

2. Asialistan hyväksyminen

Asialista hyväksyttiin

3. Käsiteltävät asiat

KYSYMYS: Voidaanko kirjata?

Tiukasti ajatellen kriteeri ulkoisesta julkaisijasta ei täyty, ei myöskään julkaisemisesta päättävää riippumatonta toimituskuntaa. Ulkoinen rahoittaja on, joka se (hieman epäjohdonmukaisesti) ei riitä ehdoksi tekstimuotoisissa julkaisuissa (toisin kuin AV-aineistoissa). Koska Deliverablesien tuottaminen kuitenkin pakollista, olennainen osa projektia ja virallisempi hyväksyntä viimeistään Cordis-vaiheessa on, voisiko ajatella rinnastuvan raporttiin D4? (Ja muutama Juulissa jo onkin.)

TUNIsta tehty muutamia kirjauksia näistä tapauksista. Todettu, että jos kirjauksista tehdään linjaus, niin D4 sopivin luokka. Kirjauksille ei esitetty esteitä, tosin on oltava pysyvä julkinen tallennuspaikka, Cordis alustana ok. Voitaisiin myös konsultoida jotakin tutkimusrahoittajaa.

Jätetään seuraavaan kokoukseen, Marja-Leena Harjuniemi kysyy asiasta tutkimusrahoittajilta.


16.5.2022 / MLH:

Olen selvitellyt Deliverables-asiaa, tutustunut projektinjohtamisen käytäntöihin ja kysynyt tulkintaa sekä rahoitusasiantuntijalta (JYU) että OKM:n Jukka Haapamäeltä. Sekä rahoitusasiantuntijan että Haapamäen tulkinta on, että välivaiheen Deliverables-julkaisuja ei kuuluisi kirjata, ainoastaan loppuraporttina toimiva Deliverables-julkaisu vain. (Ja sekin vain, jos on julkaistu eli julkaisemisen muut ehdot täyttyvät.)

Projektit jaetaan tyypillisesti useampaan vaiheeseen, joista niistä jokaisesta tuotetaan erinäinen määrä rahoittajan kanssa sovittavia etenemisraportteja eli Deliverables-dokumentteja/tuotoksia. Deliverablesit voivat sisällöllisesti olla mitä vaan, dataa, suunnitelmia, saavutuksia, jne. ja ne on pääsääntöisesti suunnattu nimenomaan rahoittajalle/ohjausryhmälle. Vasta projektin viimeisessä vaiheessa tehdään kaikki edelliset vaiheet yhteen vetävä Deliverables, joka se sitten analysoi yhteiskunnallisen vaikuttavuuden, saavutukset, yms. loppuraportilta vaadittavaa. Ja joka se sitten D4. Mutta että välivaiheen Deliverables-julkaisuja (vaikka nekin usein raporttimaisia) ei.

Lisäksi normaalit muut julkaisemiseen liittyvät vaateet: oltava jotakin kautta julkaistu (ei välttämättä avoin, mutta julkaistu) ja että tekijöiden nimet näkyvissä, affiliaatioyhteydet, jne. EU-hankkeissa julkisesti esille laittaminen liittyy EU-hankkeiden tavoitteeseen avoimuudesta. Eli pelkästään se, että jokin deliverable on esillä projektin sivuilla, ei tee siitä julkaisua.

Palataan asiaan seuraavassa kokouksessa. Pohditaan myös Deliverables-sanan terminologiaa (tuotos; aikaansaannos; tms.).

14.9.2022 MLH:
Vuoden 2022 käsikirjaan tyyppiin D4 lisätty tarkenne:
Luokkaan eivät sisälly: 
Hankkeiden tuotoksiin (esim. deliverables) viedyt välivaiheen julkaisut



Onko kirjaamiseen tarpeen tehdä kansallinen linjaus / kirjaussuositus?

Nimimuodon kirjaamisesta erilaisia käytäntöjä: alkukielinen + englanninkielinen käännös, pelkkä alkukielinen, translitteroitu. Todettu että välillä käännöksen tai translitterointi saaminen myös haastavaa. Erilaisia käytäntöjä käytetäänkö hakasulkuja tai normaaleja. Toistaiseksi ei ole todettu tarvetta säännölle. Mutta suositus voisi olla tarpeellinen, jotta helpotettaisiin yhteisjulkaisuiden tunnistamista.

Linjataan suosituksena kirjata alkukielinen + hakasuluissa englanninkielinen käännös. esim. 

情绪面孔注意偏向的加工机制:愤怒和快乐优势效应 [Attentional bias processing mechanism of emotional faces : anger and happiness superiority effects]


Todettu tarpeelliseksi pidemmän aikavälin kehityksenä lisätä virran tietomalliin paikka julkaisun nimen käännökselle.

I-julkaisujen määritelmän mukaan verkkosivuja ei oteta mukaan tiedonkeruuseen. Voiko Thinglink-kokonaisuuksia kuitenkin pitää multimediajulkaisuina, joita voidaan hyväksyä? (Jos tekijätiedot, ilmestymisaika, jne.) Thinglinkissä voi olla kuvaa, videota, tekstiä ja linkkejä yhdessä julkaisussa. Esimerkki: https://www.thinglink.com/card/1522871817390260225 (tässä ei tekijätietoja eikä vuotta; ei pyritty saamaan tiedonkeruuseen)

What is ThinkLink Scenario Builder: ThingLink Scenario Builder is an authoring tool for recreating real-life learning environments and situations
in the cloud using interactive media. Quickly develop immersive learning with rich data insights while improving learning outcomes.


ThinkLink-alustan käyttöä mietittävä ennakkotapauksena, sallisiko jatkossa myös lisääntyvästi muiden alustojen käyttöä. Julkaisut eivät ole löydettävissä alustalta Googlen kautta, ainoastaan linkin kautta. Alustan pysyvyydestä ei takeita, mutta toisaalta esim. youtube ei alustana pysyvä - kuitenkin avoin ja löydettävissä. Ehdotettu, että oppimateriaalit voisi olla sopiva vertailukohta näille. Toisaalta, alustalla voi julkaista myös muita kuin oppimateriaaleja. Todettu, että ThinkLink vaikuttaisi olevan enemmän työväline jolla voi tehdä visuaalisia esityksiä.

Päätetty, että voi kirjata i1 julkaisuja, jos täyttää muut kriteerit ja linkitetty pysyvästä paikasta.


Rinnastuuko Special Issue -toimittajuuteen? Vai onko aktiviteetti?
Todettu, että päätoimittajuus on aktivitteetti; ks. https://koodistot.suomi.fi/codescheme;registryCode=research;schemeCode=aktiviteetitjaroolit.


Kuuluuko laittaa? Esim. https://www.nature.com/articles/s41380-021-01270-3 - - (MLH: Kuva sisältyy saman lehden artikkeliin: https://doi.org/10.1038/s41380-021-01333-5)

HYssä on laitettu muutamia kansikuvia luokkaan f1, esim. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adfm.202170192.
Tekijän oltava taiteellisen alan asiantuntija, jotta voidaan laittaa f-luokkaan. Tutkimusryhmä voi ideoita kuvan, mutta jos taide ei kuulu henkilön asiantuntemukseen korkeakoulussa, ei voi kirjata. Linjataan, että pääsääntöisesti ei kuulu kirjata, ellei tosiallisesti taiteellista.
DOI-tunniste ei voi olla peruste kirjaamiselle, koska tunnisteen hakeminen helppoa.



Osa konferenssiartikkeleista muistuttaa muodollisesti kovinkin aikakauslehtiartikkeleita (A1). Esimerkiksi Procedia-sarjassa ilmestyneet konferenssiartikkelit. Linjauksemme mukaanhan nämä kirjataan A4:na [jos kanava kokonaisuudessaan pelkästään konferensseja sisältävä julkaisu/MLH]; (kokoukset 12.10.2016; 5.3.2020) Meidän tutkimustietojärjestelmässä (Pure) aikakauslehtiartikkelit ja konferenssijulkaisut kirjataan eri lomakkeen kautta. Perinteinen konferenssiartikkelihan muistuttaa metatiedoiltaan enemmän kokoomateosartikkelia (A3) ja sen tallennuslomakekin meillä on tuollainen kokoomateosartikkelin tyylinen. Tämä aiheuttaa pienoisen ongelman näiden aikakauslehtiartikkelityyppisten konferenssijulkaisujen kirjaamiseen.

- Onko muilla vastaavaa ongelmaa? Saatteko eroteltua tiedonkeruussa helposti A1 ja A4-julkaisut, mikäli A4 on lehtiartikkelityylinen?
- Entä pitääkö tämä huomioida jotenkin attribuuttipohjaisessa tiedonkeruussa tai miten tämä on ylipäänsä siinä huomioitu?


JYUssa ei todettu vastaavaa ongelmaa, koska erilainen lomakepohja. Attribuuttipohjaisessa tietomallissa erottelu tapahtuu emojulkaisunTyyppikoodin perusteella.

SpringerBriefs-sarja ei rinnastu Palgrave Pivot ja Routledge Focus -sarjoihin. Näin, koska SpringerBriefs -sarja ei ole vertaisarvioitu. Niissä vain editoriaalinen arviointi:
"Both solicited and unsolicited manuscripts are considered for publication in the SpringerBriefs in Education series. Potential authors are warmly invited to complete and submit the Briefs Author Proposal form. 
All projects will be submitted to editorial review
 by editorial advisors.”

Ei tarvitse huomioida tässä säännössä SpringerBriefs-sarjaa. Spriger Briefs → D-tyyppiin.

4. Muut asiat

5. Seuraava kokous

Syksylle, sovitaan tarkemmin lähempänä.

6. Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 10.58