Aika: 9.10.2108 klo 12-14
Paikka: Porthania, sali 447 sekä etäyhteys

Käsitellyt asiat

Korkeakoulukohtaiset kv-rankingit

Rankingtiedot on kerätty tehdyn mallin mukaisesti tiedonkeruun tiedoista. Ryhmä on todennut niiden olevan määritelmien mukaisia. Keskusteltiin eri tavoista jakaa tieto extra-Vipusessa. Vaihtoehdot olivat

  1. Kootaan korkeakoulujen ranking-tiedot yhteen Excel-tiedostoon ladattavaksi extra-Vipusesta.
  2. Tehdään jokaiselle korkeakoululle oma tiedosto.
  3. Jaetaan tieto Vipusen power-BI -työkaluilla.

Päätettiin keskustelun jälkeen valita vaihtoehto 1, joka toteuttaa myös tiedon avoimuutta korkeakoulujen välillä. Esitetystä esimerkistä poiketen kahden edellisen vuoden tieto taulukossa riittää. Visualisointi ei ole näiden tietojen osalta oleellista. Kyse on vain rankingorganisaatioille toimitettavasta raakadatasta.

Tieteenalakohtaiset rankingit (THE)

Käytiin keskustelua tieteenalakohtaisista rankingeista. Osa on hyvin suoraviivaisia, mutta muutamissa joudutaan päättämään mihin kokonaisuuteen tietty koulutusala kuuluu. Tähän mennessä esiin nousseista päätettiin alustavasti seuraavasti: 

  • Kasvatustieteet: Koulutusalat, kuten taidehistoria ja taidekasvatus, sekä musiikkitiede ja musiikkikasvatus, katsotaan kuuluvaksi Arts&Humanities –kategoriaan, vaikka nimissä on sana kasvatus. Näillä koulutusaloilla myönnettävä tutkinto on kuitenkin filosofian maisteri tai kandidaatti. Se puoltaa niiden paikkaa tässä kategoriassa.
  • Business&Economics sekä Engineering&technology:  Todettiin, että tuotantotalous kuuluu insinööritieteiden puolelle. Tutkinto on diplomi-insinööri, jonka vuoksi tuotantotalous on aina katsottu kuuluvaksi tekniikkaan.
  • Maantieteen paikasta keskusteltiin laajemmin. Kansainvälisesti (myös THE:n ohjeissa) se on sijoitettu Social Sciences -kategoriaan. Korkeakoulujen kesken on vaihtelua kumpaan kategoriaan se on aiemmin luettu. HY:ssä luonnontieteissä, mutta UEF:ssa yhteiskuntatieteissä. Todettiin sen todennäköisesti sijoittuvan rankingeissa yhteiskuntatieteisiin, mutta lasketaan ensin millainen vaikutus siirrolla on ennenkuin päätetään.
  • Farmasian on aiemmin katsottu kuuluvan Clinical, preclinical & health -kategoriaan.

Päätettiin, että Laura ja Walter käyvät kaikki koodit lävitse ja tekevät alustavan ehdotuksen niiden kategoriasta. Sen jälkeen pohjaesitys käydään ryhmässä lävitse ja päätetään yhteisestä näkemyksestä.

Yhteistyöryhmän vuosikello

Laaditaan työryhmän työn tueksi oma vuosikello. Määritelmien läpikäynti on tehtävä heti vuoden vaihteessa, jolloin rankingorganisaatioiden tietopyynnöt ovat saapuneet. CSC toteuttaa sen jälkeen mahdollisesti tarvittavat muutokset extra-Vipuseen.

Toinen kokous suunniteltiin järjestettäväksi myöhemmin keväällä huhtikuussa, jolloin keskitytään laajempaan toiminnan kehittämiseen. Tarvittaessa kolmas kokous järjestetään syksyllä.

Tämän ja edellisen vuoden tiedonkeruun aikarajoja:

  • QS 2.2.2018
  • THE 30.3.2018
  • Clarivate Analytics 1.6.2017

Muut asiat

U-Multirank

Keskustelussa todettiin, että HY, TTY, ja TaY eivät ole viime vuosina toimittaneet tietoja tähän rankingiin. UEF, OY, ja AY ovat toimittaneet. U-Multirankin hyödyllisyys on ollut kyseenalainen siitä pois jättäytyneiden korkeakoulujen osalta. OKM:llä ei ole erityistoiveita rankingin suhteen. Päätettiin ettei tähän rankingiin tehdä yhteistä tiedonkeruupohjaa extra-Vipuseen.

Shanghai GRUP

HY ja TTY ovat lopettaneet tietojen lähettämisen. OY on lähettänyt.

Taideyliopisto

Taideyliopistosta on kysytty ryhmältä ranking-asiantuntijaa konsultoimaan. Kysymyksiin on vastattu yksityisesti sähköpostilla, mutta konsulttia ei ryhmästä löydy. Pohdittiin myös sitä, että Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ulkopuoliset alat eivät välttämättä luonteensa vuoksi sovellu kansainvälisiin rankingeihin. QS:n Performing Arts -kategoriassa Sibelius-Akatemia on maailmassa kuudentena.

Aiheita seuraaviin kokouksiin

  • Keskustelu mainearvioinneista, jotka vaikuttavat korkeakouluista katsottuna mustilta laatikoilta. Millaisia kysymyksiä niissä kysytään, kuinka mainearviointeja antavat valikoituvat kyselyihin ja miten ne vaikuttavat? Kysymyslomakkeet tutkijoille olisi mielenkiintoista nähdä. QS:n pyytämiä työntantajalistauksia ja tutkijalistoja ei esimerkiksi HY:stä ole koskaan toimitettu. Se vaikuttaa jo tietosuojan näkökulmasta omituiselta.
  • Ovatko korkeakoulut ostaneet lisäpalveluita rankingorganisaatioilta. Esimerkiksi HY hankki muutama vuosi sitten THE:n datapoints-tiedot, mutta niistä ei suuremmin hyötyä ollut.
  • Selvitetään ryhmän keskuudessa mihin kaikkiin rankingeihin korkeakoulut tällä hetkellä toimittavat tietoja ja keskustellaan siitä minkä verran hyötyä niistä on ollut. Keskustelun avulla voidaan selvittää onko joidenkin rankingien osalta myös kansallista kiinnostusta, jolloin tiedonkeruussa voidaan hyödyntää extra-Vipusta. 
  • No labels