Esitykset olleet kommenteoitavana korkeakouluilla tammikuussa 2020

MITKO-ryhmän esitykset jatkotoimenpiteiksi

MITKO-ryhmän valmistelemat esitykset täydennyskoulutuksen tiedontuotannon yhteisiksi periaatteiksi ja määritelyiksi sekä muut eri koulutustoiminnan tyyppejä koskevat määrittely- ja luokitteluehdotukset on koottu alla olevaan taulukkoon.

Esitykset ja muu ryhmän tuottama dokumentaatio lähetetään kommentoitavaksi korkeakouluille alkuvuodesta 2020. VIRTA-opintotietopalvelun tietosisältöä koskevat esitykset jatkovalmistellaan VIRTAn asiantuntijaryhmissä ja päätökset toimeenpanosta tehdään Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun ohjausryhmässä.

Opintojen tasosta puhuttaessa viitataan EQF-tasoluokitukseen.



AsiaEsitysHuomioitava jatkovalmistelussa
Täydennyskoulutus

Täydennyskoulutuksen tietopohjan laajentaminen korkeakoulujen tietovarannossa edellyttää eri tyyppisten täydennyskoulutusten tunnistamista ja määrittelyä siten, että suoritustiedot on tuotavissa tietovarantoon yhteensopivasti muiden VIRTAan jo tuotavien opintotietojen -tutkintokoulutuksien ja ei-tutkintoon johtavien koulutusten, kuten erikoistumiskoulutukset ja avoin korkeakouluopetus -  kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa ECTS-järjestelmän kriteerien mukaisen opintojen laajuusmitoituksen ja tasoluokituksen soveltamista myös täydennyskoulutuksen tietoihin:

1. Jaetaan täydennyskoulutus tiedontuotannon näkökulmasta kahteen pääluokkaan: ECTS-mitoitettuun täydennyskoulutukseen ja muuhun kuin ECTS-mitoitettuun täydennyskoulutukseen

  • ECTS-mitoitettu täydennyskoulutus sisältää täydennyskoulutuksena tarjotut tutkinnon osat sekä muut täydennyskoulutukset, jotka voidaan sisällyttää tutkintoon.
    • ECTS-mitoitus tarkoittaa, että opintopistelaajuus on määritelty ECTS-periaatteen mukaisesti ja opinto on tasoltaan korkeakoulutasoinen (tasot 6, 7 ja 8).
  • Muu täydennyskoulutus sisältää sellaiset täydennyskoulutukset, jotka eivät täytä ECTS-kriteerejä ja joiden laajuus  on määritelty esim. tuntimitoituksella tai joiden opintopistemitoitus ei täytä ECTS-kriteerejä
    • VIRTA-opintotietopalvelun osalta pitemmän aikavälin tavoitteeksi on asetettu, että VIRTAan mahdollistetaan myös muita kuin ECTS-opintopistemitoittujen täydennyskoulutusten tuonti, jotta täydennyskoulutuksen tiedot ovat tulevaisuudessa mahdollisimman laajasti käytettävissä KOSKI-palvelussa


Sovitaan VIRTA-opintotietopalvelun osalta yhteinen tavoiteaikataulu ja priorisointi täydennyskoulutuksen tietosisältöjen laajentamisen osalta huomioiden tietojen saatavuus sähköisesti korkeakoulujen opintohallinnon rekistereistä.

Tunnistetaan yhteisiä prosesseja joiden kautta korkeakoulu tuottaa ECTS-opintopistemitoitettuja ei-tutkintoonjohtavia opintoja,

Sovitaan periaatteista, joiden mukaan  myös muu kuin ECTS-mitoitettu täydennyskoulutus tuodaan VIRTAan korkeakoulujen rekistereistä.

Lisätään VIRTAan tietokenttä opintojen tasolle (alle 6 tai yli 6)

Mahdollisestetaan teknisesti VIRTAssa myös muiden  kuin ECTS-opintopistelaajudella mitoitettujen suoritusten tuonti esim. tuntilaajuus

Täydennyskoulutus

2. Laajennetaan VIRTA-opintotietopalvelun olemassa olevia luokitteluja täydennyskoulutuksen tarpeisiin

  • Rahoituslähdekoodisto täydennyskoulutukselle
  • Täydennyskoulutuksen opiskeluoikeus- ja opintosuoritusluokittelua tarkentava luokittelu (mikäli tarvitaan)
Ennakoidaan valmistelussa mahdolliset tulevat tiedonkeruutarpeet (OKM)
Yliopistojen ammatillinen jatkokoulutus ym.

3.VIRTAn opiskeluoikeuden luokittelukoodiston laajentaminen siten, että se vastaa korkeakoulujen lakisääteisiä tehtäviä ja ottaa huomioon ulkomaisen ammattipätevyyden tunnustamisen.

  • Lisätään opiskeluoikeuden tyyppi Ammatillinen jatkokoulutus (YO)
  • Lisätään opiskeluoikeuden tyyppi Ulkomaisen tutkinnon täydentäminen
  • Muokataan ja laajennetaan opiskeluoikeuden luokittelu-koodistoa
    • Uusi luokittelu Yleislääketieteen lisäkoulutus
    • Uusi luokittelu Erikoislääkärin lisäkoulutus
Huomioidaan historiatietojen saatavuus VIRTAssa
Sanastot ja määrittely
  • MITKO-työssä nousseet OKSA-sanastoon liittyvät täydennys- ja harmonisointitarpeet
Täydennys- ja harmonisointitarpeiden tunnistaminen OKSA-ryhmän kanssa.

Täydennyskoulutuksen jaottelu VIRTA-opintotietopalvelun tietosisältöä laajennettaessa

  • No labels

1 Comment

  1. Lopussa oleva jaottelukuva ei aukea? Unknown Attachment?